Ingatlan adás / vétel


proni # 2008.09.15. 06:32

Nagyon szépen köszönöm a választ!

nandy # 2008.09.15. 06:21

proni: az ügyvédet az fizeti általában, aki hozza. De megállapodhatnak ettől eltérően is a felek.

A hitelhez valóban adásvételi szerződés kell. De ezt meg lehet úgy is írni, hogy amíg a teljes vételár kiegyenlítésre nem kerül, addig a lakás az eladó tulajdona marad és addig birtokba sem adja. Ezt az ügyvéd tudni fogja.

Lakáshitel esetén egyébként a bank közvetlenül az eladónak fogja odaadni a pénzt.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.14. 18:44

beszámitják-e a fönt emlitett jelzálogot?
Nem.

proni # 2008.09.14. 18:23

Szeretnék tanácsot kérni egyik ismerősömnek!Szeretné eladni a házát,és úgy néz ki,hogy vevő is lesz!Nagyon fél,nehogy becsapják,ezért azt mondta,hogy a saját ügyvédjével iratja az adásvételi szerződést.(még nincs)Ebben az esetben kinek kell az ügyvédi honoráriumot állni?A vevőnek vagy az eladónak?
A vevője azt mondta,hogy elöbb meg kell kötni a vételi szerződést,azzal tud csak hitelt felvenni.Az ismerősöm egy idősebb hölgy,nagyon nincs tisztában a dolgokkal(hozzáteszem én sem :) )és attól fél,hogy nem fizetnek neki!Sok rosszat hallani!
A kérésem az lenne,hogy hogyan zajlik,mire kell odafigyelnie egy adásvételi szerződés esetén?
Köszönettel!

deni # 2008.09.14. 18:04

Üdvözletem,
Abban az ügyben kérném szíves segítségeteket, hogy a családi házamat 5.700.000 Ft. ért hamarosan elfogom adni.
Mivel ezen a házon 3.800.000 Ft. jelzálog hitel van, amit a ház eladása után vissza fogok fizetni. De mivel nekem nincs szándékomban másik ingatlant venni, ezért adóznom kell.

A 3.800.000 Ft.-ot a fönt irott ház feújitására fektettem be. Kérdésen csak az lenne, hogy ezek után mennyi adót fogok fizetni, vagyis beszámitják-e a fönt emlitett jelzálogot?
Üdv.deni

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.09.14. 16:13

Ha nem látszik a képen igen, mert előírás, hogy hogyan kell elhelyezni a jegyet, de egy év után már nem perelhetnek, elévül.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.09.14. 16:12

Bocs Barnus!

A haszonélvezetet semmiképpen ne erőltesd. Az a levegőben lógó kard a fiatalok felett. Sok alapot adhat a veszekedésre a jövőben.

Köthetsz a fiaddal egy ajándékozási szerződést is, amelyben kikötéseket teszel a felhasználásra vonatkozóan.

Ezt neked vágtam be:
"Ha a megajándékozott, vagy vele együttélő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el, az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy
követelheti az ajándék helyébe lépett értéket.

Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor is, ha az a feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és e nélkül az ajándékozásra nem került volna sor."

Keress egy ügyvédet és kösd meg azt a szerződést!

barnus # 2008.09.14. 14:11

Kriszta11 ! Kösz a segítséget .Itt nem a gonoszságról van szó. Biztosítani szeretném a fiam jövőét.Mert nem az a fajta aki megbecsüli amit kap.A mennyem meg lehetséges,hogy nem is az én unokám hordja a szíve alatt.A haszonélvezettel csak azt szeretném ha nem adnák el könnyen.Nem kerülnének az utcára.Persze az ami közös az közös.Nem elvenni adni akarok.De óvatosan.Nem kevés pénzről van szó.


Parkolással kapcsolatban szeretném kérdezni,hogy ha megvan a parkólójegyem és állítolag nem látszik a fényképen akko is perelhetnek? Ez egyévvel eze

barnus # 2008.09.14. 14:11

Kriszta11 ! Kösz a segítséget .Itt nem a gonoszságról van szó. Biztosítani szeretném a fiam jövőét.Mert nem az a fajta aki megbecsüli amit kap.A mennyem meg lehetséges,hogy nem is az én unokám hordja a szíve alatt.A haszonélvezettel csak azt szeretném ha nem adnák el könnyen.Nem kerülnének az utcára.Persze az ami közös az közös.Nem elvenni adni akarok.De óvatosan.Nem kevés pénzről van szó.


