? csempészet ? - a figyelmetlenség ára

sanyig (törölt felhasználó) # 2003.01.19. 19:41

Kedves Olvasó!

• = Mindenekelött szeretném megköszönni az oldal készítöinek, hogy ezt a szolgáltatást lehetövé tették. =-

Az én történetem múlt év tavaszán kezdödött amikor is kaptam egy lehetöséget egy kéthónapos amerikai kiutazásra (iskolai csereprogram keretein belül). A dolog nyárra aktualizálódott, én el is utaztam, majd kint az ottani ösztöndíjam nagy részén vásároltam egy digitális fényképezögépet. Minden teljesen jól müködött, én tudatlanságomból kifolyólag semmilyen információval nem bírtam a vámjogszabályokkal és értékhatárokkal kapcsolatban, így hazaindulás elött a kint vásárolt masinát gyermeki ártatlansággal az övemre akasztám, dobozát (számlákkal, mindennel ahogy azt kell) pedig a csomagjaim közé helyezém, hogy én ezt most hazaviszem.
Ferihegyig ment minden simán. Innen kezdve a történet számomra váratlan fordulatot vett, amikor nem sikerült a zöldfolyosón egy elkobzással egybekötött feljelentés nélkül kijutnom.
Na, ennyi volt a történet eleje.
A végét most tudtam meg: megrovás + masina elkobzása tárgyalás kérésének lehetöségével.

Kiegészítö információként a dátumok:
Hazaérkezés (büncslekmény elkövetése): 2002.aug.29.
Megrovás kézhezvétele: 2002. október 22.
Elkobzási határozat kelte: 2003. január 13.

Tudni kell még, hogy a masina kb. 60e magyar forintnyi dollárba került, nem kértem kirendelt és saját ügyvédet sem, végig együttmüködtem a hatóságokkal (ezt a vallomások igazolják)

Most,hogy szerintem minden fontos információt leírtam kérdezem én:

• reális-e a számomra irreálisan hosszúnak tünö átfutási idö?*
  • érdemes-e élni a tárgyalás adta lehetöséggel?
  • kerülhet-e nekem valamibe ez a tárgyalás?

*: Már csak megjegyzésként írom le, hogy január 6-án hívtam fel a bíróságot, ahol azt mondták, hogy hát PONT EZEN a héten már várható a végzés. De ez már lehet hogy csak rosszindulat a részemröl.

Köszönöm a türelmüket, várom mindenki segítségét és hozzászólását:

Sádor Gábor

• = elnézést a ö és ü betük rövidségéért, de mivel a konvertálás nem tökéletes, a helyesirás elé helyeztem az olvashatóságot =-
Béres-Deák Attila # 2003.01.20. 06:27

Kérjél tárgyalást. Indítványozzad, hogy elkobzás helyett kötelezzenek elkobzás alá eső érték megfizetésére. / Természetesen akkor, ha megakarod tartani a fényképezőgépet. Hivatkozz arra, hogy több ilyen esetben nem élt a bíróság az elkobzás lehetőségével. Ha helyt ad a bíróság a kérelemnek, akkor meg kell fizetni a vámterhet és kiadják a gépet. Ha gondolod szívesen segítek ingyen és bérmenteve / igazságügyi vámszakértő vagyok/. Irjj a bdadam13@axelero.hu címre!

attika