TIGÁZ kötbér


Susu59 # 2012.03.04. 07:45

"payagyerek" -től

Itt a piros hol a piros! Mágneses nem mágneses, ez itt a kérdés.

http://forum.index.hu/…/viewArticle?…

Hogyan lehet lemágnesezni egy gázmérőt!

Nos a joghoz a fizikához keveset értő a többségében jóindulatú fogyasztók sarcolása folyik.

istvan56 # 2012.03.03. 20:25

Élénk a fórum (sajnos), de így a jó, mert ezekből az írásokból is meríthet valaki valami számára hasznosítható tanácsot!
Én nem akarok az idegeitekre menni, csak a kártérítési ügyem újabb fejleményeit szeretném megosztani veletek!
Egy hónap elteltével jött a válasz, hogy a kártérítési ügyemet Nyíregyházáról áthelyezték Miskolcra, ezen ültek egy hónapig! Felhívták az ügyvédemet, hogy

  • csatoljak a lakásom értékcsökkenéséről szóló hivatalos igazolást, (amiből miattuk kellett elköltöznöm,) ha lehet a polgármesteri hivatalból! Ezt, hogyan képzelik?
  • csatoljak egy hiteles tulajdoni lapot, amit nem tudom kiadnának-e nekem, mivel sikerült érték alatt jóval eladni a lakásom!
  • írjam le részletesen, hogy hová költöztem el, gondolom aggódnak miattam,

(ki érti ezt, miért van ezekre szükségük???? a behajtásra elég egy smasszer)ha ezeket megkapják átkerül az ügyem egy direkt erre a célra összeült bizottság elé ami ráérősen megvitatja és az ügy így nyúlik tovább!
Ez több mint pofátlanság!
Ja még valami, az ügyvédemen keresztül is elnézést kértek, majd el bőgtem magam mikor mondta!

tonyo3 # 2012.03.03. 19:53

Sziasztok,

Az alábbi ügyben szeretném kérni a véleményeteket, hogy mire számíthatok.

2007-ben vásároltunk egy új házat. A birtokbavétel tájékán az egyik szerelő eltörte az egyik plombát a gázórán. Nem tudom, hogyan.A darabjai talán még azóta is megvannak...
Ekkor felhívtam az ügyfélszolgálatot, elmeséltem,, hogy mi a történt, ott azt mondták, hogy semmi baj, azért van rajta 2 plomba, hogy ilyen esetekben is hiteles maradjon, hogy rongálásmentes az óra,így nincs semmi teendőm. Nem is foglalkoztam vele utána. Azóta minimum 5X voltak leolvasni az órát, nem volt probléma, vagy nem tűnt fel a leolvasónak, végülis mindegy.
A napokban ismét jöttek, és a leolvasó lefotózta az egyik plomba hiányát, és mondta, hogy jelenteni fogja a központnak. Nekem nem is volt eszembe, hogy az egyik plomba hiányzik. Hallva a rémtörténeteket a gázszolgáltatók kapcsán, így utólag jó butaság volt nem törődni vele..

Szerintetek mire számíthatok? Rámfogják, hogy loptam a gázt, és kifizettetnek velem 540eFt-ot vagy ki tudja mennyit?

Amit tudok bizonyítani:

  • ha anno központi számot hívtam, és felvették a beszélgetést, és megvan még nekik, akkor bizonyítva lehet az általam elmondott
  • a szomszéd ház ugyanolyan, ugyanakkora mint a miénk, nekünk mégis több a gázszámlánk. Ez bizonyíthatja, hogy akkor hogyan élhettem volna vissza akármivel is?