Parkolással kapcsolatban szeretném kérdezni,hogy ha megvan a parkólójegyem és állítolag nem látszik a fényképen akko is perelhetnek? Ez egyévvel eze

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.09.13. 21:22

Eszembe sem jutott, hogy ilyen gonosz férfi is lehet.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.09.13. 21:21

de mégis biztosítva legyünk, ha meggondolja magát az eladó.

Az előszerződés köt titeket, ha ott elszúrtok valamit, akkor a következő szerződés is rossz lesz.
Tényleg nem szabad sajnálni ügyvédre a pénzt, mert helyrehozhatatlan nyilatkozatokat tehettek az előszerződésben.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.13. 21:17

OFF
Barnus csak após lehet.
ON

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.09.13. 21:15

barnus!

Attól függ, hogy mit szeretnél elérni.

Ha a fiatalok házasságát az első hónapban tönkretenni, akkor nagyon jó úton haladsz.
Nyilván az új ara örömmel fog olyan házba költözni, amit te választasz ki, és minden bizonnyal örömmel fog további kölcsönt felvenni és törleszteni egy olyan ingatlanra, amiben a férje lesz a tulajdonos és mellé további bónuszként anyósa haszonélvezetét kapja. Egy ilyen ingatlan minden feleség álma.
Gondolom nem fogod elfelejteni felemlegetni ezt a tényt, hogy te vagy a haszonélvező.

Hogy megoldást is mondjak.
Ajándékozd a pénzt a fiadnak. A fiad és a menyed írjanak egy házassági szerződést, melyben a menyed elismeri, hogy ez az összeg a fiad külön vagyona és ingatlan vásárláskor úgy fogják megállapítani a tuladoni hányadokat, hogy ezt a külön vagyon beszámítják. Pld. ha az új ingatlan felét ajándékozod, akkor 75% tulajdonosa lesz a fiad és 25%-ban a menyed.
Haszonélvezetes ingatlanra szocpol sem jár, az egyébként is a fiatalok közös szerzeménye.

nani1234 # 2008.09.13. 17:38

kisértékű házról van szó, ha tízmilliós lenne, lenne benne fürdő. Felújítva jó lesz. Nem ügyvédre sajnálom a pénzt, ez előszerződés! A fürdő a hitelhez kell. Az árban úgy egyezünk meg, h nincs fürdő. Hogy meg is kapjuk a hitelt, megcsináljuk igénylés előtt a fürdőt, azt nem tudjuk még, hogy írjuk ezt bele az előszerződésbe, h az erre fordított összeg ne a vételárból jöjjön le, de mégis biztosítva legyünk, ha meggondolja magát az eladó.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.13. 15:59

De rossz ötlet!
Azt meg nem is minősíteném, ha valaki tízmillióért vesz ingatlant, de néhány tízezret sajnál ügyvédre. (Egyébként megsúgom, nem úszod meg: ügyvédi ellenjegyzés nélkül nem fogod tudni bejegyeztetni a tulajdonjogot.)

nani1234 # 2008.09.13. 13:13

Előszerződéssel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. A prob. az, h a családi házban, amit venni szeretnénk, nincs fürdő. Ezért megegyeztünk egy reális árban. Mi csinálunk bele fürdőt. A megegyezett vételárban nincs ez benne, külön szeretnénk megcsinálni, így amennyiben megegyeztünk, annyit fog kapni, és nem kerül levonásra a fürdő értéke belőle.
Viszont az előszerződésben rögzíteni szeretnénk, h mondjuk 300 eFt értékben mi raktuk bele a fürdőt, ha esetleg az eladó meggondolná magát, fizetnie kéne. Mit tegyünk, hogy írjuk ezt bele az előszerződésbe?
A válasz sürgős lenne, mert 2-3 napon belül meg kell csinálnunk az előszerződést! Tényleg az előszerződéshez nem kell ügyvéd, csak két tanú? A választ előre nagyon szépen köszönöm!

barnus # 2008.09.10. 19:48

Segítséget szeretnék kérni,kissé bonyolult az ügy.A fiam megnősült augusztusban. Nekem van egy félházam amit eladtam.Ebből a pénzből szeretnék venni a részére egy ingatlant,hogy ö legyen a tulajdonos a haszonélvezet ez meg az én nevemen.A problémán az,hogy a szocpolt felvehetik-e meg esetleg ha kell még hitelt is. Nem szeretném ,hogy a menyem nevére kerülne tulajdonjog.Meg még az sem tiszta ha már házasok akkor ez az ajándékozás közös szerzeménynek számít-e. Mi ilyenkor a teendő? Köszönöm a segítséget


