Kutyaugatás


Miina # 2011.12.01. 22:23

Kedves Mindenki!

Főleg a gazdikhoz szólok most, mert harmadéves jogász hallgatóként van némi fogalmam az esetleges következményekről...
Kérdés: Van egy kutyusom, akinek én vagyok a harmadik gazdája. örökbe fogadtam. Ma szólt a szomszéd (nagyon csúnya jelzőkkel illetett) hogy amikor nem vagyok otthon a kutya ugat...én erről eddig nem tudtam mert a kis bolognese sose ugat amikor otthon vagyok. Bocsánatot kértem a szomszédtól, de nem túl megértő. Mit tehetek?? 2 hónapot leszek már csak az albérletben mert utána elutazom ösztöndíjjal...
A "maradj otthon" nem jó válasz, mert ha a heti egyszeri bulizásról le is mondok, egyetemre csak ki kell mennem
Köszönöm

Gabicsek # 2011.11.19. 19:19
végrehajtó1 # 2011.11.19. 12:49

:)

efi99 # 2011.11.19. 12:28

Játszd csak le neki nyugodtan. Jókat lehet rajta majd rötyögni is, amikor jön ki, mert azt hiszi kiszöktek a kutyák.
Javaslom továbbá a vizzel való lelocsolást (nem a szomszédot) - magam is alkalmaztam - ilyen távolságból persze inkább slag jön számításba. A kutyában összekapcsolódik a 2 esemény: ugat, nyakonöntik. Azt pedig nem szereti.

C a s a b l a n c a # 2011.09.14. 06:58

A mi kutyánk is folyton ugatott, főleg olyankor, mikor az újszülött babánk aludt. Megoldottam: ahányszor rákezdte - minden apró dologért pl: valaki elment a kert előtt - vakkantott - rá egy pohár vizet...
(Közöltem a kutyával: csak akkor ugasson, ha valaki átmászott a kerítésen!)

A kutyák egyébként arról ismeretesek, hogy idomíthatóak - szemben az emberekkel...

marcika # 2011.09.14. 03:39

Mit csináljak vele? (Nem a kutyával, a szomszéddal.)

Semmit. Ha valami nem tetszik a szomszédnak, batyogjon be a jegyzőhöz és jelentsen fel.

Mindezek ellenére a nyugdíjas szomszédom állandóan zaklat, hogy a kutyánk állandóan ugat.

Te pedig feljelented zaklatásért.

balmar # 2011.09.13. 22:03

Én azt mondom, napi 5...10 perc ugatást ki lehet bírni, ha nem mondjuk hajnali kettõkor van. Mit nem adnék azért, ha a szomszéd visítósa csak ennyit ugatna. Jogászok, nem lehetne ezt törvénybe foglalni?

pazs # 2011.09.13. 15:07

A kutyákhoz mindenki ért, mint a joghoz :) szóval szerintem egy kutyának azért meg lehet tanítani, hogy csak akkor jelezzen (ne ugasson, egyet vakkantson), ha valami tényleg olyan történik, ami a gazdit is érdekelhet (valaki például megpróbál bejönni a házba). Legalábbis számtalan kutyát láttam, akiknél ez sikerült. Nyilván nehéz, de sajnos a szomszédotokat nem tudjátok megváltoztatni, a kopónak még sikerülhet.

causa # 2011.09.13. 15:00

Látom, félreérthetően fogalmaztam. Pontosítom a korábban leírtakat. A fennmaradó időintervallumokban, amikor a kutya kint van, akkor ugathat, de nem feltétlenül ugat. Ha a házban van, akkor is ugathat, de az legfeljebb minket zavar, a szomszédokhoz nem hallatszik. A kíváncsiság kedvéért stopperoltam kutyánk ugatásait, mert szerintünk nem ugat sokat. Vasárnap összesen hétszer ugatott, 1-5 perces időtartammal: délelőtt 8-10 között és délután 17-19 óra között. Együttesen 13 percet. Hétfőn csak hatszor ugatott. Összesen 10 percet. Ugyanígy a reggeli és az esti órákban. Ma eddig 5 percet ugatott reggel. Most tér magához, eddig bent lustálkodott a házban, most pedig megyünk sétálni.

