birtokvédelem


groszfater@gmail.com # 2015.08.05. 13:55

kaptál egy kerítést a birtokodra ?

sorstárs55 (törölt felhasználó) # 2015.08.05. 13:50

Védelmi célra az Önkormányzat elvehet a földemből, kiértesítés, kártérítés nélkül?

Most tudtam meg , hogy szabályozási terv módosításakor külterületi ingatlanomon elég nagy védelmi terület jelölt ki. Korlátozva ezzel a beépítettségi területet. Mit lehet tenni? az Önkormányzatnak nem meg kellene venni ilyenkor ezt a területet?

Azt mondták ki volt függesztve a hivatalban, stb, egyéb helyen akkor kellett volna fellebbezni!
Mi a teendő ilyenkor?

Mercsi # 2015.07.30. 07:34

Köszönöm a hozzá szólást.

Nem jegyző lakik fölöttem,de biztos valami ismeretségi körük van valahol.A birtok védelem szóba lett elutasitva egyenlőre mert ilyenre nem vonatkozik.Szeretem a kutyákat.Nekem is volt amikor családi házba éltem.Csak a tartással és a tartójuk viselkedésükkel van gond.Tartsák úgy, éS mozgassák ki a szabadba..Ne focipályát játszanak, ne zárják be kenelbe ha utba van amibe szegény ugrál.Egyébkénk ha dolgozol nagyon jó ha pihennél fejed fölött egész nap szinte kopogtat ugat.Egy nagyon mozgékony labrador kutya .Én biztos ha nem érek rá egész nap Vele nem zárnám be.Családi házba vinnék csak.De föleg normális viselkedést tanúsítanák betartva a házirendet.Az együttélés szabályait.

Bea1 # 2015.07.29. 13:48

melcsi. nem a jegyző lakik fölötted?

mert ez birtokvédelem lehet, amit 2000 ft-ért kötelesek lefolytatni.

egyébként szereted a kutyákat? a szomszédnak milyen kutyája van? és hogy hívják a kutyát?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.29. 13:06

No, ilyen az, amikor már a kérdéssel elrontottad.

Mercsi # 2015.07.29. 10:03

Tisztelt fórumozók!

Miért nem jár mint társasház tulajdosának az Önkormányzattól a birtokvédelem?.
A felettem való bérlök szinte 1 éve lassan zavarják éjjel nappal nyugalmam,már boszúból is..Ami csak az én menvezetemen végzik,amit más nem hallhat.
A kutyatartásuk is közre játszik ahogy labdáztatják, ahogy tartják..A házirendnek nincs betartatója a jogszabály benne csak a bíróságtól kérheö?
A közigatási osztály csak bíróságra érvel..akkor nekem csak fizetni van jogom a rezsit élni nyugodtan nem?
Kérem segítségüket.
Köszönöm szépen.

Melcsi

Ratlos # 2015.07.15. 15:20

Halló!

lehet, hogy nem jó helyen vagyok, de mint uj felhasználó elnézést kérek.

Nos egy kérdésem lenne: Mit tehetek ha az ügyvédem "nem dolgozik" nekem?

A helyzetem a következö: 2011 juniusában biztam meg egy ügyvédet a szomszédommal fennálló kérdés megoldására.
Állitólag már határozat is született és egy végrehajtási kérelmet is aláirtam 2014 szeptemberében.
Azóta már háromszor is jött a végrehajtó. De valahogy nem ért ide... ;-)
Legutóljára ma, de miután felhivtam megváltoztatta a dátumot holnapra....

Szerintem "ügyaltatás"

Nos tanácsukat elöre is köszönöm!

groszfater@gmail.com # 2015.06.14. 16:17

18. Záró rendelkezések

27. § (1) Ez a rendelet 2015. március 1-jén lép hatályba.

