Még egy kérdés: van-e mód az osztatlan közös tulajdont valamiképp megszüntetni és papíron is, jogilag is bizonyos rész tulajdonosának lenni? Az is gond így hogy ha havat kell hordani, azt sem segítenek, ha parkolni akarok, nem engednek a ház előtt megállni. Iszonyatos egy népség ez, és elegem van, hogy van egy kertes házam és nem tudom használni a kertem. A kertben állandóan ordít a rádiójuk, ha kimegyek, akkor azt kell hallgatni. Szeretem a rádiót, de akkor amikor én akarom hallgatni és nem akkor, amikor ők akarják.
Egyébként a szomszéd otthon műkörmözik - illegálisan -
ezért is a nagy jövés-menés, persze rajtunk keresztül.
SOS osztatlan közös tulajdon
Sziasztok
én is osztatlan közös tulajdon témában kérnék tanácsot. a mi házunk egy ilyen része, van még egy ház, a szomszédé. Amikor vettük használati megállapodást kötöttünk, mely szerint a bejárattól a kert végéig a mi területünk, ők átjárhatnak rajta, az ő házuk keresztben van a miénkre és mellette van a mi területünk, plusz utána még pár méter, ott van a kerítés, ami már akkor ott volt amikor mi ideköltöztünk. Így ők bejönnek a kapun, végig a mi területünkön be az ő lakásukba. Mivel ennek a folytatása a mi részünk, egyrészt oda mindenki belát aki hozzájuk jön, márpedig egész nap jövés-menés van, másrészt a kutyám mivel kíváncsi folyton odaszalad a kapuhoz, volt hogy ki is engedték, és majdnem elütötték. Nekem nagyon fontos az az állat, ezért elhatároztam, hogy teszek egy kerítést én is az én részemhez, ami már nem a szolgalmi út része. Megnézettem valakivel, amit ők láttak (nem állnak velem szóba) majd sms-t küldtek hogy ne merjem megcsinálni a kerítést mert baj lesz. Az embernek aki csinálná azt mondják, ha megcsinálja lerombolják és nincs jogom odatenni, mivel a házuk egyik oldalát csak onnan tudják megközelíteni. Mondtam hogy nem egy betonfalat emelek oda, csak egy fakerítést, ajtóval, amin - ha valamiért nagyon kell - oda tudnak jutni a ház oldalához. Azóta szitkozódnak, cirkuszolnak és fenyegetnek. nem szeretnék sok pénzt elkölteni valamire amit esetleg lerombolnak. Mit tehetek én most? vagy tényleg hiába a megosztás, én mégsem keríthetem le a saját részem? ez nagyon fura volna, mert azt jelentené, nincs is saját kertem. Árulom a házat, ezért fontos lenne tudnom mit is árulok, ne járjon más is így. Szerintetek?
Immacilata!
A telek nincs felosztva, mert 300 nszgöl, és állítólag nem lehet 3 részre osztani a minimális teleknagyság miatt. De elvileg úgy van a megállapodás, hogy mindenki azt a részt gondozza, ami a házrésze előtt van, ez vonatkozik az utcára, az előkertre és a kertre is. Ezen az alapon a sufni tényleg a 3. szomszéd területén van, de mégegyszer mondom, hogy a kert nincs leválasztva, elkerítve.A párommal mi vagyunk az 1. lakók,%-ban a tulajdonrészünk nagyobb, mint a másik 2-é összesen.A többiek "rajtunk járnak keresztül". A 2. szomszéd egy öreg házaspár, övéké a legkisebb tulajdonrész. Velük azért vagyunk konfliktusban, mert szintén úgy gondolták. hogy ha ideköltöznek, akkor minden közös, pl. a hosszabítónkat szétvágta és a szőlőt kötözte meg vele, a párom autóalkatrészeiből karót csinált, és leszedte mindenféle megkérdezés nélkül a fáról a gyümölcsöt.Ez utóbbiért az anyósom be is olvasott nekik. A 3. szomszéd kb 1 éve költözött oda. Azt ígérték, hogy a másik két kertrészt felújítják, de azt már leírtam, hogy mire jutottak...Szóval ők ketten összefogtak. A 3. szomszéd úgy gondolta, hogy a másik két részt leválasztja, cserébe a 2. szomszéd mindent aláírt volna neki. A 2. szomszéd azt hiszi, hogy ettől majd hamarabb megveszik a részt, amiben laknak, mert már évek óta árulja de nem tudja eladni.(A vételi ár 3x-osáértárulja a 30 nm-t!)