efi99 # 2011.09.12. 20:22

8-13, 18-20, de mivel azt írta, hogy csak indokoltan ugat, napi 15 perc lehetne (postás: 2 perc, macskák 4x1 perc, idegen kutya sétál az utcán 3x3 perc). Valami mégis azt súgja, hogy az ugatás közelebb van a napi 420 perchez, mint a 15-höz.

balmar # 2011.09.12. 20:02

Jól értem, hogy 9-tõl 13 óráig, majd 18-19 óráig (illetve néha még többet) ugat a kutya?

causa # 2011.09.10. 15:39

Kutyaugatás” Van egy erdélyi kopónk. Kertes házban lakunk pár éve vele. A kopóról tudni kell, hogy nem ugat fölöslegesen, de nyomkövető ugató és erős hangja van. Ahol lakunk (hegyek közé zárva), eléggé visszhangos. Egy szó, mint száz büszkén mondhatom, hogy a mi a kutyánk hangja a legerősebb. Ezért este 8/9 - reggel 7/8-ig a házban bezárva tartjuk. Ugyanez a helyzet délután 1-4-ig. Ezután séta 4-6-ig. A közbeeső időben ugat. Pár perc elteltével (azért ez az időeltolódás, mert ki is kell érni a házból) ilyenkor is csitítgatjuk. Ezt a napirendet szigorúan tartjuk. Mindezek ellenére a nyugdíjas szomszédom állandóan zaklat, hogy a kutyánk állandóan ugat. Már azzal fenyegetőzött, hogy ilyen kutyát le kell lőni. Mit csináljak vele? (Nem a kutyával, a szomszéddal.) A helyzet komoly, mert vállalkozók vagyunk, sokat vagyunk itthon a számítógép előtt, és már dolgozni sem tudunk az állandó stressztől, mert ha a kutya ugat, rohanni kell, nehogy a szomszéd... SOS választ várok.

non-dog # 2011.05.10. 10:39

"Ez simán belefér az állatkínzás kategóriába is, ami már bűncselekmény."

Nem értem, h hol van itt szó állatkínzásról? A következmények nélküli tettek köszönnek vissza szvsz.

Rexor # 2011.05.10. 09:44

Ez simán belefér az állatkínzás kategóriába is, ami már bűncselekmény.

non-dog # 2011.05.10. 09:03

Ha tehetném tennék törvényjavaslatot a kutyatartás megfelelő szabályozására. Nem kevés pénzt lehetne a kutyatartó "kedves" gazdiktól beszedni, ami elgondolkodtatná a leendő kutyatulajdonost, hogy a kutyát nem tartani kell, hanem felelőséget kell tudni vállalnia érte és leginkább a környezetéért, ami utóbbiról jellemzően nem vesz tudomást. Mind az ami a kutyatartónak előny a kutyatartásból, a nálánál másképp élők és gondolkodók számára nem az. Talán épp csak akkor jut el a tudat, amikor a kutya a saját gyerekét támadja meg. Mint most is legutóbb a hírekben volt hallható. A szélsőségektől eltekinteve: a csend és nyugalom fölösleges megzavarásának és a közterületeken keletkező kutyapiszok ártalmainak gátat, bocsánat, féket kellene szabni! Nem a kutyák a felelősek. Lehetne eredményt elérni. Sokak vagyunk kénytelenek tűrni. Próbáljunk kéréssel fordulni egy kedves kutya gazdihoz, hogy nem tudunk aludni és akkor még sokszor az értelem szikrája sem lesz felfedezhető a kedves szomszéd arcán.

Csengeri01 # 2011.04.01. 06:45

Ja, és persze nem működik náluk a kapucsengő se!

Csengeri01 # 2011.03.27. 13:02

Tisztelt Felhasználók!

