Ingatlan adás / vétel


Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.19. 07:45

Van. Meg kell keresni a jegyzőt, a többit ő majd elmondja.
Annyit előzetesen: elrendelhetik, hogy a támogatás összegét biztosítékként letétbe kell helyezni.

pollito # 2008.09.24. 09:51

Tisztelt Forumozok!

Segitseget kernek a kovetkezo ugyben: lakasom eladas alatt van, mert kulfoldre koltozom. Sajnos nincs kilatasban egyetlen vevo sem. Ha nem tudom eladni a lakast amig itt vagyok, felhatalmazhatom-e valamelyik csaladtagomat, hogy intezze a lakaseladast? Alairhatja -e helyettem a szerzodest, ugyvednel is stb? (hozzateszem edesanyam a haszonlevezo, aki most eppen lemondott a jogarol, talan szerencsesebb lenne ot megkernem?)

Valaszukat elore is koszonom

Illés Kati

dr.klau # 2008.09.24. 09:54

Aláírhat helyetted, viszont a meghatalmazásnak ugyanolyan alakiságokkal kell bírnia, mint az adásvételi szerződésnek. Például azt is ügyvéd előtt kell aláírnod, akinek ellenjegyeznie kell, továbbá tartalmaznia kell minden adatot, amit az adásvételi is (hrsz, személyi adatok, stb., valamint az, hogy milyen okiratot írhat alá helyetted a meghatalmazott).

fody # 2008.09.24. 17:00

1994-ben vettem egy házat, melyet 1995-ben elcseréltem egyenértékű összegben, de édesanyám holtig tartó haszonélvezeti jogával! Most szegény édesanyám elhunyt augusztusban, viszont a házat, mely 1/1 bejegyzésű volt a részemre a földhivatalnál,még az idén sikerült eladnom, viszont a haszonélvezetről érdeklődnék! Befolyásolja-e ez a dolog az öt éven túli adómentességemet, azaz kell-e szja-t fizetnem? Ha nem, hogy vallom be a nem keletkezett jövedelmemet? A 0– nak a 25 %-a is 0, emiatt kérdezem ezt! Köszönöm a válaszukat! Maradok tisztelettel: fody

bigdady # 2008.09.24. 18:05

Sziasztok!

Ha vállaltuk illetékmentesség mellett hogy 4 éven belül megszerezzük a használatbavételit akkor kinek kell bejelenteni ha megvan?

Illetékhivatal? De melyik? És mi kell hozzá? csak a jogerős engedély?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.24. 21:09

A földhivatalnál ellenőrzi az illetékfőosztály.

bigdady # 2008.09.25. 05:14

Vagyis előbb fel kell tüntetnem a földhivatalnál?
Az nem jó ha bemutatom a jogerős használatba vételit az illetékes illhivatalnál?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.25. 07:17

Attól tartok, nem. Nekik a törvény kötelességükké teszi, hogy az ingatlan-nyilvántartásban hivatalból ellenőrizzék. Ha pedig a közhiteles nyilvántartásban azt látják, hogy nincs ott semmiféle lakóépület, akkor mit tudnak tenni?
Nem nagyon értem a problémádat: amúgy is kötelező 30 napon belül kérni a feltüntetést a földhivatalban. (Megsúgom: az engedélyt kiadó hatóság hivatalból értesítette a földhivatalt, ott már várnak. Ha nem mész időben, jön a felhívás - meg a bírság.)

bigdady # 2008.09.25. 11:28

A kérdés azért volt mert ma utaztam Bp-re és érdeklődtem, hogy bemenjek-e az Apeh-ba ma vagy várjam meg a földmérőt, aki a jövő héten jön és csak utána. :)

Amúgy elmentem a fogarasi útra honnan elköltöztek és elküldtek a hunggária krt 179-be ahonnan is elköltöztek és már a vaskapu utcában vannak. :(

deni # 2008.09.28. 17:33

Lenne egy kérdésem hozzátok,
Családi házam eladásával kapcsolatban vannak problémák. A házamhoz tartozó telek mellett van egy kisebb osztatlan telekrész amire négyen vagyunk tulajdonosok.
Ebböl rajtam kivül a háromnak van elövásárlási joga de viszont egyik sem akar élni a vele. Egyik résztulajdonos nem akarja, hogy a házamat eladjam és már jelezte, hogy nem fogja aláirni. Mit tehetek ez ellen, hogy eltudjam adni a házam?
A közjegyzö ragaszkodik a személyes megjelenésükröl ami részemröl nagy kiadást jelent, mivel a napi keresetüket nekem kell fizetnem. Nem lehetne ezt másként csinálni?
A vásárló Banki hitelen keresztül akarja megvásárolni a házam.
Mivel a férjem külföldön dolgozik a Bank kéri a közjegyzöi meghatamazást, hogy én eltudjak járni a házam eladásánál.
Az ügyvédi meghatamazást a vevö Bankja nem fogadja el. Miért?
A válaszokat elöre is köszönöm. Deni