Emőke!
Azt írd le, hogy a telek fel van-e osztva használatra a tulajdoni arányoknak megfelelően. Aztán azt is, hogy ha igen, akkor a sufni tényleg azon a részen van-e ahol a 3. tulajdonos része ki van jelölve.
Minden esetben, amikor rongálás, vagy fenyegetőzés történik, hívd ki a rendőrséget. Minden egyes bejelentéssel elbeszélgetnek vele és felírják az adatait. A második alkalommal már mint ismételt bajkeverővel fognak vele elbeszélgetni.
Egyébként az önkormányzat szabálysértési osztályán tegyél panaszt, ők meg is bírságolják.
Mindannyiszor tegyél lépéseket, ahányszor problémád lesz vele, aztán rá fog jönni, hogy csak rosszul jöhet ki. Ha hagyjátok eluralkodni a helyzetet és rettegtek tőle, akkor felülkerekedik rajtatok és az egész telket megkaparintja, vagy elűz bennetek, szerintem az is a célja.
Mondjátok el, hogy ismeritek a jogaitokat, hívhat ide azt akit akar, de csak a saját kijelölt területén lépkedjen, gondolatban feloszthatja a telket, nektek ez így megfelel ahogy van, és ha már megrendelte fizesse is ki a földmérőt. Ahhoz hogy megváltoztassátok az eddig kialakult gyakorlatot, mindhárom tulajdonos beleegyezése kell.
Mi van a 3. tulajdonossal?
Ismered a medve és a nyúl történetét? A medve addig terjeszkedik, ameddig a nyúl engedi.
Nanemaaa!
Köszi a tájékoztatást, megmutatom a páromnak is, aztán majd csak lesz valami. Csak nagyon bántja az igazságérzetemet, hogy a "szomszéd" 1 éve költözött oda és dirigál, hogy mi legyen, és ha nem úgy történik, akkor megmutatja az igazi arcát, amit amúgy sem tagadhatna le, mert kisebbségi. A párommal 3 és fél éve gondozzuk az előttünk lévő darab telket, a dzsumbujból mondhatom, hogy irigylésre méltó kertet varázsoltunk, rengeteget dolgoztunk benne. És akkor ideköltözik az a senkiházi, dirigál, megcsonkítja a növényeket és még neki áll feljebb. Mi nem alacsonyodtunk le a szintjére, de hát valamit tenni kéne. Csak nem fogom megvárni, amíg a munkánkat tönkreteszi! Mellesleg ott a saját "része", azt miért nem gondozza? Az egy év alatt, amióta ott laknak, annyit csináltak, hogy a tél előtt bevetették fűvel azt a részt, ami totál kifagyott és ezért csak gaz nő.A tujáik kiszáradtak, mert nem locsolnak, pedig rohadtul ráérnek, egész nap otthon vannak. Valaki azt mondta, hogy ha ez újra előfordul, hívjuk ki a jegyzőt. De az mit tud csinálni? Lenne értelme rongálás esetén jegyzőt hívni? Ráadásul a gázórát összefirkálta, attól tartok, hogy a plombát is letépi. Hívjam föl a gázműveket és jelentsem be, hogy a szomszéd le fogja szedni??? Tanácstalan vagyok.
A "szomszédok" jelen esetben nem szomszédok, hanem társtulajdonosok.
Osztatlan közös tulajdon esetén nincs olyan, hogy enyém, tiéd...legfelejebb, ha közös emegeyezés alapján "eszmei megosztásra" szerződést köttök. A szerződésnek elméletleg lehet melléklete egy "eszmei megosztási vázrajz" is. Ez a szerződés azonban a tulajdonjog kérédésében nem okoz változást.
A telek tényleges telekfelosztására egyébként az építésügyi hatóságtól lehet engedélyt kérni. Ehhez már kötelező a földhivatali záradékkal is ellátott geodéziai munkarséz csatolása. A megsoztás beépített telek esetén nem egyszerűsíthető le a telekméret követelmények kielégítésére, hiszen az egyéb építésügyi szabálynak is meg kell felelnie.
Amit jelenleg egymással műveltek az lehet birtokháborítás, garázdaság, és önbíráskodás... de egyik sem jogszerű.