Köszi előre is a véleményeteket.

ius latratus # 2012.03.03. 16:17

"A közjegyzőt én is csak viccből írtam:))"

Tudom, legalábbis mertem remélni. :))

"Egyébként a múlt héten a szomszéd utcában olvastak le, oda két "szaki" ment minden házba, és valami kattogó hangot adó kütyüvel vizsgálgatták a gázórát kívülről. "

Már lassan azt fogom gondolni, hogy ezek tulajdonképpen ufók. Lehet, hogy azt a fantasztikus technikát kémlelik, amit az óra belseje rejt?
B@sszus! Megvan! Az ügyfelekhez kimegy az ufó, s az meg olyan űrmágnes-térrel van felruházva, hogy az óra felmágneseződik. Itt a titok nyitja. S ez egyben válasz arra a kérdésedre is, hogy hogyan tud az óra mágnesessé válni. Itt egy nagy geopolitikai összeesküvéssel állunk szemben, s így nyer értelmet a hatlábú kutya az Eni csoport benzinkútjainál is. Hát az nem földi kutya!!! Ufókutya!!!
Gondoltál már erre a teljesen biztos alapokon nyugvó következtetésre?
Na, ennek fényében tessen itt kötözködni a TIGÁZZAL.

:))

Egyjogász # 2012.03.03. 15:53

A közjegyzőt én is csak viccből írtam:))

Egyébként a múlt héten a szomszéd utcában olvastak le, oda két "szaki" ment minden házba, és valami kattogó hangot adó kütyüvel vizsgálgatták a gázórát kívülről. Nekem erős a gyanúm, hogy ezt a "mágnesezettséget" nézték.

Azt ugyan nekem még senki nem tudta elmagyarázni, hogy egy gázmérőt hogyan lehet mágnesezni, egy haverom az EON-nál dolgozik, szerinte az árammérőt lehet, mert abban belül fém alkatrészek vannak, de a gázórát ő sem tudja, azt mondta, hogy ezzel a gázóramágnesezéssel a TIGÁZ-on kívül egy gázos cég sem nyomul.

ius latratus # 2012.03.03. 15:30

Egyjogász

Az, aki a mérőt fogja leolvasni, az lehet, hogy egy külsős cég alkalmazottja (megbízottja), az is lehet, hogy egyedül lesz, egy árva digitális géppel a kezében, s lefényképezi az órád számlálóját, s annyi.

A leolvasók nem mindig (nem mindig, de előfordulhat) jogosultak ellenőrzésre, nem is az a dolguk. Aki felénk járt, az jár évek óta, egyedül jön, s csak fényképez.

Azért hozzá közjegyzőt hívni erős túlzás lenne, igaz, manapság már tényleg sosem tudni, fene az ilyen szolgáltatói magatartást. Az igaz, hogy egy ilyen jelentéktelen dologból hamar válhat agyrémmé az ember élete, de ha harc, hát legyen harc...

:)

ius latratus # 2012.03.03. 15:23

Breki

Arra írtam hogy hülyeség, hogy attól, hogy nem válaszol, még nem válik elfogadottá a panaszod, észrevételed.
Megnyugtatlak: magasról tesznek a szlareklamációkra, pl. a kötbér is tartozásnak minősül(het), mégsem válaszolnak az ügyfeleknek, sőt: az ügyfelek által megbízott ügyvédeknek, irodáknak sem(!). S ez nem azt jelenti, hogy elfogadták a panaszos levelét, csak azt, hogy sz..rnak rá.
Már bocs.

"Ha egy szamlareklamaciora az uzletszabalyzata alapjan 15 nap alatt koteles valaszolni azert gondolom valami szankcioja csak van."

Ezért is írtam neked, hogy utána kellene nézni, hogy van-e, mert egyéb szolgáltató(k)nál van.

Breki # 2012.03.03. 14:35

Egyjogasz koszi. Gondoltam en is csak ez meglepett es tisztan akartam latni. Esetemben a kikapcsolaskor nem allt fent egyik sem. Egyszeruen beneztek. egy szamlan volt 48 nap kesedelem. A panaszra pedig masfel honapja nem reagalnak. Azert kerdezem az idopontokat mert a ki bekotes dija miatt erdekes lehet.

