Ez szupi hir volt!!!! Köszi Big. Utánanézek! De ha véletlenül megtudsz valamit, jelezd légyszi:)
Ennél nagyobb baromságot ugyanis a jogalkotó ki sem találhatott volna. Ha alkotmánysértőnek találta, és megsemmisitette, akkor viszont nincs helyette semmi, hanem az előző marad - hacsak azt is meg nem semmisitette. Az előző szerint viszont (ez valami miniszteri rendelet volt ugy emlékszem) a kézbesités megkisérlését követő 5. napon beáll a jogerő. A helyzet ettől nem lesz jobb, mert ha Te nem kaptál értesítést (illetve a posta nem tudja bizonyitani, hogy értesitett), az emiatt keletkezett kárigényeddel nyilvánvalóan a posta ellen fordulhatsz. Ekkor azt kell bizonyitanod elvileg, hogy nem szokásuk bedobálni az értesitőt. Ennek bizonyitása nem nehéz, egyszerüen a környékbeli lakosok tanukénti meghallgatását kéred, akik ezt nyilván meg tudják erősiteni.
Nekem is volt ilyen gondom, illetve van is. Eleinte a postás egyszerüen biciglizés közben áthajitotta a keritésen a levelet. A kutyám meg ezer apró darabra "olvasta". Kifogásoltunk, erre közölték, hogy kicsi a postaládánk. Felszereltünk egy akkorát, hogy egy csomag is beleférne. Ezek után hol az egyik, hol a másik szomszéd hozta a levelünket, mivel oda dobálták be. Hozzánk meg persze a szomszéd leveleit. Emiatt is reklamáltunk. Közölték, hogy nem tehetnek róla, rossz a házak számozása, emiatt ha uj postás van, vagy nem a posta kézbesit, hanem bérkézbesités van, nem találják meg. Érveltem azzal, hogy ez esetben sem dobhatja be máshoz, max vigye vissza, azzal, hogy a cimet nem találta meg. Ugyanis amennyiben behajitja valahova, és mondjuk fizetési felszólitás van benne, akkor a késedelmi kamatot, vagy netalán a gáz-, villanyóra visszakötés költségeit velük fogom kifizettetni. Irtak egy uj levelet, hogy jó, majd odafigyelnek.
A leveleim azóta is vagy megjönnek, vagy nem, és többnyire a szomszédtól, és én is postást játszom a szomszéd leveleivel.
A problémát egyébként igen nehéz megoldani jogilag. Ugyanis ha egyszer nem vagy otthon, nehéz a postásnak bizonyitania, hogy ő bedobta az értesitést. Ha van rá ötleted, hogyan lehetne ezt szabályozni, a minisztérium örömmel várja a javaslatokat. Aztán persze lehet, hogy nem történik semmi, az én jogszabálymódositási javaslatom is csak "ül" egy fiókban, de amikor rákérdeztem, azt mondták, kötelezettséget nem vállaltak, de örülnek minden javaslatnak. Próba-szerencse.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu