TIGÁZ kötbér


csokis1 # 2012.02.13. 07:38

Amikor a Tigáz felszerel egy gázórát, tudja azt bizonyítani, hogy a felszerelt órán nem mutatható ki mágnesezettség? Lehet ilyet kérni a Tigáztól?

Kenderice # 2012.02.13. 10:41

Szerintem nem lehet ilyet kérni. Mellesleg ez az egésznek a rákfenéje. Olyan állapotváltozásra hivatkozva szabnak ki kötbért, amit nem mérnek/dokumentálnak az óra felszerelésekor.

Dödölle1 # 2012.02.13. 15:55

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének szakembereit a fogyasztóvédelemmel (TIGÁZ) kapcsolatban felmerült kérdéseikkel az alábbi linken kereshetik meg:

http://www.fogyasztovedok.hu/…elszolgalat/

zuzuapu # 2012.02.14. 09:20

Tisztelt Fórumozók!

A tigáz engem is meggyanúsított hogy mágneseztem a gázórát. A jegyzőkönyvbe bele van írva hogy mi nem mágneseztük az órát, természetesen ez így is van! Jött az értesítés a szakértői bevizsgálás időpontjáról. A tigáz üzleti szabályzatában az áll, hogy a helyszíni ellenőrzést követő 90 napon belül el kell végeztetni a vizsgálatot. A szakértői vizsgálat időpontja túl van a 90 napon! A kérdésem az volna, hogy jogilag támadható az eljárás?

cibet # 2012.02.16. 14:36
Javasolt elolvasni alaposan a Tigaz Üzletszabályzatát, és a Gáztörvényt a facebookon a Trükkös Szolgáltatók?-nál egy csomóhasznos infót és linket találtam. http://www.facebook.com/…564308406988?… Mindenképpen neked jó, ha a gázszolgáltató eljárása nem felel meg az Üzletszabályzatnak, a 90-napon túliság már megbillentheti a szakértői vizsgálat helytállóságát is, de 1 évig köteles az órát megőrizni. Nézd meg,a szerelők szerepeltek e a MKEH nyilvántartásában, a leszerelés szabályos volt, e dobozolás..stb. a vizsgálatnál fénylépezőgép, tanúk legyenek, ügyvédet -szakértőt vigyél, +2 tanút (van akinek a telefon hangrögzítője is véletlenül bekapcsolva marad
  • ha nem értesz egyet a szakértővel, a jelen lévő tigazos képviselővel, kérd jegyzőkönyvezni, de minimim amikor aláíratják veled a "független" :)) szagértőjük véleményét vésd az aljára, "A megállapításokat nem fogadom el!"...a következő kör a MEH, és esetleg elgyalogolhatsz a közjegyzőhöz kérni egy előzetes bizonyítást, szakértő kirendelését. Ezzel párhuzamosan felnyomni a szolgáltató jogsértő eljárását, a Fogyasztóvédelemnél, az országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságánál, ...ismeretlen tettes ellen feljelentést tehetsz a rendőrségen...stb....van bőven. Ahogy hallom lassan EU-s fogyasztóvédő fórum elé kerül majd a Tigaz/Főgáz eljárása. Tessenek küzdeni, több ezer panasz van, kilóg már lólábuk nagyon. Hajrá!
cibet # 2012.02.16. 14:41
  • továbbítok egy felhívást: Sziasztok!

"Keresek Üllő vagy környéki fogyasztókat, akiket JOGTALANUL szabálytalan vételezéssel gyanúsít a TIGÁZ DSO Kft.
Sajnos engem is, de bizonyosan nem hagyom annyiban az ügyet. Gyűjtök minden információt, jogszabályt és törvényt, amit használhatok a magam és esetlegesen mások védelmében is.
Kérem, jelentkezzetek nálam és fogjunk össze!
Csontos Diána - 06-30-3975465, vagy deemami kukac torzsasztal.hu"

istvan56 # 2012.02.16. 21:05

Régi ismerősök vagyunk!
Ezért bizalmasan közlöm, hogy ügyvédem által több mint 3 hete beadtam a kártérítési igényemet, amire választ sem kaptam! Pedig csak időpontot kértünk illedelmesen. Biztosan nagyon elfoglaltak, mivel sok dolguk van a potenciális "bűnözőkkel", akiktől bejöhet valami, az esetleges kellemetlen kiadás ráér! A panaszosokat bármikor, soron kívül fogadják!
A média néhány képviselője jelezte, hogy szeretne részt venni az egyeztető tárgyaláson, nem zárkóztak el tőle, de a Sz G engedélye kell hozzá! Email ment, válasz nem jött!
Itt tartunk!

scriptor # 2012.02.17. 07:21

Kedves István!

