birtokvédelem


meskobaba # 2012.08.07. 10:46

Ja bocsi,még valami!
A birtokvédelemben mi tartozna bele az én esetemben?
Köszi!

meskobaba # 2012.08.07. 10:44

Igen,tudom,hogy az ő területe!De ez a rongálásra is feljogosítja?Vigyáznia kellene a házam hátuljára,neki?Nem teheti csak azért tönkre,mert az ő udvarára néz?!Valaki csak számon kérheti rajta hivatalosan!?
Köszönöm a gyors választ!:-)
Tisztelettel és Üdvözlettel!

nanemaaa # 2012.08.07. 07:02

Kérj birtokvédelmet a jegyzőtől.
Megjegyzem, neked járdád a szomszédban nem lehetne. A szomszédot is megilletné az a jog, hogy a saját ingatlanát sajátjaként használhassa.

meskobaba # 2012.08.06. 19:00

Tisztelt Fórum!
Egy áldott jó szomszéd,szomszédságában lakom!:-)Az a drága ember kitalálta,hogy az én házfalam és járdám majd ellenáll az ő kb. 7 mázsás gyeptéglájának!Annyira szűken lakunk,hogy a házak a mezsgyére épültek így az ő udvarán van az én járdám,ahová ő pakolt!Tavaly kértem,hogy ne pakolja oda,mert tönkreteszi a házam hátulját és a járdát,de kiröhögött!Most kb.2 héttel ezelőtt szóltam neki,hogy szedje már el,mert lábazatot festettetek!Nagy ímmel-ámmal,de elszedte!Rosszul lettem amikor megláttam,hogy mit tett a ház lábazatával az a sok beton!(de ő is meglepődött)!Kértem,hogy ne rakja vissza!azt mondta a drága,hogy-majd lesz valahogy!Na és lett!!!!!Visszarakta a frissen festett falamhoz!Nos,mondanom sem kell,hogy nagyon mérges lettem és eldöntöttem,hogy nem fogok én vitába szállni,megpróbálom azt a kis akaratom érvényesíttetni hivatalosan!Nagyon nehezen boldogulok,egyedül nevelem a kislányom és borzasztóan elszomorít,hogy nem vigyáznak arra amit én nagyon nehezen tartok rendben!Fel lehet szólíttatni,hogy ne rongálja a házam?Mit tudok tenni?
Üdvözlettel és köszönettel:-) :-(

meskobaba # 2012.07.31. 13:13

p

homonika # 2012.07.29. 16:24

Üdvözletem!
Jegyző előtt indítani, vagy birtokpert kezdeményezni célszerű, ha egy ház szomszéd felőli oldalán lévő fákat, bokrokat szeretné valaki kivágatni, illetve arra kötelezni a szomszédot, hogy nyesse meg, azért, hogy az ingatlan állagát ne rombolja, a karbantartását el tudja végezni.

nanemaaa # 2012.07.28. 08:56

A közérdek egy eléggé nehezen értelmezhető fogalom. Lehet az is közérdek, hogy a jogszabályok mindenkire és minden esetben érvényesek legyenek. Még ha ezt mostanában nem is így látjuk.
Egyébként meg ha mindenképpen szélesebb út kellene, és a ház útban lenne, akkor jönne a közérdekből történő kisajátítás. Ékes példái ennek az autópálya építések, ahol nem csak a pálya szalagjának nyomvonalában, de a védőtávolságán belül álló tanyákat is javarészt kisajátították.