Egyjogász # 2012.03.03. 14:34

"ügyfél általi megkeresésre 30 napon belül kell válaszolni" No ez is érdekes, a gáztörvényben meg az van, hogy 15 napon belül.....

Egyébként azért bújtam a gáztörvényt, mert 7-én jön mérőt leolvasni a TIGÁZ, és a topicot olvasva úgy gondoltam, jobb, ha készülök:)))

Úgy hogy lesz saját fényképezőgép, átmegyünk egymáshoz a szomszédokkal, és a TIGÁZ-osokat mindenkinél 2-2 ember fogja kísérgetni, és folyamatosan figyelni, megbeszéltük, hogy a jegyzőkönyvüket soronként el kell olvasni, és ami nem tetszik, azt észrevételezni. A videókamerán, a hangrögzítésen és egy közjegyző helyszínre hívásán még gondolkodom:)))

De egyébként ez is röhej, hogy egy korábban hétköznapi dologtól az embernek manapság úgy kell tartania (még akkor is, ha egyébként nem csinált semmmit a gázórával), mintha legalábbis bűnöző lenne.

Breki # 2012.03.03. 14:33

ius latratus
Ha ez akkora hulyeseg lenne mint ahogy mondod akkor a legegyszerubb elintezesi mod a szolgaltato reszerol ha soha nem valaszolna. Ha egy szamlareklamaciot soha nem vizsgal ki akkor ugye megszunik problemanak lenni. Azert merem remelni hogy nem igy van. Tekintve ha en nem tartom a hataridot az jogveszto hatalyu. Ha egy szamlareklamaciora az uzletszabalyzata alapjan 15 nap alatt koteles valaszolni azert gondolom valami szankcioja csak van.

Egyjogász # 2012.03.03. 14:26

"Akkor most nem az uzletszabalyzat szerint kell eljarni?"

Én a jelenleg hatályos gáztörvényből idéztem az alábbiakat. Egy törvény pedig lényegesen magasabb rendű szabályozás, mint a TIGÁZ üzletszabályzata, úgy hogy szerintem, ha a kettő eltér, a törvényt kell alkalmazni.
A TIGÁZ-nak meg az üzletszabályzatát összhangba kell hoznia a törvénnyel, biztos azért módosítják éppen. (De ha gondolod, kérdezd meg a TIGÁZ ügyfélszolgálatán, hogy a törvényt alkalmazzák-e, vagy az üzletszabályzatukat, de szinte biztos vagyok benne, hogy a törvényt, mert az jobb nekik.)

ius latratus # 2012.03.03. 13:36

Breki

Mi van? Ha nem tartja a határidőt, azzal még nem fogadja el a panaszt. Ez hülyeség.
Az E.On szabályozását ismerem, ott a Garantált Szolgáltatások - fejezetben van olyan, hogy ügyfél általi megkeresésre 30 napon belül kell válaszolni, ellenkező esetben -sok, egyéb dologtól függően- az ügyfél (fogyasztó) kötbért igényelhet, pontosabban a szolgáltatónak beáll a kötbér-fizetési kötelezettsége.
A TIGÁZ esetében is kell lenni valami ilyesminek, de nekem semmi kedvem ennek utána járni.

Breki # 2012.03.03. 12:31

Tovabbi kerdesem az lenne hogy az uzletszabalyzatban leirtak szerint a szamlareklamaciora 15 napon belul reagalniuk kell mivel a reklamacio nem halaszto hatalyu. A panaszkivizsgalasra belso szabalyozast emlit ami gondolom 30 napnal nem hosszabb. Mi van ha nem tartja a hatridot? Azzal elfogadja a panszt? Mondjuk ha a szamlareklamaciot 45 nap mulva valaszolja meg annak lejarta utan?

ius latratus # 2012.03.03. 12:20

...ja, s a becsületsértést meg felejtsd el, azt is kár volt odabiggyeszteni, hidd el, csak jót röhögtek rajta.
Most az a legfontosabb, hogy ésszel. Ne fenyegetőzz, nem érdekli őket. A jogi képviselőd sem. Tudom.

