felfegyverkezve elkövetett garázdaság

Kovács_Béla_Sándor # 2025.02.26. 14:56

Jut eszembe, NJ.

Ha az előkészítő ülésen nem ismered be a bűnösségedet (a vádirat szerint minősített bűncselekményben), akkor lesz tárgyalás is. Legalább egy.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.02.26. 14:51

A kollégának: azt azért tudjuk, hogy a terhelt saját elmondását tanácsos fenntartásokkal kezelni. Ha az elítélteket kérdezed, akkor majd mindegyik ártatlan.
(A vonaton verekedés egy elég tipikus garázda magatartás. A törvényi tényállást akkor is kimeríti a verekedő, ha egyébként jogos védelem miatt nem büntethető. Másképpen mondva: a jogos védelmi helyzet nem a bűncselekmény elkövetését zárja ki, hanem a tényállásszerű bűncselekény büntethetőségét. Továbbá nem kell annak az élet kioltására alkalmas eszköznek a terhelt kezében lenni. Mégtovábbá: ha esetleg társas az elkövetés, akkor elég, ha a tettestársak egyike tart magánál ilyen eszközt, ha a többi tud róla.)

Kovács_Béla_Sándor # 2025.02.26. 14:43
  1. Hiszen akkor nem is felfüggesztett szabadságvesztés büntetést kaptál, hanem próbaidőre bocsátottak. A kettő lényegében tér el. A próbára bocsátás azt jelenti, hogy semmiféle büntetést nem szabnak ki rád; és ha a próbárabocsátás ideje alatt nem követsz el újabb bűncselekményt, nem is fognak.
  2. Az ügyészség szerint még a próbárabocsátás is túl súlyos, elég lesz egy megrovás. Lehet vitatkozni azon, hogy a megrovás tényleg enyhébb-e.
  3. Sajnos, az előkészítő ülést kötelező megtartani, de ha neked a próba jobban tetszik, mint a megrovás, akkor nyugodtan indítványozd azt, arra hivatkozva, hogy te magadra nézve azt érzed enyhébbnek. Sőt mehetsz akár felmentésre is, ha szerinted van esélye.

+1 A hőzöngést hanyagold, mert a megbánás kinyilvánított hiánya, a magatartás társasódalmi veszélyességének el nem ismerése a végén mégis csak indokolhat valami büntetést.

drbzs # 2025.02.26. 11:44

NJ

Ahhoz, hogy teljes képet kaphassunk az ügyről, meg kellene vizsgálni az iratokat, amik eddig születtek az eljárásban.
Amennyiben csak az történt, mint amit 2024.12.11. napján leírtál, akkor kíváncsi lennék arra, hogyan sikerült eljutni a garázdaság "felfegyverkezve" minősített esetének megállapításáig, abból kiindulva, hogy annak fogalma a Btk. Értelmező rendelkezései alapján: "felfegyverkezve követi el a bűncselekményt, aki az ellenállás leküzdése vagy megakadályozása érdekében az élet kioltására alkalmas eszközt tart magánál".
Egy vizes palack azért valljuk be, nem alkalmas az élet kioltására, tehát ha nem volt más épp a kezedben, már eleve helytelen a garázdaság minősített esetének megállapítása.
A másik kérdés a leírtak alapján, hogy miért garázdaság lett megállapítva?
Garázdaság bűncselekmény megállapításához az kell, hogy olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartás valósítson meg az elkövető, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen.
Garázdaság szabálysértésénél a tényállásból hiányzik az erőszakos magatartás, de ott is feltétel, hogy kihívóan közösségellenes magatartás legyen kifejtve.
Kihívóan közösségellenes a társadalmi együttélési szabályokkal nyíltan szembehelyezkedő, provokatív, kötekedő, öntörvényű magatartás, amellyel az elkövető a közösségi együttélési szabályok leplezetlen, gátlástalan, nyílt semmibevételét fejezi ki (BH2007. 283-ban bővebben).
Az erőszakos magatartás az erőszaknál enyhébb, támadó jellegű fellépés, amely irányulhat személy és dolog ellen is. Személy elleni erőszakos magatartás a Btk. 459. § (1) bekezdés 4. pontja értelmében a más személyre gyakorolt támadó jellegű fizikai ráhatás is, abban az esetben is, ha az nem alkalmas testi sérülés okozására.
Ha esetleg volt kihívóan közösségellenes magatartás, akkor a garázdaság még meg is állhatná a helyét, de akkor sem minősített esetért, hanem az alapesetért kellene csak felelned, hisz a vizes palack nem alkalmas az élet kioltására.
Kérdésedre válaszolva, az ügyedben nem kötelező védő részvétele, de mindenképp javasolnám, hogy egy büntetőügyvéddel konzultálj, ha csak a leírtak történtek az ügyben.