2003-ban költöztünk Pécelen belül egy kertes házba. A szomszédban (Akkor még Rendkóék) volt akkoriban 2 kutya, akiket SOHA nem engedtek el, örökké be voltak zárva egy kb. 4 x 3 méter alapterületű betonalapú ketrecbe állítólag azért, mert ott egy hölgy nagyon féltette a dísznövényeket, meg a füvet is! Volt is kutyaugatás, de tűrhető mértékben, majd a hangosabb állat 2007 körül elpusztult. A másikkal nem volt semmi gond, mert az szinte félévente egyszer vonyított fel. Na most a szomszéd 2010. őszén kiadta a telket albérletbe és 2011. január végén beköltözött egy újabb család (név szerint Hullerék, a kapucsengőről leolvasva), hozott egy Bordeaux-i dogot a ketrecbe, amely ha a hideg időben egyszer rákezdett, akkor órák hosszán keresztül ugatott. (Februárban a csúcs egy vasárnap volt, hogy non-stop végigugatta az egész napot!) A kutya még csak nem is akkor ugat, amikor a többi kutya, hanem hidegben, erős hideg szélben, meg amikor kint van a szomszéd. Az eb persze egész nap be van zárva, de ha elengedik, akkor viszont egy vakkantást se hallani tőle. (azt, hogy a telek csak bérbe van kiadva, pont ebből a kutya-dologból feltételezem, mivel az ominózus hölgy és a növények miatt van ez az állat is bezárva). Most ahogy jött a meleg időjárás, még viszonylag nyugalom van, de ha ez az állapot marad, akkor már félek a jövő téltől! Mit lehet tenni a kutyaugatás ellen ebben az esetben? Miért nem lehetne pl. a növényeket elkeríteni a kutya helyett? Egy ilyen állat a házörzési feladatait se tudja ellátni!

Impossible # 2011.02.19. 16:21

szerintem nem a kutyát kéne műtögetni, a kutya nem használati tárgy, hanem az ebernek kellene elköltöznie, ha már nem gondolkodott idejében, vegyen-e kutyát ill. hogyan nevelje

egyébként a kutya leszoktatható az ugatásról, de nem házilag, hanem szakérő segítségével (és nem a mezei csökött agyú kutyakiképzőkre gondolok, hanem pl. kutyapszichológusra, aki valóban ért a kutyák viselkedéséhez, ezek ma már elérhetők)

zola22 # 2011.02.19. 15:56

A múlt hét szombat este (02.12.) volt a csúcs. Az alábbi linkeken letölthető a kutyuli szívmelengető csaholása (kb. fél órás részlet az estéből). Én, az önző rohadék ember épp Schubert muzsikáját szerettem volna élvezni, lévén hétvége volt és ráértem "kikapcsolódni":

http://addat.hu/…/kutyaugatás.mp3.html

vagy:

http://data.hu/…yaugatas.mp3

balmar # 2011.02.18. 13:12

Ettõl, hogy a "kutyának az a dolga", mindig is felállt a szõr a hátamon. Veszek egy légkalapácsot meg egy betontömböt, beköltözök a kedves illetõ mellé, és egész nap (ja és persze éjszaka) töröm a légkalapáccsal a betontömbömet. Mert a légkalapácsnak "ez a dolga". Ehhez mit szólna a kedves illetõ?

A hangszálas dologról meg annyit, hogy ha többszöri felszólítás ellenére a gazda képtelen helyretenni a kutyáját, hogy ne ordítson órákon át minden nap, akkor igenis helyénvaló a hangszálmûtét. Egy közepes kényelmetlenséggel járó mûtét EGY ÁLLATNAK szerintem sokkal-sokkal inkább helyénvaló, mint akár egyetlen EMBER éveken át tartó szenvedése a kezelhetetlen zajtól. Jó lenne már végre helyretenni a dolgokat.