Nyugi.

ius latratus # 2012.03.03. 12:17

...annyit még, hogy mindez csak abban az esetben áll meg, ha tényleg nincs egyébként 60 napon túli felhalmozott szlatartozásod.

ius latratus # 2012.03.03. 12:15

Nem, nem kerülte el egymást a két levél, éppen erről írtam neked. Annak ellenére(!) küldik az értesítőt, hogy a határozatukat, az abban foglaltakat vitattad, nem fogadtad el. Meglátásom szerint az, ahogyan írtad nekik, az egyértelműen, s kétségbevonhatatlanul kifejezi egyet nem értésedet a kötbér vonatkozásában, azaz: egy olyan feltételezésre alapozzák a kötbér jogosságát (annak kiszabásának jogosságát), mely pusztán feltevéseken alapul, sőt: a másik fél vitatja.
(Az összegszerűséget kár volt vitatni, mert az olyan, mintha elismernéd a tényét a szabálytalan vételezésnek, csak éppen soknak találod az összeget. Mindegy már, nem is olyan nagy baj ez, nyugi)

Nem jó dolog, nem jó megoldás, hogy nem engeded be őket, mert abban az esetben igaz, hogy nem is mehetnek be (s most hagyjuk, hogy nagyon kevesen tudják itt is, hogy a jegyzőtől is kérhetnek segítséget, de ez nagyon elviszi a témától a beszélgetést), de külső vezeték-levágást is eszközölhetnek, ami egyrészt jóval több költség neked, másrészt a szomszédok, ugyebár...

Mindennek ellenére szinte biztosra veszem, hogy nem fognak megjelenni a házatok előtt, majd meglátod. Még annyit, hogy az előző hozzászólásomban hivatkozott írásomat, ha figyelmesen elolvasod, akkor abból kitűnhet, hogy kiknél, s milyen esetben kapcsolják ki a szolgáltatást kötbér-tartozás esetén.

Nem árt, mert miért is ártana?, ha hétfőn egy újabb -tértis!- levéllel bombázod őket (mind Debrecen, mind Hajdúszoboszló kapja meg, ez fontos!), melyben a leghatározottabban visszautasítod azt a szándékukat, hogy kikapcsolják a gázt, éppen azért, mert egyoldalúnak, a jóhiszemű eljárást sértőnek találod az eljárást, s kérd, hogy bizonyítsák vélt igazukat a magyar igazságszolgáltatás keretein belül, s ne úgy, ahogyan most teszik. Ebben az esetben nem lesz (mert nem lehet) elég vér a pucájukban ahhoz, hogy lekapcsoljanak, hidd el.

nickik # 2012.03.03. 11:28

Köszi a választ!

Ezek szerint az én levelem és az övéké kerülte egymást. DE mit tegyek ha megjelennek mégis? Ne engedjem be őket?

Amúgy vitattam, így kezdtem levelem: "az Önök által kiszabott kötbér jogalapját és összegszerűségét is vitatom és visszautasítom az alábbiak miatt..." majd 2 és fél oldalon indokoltam részben saját, részben netről összeszedett gondolatokkal és a végére is odaírtam, hogy "Fentiek alapján kérem Önöket, hogy a kötbér - illetve egyéb költségigényüktől szíveskedjenek eltekinteni. Amennyiben erre nincs lehetőség, úgy bírósági peres eljárás keretében kívánom lezárni az ügyet, illetve – jogi képviselőm által – annak kivizsgálását kezdeményezni fogom az illetékes érdekvédelmi képviseletek felé is, illetve szükség esetén fontolóra veszem egy hatósági eljárás indítását becsületsértés tárgyában."

Persze a jogi képviselő csak blöff, egyelőre...