C a s a b l a n c a # 2012.07.27. 05:28

Közérdekből nyilván ettől eltérő rendelkezések is lehetnek.

enesi # 2012.07.26. 19:50

köszönöm szépen a gyors választ :)

nanemaaa # 2012.07.26. 12:05

Szerintem van. Az útpadkától mért 1,5 m-en belüli rész biztonsági sávnak minősül, amibe nem lehet épületet építeni. Jelen esetben az épület adott, így valószínűleg az út kiépítésével sem lehet szabálytalan állapotot létrehozni.
Kérdezd az útügyi hatóságot (mai nevén Nemzeti Közlekedési Hatóság)

enesi # 2012.07.26. 09:31

Nem tudom, hogy ehhez a fórumhoz tartozik e, de érdekelne, hogy létezik e olyan előírás, mely szabályozza, hogy az út milyen távolságra lehet a lakóházaktól, ugyanis az önkormányzat szélesíti az úttestet a házunk előtt. Házunk előtt nincs kert, így az ablak előtt 1 méterrel már közlekedni fognak az autók. Egy régi parasztházról van szó, vályogfallal, amely az eddigi forgalmat is csak repedésekkel bírta. Lehet tenni a szélesítés ellen valamit?
Segítségüket előre is köszönöm
Enesi

nanemaaa # 2012.07.13. 11:45

Szerintem szabályosan deponálva tárolod a téglákat a telkeden. Nyugodtan várhatod a szemlét.
A szomszéd megijedt, hogy az átépítése miatt bontania kell. Ha a telekhatár helye vitatott, akkor arra pert kell indítani. Itt kérheted, hogy bontson, vagy váltsa meg az átépítéssel elfoglalt területet. Ez utóbbi esetben nem árt majd telekalakítással rendezni a telekhatárokat is mielőtt az amúgy is jószándékú szomszéd társtulajdonossá válna.

nanemaaa # 2012.07.13. 07:07

A hatóság szándékos félrevezetéséért eljárási bírsággal sújtható. De gyanítom, hogy nem fogja.
A többi a te dolgod, ha személyiségi jogaidban sértve érzed magad (pl rágalmazás okán), akkor te mehetsz perre.

csumpo # 2012.07.10. 20:26

"Ha a birtokháborító állapot vagy magatartás még nem tart egy éve, akkor a jegyzőtől kell kérni, egy éven túl a bíróságtól."
Konkrétan 2011 májustól kezdődtek a problémák, de semmi féle nyoma nincs, csak mi veszekedtünk egymással. Ilyen esetbe is elég a jegyző?

nanemaaa # 2012.07.10. 12:43

Birtokháborítás nem feltétlenül ingatlanhoz kötődő aktus. Azzal szemben kell indítani, aki azt elköveti. Persze ha az a probléma, hogy átnyúlik a szomszéd szilvafája.....ahhoz meg a bérlőnek nincs köze.

krahács # 2012.07.10. 08:37

Kérdezném, hogy ha az ingatlan tulajdonosa nem lakik az ingatlanban, hanem bérbeadja, akkor a birtokháborítási pert mindkettő ellen kell megindítani, vagy csak a bérlő ellen aki ott lakik?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.07. 07:17

Ha a birtokháborító állapot vagy magatartás még nem tart egy éve, akkor a jegyzőtől kell kérni, egy éven túl a bíróságtól. Eljárási illetéket kell leróni, amit, ha eredményes a kérelem, a birtokháborító köteles megtéríteni. Ugyanígy az esetleg igénybe vett jogi képviselő díját is.

csumpo # 2012.07.06. 20:05

Ez esetben a birtokvédelmi jogomat, hogyan tudom érvényesíteni? Hol kell bejelentést tennem? Van ennek költségei?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.06. 13:19

Csumpo, a rovat címében a válasz. De még inkább: elköltözni.

Bandi_1 # 2012.07.06. 12:14

Tanácsot szeretnék kérni.
Hétvégi telkemen lévő kis házat, amit 30 éve építettem és csinosítgattam, folyamatosan kirabolják /14 eset/, és 10 éve fel is gyújtották, majd újraépítettem. Azóta ismét kétszer betörtek, az újra berendezett házat kirabolták. A villany vízszerelvényeket, mindent elviitek, de az udvaron lévő vastárgyakat is.
A Rendőrség egyetlen egy esetben sem talált tettest. A legutóbbi lopás esetét 3 részre szabta, ennek oka az lehetett, hogy így az egy esetre eső kárérték kisebb. Persze az új törvény szerint már nem 20 000, hanem
50 000 Ft a szabálysértési határ.