(2)[1]

Orbán Viktor s. k.,

miniszterelnök

valaki61 # 2015.06.14. 15:38

Ha 2015.február 12-én lett beadva a birtokvédelem kérése akkor is a 17/2015. (II. 16.) Korm. rendeletet kell figyelembe venni?

groszfater@gmail.com # 2015.06.11. 07:01

Itt van az orrod előtt ! pohicop ide tette direkt neked ,

valaki61 # 2015.06.11. 06:47

Tudja valaki, hogy ha a jogerőre emelkedett birtokvédelmi határozat végrehajtását a jegyző 16 nap alatt nem indítja meg, mit lehet tenni? Hová lehet fordulni?

pohicop # 2015.06.09. 07:58
valaki61 # 2015.06.09. 06:40

A birtokvédelmi határozat végrehajtására indult eljárást mennyi idő alatt kell megindítani?
Miként állapíthatják meg, hogy nem tartották be a határozatot?

Sherlock # 2015.06.08. 14:02

A bérlőket. A tulajdonos nem tud abbahagyni olyat, amit nem csinál. Nyugtasson a tudat, hogy te is hülyeséget csinálsz, meg a jegyző is. Mondjuk utóbbi pont jó neked, különben kiszórt volna azzal, hogy rossz ember ellen kérted a birtokvédelmet.

valaki61 # 2015.06.08. 13:55

Miért, kit kellett volna megjelölnöm?A birtokvédelmi határozatban a lakókat kötelezték a birtoksértés megszüntetésére.
Jelenleg a végrehajtási eljárás indult el.Tárgyalást akar tartani az ügyintéző.Lehet ezt?Mennyi idő alatt kell megindítani a végrehajtást?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.03. 12:30

A kérelmemben a lakás tulajdonosát jelöltem meg ellenérdekű félként
Nem olvastam tovább. Buktad, ugye?

groszfater@gmail.com # 2015.06.03. 10:40

Gödöllőn ez a módi, de Gödöllő nem Állam az Államban ezért illik máshol is betartani a törvényeket !

http://www.godollo.hu/…leirasok_db/?…

valaki61 # 2015.06.03. 10:26

Tisztelt Fórumozók!

Sajnos egy birtokvédelmi ügybe csöppentem. Nincs tapasztalatom, ezért lenne egy-két kérdésem.

Társasházban lakom és fölöttem lévő lakásban lakó bérlő viselkedése már elviselhetetlen(a rendőrség is kinn volt(jelenleg garázdaság gyanújával folyik ellene eljárás).A birtoksértés megszüntetésére a helyi jegyzőtől kértem birtokvédelmet.

2015.februál 12-én lett beadva birtokvédelmi kérelem.

A kérelmemben a lakás tulajdonosát jelöltem meg ellenérdekű félként, mivel a társasházi tv(2003.évi CXXXIII. tv) szerint Ő köteles betartatni a társasház házirendjét, valamint az Ő közreműködése nélkül véglegesen nem szüntethető meg szerintem a birtoksértés.
Az ügy így indult el. A hivatal semmilyen iratban nem jelezte, valamint nem is hangzott el az eljárás során sem, hogy Ők az albérlőt tekintik ellenérdekű félnek. A birtoksértést megállapító határozat azonban az albérlőket kötelezi a birtoksértés megszüntetésére, de a határozatot a tulajdonos is megkapta. Ez a határozat ki lett egészítve és javítva, amit szintén megküldtek a tulajdonosnak is.

A tulajdonos semmit nem tett a kialakult helyzet megszüntetése érdekében, sőt még csak beszélni sem hajlandó velem a meghallgatás óta. A tértivevényes levelemet nem vette át. Azt hangoztatta, hogy neki ehhez semmi köze.

A lakó nem szüntette meg a birtoksértést, ezért kértem a jegyzőtől a végrehajtást. A végrehajtási kérelem beadásától már eltelt 8 nap, amikor a jegyző arról tájékoztatott, hogy lehet, hogy meghallgatást fog tartani. Nem kellett volna már lépnie-e? Jelenleg itt tart az ügy.
Az ügy elég régóta húzódik, de a hivatal szerint minden esetben betartották a határidőket. Én ezt nagyon kétlem.

Az eljárás 2015.február 12-én beadott kérelemmel indult. Hiánypótlás kérésének határozata 2015.február 19-én íródott, de kézhez március 14-én kaptam. A birtoksértést megállapító határozat április 08-án íródott, de kézhez április 20-án kaptam, majd ezt a határozatot kiegészítették és kijavították május 04-ei dátummal, kézhez május 08-án kaptam. Az iratokat hivatali kézbesítő útján kézbesítették.

