Hamis pénz

bootmaker # 2004.08.10. 11:41

Sziasztok
Itt olvasom, hogy megint több millió forintot hamisitottak .
Felemerül a kérdés, ki kártalanitja azt aki ilyet kap és nem tudja/akarja továbbsózni.
Azért ha belegondolunk ezek mint a tisztességes egyszerü embereknél fognak megálni, hiszen sem a bankba sem a boltba, piacra nem viszek UV lámpát, hogy ellenőrizzem a visszakapott pénzt.

Viszont ma már szinte mindenhol ellenörzik, és ha tölem előkerül elkobozzák.
Nem az állam feladata lenne, szigoruan örködni és magakadályozni a hamis pánz forgalomba kerülését?
De igen, akkor a kártalanitás is az állam dolga kellene lenni.
B

Laurentius # 2004.08.10. 15:26

Szia!

Elvileg a büntetőeljárás keretében lehet érvényesíteni polgári jogi igényt, feltéve, hogy a vád tárgyává tett cselekmény következtében keletkezett.

Gyakorlatilag viszont gőzöm sincs. Akit megkárosítottak egyéb törvényes (pl. polgári jogi) úton is felléphet.

bootmaker # 2004.08.10. 17:57

Hát igen, elvileg,
De akkor ugye felmerül az a kérdés, hogy hogyan bizonyitom be azt, hogy az a hamis pénz amit elkoboztak tőlem, attól a hamisitótól származik akit elkapott a rendorség.
B

szajbertattila # 2004.08.10. 19:28

bootmaker,

ha az állam kártalanítana, ez volna a legjobb buli a gengsztereknek: csinélna hamis pénzt, majd maga vagy a sleppje benyújtaná a számlát, mint sértett hogy konvertálják át rendes pénzzé:-))

nem erre szokták mondani, hogy a hülyék a másik utcában laknak?:-))

bootmaker # 2004.08.11. 04:41

Szia
Ebben igazad van, de mit szolnál, ha mondjuk te kapnád meg a havi fizetésedet a banktól hamis huzezresekben, bár ez szélsőséges eset, de azért nem kizárt hogy oda is bekerül?

A másik, ez igy viszont jó üzlet az államnak, ugy vonja ki a pénzt a forgalomból, hogy nem ad semmi féle kártáritést.

És végül, azért a mai modern tecnikával ki lehetne azt deriteni, hogy kihez került ugy oda a pénz, hogy összejátszott a hamisitókkal, ha meg nem akkor inkább fizesse ki az állam azt a pénzt mint hogy megrendüljön a bizalom.
Inkább fusson a bünöző, mint hogy egyetlen átratlan is károsodjon, nem él ez a felfogás?

Ugye amikor eltünt az a rengeteg bankjegypapir, nem az állam dolga lett volna rá vigyázni, és megakadályozni?
Olyan nincs hogy állami felelőség?

B

szajbertattila # 2004.08.11. 08:03

ha én kerülnék ilyen helyzetbe a fizetésemmel - akkor visszaadnám a pénzt a munkáltatónak (vagy a banknak) és kérnék helyette másik pénzt. Ha nem tudnám bizonyítani, hogy a hamis pénz amit felvettem, a munkáltatómtól (banktól) van, akkor sajnos az az én károm lenne.

a másik mondatodat nem is értem: miért kellene káratalantani azért, hogy hamis pénzt von ki a forgalomból? Ezt komolyan gondolod?:-)

ha jó őtleteid vannak a modern technikára, akkor oszd meg a rendőrséggel - rá fogsz jönni, hogy nem olyan egyszerű a dolog ezzel a modern technikval sem.

K.V.B. # 2004.08.11. 09:37

Erre a legjobb megoldás a számlapénz. Bankkártyával kell fizetni, a bank kiegyenlíti a közüzemi tartozásaidat átutalással stb.
Általában a legnagyobb címletű pénz, ami nálam előfordul: 5.000 Ft. A fizetésemet átutalással kapom, és a legtöbb cégnél kérheted átutalással a fizetésedet, tehát kiküszöbölhető a készpénz elfogadás itt is. A fizetésemet tehát effektíve a banktól "kapom", ahol a legkisebb a valószínűsége, hogy hamis pénzt ad ki. Csak a legszükségesebb készpénzmennyiséget veszem ki, a többi a számlán marad, és kártyával fizetek. Ne érts félre, nem városban lakom, hanem falun, csak városban dolgozom. És hát már falun is vannak bankautomaták, de ha nem, hát a postán is lehet egyes bankoktól pénzt lekérni...
Persze a piacon vagy itt-ott előfordulhat hamis pénz, de ezt is meg lehet oldani: megfelelő címletű bankjegyeket viszek, hogy ne nagyon kelljen visszajárót elfogadni, és általában külön teszem a visszaadott pénzt, és a soron következő helyen azzal fizetek. Már meg is szabadultam tőle!
Szajbertattilának tökéletesen igaza van: az állampolgárnak kell vigyáznia, ne keletkezzen kára, vagy ha nem volt elég óvatos, viselheti a saját kárát. Nálam ez a kár max. 5.000 Ft lehet, így próbálok segíteni magamon, ha már egyszer ennyire félek a pénzhamisítástól... Az államtól ne várj semmit, amikor a technikai lehetőségek és egy kis odafigyelés minimálisra csökkentheti a károdat.

bootmaker # 2004.08.11. 13:45

Tiszteletem
Na kapom ám a pofámba :))

Atilla:
a másik mondatodat nem is értem: miért kellene káratalantani azért, hogy hamis pénzt von ki a forgalomból? Ezt komolyan gondolod?:-)

Igen komolyan, de nem a hamis pénzre gondoltam.
Arra hogy elkobozzák azt a pénzt amiért megdolgoztam mint rendes pénzért, nem tudok belőle vásárolni, tehát csökken a vásárlóerőm, gyakorlatilag azért az összegért ingyen dolgoztam.
Tulajdonképpen en vagyok büntetve azzal, hogy az állam nem tudja megakadályozni a hamisitást.

KVB:
"Jó dolog" az átutalás, nekem is van , na nem önszántamból hanem mert kötelező.
Sajna sok gond is akad a számlákkal kapcsolatban, foleg amikor a legnagyobb lakossági banknál volt.
Kinos amikor a pénzt leveszi, de nem adja ki az automata, többször is előfordult nálam.

Persze vigyázok én is a pénzemre, de ez a deffenziva, hogy mindent 3 x megtapogatni, vinni az UV lámpát és ellenőrizni azért elég macerás.
Elvárnám, hogy az állam szavatolja, hogy jótáll az egyeduralma alá tartozó pénzért.
Persze ez nem igazán jogászi megfogalmazás, de nem tudom magam szebben kifejezni.
Az államnak van meg a joga és hatalma a pénz gyártására kiadására, akkor legyen kötelessége annak a "tisztántartása"

Az hogy milyen módon akadályozza meg, nem tudom, nem is az én feladatom, arra vannak a "kitenyésztett" emberek akik azért kapják a gondolom nem kis fizetésület hogy megoldják.
Mint ahogy cipőt sem tudok csinálni, mert nem vayok suszter, de azt tudom ha nem jó egy cipő amikor felveszem.
Az hogy a kár nálad max 5 ezer az azért nem biztos hogy ugy van.
Talán egyszerre max 5 ezer, de a következő napon, héten, hónapban?
Köszi a figyelmet
B

K.V.B. # 2004.08.11. 14:33

"Tiszteletem
Na kapom ám a pofámba :))" Ez meg mi??? Bocsáss meg, de szerintem elég durva...

Az 5.000 Ft-ot úgy értsd, hogy van olyan hónap (!!!), hogy nem megy át ennél több kp a kezemen! Ismétlem: falulakó vagyok! Nem megoldhatatlan! Én valóban félek a hamis pénztől, de nem jajongok, hanem számítok rá és teszek ellene, ne érjen kár...

A hamis pénz nélküli életet garantálni az állam részéről olyan, mint a bűnözés nélküli életet garantálni: egyszerűen lehetetlen. Megvan a megfelelő apparátus ennek megakadályozására ill. a cselekmények felderítésére, erre kötelezi a társadalom védelme érdekében az államot az alkotmány, de arra nincs garancia, hogy ez Veled nem esik meg, ill. hogy valaha az életben nem jársz pórul.
A következő példa csak párhuzam a topic által felvetett problémára: Mit szóljon az, akinek ellopták valamijét, ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést, és úgy zárul le a nyomozás, hogy nincs meg a tettes se, meg a cucc se? Õ hová nyújtsa be a számláját? Ja, hogy biztosítás is van a világon, arra nem akkor kell gondolni, amikor megvan a baj!
Összegezve: előre kell gondolkodni mindig, egy lépéssel a kár bekövetkezése előtt járni, ezt fiatal korom ellenére megtanultam. Ne érts félre, sem üldöztetési mániában nem szenvedek, sem mániákus pesszimista nem vagyok, inkább csak reális.

A szakmai- és észérveket lásd alább szajbertattilánál, teljesen egyetértek vele.

Még valami: velem még sohasem fordult elő (hál' Isten), hogy nem adott ki az automata megfelelő összeget. Természetesen erre is van segítség.
1.Van zöld száma minden automatás banknak, fel kell hívni, és be kell jelenteni, hogy ekkora összeget próbáltál levenni X városban Y helyen lévő automatánál, és nem jött ki a pénz, de az igazolás szerint le van vonva. Ezt regisztrálják, és az ügyeletes kimegy megnézni, mi van az automatával, vagy pedig az automata forgalmi értesítőjén másnap megnézik, hogy melyik számláról milyen összeget vettek le, és összevetik, mennyi pénz volt az automatában az utolsó feltöltés óta. Egyszerű összeadás-kivonás... Nyugi, lehet, hogy pár napba beletelik (pl. regisztrálnia kell a központnak az esetet stb.), de biztos, hogy megkapod a pénzt, ha az automata hibázott.
2.Ha nagyon-nagyon félsz az automatáktól: a bankban is le lehet venni a pénzt, csak kicsit macerásabb.

bootmaker # 2004.08.11. 18:05

Jaj hát az csak vicc lett volna, ott a smile a végén.

Én is hasonlkóképpen élek mint te, nem is magam esetét irom le, csak morfondirozgatok, és az az érdekes, hogy nem csak nekem jut ez eszembe, másoktól is halottam, hogy talán ez nem jól van igy.
Persze senki sem mondta, hogy nem lesz pénzhamisitás, én is csak azt hogy ilyen esetben nem kellene-e kárpótolni a vétlen embereket.
Azért ha belegondolunk nem is olyan könnyü észrevenni a hamis pénzt.
Hiszen amit most gyártottak, még a biztonsági szál is rajta volt.

Azért az ismeretlen tetteses lopás az más, itt megvan a tettes, és szerintem a tecnológiát nézve egyértelmüen megállapitható, hogy onnan származik e.
Azért az állam megelőző szerepe nem is olyan egyértelmü.
Valahol olvaztam, hogy bizonyos határig a pénzhamisitás nem is büncselekmény. Akkor hogy is van ez?
B

bootmaker # 2004.08.11. 18:15

Ja és a bankautomata lemaradt.
Mindezeket tudom amit leirtál, csak akkoriban nem ugy müködött.
Az első valamikor sok-sok éve egy péntek délután történt. oda lett az egész fizetésem, persze jóváirták kb 1 hét mulva, de addig is élni kell valamiből.
És ami a legroszabb, végigidegeskedi az ember a hétvégét, hogy mi is történtehett.
Aztán amikor aránylag rövid idő alatt töbször is hasonló módon jártam, megléptem a banktól.
Azért a bankártyának is vannak hátulütői, valamelyik nap volt a metróujságban egy cikk, hogy menyi pénzébe került az hogy elhagyta(ellopták) a kártyáját.
Persze tudom az illető volt a hibás, de a megszorult ember olyan módon való megsarcolása egyenesen undoritó.
B

K.V.B. # 2004.08.12. 07:06

Nem tudok róla, hogy a pénzhamisítás ne lenne bűncselekmény akár 1 Ft hamisítása esetén is!

Egyes bűncselekményeknek vannak szabálysértési alakzatai, ezek a következők:
28. § Nem bűncselekmény, hanem szabálysértés valósul meg, ha

1. a rossz minőségű termék forgalomba hozatalát (292-293. §) ötvenezer forintot meg nem haladó értékre,
  2. az áru hamis megjelölését (296. §) százezer forintot meg nem haladó értékre,
  3. az árdrágítást (301. §) csekély mennyiségű árura, vagy csekély mértékű nyereség elérése végett,

d)

1. a csempészetet és a vámorgazdaságot (312. §) ötvenezer forintot meg nem haladó értékű nem közösségi árura,
  2. a készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélést tízezer forintot meg nem haladó kárt [313/C. § (2) bek. I. ford.] okozva,
  3. a lopást (316. §), a sikkasztást (317. §), a jogtalan elsajátítást (325. §) és az orgazdaságot (326. §) tízezer forintot meg nem haladó értékre,
  4. a csalást (318. §), a rongálást (324. §) tízezer forintot meg nem haladó kárt okozva,
  5. a hűtlen kezelést (319. §) tízezer forintot meg nem haladó vagyoni hátrányt okozva,
  6. a sajtórendészeti vétséget (213. §) csekély mennyiségű sajtótermékre

követik el.

A BTK ezt írja a pnzhamisításról:
304. § (1) Aki

1. pénzt forgalomba hozatal céljából utánoz vagy meghamisít,
  2. hamis vagy meghamisított pénzt forgalomba hozatal céljából megszerez, az országba behoz, onnan kivisz, az ország területén átvisz,
  3. hamis vagy meghamisított pénzt forgalomba hoz,

bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a pénzhamisítást

1. különösen nagy, vagy azt meghaladó értékű pénzre,
  2. bűnszövetségben

követik el.
(3) A büntetés öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a pénzhamisítást váltópénzre, illetve kisebb, vagy azt el nem érő értékű pénzre követik el.
(4) Aki pénzhamisításra irányuló előkészületet követ el, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

Tehát még az előkészület is büntetendő! Meg a váltópénz is!

A bankkártyáról: miért, azt miért nem tartod felháborítónak, hogy amikor az embernek ellopják a táskáját az összes irataival, akkor fizetni kell az adókártyáért, TAJ kártyáért, személyi igazolványért stb.? Arról sem tehetek, hogy ez megtörtént velem, nem is elhagytam, hanem szándékosan eltulajdonították!
A banknak különféle intézkedéseket kell megtennie egy kártyaletiltás érdekében, a felszámított díj az ezzel kapcsolatos ügyintézés díja, és sokkal kevesebb, mint amennyit veszthetsz, ha a kártyádat megbuherálják és kiadja a maradék fizetésedet is.

Egyébként pedig igazad van: tényleg nagyon kellemetlen az automata hibája, és kellemetlen az is, ha hamis pénzt találnak az embernél, de ez ellen nincs orvosság, csak az ember saját előrelátása.

Nick Name # 2004.08.14. 12:38

1/2003. Büntető jogegységi határozat
A 2001. évi CXXI. törvény 63. §-ával módosított Btk. 304. §-ának (3) bekezdése szerint a tízezer forintot meg nem haladó értékű pénzre elkövetett pénzhamisítás - a váltópénz meghamisítását kivéve - nem bűncselekmény. Ha pénz utánzásával követik el, akkor az 1999. évi LXIX. törvény 163. §-ában meghatározott szabálysértésnek minősülhet, egyéb módon elkövetve szabálysértést sem valósít meg.

Nick Name