Nálunk semmi más fűtési módozat nincs, se melegvízre, se másra így "gáz" lenne ha nem lenne gázunk! Én biztos vagyok ártatlanságomban szóval ha kell elmegyek a végletekig, de ha kikapcsolják, akkor nem tudom hogy oldom meg az életünket. Valaki azt mondta, hogy most már a kötbér miatt is lehetséges a kikapcsolás, remélem nincs igaza! Ha most nem engedem be gondolom jönnek máskor, nem? Bocs hogy ilyen hosszú lettem! Köszi

ius latratus # 2012.03.03. 11:16

nickik

ius latratus 2012. 02. 29. 13:36

Ott leírtam. Az, hogy újabb szakértőit kérsz, az kevés. Egyértelműen nyilatkoznod kell (kellett volna), hogy nem vagy hajlandó elismerni a megállapított kötbér jogszerűségét.
Ha mégis megtetted, akkor nem fognak menni kikapcsolni, annak ellenére, hogy megkaptad a kikapcsolási értesítőt.
A nyomásgyakorlás egy eszköze, -élnek is vele, hiszen sokan fizetnek, csak ne kapcsolják ki őket. Bővebben a fent hivatkozott hozzászólásomban.

nickik # 2012.03.03. 10:41

Sziasztok!

Bocs ha esetleg olyat kérdezzek amit ebben a topikban már kérdeztek, de sürgős lenne tudnom, hogy a Tigáz kötbér tartozás miatt (mágnesezés szerintük) kikapcsolhatja-e a gázt? Írtam már nekik levelet, hogy kérekk újabb szakértőit stb, de csak annyit kaptam, hogy jövő héten jönnek kikapcsolni... Én úgy tudtm, hogy a Kötbér tartozást nem lehet olyan büntetéssel, tehát kikapcsolással sújtani, mint a számlatartozást. Rosszul tudom ezek szerint? Ha igen, akkor van ötletetek mit tehetnék? Köszi

Breki # 2012.03.03. 08:16

Egyjogasz
Akkor most nem az uzletszabalyzat szerint kell eljarni? A EH honlapjan nincs az elfogadott uzletszabbalyzatok kozott, es a Tigaz honlapon is csak tervezetkent emlitik. A hatalyos alatt pedig a 90 nap van. Nekem ugyan egyik sem all fent de megneztem es nem teljesen ertem. Ha van hatalyos uzletszabalyzat akkor nem aszerint kell eljarni?

Egyjogász # 2012.03.03. 04:05

Ez nem tervezet, ez a törvényben már jóideje így van:

A földgázkereskedő a lakossági fogyasztók földgázellátásból történő kikapcsolását fizetési késedelem esetén kizárólag az alábbi feltételek együttes fennállása esetén jogosult kezdeményezni a földgázelosztónál:

  1. a lakossági fogyasztó fizetési kötelezettségével 60 napot meghaladó késedelembe esett,
  2. a lakossági fogyasztó által, fizetési haladék adásáról vagy részletfizetési lehetőségről kezdeményezett egyeztetés esetén azok a lakossági fogyasztóval nem vezettek eredményre,
  3. a földgázkereskedő a tartozásról és a kikapcsolás lehetőségéről a lakossági fogyasztót legalább kétszer értesítette, és az értesítésben a lakossági fogyasztó figyelmét felhívta a szociálisan rászoruló fogyasztókat az e törvény és a földgázellátásról szóló törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló kormányrendelet alapján megillető kedvezményekre, valamint az előre fizető mérő felszerelésének a lehetőségére.
Breki # 2012.03.02. 18:58

Hi
Kerdesem a kovetkezo lenne. A Tigaz honlapon es az EH honlapjan ervenyben levo uzletszabalyzat alapjan a kikapcsolas kizaro feltetele a 90 napot meghalado tartozas. A tervezet alapjan ez 60 napra valtozik. Majd. Most melyiket kell figyelembe venni?

ius latratus # 2012.03.02. 07:43

Ja, s még valami:

..."Szeretném emlékeztetni, hogy a plebs összefogásának és tiltakozásának az lett a következménye, hogy megszületett a plebiscitum, valamint a néptribunus intézménye."...