Köszönöm! Azért érdekelt, mert az ominózus, rongáló szomszéd egyik nap közölte velünk, hogy kihívta a földmérőket, hogy ők felosztják a kertet százalékos arányban (több, mint 50%-os a tulajdonrészünk, és hogy nekünk 35000 forintba fog kerülni, és ha nem fizetjük ki, akkor ráterhelik az ingatlanra. Mi úgy tudjuk, hogy a belegyezésünk nélkül nem intézkedhet. Ugyanekkor közölte azt is, hogy lebontja a sufninkat, ami az ő "területén" van, mert neki azt mondták az önkormányzatban, hogy ami az ő területén van, avval azt csinál, amit akar. Lehetséges ez? Megjegyzem, azért akarja lebontani, mert kicsit rozzant, és bánja a szemét, de érdekes módon a sufni mögött lévő szemétkupac, amit felhalmoztak, és a műveletlen kertjük nem izgatja.
Az önkormányzat polgármesteri hivatala tud arról tájékoztatást adni, hogy mekkora a helyben szokásos legkisebb telekméret.
Tisztelt Fórumozók! Segítséget szeretnék kérni! Osztatlan közös ingatlanban élünk a párommal, de az anyósomé az ingatlan. 2 "szomszédunk" van, és nem igazából jövünk ki. A probléma először abból eredt, hogy jogtalanul követeltek sufnit, mint melléképületet, de mivel azt nem vették meg, nem lehet az övék. Anyósom nemrég felszólította őket, hogy erről az épületről vágják le a szárítókötelet, de mivel nem tették, ő vágta le. Ezután jött az a probléma, hogy a kert csak szóbeli megegyezés során lett felosztva, így a 3. szomszéd bosszúból -mostmár rendszeresen- átjár az általunk művelt részre, és megrongálja a tulajdonunkat, ezalatt azt értem, hogy pl.a teraszon lévő szobanövényünk leveleit letörte, stb.A telek elég kicsi, mi úgy tudjuk, hogy nem lehet felosztani. Azt szeretném tudni, hogy a rongálással kapcsolatban mit lehet tenni, és hogy hol tudok utánajárni annak, hogy a telkünket fel lehet-e osztani.
Elvileg a 4. sikertelen árverés után a bíróság lejjebb szállíthatja az árat.
De addig csak kitalálnak valamit. Egyébként a becsérték sokszor a piaci ár 70-80%-át sem éri el.
Köszönöm szépen! A fénykép nagyon jó ötlet, azt azonnal készítjük is. Sajnos tuját nem tudunk ültetni, mert német juhász kutyánk és az ő nagy kutyája haverok és ott játszanak, másrészt ott a (közöss) vízakna kb. 30 cm-re a kerítéstől.
Zoltán György
Így igaz, tévedtem.
És ha a becsértéken nem kel el, akkor mi történik?
Szerintem ha a keritéssel önmagában nincs probléma - csak esztétikailag nem tetsző, akkor elkerülendő egy újabb vitát úgy kell azt hagyni ahogy van... Ellenben ha javításra szorul hivatalos levélben szólítsd fel annak rendbehozatalára. (Készíts fényképeket a jelen állapotról.) Ha nem reagál mehet a bejelentés az önkormányzathoz.
Végső soron - és egyben amennyibe a bevakolás vrhatóan kerülne - élősövény ültetendő mely 2-3 év alatt nem csak a randa lábazatot tünteti el hanem magát a kerítést is, ergo megszűnik az átlátás. (Pl. a tuja nagyon jó erre, csak arra kell vigyázni, hogy a kerítéstől 80-100 cm-re legyen ültetve hogy később ne lógjon át stb.) Az egymástól 100 cm-re ültetett tuja pár év alatt biztosítja az átlátás megszüntét. (Persze arra ügyelni kell, ha tuja lesz mely akár 3-4 m-re is megnő, nehogy valamit beárnyékoljon nála mert akkor meg amiatt lesz vita köztetek majd.)
Én ezt tudnám javasolni.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Segítséget szeretnék kérni! Teljesen külön választott osztatlan közös tulajdonban lakunk a szomszédunkkal. 8 évig tartó birtokpert első és másodfokon is megnyertük. Most szeretnénk az utcafronti kerítés lábazatát megcsináltatni. Azonban a két kertet elválasztó kerítés lábazatának felénk eső oldalát is bevakoltatnánk, mert szörnyen néz ki. Az viszont az ő kerítése. Bevakoltathatjuk-e az ő beleegyezése nélkül? A legjobb persze az lenne, ha megbeszélhetnénk, de úgy viselkedik velünk, hogy jelenleg is garázdaság miatt van eljárás ellene...