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.28. 17:47

Ha jól értem, több kérdést tett fel.
A férjéé a ház 1/2-ede?
A telket miért kell eladni? Mert azon áll a ház?

deni # 2008.09.28. 18:14

A férjem része a házból ¼
A házam egy helyrajzi számon van a mellettem lévö telek tulajdonosokkal és ezért kellene nekik lemondani az elövásárlási jogukról.
A telek amin a házam van a férjem és az én tulajdonom. A vita a melletem lévö kis telken van amit mi négyen birtokolunk.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.28. 21:46

Szerintem tévedsz. Nekem úgy tűnik, valójában van egy osztatlan közös tulajdonú telek, amire építettél a férjeddel közösen egy lakóházat. A lakóház jó esetben külön helyrajzi számon van feltüntetve - de ettől még az egész telek közös. (Ha a háznak nincs külön helyrajzi száma, akkor az is.)

igloca # 2008.09.29. 19:37

A férjem másfél éve különél. Van egy élettársa. Válni nem akar. Ennek ellenére most vettek egy közös családi házat 50-50 % tulajdonjoggal jelzálog kölcsönnel. Az adós a férjem ( 7.5 millió Ft svájcifrank alapú hitel 20 évre), az adóstárs az élettárs. Nekünk kettőnknek is van egy családi házunk a férjemmel osztatlan közös tulajdon.Milyen anyagi veszélyekkel jár rám nézve ez az egész ? Azt mondja már megbánta és visszajön, s eladják a házat. Addig is kéri, hogy együtt fizessük a kölcsönt ( havi 40-43 ezer Ft), az élettárs fizeti az évi 400.000 Ft biztosítást ( hitel felvételnél kötelező volt kötni).
Irtózok ettől az egésztől. Tanácstalan vagyok. Már annyiszor megszegte a szavát. Nem szeretnék balek lenni. Mitt tanácsolnak? Köszönettel Igloca

deni # 2008.09.29. 20:03

Igazad van a háznak nincs külön helyrajzi száma. A házat 14-ével ezelöt vettem a férjemmel de akkor simán ment minden.
Az ügyvédi meghatamazást a vevö Bankja nem fogadja el. Miért? Ragaszkodik a közjegyzöi meghatalmazáshoz ami nekem 25 e Ft.-ban kerül. Az Ügyvéd pedig csak 5 e-ret kérne. És mit tudok csinálni ha tényleg az egyik telektulajdonos nem egyezik bele, vagyis nem fogja aláirni.

marant # 2008.09.30. 03:14

Eladtuk a házunkat. Szerdán este megyünk a közjegyzőhöz aláírni a szerződést. A vevő ragaszkodott a saját közjegyzőjéhez. Azt szeretném kérdezni, hogy mire kell figyelni, minek kell benne lenni a szerződésben?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.30. 06:06

Nem nagyon tudok mit mondani, Deni. Elég vacak helyzet, hiszen ezek szerint a ház is közös tulajdon. Amikor ti tulajdonosok lettettek, akkor valószínűleg tulajdoni hányadot vásároltatok.
Az a csuda, hogy egyáltalán ad kölcsnt rá a bank. A közokiratba foglalt meghatározás azért kell, mert maga a kölcsönszerződés is közokirat lesz. A meghatalmazással szemben pedig ugyanazok a formai követelmények, mint azzal az okirattal, amelynek az aláírására feljogosít.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.30. 06:10

Deninek: az elővásárlási jog azt jelenti, hogy a tulajdonostársakat értesíteni kell a vételi ajánlatról. Amennyiben az adott áron és feltételek mellett nem akarják, vagy nem tudják megvásárolni a tulajdoni hányadot, akkor értékesíthető a tulajdoni hányad.

jelszo # 2008.10.03. 10:51

Sziasztok!
Kérdésem lenne hogy mennyi a különbség egy lakás lakott és üres értéke között?? Ha benne lakom én a két gyermekemmel és a férjem részét kell kifizetnem, egy 20 milliós lakás mennyit ér lakottan. A tulajdoni hányadunk fele-fele.

Hogyan állapítják ezt meg százalékosan, vagy milyen szempontokat vesznek figyelembe?
Köszönöm a hozzáértők válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.03. 10:59

Az azért erős lenne, hogy te laksz benne, és erre tekintettel legyen kisebb az általad fizetendő vételár.
(Más kérdés, hogy a férjed, ha esze van, valóban elfogad alacsonyabb összeget is, hiszen egyébként ebből az ingatlanból pénzt sokáig nem fog látni.)