Sajnos.
(...)
Én azt vallom, hogy a demokrácia a csőcselék uralma, lehet google-zni.

Továbbiakban kérlek, foglalkozzunk a topicnak megfelelő témával, mások is hálásak lesznek érte. Te így, én úgy.

ius latratus # 2012.03.02. 07:38

scriptor

..."smét szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy ebbe a topicba segítséget jönnek kérni, nem pedig az Ön által folyamatosan képviselt szolgáltatói oldal álláspontjára kíváncsiak"...

..."Ennek figyelembevételével azirányú szándéka, hogy lebeszélje a panaszosokat a jogszabályok által biztosított eszközök, ezen belül a panasztételhez való jog gyakorlásáról elfogadhatatlan."...

Itt tegeződünk. Ez egy fórum. Hogy én a "szolgáltatói oldalt" képviselem? Legyen.
Hogy "lebeszélem a panaszosokat" a kül. jogaik gyakorlásának lehetőségéről? Én? (...) Tudod mit? Legyen.

Nna, ezzel ezt le is zártuk.

scriptor # 2012.03.02. 06:58

"ius latratus

Ők nagyon jól elvannak, s el is lesznek továbbra is, míg a plebs továbbra is rághatja a kefét."

Szeretném emlékeztetni, hogy a plebs összefogásának és tiltakozásának az lett a következménye, hogy megszületett a plebiscitum, valamint a néptribunus intézménye.

Ennek figyelembevételével azirányú szándéka, hogy lebeszélje a panaszosokat a jogszabályok által biztosított eszközök, ezen belül a panasztételhez való jog gyakorlásáról elfogadhatatlan.

Hasonlóan sértő a kijelentése, miszerint a kiszolgáltatott, koncepcionális eljárás alá vont fogyasztóknak segítséget nyújtókat "de hát van olyan is, akinek ez okoz kielégülést" módon minősíti.

A panaszolt szolgáltató -bizonyíthatóan- tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat, sorozatosan anyagi és eljárásjogi jogszabályt sért, ezért szükséges és indokolt mind az illetékes állami szervek, mind a közvélemény figyelmét felhívni a visszásságra.

Senki nem gondolja azt, hogy a szolgáltató a közösségi oldalakról tájékozódik, ellentétben a megrágalmazott fogyasztókkal, akiknek viszont már az is segítséget nyújt, ha megtudja nincs egyedül, sőt a szolgáltató az aggályos eljárását tömeges méretekben folytatja.

Osztom az előző hozzászóló (tarobi) véleményét: "Ne legyenek illúzióid! Senki nem véd meg, ha te magad nem teszed"

"Tudod, Darwin szerint az életrevalóbb marad életben!:) Hát bizonyítsd be, hogy nem lehet veld csak úgy packázni., de higgadtan!!! Ne add olcsón a becsületedet. Hajrá! Minden jogilag engedélyezett eszközt vegyél igénybe. :)"

Ismét szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy ebbe a topicba segítséget jönnek kérni, nem pedig az Ön által folyamatosan képviselt szolgáltatói oldal álláspontjára kíváncsiak, azt ugyanis megkapják a szolgáltató szóvivőjétől és panasziroda vezetőjétől.

Állítja: "Minden egyes ilyen "körlevél" a TIGÁZ malmára hajtja a vizet."

Ezzel szemben meggyőződésem, hogy "Minden egyes ilyen körlevél", internetes bejegyzés, újságcikk, TV riport, panasz levél egy lépéssel közelebb visz ahhoz, hogy végre az illetékes állami szervek is cselekvésre szánják el magukat.