Üdv, szeretnék az ítélkezés elméletérol kérdezni, régóta fúrja az oldalamat a dolog.
Mi számít egy bíróságon bizonyítéknak, ami alapján el lehet ítélni valakit? Valami egyértelmu szabály nincs erre?
Példára ötleteim:
- Történik egy gyilkosság, haragosomat megölik. Szakérto szerint egyértelmuen az én (legális) pisztolyomból kilott lövedékkel. Ráadásul mivel a cselekmény elott-után fél órával egyedül voltam otthon az emeleten és tévéztem, alibim sincs. Ráadásul a pisztolyom eltunését sem jelentettem be, és le is foglalták nálam valami házkutatás során. Tudniillik a pisztolyt a nyitott cabrio kocsimban tartottam a kalaptartón. Valaki ellophatta a kocsimból a pisztolyt, lelövi az áldozatot, majd visszalopja. Kicsit hanyag voltam a pisztolytartást illetoen, de gyilkosságban nem bizonyíték. Mit lehet erre mondani?
- Egyszerubb: 12 rendor látta és tanusítja, amint megfordulok a záróvonalon, de videofelvétel, vagy fénykép nincs. Én egyedül állítom, hogy nem megfordultam, hanem az volt az eredeti irányom. És erre?
- Mégegyszerubb: lefoglalják a számítógépemet, találnak rajta valamilyen sokszázezret éro programot, legyen mondjuk autocad, ráadásul mondjuk én legyek építész is. Ezek után azt mondom, hogy én azt a prg-t sosem láttam, biztos csak valamelyik vicces kedvu 'szakérto' installálta föl, miután kezébe adták szakértésre a gépemet. És erre?
Köszönöm
Világesze, akinek problémája akadt a jog útvesztõiben