NJ # 2025.02.26. 09:52

Igen, 1év2hó. Valóban azt elírtam az Ügyészség kéri, de ".... tárgyalás tartását indítványozom, a vádlott javára, enyhítésért, megrovás intézkedés alkalmazása végett, .... indokolás .... tévedett a járásbíróság a joghátrány alkalmazása során..... helyes jogszabályi hivatkozást, de a szövegben elírást tartalmazó.... indítványában megjelölt megrovás intézkedés alkalmazása helyett a vádlottat próbára bocsátotta." Magyarán elírták, én utazok, tárgyaláson veszek részt, mert egy részeg vki megfogdosott én meg védtem magam...

Kovács_Béla_Sándor # 2025.02.24. 16:06

Az még pont belefér. A többi nem. Bíróság nem kérhet tárgyalást - hiszen ő hozta a büntetővégzést. Az ügyészség kérhet - de ő nem a vádlot javára tette. Védője meg nincs. Akkor most ki kérte ténylegesen a tárgyalást?

Nem lehet, jóember, hogy valami nyomtatvány kíséretében közölték veled a büntetővégzést, és beixelted, hogy tárgyalást kérsz. Ha ez történt, akkor az előkészítő ülés megnyitásáig visszavonhatod, és akkor marad a büntetővégzés.

entropia # 2025.02.24. 13:38

1 év 2 hónap felfüggesztett? Valami nem kerek itt.

NJ # 2025.02.24. 13:18

Üdvözlet, 1év2hó felfüggesztett kaptam :-( tárgyalás nélkül, most a járásbíróság enyhítésért, megrovás intézkedés alkalmazása végett tárgyalás tartását indítványozta, azzal hogy a cselekményem a társadalomra csekély fokban veszélyes. Kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy ügyvéd nélkül "odamerészkedhetek" az előkészítő ülésre. Számíthatok arra, - nem a lakó- és munkahelyemen van az előkészítő ülés- , hogy a tárgyalás is meglesz még aznap.
Köszönöm segítségét.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.12.13. 13:11

Nem csuknak le.

NJ # 2024.12.13. 12:06

Köszönöm a választ, amennyiben 8 napon túl gyógyul, mit várhatok? Én nem tettem feljelentést.

drbjozsef # 2024.12.12. 08:47

Ha a tényállás valós, és tényleg csak ennyi történt, akkor nehezen tudom elképzelni, hogy ez 8 napon túl gyógyuló sérülés lenne, vagyis könnyű testi sértés legfeljebb, vagyis alapesetben kapsz egy figyelmeztetést. Ejnye-bejnye.
Te tettél feljelentést a cselekménye miatt?

NJ # 2024.12.11. 12:57

Üdvözlet, laikusként kérnék segítséget abban, hogy jól teszem-e, ha az alábbiak miatt ügyvédet fogadok.
Tájékoztatást kaptam, hogy vádat emeltek ellenem a témában megnevezett bűntett miatt. A bűntettem 20 éves nőként az alábbi: nyáron barátnőmmel vonaton utaztunk, ahol egy legénybúcsús társaság egyik tagja inzultált, egészen fogdosásig \"jutott\". Engem elkapott az indulat és fejbe vertem a kezemben lévő vizes palackkal, aminek következtében seb lett a fején.
Mire számíthatok az üggyel kapcsolatban? Előre is köszönöm.