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.10.03. 11:05

A kérdés inkább az, hogy a lakáshasználati díj mértékére kíváncsi? Vagy házassági tulajdonközösség megszüntetéséről beszél. Tekintve, hogy a férje 1/2-ed tulajdoni hányadát nem a férje lakja, ezért annak ára az egész ingatlan értékének 1/2-ede.

gastro # 2008.10.04. 13:10

Tisztelt Mindenki,

az alàbbi ügyben szeretném hozzàértök segìtségét kérni.
1987-ben ajàndékba kaptam egy hàzrészt. a hàz maga 4 lakàsbòl àll, de ami lényegesebb, hogy az ajàndék ennek az ingatlannak az 1/6-àt tette ki. egy pàr hònappal ezelött ugyanebböl az ingatlanbòl örököltem még egyszer 1/6-ot és egy kis idö mùlva megvàltottam hàrom màsik örökösnek a részét, ami összesen 2/6-ot tett ki. tehàt most 4/6-om van, amit jelenleg értékesìteni szeretnék. kérdésem az, hogy közülünk kinek és mire kell illetéket fizetni és, hogy ha eladàsra kerül a sor, akkor nekem mire kell adòt ill. milyen és hàny %-os adòt kell fizetnem? létezik-e olyasmi, hogy ha értékesìtem az ingatlant és a vételàrat bizonyos idön belül ùj ingatlanba fordìtom (pl. épìtkezés v. meglévö telek hitelének kifizetése) akkor el lehet tekinteni az adòfizetéstöl?
elöre is köszönök minden segìtséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.04. 14:10

Már nem létezik.

Tündérmackó # 2008.10.07. 09:54

sziasztok! több dologban szeretném majd a segítségeteket kérni. kertes házban lakom, amiben van nekem tulajdonrészem. lakott itt egy bácsi, aki szintén tulajdonrészes volt, de meghalt, és utána lettek tulajdonosok öröklés által. ők eladják nekem a tulajdonrészüket. én mondtam, hogy szeretnék élni az elővásárlási jogommal. az a nagy helyzet, hogy tájékoztattam őket, hogy mivel ők az idős bácsi utáni örökösök, így nekik kell rendezni a hagyatékot, nincs jogom eltulajdonítani. a bácsi sok lakrészt foglalt, és abban a hagyaték csak lom, újság, és egyéb haszontalan dolog, ami nem kell az örökösöknek. az örökösöknek felajánlottam, hogyha nekik nem kell ez a hagyaték, akkor a szakértő által felmért elszállítási költséget vonjuk le az árból és akkor nekik nem kell ezzel foglalkozni. ráadásul mondtam nekik, hogy rendezzék le az öregnek a számláit, díjbeszedő, elektromos művek és egyéb tartozások, és hozzanak nekem egy nullás számlát erről. na most a nagy helyzet, hogy nem hajlandóak felfogni a törvényt, és eleget tenni ezeknek. azt mondják, az én dolgom a hagyaték elszállítása, pedig nekem az egészhez semmi közöm nincsen, nekik nem szabad rám terhelniük. ráadásul a fennálló tartozásokat sem hajlandóak kifizetni, és az órákat sem olvassák le az átadás rögzítése céljából. nem értik meg, hogy nem vagyok jogosult rendelkezni másnak a hagyatéka felett, sőt nekik kell egy nyilatkozatot tenniük, hogy lemondanak róla, azaz itt hagyják, de az elszállítási költségeket levonhatom a vételárból, hogy utólag ne követelhessenek tőlem semmit. egyszerűen érthetetlenek. mindenből a pénzt akarják, de kötelezettségeket, és a kiadásokat nem akarják fedezni, pedig a vevőre nem lehet ráterhelni ezeket a költségeket. hogyan lehetne nyomatékosan rávenni őket arra, hogy tegyenek eleget ezeknek a dolgoknak? ja! és elképesztő, mert nem hajlandóak semmiféle iratot benyújtani az ingatlannal kapcsolatosan, sőt az ügyvédjük még a tulajdonrészek kiszámításához sem ért, hibás adatokat tüntet fel stb..... szükségem lenne adó és értékbizonyítványra, hagyatékátadó végzésre, és arra, hogy egy bizonyos tzulajdonos olyan tulajdonrészt tüntetett fel magának, amiről én nem tudok. egyszerűen nem értik meg, hogy úgy nem lehet egy ügynek nekimenni, ha nem szedik össze az iratokat, nem adják át, nem igazolják magukat, a kialkudott árat, és a kötelezettségeket nem rendezik le. mit tegyek, hogy nyomatékosítani tudjam ezeket? tisztelettel: tündérmackó

Rolcsiboy # 2008.10.07. 10:02

A tulajdoni jogviszonyt egyszerűen tudsz tisztázni az illetékes földhivatal-nál. Kikéred a tulajdoni lap másolatot, arról/azokról az ingatlanokról, amit/ket meg akarsz vásárolni. Mondhat bármelyik örökös bármit, hogy neki mennyi jár.
Az, hogy az igatlan tehermentes legyen az eladó felelőssége. Ha nem rendezi, ne vedd meg. Inkább várd meg, míg a felgyülemlett közüzemi számlák miatt elárverezik :) (vagy tájékoztasd őket a következményekről a tehermentesítés kapcsán és talán eredménnyel jársz)