A kérdésem tehát az, hogy:

Hogyan működik ez a demokratikus állam, hogyan véd/et/hetem meg a magántulajdonomat a betörőktől és az államtól? Mit lehet tenni a rendőrségi eredménytelen nyomozások elkerülése/segítése érdekében?

Felajánlottam, hogy átengedem a telkemet egy tőrbecsaláshoz, a Rendőrség szerint fárasztó lehet napokig a sötétben kuporogva várni a betörőket.
Ebben igazuk lehet..

Nem szeretném azt a véleményt kialakítani, hogy:

Hajrá Magyarországi bűnözők!
Vihettek mindent. Akinek megélhetési gondja van, jöjjön vigye a házamat is, minden birsalmához vigyen 10 téglát. Biztos nem lesz bántódása.

De mégis mit lehet tenni?

csumpo # 2012.07.05. 10:58

Segítséget szeretnék kérni, mit tegyünk, mihez van jogunk.

Osztatlan közös tulajdonunk van a szomszéddal. Valójában a közös rész a kocsibejáró és a kapuk, a többi rész fel van osztva. Mind a kettőnknek van kutyája, innentől kezdődtek a viták. Az Ő kutyájuk egyfolytában felugatja a 18 hónapos gyerekünket. Szóltunk nekik csináljanak vele valamit. (pl. ne az ablakunk alá kössék meg) Ők cserébe azt kérték, hogy mi meg kössük meg a kutyánkat, mert tönkre tette a mi kutyánk az ő veteményesüket és virágoskertjüket. (Akkora a szemét, dzsindzsa, fű náluk, ha ezt valaki megtalálja...) Így is tettünk, mikor nem vagyunk kint az udvaron a kutyánkat megkötjük. De az hagyján, hogy ők nem csináltak semmit az ő kutyájukkal, de még déli altatási időbe állnak neki zajongani rendszeresen. Többször az ablakunk alatt kalapáltak, daráltak terményt. Ismételten szóltunk, hogy délbe alszik a kislányunk, kérnénk ez idő alatt legyenek halkabban. Erre részegen a mi területünkön fenyegetőznek, üvöltöznek, hogy mindenkit kinyírnak/megvernek. Már nagyon eldurvult a helyzet. A szomszéd párja mikor nagyon felönt a garatra üvölteti az ablakunk alatt a zenét, ordít, fenyegetőzik. Mit lehet tenni? Félünk tőle, elég verekedős típus.
A fűvet sem nyírják, lenyírhatjuk helyettük, pedig az az ő területük?
Másrészt hatalmas szemétdombokat építenek mindenhová. Rém undorítóan néz ki az udvar.
A kocsibejáró ami közös, ezen van az ő kutyájuk. Kérhetem valahol, hogy telepítsék arrébb a kutyát? De attól tartok, hogy szó szerint az ablak alá tennék.

jácintka # 2012.05.25. 08:08

Ha jól emlékszem ideiglenes fenmaradési engedély kapott ,de a évben nem vagyok teljesen biztos vagy 2002 vagy 2003 .Ennek utánna tudd a hivatal nézni.Akkor más a fekvése a gyereknek? / Minden féleképpen azt szeretném , hogy csináljanak vele valamit.Pont mellém költözött az utca egyetlen nemnormálisa.

wers # 2012.05.25. 07:34

És engedték neki
Ezek szerint te is engedted

nanemaaa # 2012.05.25. 07:29

De volt. Ezért is kérdeztem.
Ezek szerint 2002-ben épült? Akkor mázlid van, nagyjából kivártad a 10 éves jogvesztő határidőt mire rájöttél, hogy téged zavar. ;)
Így legalább nem tehetsz ellene semmit.
Engedték? Kik? Kaptál az engedély határozatból? Szerintem nem. ;)

jácintka # 2012.05.25. 06:14

nanemaaa! Mert oda tette! És engedték neki.Ha 21 méterre lenne , vagy a háza másik oldalán a kutyát sem érdekelné.Nem értem , hogy 2002 -ben nem volt építési szabályzat országosan amit ezt szabályozza?