BAR lista


drbjozsef # 2020.05.04. 10:25

Vattus,

Az elévülésnek és a KHR nyilvántartásnak a világon semmilyen köze nincs egymáshoz.

A KHR listán a pénzügyi szervezetek nyilvántartják a rossz adósokat, hogy más se adjon neki hitelt. Ennyi. Ha elévült, ha nem, a KHR törvényben megszabott ideig fent tarthatnak a listán (ez extrém esetben 10 évnél több is lehet a referencia adat átadásától függően)

Elévülhetett, nem tudhatjuk. Te sem. Ha volt elévülést megszakító cselekmény, akkor nem évült el.

De ha netán mégis, annak a KHR listához nincs köze.

Vattus # 2020.05.04. 10:32

drbjozsef

Köszönöm a válaszod!

Nem vagyok tisztában a jelentésekkel. Mit jelent az hogy referencia adat átadás?
És melyek az elévülés megszakító cselekmények?
Honnan tudhatom, hogy elévült? Honnan kell informálódni ezügyben?
Köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2020.05.04. 11:12

Vattus,

Ha lekérted a KHR adataidat, azon rajta lesz. Az a dátum, amikor a jogosult "feltesz" a listára. Onnantól számítódnak a határidők a törlésre.

Ez a tartozás a 2005-ös indulás miatt a régi Ptk. hatálya alá tartozik, megszakítja a fizetési felszólítás is ha nem indítottak végrehajtást, de vita esetén ezt a jogosultnak kell bizonyítania (leginkább csak a tértis levelek számítanak, a sima levél nem).

Honnan? Sehonnan. A dátumokból és a küldött levelekből legfeljebb a jogosult tudhatja, hogy képes-e igazolni az elévülés megszakadását. Ezt nem fogja elárulni neked. Inkább küld fizetési meghagyást, aminek ha nem mondasz ellent időben, akkor jogerőssé válik, és nem is számít már, hogy elévült-e a követelés : végrehajthatóvá válik.

Te csak sejtheted : ha jó címed volt bejelentve a banknál, nem költöztél közben, átvetted az ajánlott leveleidet, és tőlük nem kaptál ilyet, akkor jó esély van rá, hogy elévült. De biztosra nem mehetsz, csak bíróságon, ott ha hivatkozol rá, a jogosultnak kell bizonyítania, hogy megszakította.

mokus123 # 2020.05.07. 10:04

Kedves Hozzáértők!
Volt vőmnek volt 1 frankos kölcsöne, amiben, adóstársak vagyunk én és fiam is. Ez a hitel bedőlt, és átkerült az OTP faktoringhoz. Már az én ingatlanomat akarták árverezni, mert az lett leterhelve emiatt a hitel miatt, amikor kénytelen voltam én megállapodást kötni a faktoringgal. Ez 2013.-ban volt és azóta én fizetem a havi törlesztéseket. Elmaradásom nincs. A végrehajtónak is fizetem a díjat, ugyan a végrehajtás szünetel.
Az lenne a kérdésem, hogy mivel új megállapodás született, én is és a fiam is bár listások vagyunk, vagy az új megállapodás miatt már töröltek bennünket. Elmennék a bankba megkérdezni, de a korom miatt most nem nagyon merek. Hátha tudja valaki hogy van ez.
Köszönöm szépen a választ!

drbjozsef # 2020.05.07. 10:11

mokus123,

A legegyszerűbb postán kikérni a BISZ Zrt.-től az ún. "Saját Hiteljelentés"-eteket. Ez ingyenes.

Kérelem formanyomtatvány letölthető innen :

https://bisz.hu/dokumentumtar/