BAR lista


helloka # 2019.02.20. 15:29

Sziasztok,

1 hónappal ezelőtt kifizettem a barlistás tartozásomat egy összegben a teljes összeget. Az ügyintéző is azt mondta hogy 1 év passzív státusz után véglegesen lekerülök, meg ezt is írják mindenhol, viszont most lekértem a hiteljelentést és már nem vagyok rajta se passzívba, se aktívba. Ez változott vmikor, hogy már nem tesznek 1 évig passzívba, hanem azonnal törölnek a teljes összeg kifizetése után? Intrumos követelés volt.

drbjozsef # 2019.02.21. 05:38

Nem változott.
2011. évi CXXII. törvény 8§.
Egy év a teljes kifizetéstől. Azonnal csak akkor törölnek, ha szabálytalanul kerülsz be.
Talán hiba? Nem tudom.

helloka # 2019.02.21. 07:34

köszönöm. Akkor csendben örülök neki, lehet elnéztek vmit.

Tattila # 2019.04.17. 16:31

Tisztelt Szakemberek,

Kérem, hogy segítsenek az alábbi kérdésben;

Egy folyószámla hitel miatt kialakult tartozást, megegyezéssel fizettem meg a pénzintézet számára. Ennek okán kialakul az 5 éves nyilvántartási folyamat. Ez történ 5 hónapja. Most szeretnék egy jobb státuszba kerülni, azaz az 1 éves időszakkal megfogalmazottba.

Van e arra lehetőség Önök szerint, hogy most újra megkeressem a pénzintézetet, azzal, hogy szeretném kiegyenlíteni az elengedett tartozást, az előzőekben körülírt ok miatt.

Az álláspontunk megfogalmazását előre is köszönöm

drbjozsef # 2019.04.18. 05:37

Tatilla,

A KHR rendszerbe jelentést az adatszolgáltatók adják le a státuszt, tehát a BISZ részéről biztosan lehet. Kérdés, a bank részéről? Ezt nála kell megkérdezned. Egyfelől miért ne, hiszen az csak nem lehetne ellenükre, hogy még pénzt akarsz nekik adni. Másfelől viszont a szerződésedet a megegyezéssel minden bizonnyal lezárták. Hogy ezt újra lehet-e tárgyalni, jó kérdés.
Én azt mondanám, hogy a banknál érdeklődj, de ne a pultnál vagy a call centernél. Vagy egy tértis levél a jogi osztálynak, rövid, de pontos adatokkal, vagy valamilyen ezzel foglalkozó back office-t kellene keresni.

v@gábor # 2019.05.21. 18:54

Tisztelt Szakértők!
Van egy 20 éves b-hiteles otp-s tartozásom amiről 19 évig azt hittem,hogy ki van fizetve mert válás után a volt feleségemmel szóban úgy egyeztünk meg,hogy kifizeti.A lényeg,hogy a bátor zrt küldött egy levelet,hogy egyenlítsem ki a tartozásom a kamatokkal együtt vagy khr listára tesznek.Beszéltem velük telefonon,hogy nem ismerem el a tartozást.Úgy alakult az életem,hogy hitelt szerettem volna felvenni de kiderült,hogy fent vagyok 2001.04-től a listán ezek után a bátortól levélben kértem a törlést amire válaszként elküldték azokat a papírokat amivel ők hivatkoznak a tartozás meglétére.Ők az otpfaktoringtól 2013-ban vették át a tartozás én 2018-ban kaptam tőlük sima postai levelet.A hivatkozó levélben ott volt,hogy az otpfaktoring mit tett a pénz beszedése érdekébe.2005-ben volt az első a listán amit nem tudok értelmezni az volt,hogy "a behajtás megkezdése" ezt mondjuk nem tudom náluk mit jelent.Az egyik kérdésem,hogy a otpfaktoringnak nekem kellet volna-e 30 nappal a listára rakás előtt küldenie egy értesítést? Két hónapja voltam bent az otpfaktoringnál,hogy a elküldött levelek másolatát küldjék már el nekem.Az ügyintéző azt mondta 3 héten belül küldik de még azóta sem kaptam semmit.A másik,hogy mit lehet ilyenkor tenni.Hozzáértő válaszukat előre is köszönöm!

bgreta0530 # 2019.05.31. 10:11

Tisztelt Szakértők!

Februárban vonták az utolsó törlesztő részletem /legalábbis ezt hittem/, de nem bízván a véletlenben mind a munkáltatómtól, mind pedig a faktoring cégtől kértem megerősítést,hogy sikerült törlesztenem az adósságom. Mindkét esetben azt a megerősítést kaptam, hogy már nincs tartozásom. Májusban kaptam egy levelet miszerint még van tartozásom... Az lenne a kérdésem,hogy ebben az esetben van e rá lehetőségem, hogy az a bizonyos 1 év onnantól teljen amikor megkaptam a hitelesítést miszerint eleget tettem a kötelezettségeimnek, avagy az efféle helytelen és téves adat átadás nem jár következményekkel sem a faktoring sem pedig a cég dolgozóinak? Van bármiféle jogi lehetőségem "fellázadni" az eset miatt?

zsoca86 # 2019.06.12. 17:48

Tisztelt Szakértők!

A kérdésem az lenne,hogy 2 napja kifizettem egy aktiv státuszt,az eos faktor felé teljes követelést egy összegben,menyi idő allat állítják át az aktív státuszt passzív statuszá?Az eosz faktor 2 munkanapon belül lekönyvelte a kifizetést és két napja van hogy le jelentse a bisz zrt felé..ennek függvényében mégis menyi idő mire a bisz frissíteni fogja az új statuszomat...?Előre is köszönöm