Köszönjük a tájékoztatást.

(A cikk nagyon jó.)

Várjuk a fejleményeket.

A hozzám érkező kétségbeesett (panasz) levelek szerint jóval többen olvassák a TIGÁZ visszaéléseivel foglalkozó fórumokat, mint ahányan hozzászólnak.

Sok sikert!

Üdvözlettel: Sc.

Susu59 # 2012.02.17. 08:32

A youtube-n találtam

Így kezdődnek a karcolások! No meg a "hitelesítés" laboratóriumi környezetben!

fifi12 # 2012.02.22. 17:03

Tisztelt "Sorstársak"!
Január 24-én írtam itt le gázóra leszereléssel kapcsolatos esetemet.
A szakértői vizsgálaton túl vagyok, már ez eleve nagy megkönnyebbülés, az meg pláne, hogy "simán" bebizonyosodott, a gázórám ép és sértetlen minden tekintetben. Naná, hogy az! Ezt én a vizsgálat előtt is tudtam, de hogy a Tigázosok is így fogják-e gondolni, az a fórumokon, médiában olvasottak, látottak alapján már kétséges volt.
Február 14-én 8.30-ra kaptam "meghívót" a Tigáztól Miskolcra a Sajószigeti úti központba.
Ügyvéddel mentem, de előtte próbáltam a legalaposabban felkészülni magam is. Egy dossziényi anyaggal, jegyzetekkel, fényképezőgéppel érkeztem, és azzal a szilárd elhatározással, hogy ha meggyanúsítanak a szabálytalan vételezéssel, a legvégsőkig harcolni fogok az igazamért.
Többen vártunk a kb. félóránként beütemezett vizsgálatokra, és elszorult a szívem, ahogy láttam a szinte kivétel nélkül idős, egyszerű embereket, akik értetlenül álltak az egész procedúra előtt.
Én a vizsgálat minden egyes részletéről fényképeket készítettem, kérdeztem. A szakértő igazán udvarias és türelmes volt, minden kérdésemre részletes magyarázatot adott. Egyetlen dologban tért el a véleményünk - a polarizációs fólia használatát és bizonyító erejét illetően. Természetesen az én órám vizsgálata során is mágnesesség jelenlétét mutatta...
Ennek azonban további jelentősége nem volt, mivel az óra műanyag házának belseje mindkét oldalon olyan sima volt, mint egy újszülött popsija :)
Mivel a kontroll mérés, a műanyag plombák, a számláló szerkezet plombái, a fogaskerekek mind-mind rendben voltak, a jegyzőkönyv az ügyvédem egyetértésével aláírásra került.
Nem tartozom tehát a Tigáznak sem kötbérrel, sem szakértői díjjal.
És a Tigáz nekem?
30 napnyi idegeskedés, álmatlan éjszakák, üzletszabályzatok és jogszabályok éjszakákba nyúló tanulmányozása, utazás az ügyvédhez konzultációra, a szakértői vizsgálatra, ügyvédi munkadíj szerepel a számlán. Vagy ezt tekintsem tanulópénznek arról, hogyan lehet ma ártatlan állampolgárokat következmények nélkül meggyanúsítani, és örüljek, hogy csak ennyi, és nem közel 600.000 Ft a "tanfolyami díj"?

Köszönöm mindazoknak a segítségét, akik akár a saját történetükkel, akár tanácsokkal segítettek felkészülni a vizsgálatra. Külön köszönet scriptornak és istvan56-nak :) !!!

szafika # 2012.02.23. 07:26

Fifi12 !
Köszönöm az e-mailt ! Én nem fizettem volna be , de hát a lányomnak nagyon teleszaladt a púpja ezzel az egész tigáz mizériával , ő a legszívesebben megszüntette volna velük a szerződést is . Szerencsére van más fűtéslehetősége is , ha ma építkeznénk , másképp csinálnánk mi is, ezt mindenkinek ajánlanám , ne lehessen az ember kiszolgáltatott egy szolgáltatónak se ,azt hiszik , ha ők pofátlanok , mindenki az ! Itt se azokat szívatják , aki megkárosítja őket !

dodi54 # 2012.02.23. 12:32

Tisztelt Fórumozók!

Ugy jártam mint fifi 12
Nem lehet ezt a Tigázt,zaklatásért feljelenteni?

scriptor # 2012.02.23. 16:12

Tisztelt Fifi 12!

Nagyon szívesen! Örülök, hogy sikerült.

A leveléből ezt emelném ki:

Többen vártunk a kb. félóránként beütemezett vizsgálatokra, és elszorult a szívem, ahogy láttam a szinte kivétel nélkül idős, egyszerű embereket, akik értetlenül álltak az egész procedúra előtt.

