földhaszonbérlet

bakony # 2007.09.26. 06:58

Földhaszonbérleti szerződés szerint a bérleti díj a "búza intervenciós átlagára" alapján kerül megállapításra.
Kérdés: mit takar a fenti díjtétel és hol kerül meghirdetésre,közzétételre ?
Köszönöm a szakértői válaszokat !

gomira # 2012.04.13. 15:30

Tisztelt ügyvéd Úr!

Árverésen vásároltam egy termőföldet, ami eredeti tulajdonszerzésnek minősül. Az árverést követően mikor a nevemre került az ingatlan derült ki, hogy a régi tulaj a saját cégének adta ki bérbe 15 évre. A cégét azóta átírta másra. Természetesen fel akarom mondani a szerződést, amit nem én kötöttem, és amiről a végrehajtó sem tájékoztatott az árverés előtt. Megtehetem?

epervt # 2023.04.09. 04:46

Üdvözlöm. Segítséget szeretnék kérni. 2015 -2017 között földművesként vásárolt termőföldet szeretnék bérbe adni. (abba szeretném hagyni a gazdálkodást) A földhivatalban azt mondták, hogy amely területeket földműveskét vásároltam nem adható haszonbérbe. Mit tehetek ha már nem akarok tovább gazdálkodni? A családom sem akarja csinálni és nem vagyok nyugdíjas sem, de eladni sem szeretném.Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2023.04.09. 07:35

Miért ne adhatnád? Csak be kell tartani a törvényi formaságokat.

drbjozsef # 2023.04.09. 09:05

epervt,

A földhivatalban azt mondták, hogy amely területeket földműveskét vásároltam nem adható haszonbérbe.

Ilyenkor jön a klasszikus válasz : ha ezt mondták, kérd meg szépen azt, aki ezt mondta, hogy jelölje meg neked a konkrét törvény konkrét paragrafusát, ami alapján ezt mondja.

Esetedben nincs ilyen.

osztap # 2023.04.09. 19:55

Szerintem emiatt mondhatta. Az én olvasatomban a használati kötelezettségnek nincs lejárata... De lehet, hogy valamit kihagytam?

Földforgalmi törvény 13. § (1) * A tulajdonszerzési jogosultság feltétele - ide nem értve a 11. §-ban, a 17. §-ban, valamint a 36. § (1) bekezdés d) pontjában foglalt eseteket -, hogy a szerző fél a tulajdonjog átruházásáról szóló szerződésben vállalja, hogy a föld használatát másnak nem engedi át, azt maga használja, és ennek során eleget tesz a földhasznosítási kötelezettségének, továbbá vállalja, hogy a földet a tulajdonszerzés időpontjától számított 5 évig - a (3) bekezdésben meghatározott esetek kivételével - más célra nem hasznosítja.

Majordomus # 2023.04.11. 19:30

Hát ha művelésre adja bérbe akkor nem ellentétes a törvénnyel.

imi6355 # 2023.04.13. 17:49

Kedves Forumozók! Földhaszonbérlettel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. 20 éves időtartamra kötöttem föld-haszonbérleti szerződést,de időközben megváltozott egykét körülmény körülöttem és nem biztos, hogy tudom vállalni a földterület 20 éves használatát. Van e lehetőségem bérlőként a lejárati idő előtt egyoldalúan a szerződést felmondani?

Majordomus # 2023.04.13. 19:23

Lehetőség mindenre van. De ahhoz kell a bérbeadó beleegyezése is

.először vele beszélj.
Ugye tudod mit jelent a határozott időtartamu szerződés?

Quercus # 2023.05.04. 10:56

Aki az adásvételi szerződésben nyilatkozott arról, hogy a földet saját maga használja, azt másnak nem engedi át, az egy élethosszig tartó fogadalom. És ezt már az ajándékozással sem lehet kibekkelni, mert a megajándékozottnak is nyilatkozni kell erről.
Aki mégis köt használati szerződést, azt a földhivatal visszadobja, mert a szerződés semmis.

Fétv:

"11/A. § * A Földforgalmi törvény 13. § (1) bekezdése szerinti, a föld használatának más részére át nem engedése iránti kötelezettségvállalás megsértésével kötött szerződés semmis."

Majordomus # 2023.05.04. 19:41

Az is hülye volt aki ezt kitalálta...

Torpillacska # 2025.02.24. 11:05

Magánszemély 2016-ban vásárolt az államtól egy földet (szántó) és a szerződésben ez szerepelt : "Az ingatlan mint föld használatát másnak nem engedi át, azt maga használja és ennek során eleget tesz a földhasznosítási kötelezettségének, továbbá vállalja, hogy a földet a tulajdonszerzés időpontjától számított 5 évig a Földforgalmi tv. 13§ (3) bekezdésében meghatározott esetek kivételével - más célra nem hasznosítja."
Na most a tulajdonosnak korából és egészségi állapotából adódóan már nincs lehetősége tovább művelni a területet. Az ingatlantól nem szeretne megválni, de szeretné bérbe adni, művelésre. Van erre bármilyen megoldás?
Meddig szól a szerződésben a saját hasznosítási kötelezettség?