Sürgősségi fogászati ellátás

nyusz66 # 2007.03.09. 06:06

A következő problémára szeretnék segítséget:

Van egy kisfiú az osztályomban (cigány) akinek beletörött a tejfog az ínyébe, és a maradék begyulladt. Édesanyja elvitte fogászatra, de elküldték őket onnan, azzal, hogy nem oda tartoznak, jöjjenek másnap, amikor a másik doki rendel, akihez helyileg tartoznak, DE készüljenek fel, hogy oda is rengetegen elő vannak már jegyezve.

Milyen jogszabályi kötöttségre lehet hivatkozni, hogy végre sürgősségi esetként ellássák a gyereket? Mert amikor én telefonáltam, a recepciós nekem azt az infót adta, hogy, ha fáj a foga a gyereknek, akkor mindegy, hogy ki rendel éppen, az fogja ellátni. De amikor ők bementek, az aszisztens egyszerűen nem volt hajlandó foglalkozni velük.

Valami konkrét jogszabály kellene, amibe beleütközik, ha ilyen esetben az orvos nem látja el a beteget!

Loren # 2007.03.09. 07:53

Szia nyusz66!

Elküldöm neked e-mailben a törvényi rendelkezést. A helyedben jelezném az esetet a betegjogi képviselőnek!
A sürgősségi ellátásokra uis beletartozik a fájdalom csillapításának kötelezettsége, ahogy a tv-ből is kiderül.
De, én nem vagyok jogász! Mindenesetre én ezt tenném!

nyusz66 # 2007.03.10. 05:34

Egyelőre magánban sem kaptam semmit :-(

Valaki tud valami ötletet legalább, hogy hol-merre kell megnézzem?

Loren # 2007.03.10. 19:33

Pedig tényleg elküldtem!

Most akkor beillesztem:

EÜtv

6. § Minden betegnek joga van sürgős szükség esetén az életmentő, illetve a súlyos vagy maradandó egészségkárosodás megelőzését biztosító ellátáshoz, valamint fájdalmának csillapításához és szenvedéseinek csökkentéséhez.
7. § (1) 138 Minden betegnek joga van - jogszabályban meghatározott keretek között - az egészségi állapota által indokolt, megfelelő, folyamatosan hozzáférhető és az egyenlő bánásmód követelményének megfelelő egészségügyi ellátáshoz.
(2) Megfelelő az ellátás, ha az az adott egészségügyi szolgáltatásra vonatkozó szakmai és etikai szabályok, illetve irányelvek megtartásával történik.
(3) Folyamatosan hozzáférhető az ellátás, amennyiben az egészségügyi ellátórendszer működése napi 24 órán keresztül biztosítja annak igénybevehetőségét.

Loren # 2007.03.10. 19:35

És még ez:

77. § 299 (1) A sürgős szükség gyanújával ellátásra jelentkező beteget az igénybevétel alapjául szolgáló jogviszonytól függetlenül meg kell vizsgálni, és sürgős szükség fennállása esetén az egészségi állapota által indokolt ellátásban kell részesíteni.
(2) Az (1) bekezdés szerinti ellátás igénybevételének jogcímét a beteg vizsgálatát és ellátását követően kell megállapítani.
(3) Minden beteget - az ellátás igénybevételének jogcímére tekintet nélkül - az ellátásában résztvevőktől elvárható gondossággal, valamint a szakmai és etikai szabályok, illetve irányelvek betartásával kell ellátni.
78. § (1) Amennyiben a beteg egészségi állapota által indokolt ellátást az egészségügyi szolgáltató nem tudja biztosítani, úgy a beteget az esetleges sürgősségi ellátás után továbbküldi olyan szolgáltatóhoz, amely a befejezett ellátáshoz szükséges feltételekkel rendelkezik.