(Egyébként van olyan kutya, amit képtelenség helyrerakni, ismeritek pl. a német közép spitz fajtát? Nekünk egy ilyen van a szomszédunkban :-(. Amint kijön a kertbe azonnal ordítani kezd, senki és semmi nem hat rá.)

vitti68 # 2011.02.16. 17:05

:) :) :)

vitti68 # 2011.02.16. 17:05

:) :) :)

vitti68 # 2011.02.15. 15:21

Sziasztok!
Köszönöm Mindenkinek a véleményt,Vladimír ötletei jók... :)

Az a helyzet,hogy kértem ügyvédi tanácsot...Ő továbbra is az Önkormányzatot javasolta és az Fvm-nek van egy osztálya,akik megvizsgálják a kutya jellemét meg előírják a tartását.

Hát most ott tarok,hogy ismét írtam a Hivatalba,elmondtam ,hogy van DVD.
Erről a kutyás is "értesült",elmondtam egy vele gyakran beszélgető embernek,hogy tisztán látszik az eb ki-bejárkálása a kapun meg utcahosszban.
Na eddig csend is volt,egy nyikk se volt,ezek szerint tudja rendszabályozni az ebeket.ma itt volt a szippantós kocsi,megint "kiszöktek" tőle.
A Hivalalban már a jogász előtt van az ügy,mégis behívják a szomszédokat.Ezt el akartam kerülni,hisz senkit sem akarok kellemetlen helyzetbe hozni,főleg,hogy a fenyegetésnél se tudtam volna segítséget,tanút hívni,mert a közvetlen szomszédom nem volt itthon,így nem is látta az esetet.
De a Hivatal azt mondta,írjam ki a DVD-t,vigyem be,az is bizonyíték,mert egy állítás,egy tagadás.
Tehát ő egyzeegyben letagadott mindent.
Egyébként 30.000 forintot fog kivenni a zsebéből ez az ügy,mert egyszer már felhívták levélben a figyelmét.
Tudjátok,tele van az utca kicsi gyerekkel,erre jönnek oviból a szülőkkel,itt járnak a vasúthoz sokan,idősek járnak biciklivel a kisboltba,itt a gimnázium.
És tavaly az a 68 éves ember belehalt abba,hogy a pulik falkásodtak és szétmarták.
Hiába a szomszédra fogja a gazda,hogy kiengedte a pulikat,az idős bácsit már senki nem támasztja fel.:(

Ha érdekel Benneteket,jövök majd az "eredménnyel".
Arra fel vagyok készülve,hogy ha megbírságolják,tele lesz köpködve az előkertünk...
De ki ütött előbb és ki ütött vissza???

Gabicsek # 2011.02.13. 20:17

Minden helyi önkormányzatnak van helyi állattartási rendelete. Általában így kezdődnek, idemásolom:

  1. Az állattartó köteles folyamatosan betartani a közegészségügyi, a környezetvédelmi, a közbiztonsági, állatvédelmi, állategészségügyi, valamint építésügyi előírásokat, kötelesek az állatokat úgy tartani, hogy azok a szomszédok birtokában semmilyen kárt ne okozhassanak, a környezetben élők nyugalmát ne zavarhassák.

Biztos nálatok is van. Egyébként aki kertes házba költözik, muszáj megszoknia a kutyaugatást, hiszen a kutyának ez a dolga. Általában nem is törnek be olyan helyre, ahol a kutya üvölt.
De: Tényleg más kérdés, ha egy kutya 24-ből 24 órát egyfolytában ugat, és én, mint kutyabarát és kutyák tartója, meg tudnám fojtani. Ha az ember kiskorában helyreteszi a kutyáját a fölösleges ugatások miatt, megtanulják, hogy nem ugatunk fölöslegesen. Meg lehet tanítani sűrű rászólásokkal, és nem beletojással, mert tény, ha az én kutyám is folyamatosan nyomja csak azért, mert egy másik a messziből kiabál, a mai napig rájuk szólok.

kisrita # 2011.02.13. 19:03

Én becsengettem az éjszaka közepén a szomszédhoz hogy őt nem zavarja hogy egyfolytában ugat a kutyája? Mert engem igen. Azt mondta nem tud mit csinálni - mondtam pedig jó lenne mert különben más fog helyette intézkedni.