Polgári per önkormányzat ellen?


derill # 2005.06.01. 17:22

Stonemen: menj be az okmányiroda vezetőjéhez, mondd el, hogy milyen kártéritési igényed van (a károd megtéritését kérheted, tehát ebbe beletartozik a regisztrációs dij, amennyiben szabadságot kellett kivenned akkor az aznapi béred, ha ügyvédet vettél igénybe, az ügyvédi munkadij), vagy esetleg ird meg neki. Amennyiben elutasitja, fordulj a jegyzőhöz (mivel a hivatal dolgozója okozott kárt), államigazgatási jogkörben okozott kártéritési igénnyel, ha ő is elküld, a polgármesterhez egyezségi ajánlattal. Amennyiben egyik sem hajlandó fizetni, indits pert. Minden esetben konkrét összeget kell megjelölnöd.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2005.06.01. 17:26

Csufi én sem jártam eddig erre. Természetesen a jogi szakvizsgámat azóta sem fizették ki (sőt választ sem kaptam a kérelmemre), mindenesetre a kiszámithatóság csak álom a közigazgatásban. Ezt próbálná meg valaki a piacon, a partnerei ugy otthagynák, mintha nem is létezett volna, és nemsokára nem is fog létezni, mert nem lesz egy darab partnere sem.

A jogbiztonság talán azért hiányzik, mert nem tudják még mi az, most irt ki a fogalom meghatározására pályázatot az IM:)


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Banyamancs # 2005.06.03. 17:43

Nem láttam ezt a pályázatot, de jópofa! Meg kell nekik magyarázni, mit jelent? :-))))))))
(Kínomban inkább úgy döntöttem: nevetek!)

derill # 2005.06.04. 11:14

Pályázati Felhívás
A Magyar Köztársaság Igazságügyi Minisztériuma pályázatot hirdet a jogbiztonság fogalmának meghatározására
Az Alkotmánybíróság védett értéknek tekinti a jogbiztonságot, és számos határozatában hivatkozik ennek védelmére. Az Igazságügyi Minisztérium a II. Európa Terv kidolgozására irányuló kormányzati tervezési folyamatban a Jogbiztonság tematika alatt szerepelteti jövőbeli fejlesztési programját.
A jogbiztonság a mindennapi élet során is gyakran használt és hangoztatott fogalom, jogszabályi definícióval azonban nem rendelkezik.
Jelen pályázattal lehetőség nyílik a jövő szakmai generációja számára a jogbiztonság fogalmának minél szélesebb körű meghatározására és a fogalom tudományos igényű feldolgozására.
A pályázaton részt vehet valamennyi állam- és jogtudományi kar jogász szakos hallgatója, amennyiben 20. életévét már betöltötte, de még nem múlt el 25 éves. A pályázathoz hallgatói jogviszony igazolás szükséges.
Az alábbi témákban nyújtható be pályázat:

  1. A jogbiztonság fogalmának definiálása
  2. Jogállam és jogbiztonság
  3. A jogbiztonság érvényesülésének feltételei a jogalkotásban és a jogalkalmazásban (igazságszolgáltatásban)
  4. A jogbiztonság helye és szerepe a jövő Magyarországában
  5. A jogbiztonság szerepe Magyarország versenyképességének javításában

A pályázatokat magyar nyelven kell benyújtani. A pályázatok terjedelme: legalább 20, legfeljebb 40 gépelt oldal (14-es betűmérettel, szimpla sortávolsággal). A pályamunka elkészítése során felhasznált forrásmunkát, szakirodalmat, jogszabályokat pontosan meg kell jelölni.
A mellékelt jelentkezési lap kitöltésével és visszaküldésével kell a részvételi szándékot jelezni 2005. március 15-ig. A jelentkezési lap elérhető az Igazságügyi Minisztérium honlapján (www.im.hu).
A pályázatok beérkezési határideje: 2005. április 29. A pályázatokat összefűzve két példányban az Igazságügyi Minisztérium Közigazgatási Államtitkári Hivatalának címére (1055 Budapest, Kossuth tér 4.) kell eljuttatni. A borítékon fel kell tüntetni: „Jogbiztonság pályázat”. A pályamunkákat lehetőség szerint elektronikus formában a palyazat@im.hu címre is továbbítani kell.
A pályázatok elbírálását szakmai zsűri végzi. A szakmai zsűri értékelését a pályázók 2005. június 30-a után megismerhetik.