Ezt a XXI. században, jogállami keretek között etikátlannak, erkölcstelennek, elfogadhatatlannak tartom. Sajnálom, hogy a TIGÁZ dolgozói nem szégyellik magukat, hiszen az Ő hozzátartozói is ülhetnének ugyanígy azon a padon.

Aki kéri a jövőben is készséggel megküldöm a rendelkezésemre álló beadványokat, panaszlevél mintákat, összefoglalókat, tapasztalatokat.

A Metropol országos, ingyenes napilap olvasói levelek rovatában 2012.02.15-én és 2012.02.21-én ismét megjelent egy-egy nagyon rövid, a gázszolgáltató(k) visszaéléseivel foglalkozó cikk.

Az elsőt egy bejegyzett, igazságügyi, energiagazdálkodási szakértő írta, a másik reagálás rá.

Akit érdekel az jelezze a scriptor@citromail.hu címen és megküldöm.

dodi54!

Álláspontom szerint, ha minden megrágalmazott és meghurcolt fogyasztó összefogna, panaszlevelekkel ostromolná az illetékes szerveket, illetve ha ismét demonstrációt szervezne valaki, (pl. a Magyar Energia Hivatal székháza előtt) mint ahogyan azt tette rabruhába öltözve, fél éve, Nyíregyházán Zentai Mihály, akkor talán lenne eredmény.

http://www.szon.hu/…azan/1803423

Ha megszervezik és értesítenek én ott leszek.

istvan56 # 2012.02.23. 16:39

Örülök a sikernek!
A jogászokat, ügyvédeket kérdezem, hogy becsületsértés, hamis vád, rágalmazás, lopással való gyanúsítás, üzleti hatalommal való visszaélés (laikus vagyok) stb fogalmak még benne vannak a törvényekben vagy ez rájuk nem vonatkozik?

scriptor # 2012.02.23. 16:54

Az alábbi linken kb. a 12. perctől a HÍR TV is foglalkozott a TIGÁZ visszaéléseivel, a szakértők aggályos és jogszerűtlen eljárásaival.

http://mno.hu/?…

gabiapu # 2012.02.23. 21:46

Üdv Mindenkinek.

Régebben írtam engem az omh plomba hamisításával vádolnak így akarnak meglopni 540 ezerrel.
A "szakértő" a szakvéleményben a gázórán A8 karaktert talált viszont szerinte B5-nek kellene benne lenni. Az ügyvédem hosszú levelezés során elérte hogy, megkűldjék a hitelesítési jegyzőkönyvet és abban

A8 szerepel

most jön a java a tetü tigáz továbbra is jogosnak véli a
követelést hivatkozva a hitelesítési jegyzőkönyvre.
Annyira kóklerek ,nem hasonlították össze a szakvéleményüket a műbizonylattal.
Úgy vélem egy lépés és visszavonják a követelést.
Bárki aki kártérítési eljárást fontolgat ,vagy társat keres csatlakozom .
Hajrá minden becsületes embernek :Gabiapu

A „tigáz bérenc” válaszára is kíváncsi vagyok.

macko57 # 2012.02.24. 07:52

Sziasztok!

Tud valaki segíteni, vagy van információja, tapasztalata abban a kérdésben, hogy az Energia Hivatal a fogyasztói panasz beadványra milyen határidővel kell válaszoljon? Lehet ez több hónap, vagy akár fél év is?

Két beadvánnyal is éltem EH felé, több hónapja válaszra sem méltatnak. Fogyasztóvédelemnek is írtam, akik legalább válaszlevélben tájékoztattak, hogy nem illetékesek az ügyben, így azt EH felé továbbították.

Tigaz nem hajlandó kommunikálni, mindössze azt erősítette meg, hogy EH vizsgálja az ügyet, ezért annak lezárásáig az általam felvetett kérdésekre sem válaszol.

Üdv.

brainshare # 2012.02.24. 09:22

Bár nem közvetlenül TIGÁZ, hanem ELMÜ, de a "szerkezet" hasonló:

Egy munkatársam kérdezte:
"Szeretném a tanácsotokat kérni hátha valaki járt már hasonló cipőben amibe kerültem.
Az árammérő órám megsérült építkezés közben amit a leolvasó vett észre. Le is cserélték az órát majd fél évig csend. Ma kaptam egy levelet, hogy szerződést szegtem (szerintem lopást feltételeznek) és kötbérként 360 000 Ft büntetést kell megfizetnem. Szerencsére még egyeztethetek velük a jövő héten.
Ha van valaki közületek, aki tud valami jó tanáccsal szolgálni mi a jó stratégia az egyeztetésnél az kérem írja meg. Egyáltalán mit tudok tenni, hogy bebizonyítsam az igazam?"

