Büntethető?

Snake19 # 2003.01.20. 11:34

Nálam okosabb emberek segíségét kérem:
Lassan egy éve járok együtt 15 éves barátnőmmel. Nem tudom van-e jelentősége, én 19 éves vagyok. A volt barátnőm tudomására jutott, hogy az utóbbi időben volt szexuális kapcsolatunk, és most azzal fenyeget, hogy feljelent, mert a barátnőm még kiskorú. Én nem értek ezekhez a dolgokhoz... Lehet ennek jogi következménye? És mi az a korhatár amikortól legálisan lehet szexuális kapcsolatunk? Még annyit, hogy a barátnőm édesanyja tud mindenről és maximálisan támogatja a kapcsolatunkat.
Előre is köszönöm a segítséget.

Snake19

Béres-Deák Attila # 2003.01.20. 13:00

Azon a napon nyílt meg a lehetőség büntetés veszélye nélküli nemi kapcsolatnak a barátnőddel, amikor a 14. életévét betöltötte. Innentől kezdve a normális szexuális együttlét nem valósít meg bűncselekményt. Mondd meg a volt barátnődnek, hogy ismer a BTK olyan cselekményt, hogy zsarolás és elég komoly büntetési tétele van. Amit ő csinál az beleillik ebbe a törvényi tényállásba.

attika

Snake19 # 2003.01.20. 13:29

Kedves Attila, köszönöm a szakszerű és gyors segítséged!

Snake19

Nick Name # 2003.01.23. 04:43

Nyugodj meg, és egészségetekre!

Attilával viszont nem értek egyet; egyrészt a zsarolás vagyon elleni bűncselekmény, jogtalan haszonszerzési célzat szükségeltetik hozzá, így a volt barátné részéről fel sem merülhet. Másrészt éppen azért alkalmatlan még fenyegetésre is, mert nincs miért feljelentenie. Úgyhogy ezt a felét jogon kívüli eszközökkel kell megoldanod. :)

Nick Name

dr Zákányi Csaba # 2003.01.23. 11:34

A törvény csak azonos neműek szexuális kapocsolatát fenyegeti a leírt életkori összefüggésben.

Nick Name # 2003.01.23. 13:37

Kedves Csaba! Pár hónapja elmaradtál a joganyag követésével. A 37/2002, (IX.4.) AB határozat megszüntette. :)

Nick Name

Béres-Deák Attila # 2003.01.23. 15:47

Igy igaz Nick. A fiatalember önbizalmát szerettem volna erősíteni. Szerintem a volt barátnő ezt a tényállást jobban is meri, mint a kényszerítést, meg a zsarolás ijesztőbben hangzik.  

attika