Budapesten dolgozom, és levelező hallgatója vagyok egy vidéki főiskolának. A minap azt hallottam, hogy ha bemutatok a munkáltatónak egy igazolást a hallgatói jogviszonyomról, akkor köteles a vizsgáim napján 'fizetett igazolt távollétet' biztosítani, sőt még minden vizsga előtt 3 vagy 4 napot a tanulásra, munkaszerződés nélkül is... Igaz ez? Tud ebben valaki segíteni nekem? Előre is köszönöm...
Levelező hallgató
Munakszerzodes helyett termeszetesen tanulmanyi szerzodest akartam irni...
Igaz.
Ha a fösuliról viszel igazolsát, az oktatási napokról és a vizsgákról, akkor a munkáltatónak biztosítania kell a tanulásodhoz szükséges szabadidöt. Ha oktatás van, akkor arra, azokra a napokra; vizsgákra 4, diolomamunkára 10 munakanap szabadidöt [Mt.115.§].
Köszi a választ. Elolvastam a 115.§-t. Már csak egy dolgot nem értek. Oké, hogy szabadidőt biztosít a munkáltató az oktatási+vizsga+vizsgára való tanulási napokra, de ezt ki is fizeti, mintha dolgoznék? Számomra ez nem derült ki...
Nem fizeti ki.
Ahhoz, hogy kifizesse kellene lennie tanulmányi szerzödésnek, amiben benne van, hogy ezeket a napokat is fizeti.
A 115.§ is csak munkaszerződés esetén alkalmazható. Ha nincs munkaszerződés semmi nem kötelezi a munkáltatót
attika
Kedves BDA!
Nem tanulmányi szerzödést akartál írni, munkaszerzödés helyett? Hiszen munkaszerzödésnek lennie kell!
Ha nincs tanulmányi szerzödés akkor is biztosítani kell a szabadidöt! Olvasd el az Mt. 115.§ (5) bekezdését, abból következtethetsz!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02