Sztem - de ez csak paraszti ész :-) - eléggé balf volt, hogy nem a sérülés okozásakor jelezte azt a legközelebbi irodán... Van valami keresnivalója?

abigel_ # 2012.02.24. 13:58

macko57!

Én 2011. június végén írtam a MEH-nek, azóta még egy türelmet kérő viszontválaszra sem méltattak.....

Zsolti8 # 2012.02.24. 15:10

Ha valaki esetleg tudna egy ilyen "gázos" ügyekkel foglalkozó ügyvédet Szolnokon vagy a környéken, kérem jelezze. Köszönöm!

Susu59 # 2012.02.25. 08:11

Kedves Sorstársaim!
Jó ideje ténykedik a Tigáz –DSO gázmérő „vizsgálat” ügyben erősen(törvénytelen ?) kifogásolható módon.
A felügyeleti szervek el vannak árasztva a panaszosok leveleivel. Foglakozik a média az ügyel bár nem olyan vehemensen mint amit az ügy megérdemelne. Vannak fórumok ez ügyben sok sok panaszos bejegyzéssel. Nehéz elhinni azt ne jutott volna az illetékesek tudomására a Tigáz ténykedése. Miért nem lépnek? Nincs jogalap?
Már már úgy érzem egy nagy összesküvés áldozatai vagyunk. Miért is? Minden szereplőnek
jó ez kivéve a fogyasztóknak.
Termel a kötbér gyár, gazdaságosan, végre van egy vállalkozás ami nyereséges. Új munkahelyek , jogászoknak, igazságügyi szakértőknek (egy része a tigáz prosecturán sarlatánkodik: azaz bizonyítékokat gyárt), a szolgáltató dörzsöli a kezét: jön a lé.
A bevétel után tisztességesen adóznak, minden rendben van?!
A fogyasztó a kisember aki már régen felélte anyai tartalékait fizetni kényszerül, ha van miből. Nincs munkahely vagy ha van minimál bérért dolgozik. Privatizáltak minden nyereséges vállalkozást, gyárakat ,többségük a konkurencia kezébe került jobb esetben csak bezárták de többségüket lebontották, legutóbbi a malév.
Ilyen környezetbe meginoghat az ember becsülete de attól még nem lophat! A szolgáltató sem! Itt a szolgáltató szabályos háborút folytat a fogyasztóval.
A mágnesezés hadművelete a fedőnév. Ez a „háború” csak akkor ér véget ha elfogy az „ellenség” a fogyasztó. Egyik a mai napig megbecsült politikai fenomén tanácsként mondta:
„El lehet menni ebből a kurva országból!”

Kenderice # 2012.02.25. 08:43

gabiapu:
Én azért ezt nem értem. Ha a tigáz bármi olyan, gázórát érintő állapotváltozást szabálytalan vételezésnek tart amelynek eredeti állapotát hitelt érdemlően bizonyítani nem tudja, akkor alapból vesztes lenne bíróság előtt.
OMH plombára azt írja, hogy nem eredeti, akkor bizonyítania kellene, hogy milyen volt eredetileg.
Mágnesességet mér, de azt nem tudja bizonyítani, hogy felszereléskor már nem volt mágneses.
Ezzel az erővel azt is állíthatnák, hogy az én fehér színű órám eredetileg kék volt és én átfestettem fehérre ezért ez szabálytalan vételezés és fizessek kötbért.
Nonszensz...

Kenderice # 2012.02.25. 08:48

brainshare:
Hát igen, azonnal jelezni kellett volna, de én a helyedben azt nyilatkoznám, hogy az észlelést megelőző nap sérült meg az óra (ellenkezőjét nem tudják bizonyítani) és így maximum 1 napi kötbérre jogosultak.
Ha minden kötél szakad...

gabiapu # 2012.02.25. 11:59

Üdv Kenderice!
Most az ügyészségen feljelentést teszünk csalás miatt,mert a hitelesítési jegyzőkönyvet a szakértőnek meg kellet volna nézni, ezt amúgy a óra vizsgálatán kértem is
mégsem tették meg. Ez túl egyértelmű, nem mint a mágnesezés a szakértő szerint, amit ha akarom ilyen , ha akarom olyan.
Ezen kívül a médiában megpróbálunk az ügyvédemmel a nyilvánossághoz szólni hogy , egyetlen egy becsületes ember se akarjon fizetni.
Ha valakinek van arra ötlete hogyan vehetünk minél nagyobb elégtételt az jelezze.

Gabiapu

istvan56 # 2012.02.26. 06:08

Ha valakinek ügyvédre van szüksége, kattintson ide:

/ugyvedbroker.hu/