Parkolással kapcsolatban szeretném kérdezni,hogy ha megvan a parkólójegyem és állítolag nem látszik a fényképen akko is perelhetnek? Ez egyévvel eze

almaata # 2008.09.10. 17:45

Dr. Mohos Gábor:

köszönöm a választ. az nem tudom mennyit változtat a helyzeten hogy én az adásvétel idejében 15 éves voltam és édesapám járt el helyettem illetve ahogy utánna olvastam nem igazán járt el mert be kellett volna szereznie a gyámhatóság engedélyét az eladáshoz ami nem történt meg. ja igen édesapám azóta elhunyt.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.10. 17:38

Egyértelmű választ nem tudok adni. Oka a következő: a peres eljárás illetéke a pertárgy érték 6 %-a. Főszabály szerint a vesztes fél fizeti. Abban az esetben, ha ön, mint alperes bizonyítja az eljárásban, hogy ön nem adott okot az eljárásra, azaz nem az ön hibája miatt nem nyújtotta be a vevő az adásvételi szerződést a földhivatalba, akkor a per vitelével összefüggően felmerült költségeket ( akár az ön perköltségét is)és az illetéket a felperesnek kell megfizetnie.
A jelen időben megkötendő adásvételi szerződést általában nem szokták javasolni, mert színlelt szerződésnek minősül. A vevő részéről pedig illetékfizetési kötelezettség keletkezik.

almaata # 2008.09.10. 16:47

Dr Mohos Gábor:

azt elfelejtettem kérdezni hogy egy tulajdonjog megállapításnál illetve elbirtoklásnál milyen költségekkel kell, hogy számoljak mint alperes/ingatlannyílvántartás szerinti tulajdonos/?
azért merült fel a kérdés mert a mostani használó ügyvédje azzal az ajánlattal állt elő hogy készítsünk egy új adásvételi szerződést amivel már elmehetnek a földhiv.-ba. ez a megoldás semmiféleképpen nem tetszik nekem pláne, hogy az adhatóság éppen vizsgál. az ingatlanról természetesen lemondanék csak nem szeretnék egy fal szerződéssel feleslegesen az apeh elé kerülni megint.

köszönöm

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.04. 14:23

Nem kerülte el a figyelmemet,de nekem valaki azt tanácsolta, hogy csak pozzitív dolgokat közöljek a kérdezőkkel.
Az eladó számára is kézzelfogható terv bemutatásával tudják elkerülni, hogy a szerződésben írt jogát gyakorolja. A Ptk. csak és kizárólag arról rendelkezik, hogy abban az esetben, ha az adott szerződésben vállalt kötelezettséget valamelyik szerződő fél nem teljesíti, akkor a szerződéstől elállhat.
A foglaló jogi természetét a törvény szabályozza.
A foglalót csak akkor tudják megmenteni, ha azonnali olyan szerződésmódosítást ajánlanak fel az eladónak, amely számára is előnnyel jár.

nandy # 2008.09.04. 14:19

ancsika:

Próbálj meg olvasgatni itt a fórumban. De nem hivatkozhat szerződésszegésre, mivel te fizetni akarsz, csak jelenleg nem tudsz.

Ha más megoldás nincs, próbáljatok meg áthidaló kölcsönt felvenni és abból fizetni.

Az eladónak meg tértis levelet kell írni, melyben időt kértek.

De ismétlem, ha ő most felmondja a szerződést, akkor neki kell a foglaló kétszeresét visszafizetnie.

ancsika74 # 2008.09.04. 14:11

Tisztelt Mohos Ügyvéd Úr!
Lehet, hogy elkerülte a figyelmét kérdésem egy kicsivel lejjebb, de az ügy fontosságára való tekintettel, nagyon várom válaszát!!

Köszönettel

mira81 # 2008.09.03. 15:22

nandy!

Köszönöm a segítséget! Valahogy éreztem, hogy nem ússzuk meg!
Üdv:
mira

ancsika74 # 2008.09.03. 13:08

nandy
Köszönöm a választ. Az eladó szerződésszegésre hivatkozik, mivel nem teljesítettük a szerződésben leírtakat. (szept. 5-ig nem tudunk fizetni, mert a mi vevőnk már köddé vált) Azt mondta egyoldalúan fogja felbontani a szerződést 5-én, mert nem teljesítettünk. Szerződésmódosításra nem hajlandó.
Az, hogy a mi vevőnk lépett vissza ezért nem tudunk fizetni, nem kívül áll az önhibán??