Ha nem válaszol...ki a felettes hatóság


entropia # 2023.07.04. 06:23

@gerbera317

Azt hiszem ez a megfejtés: Ha ez polgárjogi követelés, tehát szerződésen vagy kibocsátott számlán alapul, alkudozni ugyan lehet, de válaszadási kötelezettség nem áll fenn.

Mindenkinek köszönöm a választ, sajnálom, hogy nem tudtam jobban megvilágítani a tényállást.

Majordomus # 2023.07.01. 19:35

Bérleti szerződésnél hogy lehet mellérendelt fél az önkori?

Vagy ő a bérbeadó,akkor ő a másik fél,vagy nem bérbeadó,akkor meg semmi köze hozzá!

gerbera317 # 2023.07.01. 13:30

Ha az önkormányzat lenne a bérbeadó, akkor nem 'mellérendelt fél' lenne. Entropia! Nem gondolod, hogy legfőbb ideje lenne nem feladvánnyal, hanem egy normális tényállással előállni?

Szomorú örökös # 2023.07.01. 06:56

entropia

az önkormányzat nem hatósági jogkörében jár el, hanem mellérendelt félként, polgári ügyröl - bérleti díj vitatott mértéke - van szó

Nézzük a másik oldalról. Ha pl. kiveszel bérlőként magánszemélytől egy lakást, akkor a tulajdonos fogja megszabni a bérleti díjat. Ha nem fogadod el, akkor nem kapod meg a lakást. Ha pedig bérleti jogviszony közben emeli meg, akkor sem lesz lehetőséged azt vitatni, felmond a tulajdonos neked és repülsz a lakásból, mint a győzelmi zászló. Nem hinném, hogy ez önkormányzati bérleti díj esetében másként lenne.

entropia # 2023.07.01. 06:04

Köszönöm a válaszokat. Elfelejtettem hozzátenni, hogy a konkrét esetben az önkormányzat nem hatósági jogkörében jár el, hanem mellérendelt félként, polgári ügyröl - bérleti díj vitatott mértéke - van szó.

Majordomus # 2023.06.29. 19:26

Okosabb ha befizeted!

gerbera317 # 2023.06.29. 12:48

Ha ez adókövetelés, az önkormányzat pedig az adóhatóság, nincs helye ellenajánlatnak, válaszadási kötelezettség pedig nem áll fenn. Ilyenkor az 'adós fizess, vagy rábaxxol de nagyon' elv érvényesül. A hatóság hallgatása az elutasítással azonos, és ilyenkor már várható a következő eljárási cselekmény.
Ha ez polgárjogi követelés, tehát szerződésen vagy kibocsátott számlán alapul, alkudozni ugyan lehet, de válaszadási kötelezettség nem áll fenn. Ha nincs válasz, az azt jelenti, amit már ősidők óta is jelentett: Egy nagy lófaxxt.

drbjozsef # 2023.06.29. 12:12

entropia,

Az önkormányzat felettes szerve a helyi (fővárosi vagy járási) Kormányhivatal.
Az önkormányzat határozata vagy rendeletének törvénysértése esetén ők járnak el.

Tehetsz bejelentést, de nem biztos, hogy sikerrel járnál.
"Ellenajánlat"? Mire gondolsz, valami lókupec a polgármester, vagy mi?
Ha nem értesz egyet a követeléssel, elég ha jelzed nekik, majd indítanak eljárást, kapsz határozatot, azt megtámadhatod. Van valamilyen konkrét határozatod a "követelés"-ről?

Normális tényállást, ne barchobát. Mi a baj, nem akarsz építményadót fizetni?

entropia # 2023.06.28. 15:56

Kedves Hozzáértők!

A következő helyzetben tisztán látni.

Az önkormányzat tartozást követel egy magánszemélytől. A magánszemély vitatja a követelés jogalapját. A magánszemély ellenajánlatot tesz. Az önkormányzat az ellenajánlatra nem válaszol.

Kérdések:
Van-e ebben az esetben válaszadási kötelezettsége az önkormányzatnak?
Ha van, de a válaszadást elmulasztotta, kinél lehet panaszt tenni?

A válaszokat előre is köszönöm.