Az alábbi kérdések merültek fel bennem:

1. Jelen ügyben melyik kormány rendeletet kell alkalmazni{(228/2009.(X.16), vagy a 17/2015:(II.16)}? Milyen jogszabályok vonatkoznak a birtokvédelemre?

2.Kit lehet megjelölni ellenérdekű félként?
A hatóság tekinthet mást ellenérdekű félnek, mint aki a kérelemben meg lett jelölve?

3. Az, hogy a határozatokat megkapta a tulajdonos is, jelent-e valamit az ügyre nézve?
Tekinthető-e a tulajdonos ebből kifolyólag az eljárás egyéb résztvevőjének?
Vannak-e kötelességei a birtokvédelmi határozat végrehajtásával kapcsolatosan?

4.Magatartása kimeríti-e az eljárás akadályozásának tényét? Rosszhiszemű magatartást? Lehet-e ennek következménye, pl: pénzbírság?

5.Milyen módon történhet a határozat végrehajtása, milyen eszközökkel?
Van erre valami határidő? Ki irányában indulhat végrehajtás a tulajdonos, vagy a lakóirányába?
Ha esetleg nem értek egyet a végrehajtás módjával, illetve nem hozza meg a kellő eredményt, akkor milyen lehetőségeim vannak?

6. Az ügyintézési határidőre, illetve az iratok továbbítására van esetleg valami szabály? Miként lehetne igazolni, hogy nem tartották be az ügyintézési határidőt? Lenne ennek rájuk nézve következménye?
Az iratokon kell-e nyomának lenni annak, hogy mikor lett átadva kézbesítésre, mi volt az oka a hosszadalmas kézbesítésnek.

Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat és segítségüket.

gabtel # 2015.05.28. 17:35

Tisztelt Fórumozók!

Mintegy 10 családról van szó. Egy játszótér közvetlen közelében lakunk, egy Kis-Duna parti kisvárosban, az üdülőterületen. Ez alapjában véve egy csendes hely. Van aki közvetlen kerítésszomszédja a játszótérnek, van, aki 10, van aki-20 méterre lakik attól. Előrebocsátom: nem egy normál játszótéri zajszinttel van problémánk, hanem az indokolatlanul keltett erős zajokkal.

A játszótéren működik egy kötélpálya, amelynek a futókocsija indokolatlanul zajos. Olyan eszméletlen visító, daráló hang jön ki belőle, hogy az a zárt ajtók ablakok mögött, hangosan működő rádió hangját is túlharsogja. Olyan érzés, mintha a fejünkben működne egy daráló. Megnéztünk több ilyen eszközt más játszótereken, és döbbenten tapasztaltuk, hogy azok szinte teljes csendben működnek. Közvetlenül a pálya mellett halkan is lehetett beszélgetni, és egyáltalán nem zavaró. Egy csendes, surranó hang hallható. Az önkormányzatnál szóltunk emiatt, de már több éve nem csinálnak semmit. Kérdésem. Eredményesen tudunk-e föllépni bíróságon az önkormányzattal szemben, hogy a bíróság kötelezze az önkormányzatot a játék műszaki állapotának javítására, hogy a többi csendes eszközhöz hasonlóan működjön?

A másik zajforrás, hogy a játszótér betonozott részén focizás folyik, ami leggyakrabban abból áll, hogy a gyerek a kerítésnek rugdalja a labdát, ami egy iszonyú erős csörgő-zörgő hangot ad, amihez még hozzá kell adni a labda pattanásának a zaját is. Itt is vannak olyan eszközök, amivel lehetne csökkenteni a zajt, de az igazi megoldás az lenne, ha más játszóterekhez hasonlóan megtiltaná az önkormányzat a játszótéri focizást. Tudok olyan játszótérről, ahol még gumilabdával sem engedik a focizást. Ha ez 50 méterrel odébb, az erdő szélén lenne lenne, senkit sem zavarna. De így, hogy közvetlen közelben vagyunk, egyszerűen elviselhetetlen. A gyerekeknek meg a szülőknek hiába szólunk, elküldenek a... Oda. semmi belátás nincs bennük. A kérdés az előzőhöz hasonlóan az, hogy bíróság kötelezheti-e az önkormányzatot a probléma megoldására, ha az magától nem hajlandó erre, hasonlóan a kötélpálya zajhoz.

