Elveszett ajánlott levél

Iza82 # 2006.09.14. 20:51

Sziasztok!

Aug. 31-én ajánlott levélben küldtem 15 fontot Angliába,ami a címzett szerint (akit nem ismerek,de sokak elmondása szerint becsületes) nem érkezett meg. Mit tehetek? Meg tudja mondani a Posta,hogy átvette-e az illető a küldeményt? Illetve valamilyem probléma esetén visszaküldik a címemre a borítékot? Már soxor adtam fel pénzt Angliába (másnak,nem ennek az illetőnek) és eddig sosem volt még probléma,ráadásul 1 héten belül oda is ért
a küldemény (elsőbbségiként adtam fel,mint ahogy 31-én is). Most nem tudom mit tehetnék.

Üdv,Iza

Dr.Attika # 2006.09.14. 22:49

A posta szabályzata mióta élek tartalmazza, hogy készpénzt nem lehet levélben küldeni. Aki mégis küld az nem számíthat semmilyen jogvédelemre.

Eweol # 2006.09.14. 23:24

és ha egy pénzt nem tartalmazó ajánlott levélröl lenne szó?

Lhotse # 2006.09.15. 05:51

A postán kitöltesz egy tudakozványt, ajánlott levél esetében ezen az úton kérhetsz tájékoztatást a küldemény sorsáról.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.15. 11:20

És ha valóban elveszett, akkor a Posta minden további nélkül kifizet egy nem túl magas átalánykártérítést. (Azt, hogy pénz volt a borítékban, tényleg nem célszerű emlegetni.)

Iza82 # 2006.09.17. 06:33

Köszi a válaszokat! Vannak még olyan szolgáltatások,mint pl. tértivevény és saját kézbe,ezek nyújtanak még valami plusz biztonságot? Amúgy mi a legbiztonságosabb módja a külföldre való pénzküldésnek és mennyibe kerül? A Posta szabályzata fennt van valahol az interneten? Szerintem hozzám hasonlóan még sokan nincsenek tisztában bizonyos alapvető dolgokkal. Az,hogy nem lehet borítékban pénzt küldeni az azt jelenti,hogy nem célszerű vagy esetleg még illegális is? Ha kitöltöm a tudakozványt,akkor kb. mennyit kell várnom,amíg közlik a levél sorsát? Napokat vagy heteket? Régebben az ajánlott levelet alá kellett írnia a címzettnek,de az utóbbi időben úgy tudom csak simán bedobják az illető postaládájába. Nem tudjátok,hogy Angliában is ez-e a helyzet? Bocsi a sok kérdésért.

_Lala_ # 2006.09.17. 10:57

Amúgy mi a legbiztonságosabb módja a külföldre való pénzküldésnek és mennyibe kerül?

Western Union a nevük, egy amerikai cég, gyakorlatilag a világ bármely pontjára lehet rajtuk keresztül meglehetősen gyorsan pénzt küldeni.
Ha egy magyarországi pénzváltónál/postán ilyen logót látsz:
http://upload.wikimedia.org/…ion_logo.jpg
akkor ott tudsz rajtuk keresztül pénzt küldeni.

Az,hogy nem lehet borítékban pénzt küldeni az azt jelenti,hogy nem célszerű vagy esetleg még illegális is?

Most már "csak" nem célszerű. A kommunizmusban ezért lazán börtönbe zárhattak...

Régebben az ajánlott levelet alá kellett írnia a címzettnek,de az utóbbi időben úgy tudom csak simán bedobják az illető postaládájába.

Rosszul tudod. Azt tértivevénynek hívják, és külföldre is működik.

Iza82 # 2006.09.17. 17:34

Ahaaaa,értem,köszi Lala. Ezek szerint ha ajánlott levelet küldök,akkor már érdemes a tértivevény szolgáltatást is igénybe venni. A gond csak az,hogy ezeknek az összköltsége a legkönnyebb,20 gramm alatti küldemény esetén is majdnem eléri az 1000 forintot. Nem olcsó manapság könyvelt küldeményt küldeni.
De lenne még egy kérdésem. Igénybe vehetem-e a tértivevény szolgáltatást,ha a címzettnek csak a postafiókcímét ismerem? Mert ugye tértivevény esetén a címzettnek alá kell írnia egy papírt,csak akkor kapja el a küldeményt,ellenkező esetben visszaküldik a feladónak. De ha a postafiók címére érkezik a küldemény,akkor nyilván nem tudja rögtön aláírni,hisz lehet,hogy csak hetente vagy havonta üríti a postafiókját.

Sasfioka # 2006.09.18. 11:34

A postafiókba a küldemény érkezéséről értesítést helyzenek el, amelyet a postafiók kiürítésekor a címzett megkap, így odamegy a postaablakhoz, átadja az értesítést és megkapja a levelet.

Ha csak havonta üríti, akkor az ilyen levél "nem kereste" jelzéssel vissza fog menni...

SF

Iza82 # 2006.09.18. 18:11

Köszi a válaszod,Sasfióka.
Na,ma kaptam egy e-mailt az illetőtől,akinek a levelet küldtem és azt mondta,hogy múlt pénteken megkapta a levelet. 15 nap alatt ért oda,pedig elsőbbségi volt.
Idézet a Magyar Posta honlapjáról:

Nemzetközi elsőbbségi levél, levelezőlap

• egy világraszóló lehetőség -

ÖNNEK AJÁNLJUK, HA

*
a világ bármely pontjára közlést, tárgyakat tartalmazó küldeményt szeretne feladni
*
fontosnak tartja a gyorsaságot és a kedvező díjazást
*
küldeményének tömege nem haladja meg a 2kg-ot

MIÉRT A NEMZETKÖZI ELSÕBBSÉGI LEVÉL?

Magánügyfeleinknek, céges partnereinknek egyaránt ajánljuk szolgáltatásainkat:

*
az elsőbbséggel feladott küldeményei a lehető leggyorsabb továbbítási úton érik el címzettjeiket
*
az küldeményeket a világ összes postavállalata elsőbbséggel kezeli a felvétel, továbbítás és kézbesítés során
*
európai országokba 2-3 nap, a világ többi országába általában egy hét, tíz nap alatt megérkezik küldeménye
*

2-3 nap...(gondolom munkanapot akartak-KELLETT VOLNA!-írniuk). Na persze,biztos. Félreértés ne essék,nem azzal a plusz 20 ft-tal van bajom,amennyivel többet fizettem az elsőbbségiért. De ha vállalnak valamit,azt illene is teljesíteni és nem csak a pénzt felmarkolni aztán le..arni mindent.
Ennyit a Magyar Postáról.

_Lala_ # 2006.09.18. 19:04

De lenne még egy kérdésem. Igénybe vehetem-e a tértivevény szolgáltatást,ha a címzettnek csak a postafiókcímét ismerem?

Igen.

Mert ugye tértivevény esetén a címzettnek alá kell írnia egy papírt,csak akkor kapja el a küldeményt,ellenkező esetben visszaküldik a feladónak. De ha a postafiók címére érkezik a küldemény,akkor nyilván nem tudja rögtön aláírni,hisz lehet,hogy csak hetente vagy havonta üríti a postafiókját.

Ilyenkor a postafiókba tesznek egy cetlit (az értesítést, amelyet nem postafiókos kézbesítésnél a postaládában hagynának), és a cetlivel átfárad a kedves kuncsaft az ablakhoz, ahol a postás aláírás ellenében átadja a levelet. Természetesen ha sokáig nem jár arra az illető, akkor úgy jár, mintha sokáig nem járt volna otthon: visszaküldi a posta "nem kereste" cimkével.

Virág1965 # 2008.12.04. 20:10

Kedves Válaszadók,

nekem egy külföldre küldött tértivevényes levelem veszett el. A tudakozványra a posta azt válaszolta, hogy kézbesítették a levelemet, de a "külföldi igazgatóság" nem adta ki a nevét annak akinek kézbesítették. Na de akkor hol van a tértivevény? A címzett pedig nem kapta meg a levelet...Se levél, se tértivevény.Ezzel ennyi? Lezárva? Mit tudok még tenni?

kismukk # 2008.12.05. 01:35

Ilyenkor az van (illetve volt az én esetemben), hogy a felvevő postahivatal kiállit egy pót-tértivevényt, azt elküldi a cimzett postahivatalának, amely azt (a pót-tértivevényt) aláiratja a cimzettel. Majd visszajuttatja a feladónak.
Tehát, neked igenis egy visszaigazolt tértivevényt kell kapnod, - nem pedig üres szavakat...
Hogy ez hol van a postaszabályzatban irásba foglalva, azt a posta honlapján megnézheted.

Virág1965 # 2008.12.05. 11:36

Voltam a postán, azt mondták a levélre hogy az osztrák postának (Ausztiába küldtem a levelet) nem kötelessége pót tértivevényt kiállítani és az átvevővel igazoltatni az átvételt. Így ők nem tudnak mást tenni mert ez levél az osztrák posta szerint már átvételre került.
Szóval le levél, se tértivevény, se kártérítés.. A címzett nem kapta meg a levelet, személyesen vihettem Ausztriába 1 hónapos késéssel a levél tartalmát újra... Idő, pénz, idegesség..

kismukk # 2008.12.06. 01:34

Nem az osztrák postának kell pót-tértivevényt kiállitania! Hanem a magyar felvevő postahivatalnak, azt elküldi az osztrákoknak, ott a cimzettel ismét aláiratják az átvételt és azt megkapod.

Megvan a tértivevénnyel együtt kiállitott feladóvevény (ajánlott küldeményről), gondolom azzal reklamáltál és arra mondta posta, hogy az osztrákok kikézbesitették? Láttad az osztrákok irásos válaszát? vagy csak úgy szóban mondta a postaalkalmazott?

Azzal a feladóvevénnyel továbbra is indokoltan kifogásolhatsz: a küldemény tértivevényes volt és szükséged van a cimzett átvételi igazolására.
Menj be a hivatalvezetőhöz, kérd a segitségét.

Virág1965 # 2008.12.06. 20:51

Kedves kismukk,

köszönöm a segítségedet!
Pont a postavezető küldött el azzal, hogy az osztrák posta nem köteles pót tértivevényt kiállítani..
Az osztrák posta nem közölt semmit írásban, a magyar posta közölte írásban, hogy az osztrák posta szerint kézbesítésre került a levél, és hogy a "külföldi igazgatóság" nem közölte az átvevő nevét. Igen, a feladóvevényem megvan (tértivevény+ajánlott), azzal voltam reklamálni. Na futok mégegy kört...
Köszönöm mégegyszer!

kismukk # 2008.12.08. 01:03

Kedves Virág1965,

posta központot keresd meg, részletekről e-mail ment!

Virág1965 # 2008.12.08. 10:08

Kedves kismukk,

nagyon-nagyon köszönöm! Megírom majd a fejleményeket, hogy sikerült-e valami pozitív megoldást találni...

Mégegyszer nagyon köszönöm!

Durmika # 2008.12.12. 11:19

Meg szeretném kérdezni,mi történik ha ajánlott tértivevényes levelet egy cég régi cimére postáznak.Visszamegy a feladónak,vagy kideriti a posta az uj cimet?

trupedli # 2008.12.12. 11:33

Ha a címzett kéri és bejelenti, hogy a régi címéről küldjék tovább a leveleit az új címre, akkor megteszi a posta!
Amúgy nem mivel nem nyomozó hatóság :)

Virág1965 # 2008.12.17. 10:43

Kedves kismukk,

segítségedet mégegyszer nagyon köszönöm!
Ezt a választ kaptam a posta központjától:

Tisztelt ....!

Mindenek előtt szíves elnézését kérjük ha a szolgáltatásunk során kellemetlenséget okoztunk Önnek, Önöknek.

A tértivevénylap visszakézbesítés során nem kerül regisztrálásra így annak sorsát vizsgálni nem tudjuk.
A Tudakozódás során megkerestük az Osztrák postaigazgatást, és a tőlük kapott válasz alapján tájékoztatta Önt a .... posta.
Levelem mellékleteként megküldöm a kézbesítési okirat képét, mely alapján megállapítható hogy a küldeményt 2008. november 22-én került kézbesítésre, a küldeményt ... aláírással vette át az átvevő.
Kérem, hogy ezt a kézbesítési okiratot illetőleg az általunk küldött levelet szíveskedjen úgy tekinteni, hogy a tértivevény szolgáltatást teljesítettük.

Bízom abban, hogy levelemet megértéssel fogadja és a szolgáltatásainkat a jövőben is bizalommal veszi igénybe.

Kellemes Ünnepeket kívánva

Tisztelettel:

.....
Magyar Posta Zrt.
.....

Szóval valaki átvette a levelet, de sajnos valójában nem érkezett meg a címre sosem. A tértivevény sem érkezett vissza hozzám már 2 hónapja, és gondolom szintén soha nem is fog.

monalisa1 # 2008.12.17. 15:56

Egy ajánlott és/vagy tértis levélnek bármi is legyen a tartalma, vagyis mindig készüljön másolat róla. (A hivatal leveleinek is mindig van másolata.) A megtörtént kellemetlenségen túlépve (...) ha semmi mást ezt a másolatot - vagy annak másolatát add ismét postára., remélve az már rendben megérkezik a címzetthez. És okulva a történtekből a "saját kezéhez" jelöléssel add fel.

Virág1965 # 2008.12.17. 21:00

Kedves monalisa1,

köszönöm válaszod. A másolat elkészült (mivel a dokumentum számítógépen volt mentve), és személyesen vittem el a külföldi címzetthez a másodpéldányt(persze így már késve). Nem ez a gond. A gond az, hogy pót-tértivevény kiállítása nélkül állítja a posta, hogy a címzett megkapta a levelet. Ami nem így van. (és nem a címzett érdeke volt megkapnia a levelet, hanem az enyém, tehát az véletlenül sem merül fel, hogy a címzett önös érdekből esetleg letagadja) A történet időbe és pénzbe került, és pozitív megoldás nélkül zárult a posta részéről. Részemről mindegy, hogy a magyar vagy a külföldi posta kötelessége-e vagy nem kötelessége a pót-tértivevény kiállítása. Nekem az a gondom, hogy kifizettem a feladási díjat, de levél sehol, és lett egy csomó plusz költségem az utazgatás miatt. Szerintem érthető a keserű szájízem. Hogy legközelebb saját kézbe, vagy postagalambbal, vagy inkább,- legalább a postaköltséget megspórolva,- személyesen viszem el a címzetthez a levelet, az megint más kérdés. A jelenlegi helyzetet ,- úgy érzem,- nem oldotta meg a posta megfelelően.

kismukk # 2008.12.18. 05:34

Kedves Virág!

Köszönöm a tudósitást, érdekes!
A beidézett szöveg szerint:
kézbesítési okirat képét, mely alapján megállapítható hogy a küldeményt 2008. november 22-én került kézbesítésre, a küldeményt … aláírással vette át az átvevő.
Kérdések:
Elküldték annak az okiratnak a KÉPÉT, amin látható a kézbesités? Osztrák posta okmánya, németül?
Olvasható az ALÁIRÁS? A te cimzetteddel egyezik?!

(Gondolom, nyilván nem, ha azt mondod, hogy a cimzett semmit nem vett át, nem irt alá, nem kapott meg semmit.)
Ha a cimzett tényleg nem tud a küldeményről, akkor a következőt lehetne tenni:
elküldeni neki azt az okirat-képet (csakis másolatban!), mit szól hozzá? És tanúk előtt, azok aláirásával tegyen irásbeli nyilatkozatot, hogy ő bizony semmit nem kapott, nem vett át, és az nem az ő aláirása!
Aztán, ezt a nyilatkozatot a küldemény elveszése miatt keletkezett költségeid igénylésével, beküldeni a magyar postának.

monalisa1 # 2008.12.18. 10:48

Szvsz azzal sem menne semmire: a két posta továbbra is egymásra fog mutogatni.

Van az életben ami esetenként bosszúságot, kellemetlenséget okoz, hát a kérdezőnek most ez.

Szerencsés, hogy utóbb a személyes kézbesítéssel a FŐ problémát meg tudta oldani, egyben remélve határidős stb. probléma nem adódott a dologból. A többletkiadást meg le kell tudni nyelni...

Esetleg átböngészni a postaszabályzatot mely a net-en biztosan megtalálható valahol.