A legjobb pályázatok díjazása a következő:

  1. díj: 200. 000 Ft
  2. díj: 150. 000 Ft
  3. díj: 100. 000 Ft

Eredményhirdetésre és a pályadíjak ünnepélyes átadására a Köztisztviselők Napja keretében kerül sor.
A díjazott pályázóknak lehetőséget biztosítunk arra, hogy az Igazságügyi Minisztérium honlapján publikációjuk megjelenhessen.
A pályázattal kapcsolatos kérdéseket a palyazat@im.hu címre várjuk.

Budapest, 2005. február

Dr. Petrétei József
igazságügy-miniszter

Én ugyan megfogalmaztam, de nem pályázhatok, mert kinőttem a korcsoportból:)

Jogbiztonság fogalma: az állam által biztosított jogbiztonság körében a személyek bízhatnak abban, hogy a mindenkor hatályos jogszabályokban foglaltakat az arra köteles állami feladatokat ellátó szervek betartják és betartatják, jogszabályokban és határozatban biztosított jogaik érvényesítését ésszerű határidőn belül kikényszerítik.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2005.06.04. 11:23

Érdemes egyébként a honlapjukat látogatni, pl. ezt is megnézni: http://im.hu/?… - jogszabályok tervezetei.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Banyamancs # 2005.06.04. 13:55

Én is túlkoros vagyok :-(((

tátika # 2005.07.14. 10:29

Derill !
Egy alkalommal fordultam hozzád kérdéssel, aminek az volt a lényege, hogy szomszédom által garázsomba feljön a viz. Azt ajánlottad, hogy birtokvédelmi kérelemmel forduljak a jegyzőhöz. Ezt meg is tettem. A műszaki osztályról kijött két személy, először beszélgetést folytattak a szomszéddal, majd áthivattak engem is és megkérdezték, hogy az ott lévő létesitményekkel kapcsolatosan mi a kifogásom. Jeleztem hogy én nem vagyok ezen a téren szakember, keressék meg ők a problémát. Ezután jöttek át hozzám. Először azt mondták, hogy ez bizony talajviz. Néhány perc mulva váltottak, hogy ez mégiscsak esővíz lehet.
A garázsba be sem néztek. Még aznap felment hozzájuk a feleségem kérdeze, hogy látták-e a szomszéd házának falát, ahol a csatornából ömleni szokott a viz, ugyanis az esőcsatorna kétvége meg van emelve a mintegy 50-60 négyzetméter tetőről az össz vízmennyiség a faltövéhez ömlik utat mosva a garázsunk oldalához. Erről a legutóbbi esőzéskor fényképfelvételeket készitettem.
A szemlét lebonyolitók ezt nem fogadták el s kijelentették hogy birtokvédelmi kérelmünket el fogják utasitani. Az előzőekben jelzett víztározó a tulaj szerint biztonságosan szigetelve van. Azt hiszem nehéz helyzetben vagyok.Az anyósnak benzinkúja, a szomszédnak országgyűlési patronálója van. Mi a célravezető ? Mit tegyek ?

stonemen # 2005.08.22. 12:28

Derill!
Köszönöm a segítséget, a jegyzővel történt levélváltást követően sikerült peren kívül megegyeznünk és visszautalták a vitatott összeget!
Ne hagyjátok Magatokat!
Köszönöm!

Legislator # 2005.08.26. 12:22

Én is kinőttem a pályázatból. Egyébként szerintem egy 70 éves akadémikus sem tudná megoldani maradéktalanul a kérdést, mert a definíciók nem ritkán jogrendszertől, történeti kortól, szakmai beállítódástól függenek, meg aztán Iavolenus óta tudjuk, hogy a jogban minden meghatározás veszélyes, mert kevés az olyan, melyet ne lehetne a visszájára fordítani. (Bár én is most egy ilyen fontos jogfogalom meghatározásán dolgozom...)


Sunshine after the rain.