Köszönettel.
Bírósági Árverésen, osztatlan közös tulajdon megszüntetése esetén a becsértéket a bírósági végrehajtó sem szállíthatja lejjebb. Azaz 100%
Titusz00
Saját tulajdoni hányadát minden további nélkül eladhatja bárkinek, testvérének elővésárlási joga van rá.Más kérdés, hogy fél ingatlan lakottan nagyon ár alatt adható csak el.
Addig is, ha Ön nem lakik bent az ingatlanban testvérétől használati díjat követelhet.
A közös tulajdont 4 féle módon lehet megszüntetni:
- természetbeni megosztással,
- egyik vagy több tulajdonostárs általi magához váltással,
- bróság által elrendelt árverési értékesítéssel,
- társasházzá átalakítással.
A bírósági eljárás eltarthat tényleg több évig is.
Az árverési értékesítésen nyílván részt vehet az Ön által kiszemelt vevő, de más vevőjeöltek is, az is lehet, hogy kikiáltási ár alatt megy el az ingatlan.
Mármint az ingatlan fele értéke utáni 6%.
Közös tulajdon bíróságon keresztül megszüntethető, a jogvita időtartama rossz esetben eltarthat 2-3 évig is, és a fizetnivaló mint illeték a pertárgy-érték 6%-a. (Plusz az ügyvédi költség.) Tehát megfontolandó...
És főleg azért megfontolandó mert egy bírósági árverezésből egyik fél sem jön ki jól.
Továbbá mire az itélet megszületik és annak alapján elrendelik a végrehajtást, a mai vevőjelőlt már régen odébb állt.
Valahogy meg kellene egyezni a testvérével, ha sehogy másképp ház ajánljon fel a saját részéből egy kisebb hányadot, pl. a vételárból 55% lesz majd őt illeti.
Mondani szokták: pénzzel a legtöbb akadály elhárítható...
Monalisa
laikus hozzászóló
Ha minden topicba beteszed ugyanazt a kérdést, attól még nem lesz eltérő a válasz. :-)
Sziasztok!Segicségeteket szeretném kérni:)
Következö a problémám.Egy Közös osztatlanon lakunk ami nálunk ugy néz ki hogy egy telken van négy családi ház.Mindegyik ház külön viz villanyórával rendelkezik és le vannak keritve a telkek.Elszeretnénk adni a házat aki megvené a házunkat az hitelt szeretne rá felveni igy kérik a megosztást amit mi el is kezdtünk intézni.Mivel a 4 ingatlanak minket is bele értve 10 tulajdonosa van elég nehéz összeszedni de egy család kivételével ahol 4 embernek kéne aláírni megvan az összes!Az emlitett családnak átvittük az ügyvéd által kiadott papírt amit ki kéne tölteni a megosztáshoz mire a hőlgy közölte velünk hogy mivel ö nemrég épitette be a tetőteret addig nem hajlando nekünk aláírni a megosztásit még mi nem írjuk alá neki a lakhatásit/Magyarul megzsarolt minket/Már 3 hete várjuk hogy megkapja a lakhatásiát és a helyi Önkormányzatnál érdeklödtünk hol tart a lakhatási ügyük de még csak be sem adták az utolso informácio szerint.Mi az uj vevövel megkötöttük a foglalozást a házra aminek sajnos nemsokára lejár a határideje és még nincs megosztásink igy fennáll a veszélye hogy vissza fognak lépni a vásárlástol és vissza kell adnunk a foglalonak a dupláját:(((Mit tehetek ilyen esetben kihez fordulhatok segicséget kérni???Ha Bíroságra viszem a dolgot mennyi idő még döntést hoznak esetleg kötelezik a szomszédot hogy írja alá a megosztásit????Nagyon fontos lenne tudnom!Köszönöm elöre is a segicséget!:)
Nagyon köszönöm kedves Goodwitch a segítségedet.
Szivélyesen üdvözöllek
Barna
Barnuska!
A tárgyalásra bemehet, mint hallgatóság, de nem szólhat, csak figyelhet, különben kivezettetik.
Arra jó, hogy a feleséged ne érezze magát nagyon egyedül a tárgyalóteremben. Ez is sokat számít azért...
Goodwitch
Kedves Goodwitch!
Nagyon köszönöm a segítségedet.
Akkor a feleségem a tárgyalásra le fog utazni.
Az a kérdésem lenne még, hogy, ha a feleségemnek adok meghatalmazást, hogy képviseljen engem a tárgyaláson, akkor mehetne-e a feleségemmel valaki, aki nem ügyvéd ugyan, de azért "dörzsöltebb" jogi ügyekben és esetleg a segítene a feleségemnek. Van-e joga a tárgyaláson egy ilyen "kisérőnek" fölszólalni, vagy esetleg "súgni" a feleségemnek.
Mégegyszer nagyon köszönöm, hogy foglalkozol ezzel a kínos ügyemmel.
Üdvözlettel
Barna
Kedves Barnuska!
Nincs jelentősége, hogy hogyan nevezed a beadványodat, a bíróság azt a tartalma szerint kell, hogy értékelje.
A módosítás pedig az ítélethírdetést megelőző tárgyalás berekesztéséig megtehető.
A feleséged jelenléte a tárgyaláson leginkább azért lenne szerencsés, mert tudnád, hogy mi történt a tárgyaláson. A tárgyalási jegyzőkönyv ugyanis nem teljesen tükrözi az eseményeket, és a bíró szeme villanása, és a kérdésfeltevéseinek hangsúlya sincs benne, pedig ez sokszor hasznosabb infó, mint a teljes tárgyalási jegyzőkönyv.
A túlhasználati díj igény esetén pedig fontos bizonyítanod, hogy valóban nem egyeztél bele ingyenesen a túlhasználatba. És hogy valóban ő használta kizárólag az ingatlant.
Remélem tudtam segíteni...
Goodwitch
Kedves Goodwitch!
A nyugdíjas feleségem le tudna vonattal utazni. Őt meghatalmazhatnám, de attól tartok, hogy őt kiforgatják valahogy, mert a bátyám ügyvéddel lesz jelen és a feleségem a jogi dolgokban sajnos járatlan.
A gondom a következő:
Egy balatoni nyaralónak 50–50%-os tulajdonosai vagyunk a bátyámmal. A bátyám pert indított ellenem tulajdonközösség megosztása címen, mely keresetben felajánlott egy bizonyos összeget az én 50%-os tulajdonrészem megváltása fejében. Az összeg irreálisan alacsony volt. Én egy ingatlanbecslővel fölbecsültettem és a reális összeget, azaz a bátyám ajánlatának a másfélszeresét ajánlottam föl az ellenkérelmemben azzal, hogy ennyiért megvásárolnám én a bátyám tulajdonrészét, vagy, ha ezt a felperes nem fogadja el, akkor kértem a természetbeni megosztást.
A telek nagy, megosztható és az egyik sarkában áll a nyaraló.
Én a beépítetlan telekrészt kérem, de értékarányosan annyival nagyobb szabad földterületet kérek, amennyi az épület értéke.
A bátyám ezt sem akarja elfogadni.
Fél telket kér + az épületet és pénzben ideadná az épület értékének a felét. Ezt meg én nem szeretném. Nem pénzt, hanem az arányosan nagyobb földterületet kérném. A bíróság engem, mint alperest felszólított, hogy vagy viszontkeresetet nyújtok be, vagy pontosítsam az ellenkérelmemet.
KBS tanácsára pontosítottam az ellenkérelmemet, de a fenti kéréseimen felül 3 évre visszamenőleg túlhasználati díjat is kértem, ugyanis amióta megörököltük az ingatlant kizárólag a bátyám birtokolta és engem nem engedett oda – kérésem ellenére sem.
Mit gondolsz, ezt mégis nem viszontkereset formájában kellett volna beadnom? Mi van akkor, ha a tárgyaláson a bíró azt mondja, hogy nem fogadja el az ellenkérelmem pontosítását, mert ezt viszontkeresetben kellett voplna beadnom. Vajon ad újabb határidőt a viszontkereset beadására, és vajon új tárgyalási napot tűz ki? Nem létezik olyan, hogy csak azért, mert rossz formátumban adtam be a kérésemet, a bíró mellőzi az ellenkérelmemben irottakat? Milyen lehetséges megoldás létezik?
:
Kedves Goodwitch! Ha tudsz valamiben segíteni, minden okos szó nagyon hasznos számomra.
Szíves válaszodat előre is köszönöm
Üdvözlettel
Barna
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02