Köszönettel várom a megtisztelő érdemi válaszokat. Azt nem igazán tartanám érdeminek, hogy használjunk füldugót, mert a gyerek mindennél előbbre való.

zsebi0202 # 2015.03.07. 13:41

Tisztelt Szakértők! Sajnálatos módon az önkormányzat miatt már többször kellett önökhöz fordulnom. Legnagyobb meglepetésünkre éppen most az általunk három éve használt belterületi zártkerteket ( nagyon-nagyon sok részre osztott, több tulajdonos, köztük az önkormányzat is) szárzúzózzák. Hétvége lévén meglepődve mentünk oda, és a polgármesterünk öccse a polgármester utasítására zúzza a területet. A srác ellen eljárás folyik mert ittasan vezetett ráadásnak még egy csavarhúzóval meg is támadta az intézkedő rendőröket. Szegénynek nem akarnánk több bajt, ezért a rendőröket kihagynánk. De, a polgármester asszony minap azzal csengetett be, hogy leégeti a használt legeltetett területet. Mondtam hogy azt nem lehet, engedélyköteles, meg a falu közepe,és mivel évtizedek óta elhanyagolt, ahol még nagy a felgazosodás, kértem küldjön ki részünkre egy felszólítást, amivel a hivatal védve lenne, miszerint tetessük rendbe a területet. Milyen lépéseket tudok az önkormányzat ellen tenni, semmilyen értesítés nem kaptunk, ráadásnak hétvége is van.

bimbus # 2015.03.05. 15:02

A szomszédom a mi kárunkra túlépítkezett. Nem sikerült megegyezni, polgári peres eljárás keretében indult a per. A kirendelt igazságügyi szakértő arra a következtetésre jutott, hogy térképezési hiba történt, azért van a túlépítés. A bíró felfüggesztette a pert, hogy az alperes (én vagyok a felperes) forduljon a Földhivatalhoz és kérje a határvonal kiigazítását. A Földhivatal első, majd másodfokon is elutasította a kérést, hivatkozva a helyszíni mérési és a korábbi mérési eredményekre. Kimondta, hogy nem történt térképezési hiba. A szomszéd most polgári peres eljárásban (felperesként) pert indított, hogy a bíróság kötelezze a Földhivatalt a határvonal kiigazítására, engem pedig kötelezzen annak tűrésére. A per elkezdődött, a bíróság befogadta a keresetet. Hogy lehet ez? Nem a Földhivatalt kellene perelnie a szomszédnak? Elvégre ő utasította el a határvonal kiigazítási kérelmet. Nekem kell "birkoznom" a Földhivatal helyett? Minden adat nekik áll a rendelkezésükre.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.10. 14:02

A bíróság főszabályként csak a kirendelt igazságügyi szakértő véleményét fogadja el.
A soron kívüli tárgyalással azért viszonylag gyorsan megy a dolog - de a szakértők nagyurak.

MIMUSMAMUS # 2015.02.10. 13:52

Kedves KBS-ügyvéd Úr! Köszönöm hogy kapcsolódott beírásomhoz! Akkor lehet hogy mégsem lehet ilyen hamar lezavarni az ügyet, mint ahogy Sherlock írta?
Kertészmérnök által adott fafelmérési szakvélemény (ez van!) elég lenne, vagy majd a bíróságon kell kérnem, vagy esetleg előre közjegyzőnél kérjem független szakértő véleményét? A közig. vonalat ne is erőltessem? Köszönöm előre is a választ.


MIMA17

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.10. 13:19

Ez polgári per. És szakértői kérdés.

MIMUSMAMUS # 2015.02.10. 12:32

Ok, abban tudnál-e még segíteni, hogy hova adjak be keresetet: 1. szomszéd ellen polg. perben vagy 2. közig.h. végzésének felülvizsgálatát kérjem közig.bíróságon nemperes eljárásban? Az nem számít, hogy még van 1 fellebbezési lehetőségem? Az idő nekem is számít!


MIMA17