Közigazgatási bírság


végrehajtó1 # 2010.02.18. 19:06

amely automatikus nyilvántartás­bavétellel és két pont elvesztésével jár, valamint a bírság összege könnyen 30.000 Ft-ra is emelkedhet

azért ez nem olyan autómatikus...

lauedi # 2010.02.19. 10:03

Kedves nanemaa!
Értékelem a humorodat, de még jobban tudnék értékelni egy világos választ a kérdésemre: az alább idézett szabály táblával jelzett és lezárt sétálóutcára is kiterjed?
Köszönöm:
Laura

lauedi # 2010.02.19. 10:20

Kedves vegrehajto1!
Szerinted érdemes fellebezni vagy jobb, ha egyszerűen befizetem a bírságot?

Hozzáteszem, hogy csak azért fellebeznék, mert nem érzem jogosnak a büntetést.
Az adott helyen mindig parkol kocsi és nem szokták őket büntetni, noha a környékünkön rendszeresen járőröznek rendőrök, különösen turista szezonban.
Ráadásul se a "kereszteződés" másik oldalán, se a mögöttem álló, az orrával jócskán 5 méteren belül álló kocsit nem büntették meg.
Az enyémre valószínűleg azért került cédula, mert a sarkon lévő vendéglátóipari egységet zavarta: pár hónapja az egység vezetője megfenyegetett, ha még egyszer odaállok, megbüntettet, ezért nem is szoktam ott parkolni. De ezúttal valóban annyira ítéletidő volt, hogy akárhol, de gyorsan leakartam állni a kocsival. Hát ennyi.
Köszönettel:
Laura

monalisa1 # 2010.02.19. 21:07

Lám ennyi ok elég is volt s telefonált egy haveri közterületesnek/rendőrnek, ő meg kivételesen tette a dolgát...

Javasolnám újra tisztázni a vendéglőssel hogy itéletidő volt és hogy csakis emiatt stb., stb. Amúgy általánosan egymás kölcsönös élni hagyása...

Kifogással élj, miszerint a rendkívüli időjárás miatt gyakorlatilag megbénult a forgalom., a szokásos helyeden "méteres" hó volt... És különben is, szerte a városban napokig a parkolóőrök nem ügyködtek - (de nem is lapátoltak...).

"Mona"
laikus hozzászóló

bristo # 2010.02.19. 22:16

Sziasztok!
Kaptam egy levelet az egyik megyei rendorkapitanysagtol az orszag masik vegebol, h az adott varosban gyorshajtason veltek kapni.
25km/h sebessegtullepessel latni veltek a automat, ami lehetetlen, mert 1 eve hivatalosan ki van vonva a forgalombol, garazsba van zarva, bakon all, kerek sincs alatta, senki nem hasznalhatta, en magam egy eve kulfoldon elek.
Sem az autot, sem a rendszamot nem loptak el.
A kerdesem az lenne, hogy a forgalmiba hivatalosan belevezetett "forgalombol kivonassal" lehet-e ervelni?
Termeszetesen kerni fogom a fenykep kipostazasat, mert mindenkeppen csakis tevedes lehet.
Hallott mar valaki ilyen esetrol? Mi a velemenyetek?
Elore is koszi
bristo

monalisa1 # 2010.02.19. 22:37

Ha az autót kivonattad a forgalomból akkor a rendszám az okmányirodán kell hogy legyen (!) vagyis egy éve porosodik egy raktárban.

Ha a rendszám valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva mégis nálad/otthon van, akkor buktad a dolgot, mert a slamasztikából ki nem dumálod magad.

Szóval első körben az itthoniak közül valaki keresse elő a papírjaid közt az okmányiroda határozatát miszerint a rendszámot fenti ok miatt bevonták tőled. Aztán annak fénymásolatát el lehet küldeni a megkereső rendőrhatóságnak.

Előfordulós hogy a fényképről a rendszám nem pontosan olvasódik le...

"Mona"
laikus hozzászóló

bristo # 2010.02.19. 22:49

Koszi Mona!
Mindenkeppen kerestetek mindnekivel mindenfele papirt. Az igazsagerzetemet (meg persze a penztarcamat) nagyon bantja a dolog, mert meg ha elkovettem volna, azt mondanam oke, bebuktam, de igy h ott sem voltam...?????

nyalóka # 2010.02.23. 18:10

Sziasztok, rám kiszabtak közigazgatási bírságot és átadták adó jellegű megfizetésre, tudja esetleg valaki, hogy ez hogyan lehet rendezni?
Mert az APEH nem válaszol semmire, és be szeretném fizetni, csak nem tudom hogyan, most, hogy az APEH-nál van...

monalisa1 # 2010.02.23. 20:59

bristo

Én nem vonattam ki gépjárművet forgalomból még ideiglenesen se így csak csak saját kútfő szerint: valószínű hogy a rendszámon kívül a forgalmi engedélyt és/vagy a törzskönyvet is bevonják - jegyzőkönyv ellenében.

Ettől függetlenül egy felbakolt autó nem lehetett egész máshol azonos időben!...

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.02.23. 21:05

nyalóka

A rendőrségtől kell csekket kérni - fárdj be, automatice nem mellékelik... (Ha valaki nem fizeti be a kiszabott bírságot akkor lép az APEH.)

"Mona"
laikus hozzászóló

végrehajtó1 # 2010.02.23. 21:57

Pontosítanék:

A yard mindig küld csekket.Ha nem történik befizetés aát adja a lakhely szerinti önkormányzati adóhatóságnak. hogy adók módjára hajtsa be. Ha nem tudja és még mindig nem fizette be akkor vissza küldik a yardra .Aki ez után elzárást kér a bíróságtól.

Javaslom ha nem tudsz fizetni kérjél közmunkát. Mert elzárás lesz a vége.A közmunkát az önk.-nál kell, kérni írásban.Ez esetben nem lehet elzárásra átváltoztatni.

nyalóka # 2010.02.24. 10:19

kedves végrehajtó1
tehát ha már átadáták (tavaly december volt a befizetési határidő) akkor már az önkormányzatnál van?
és mi történik ha én most fogom a csekket (ami egyébként még megvan, a yard küldte a határozattal együtt) és befizetem?
30.000 ledolgozni, azért az sok, nem? :)

bristo # 2010.02.26. 21:50

Kedves Mona
Képzeld el, hogy szerencsére mégiscsak egy számmal elnézték a rendszámot, így most már minden oké! :)Egyébként az ideiglenes forgalomból kivonást csak beleírják a forgalmiba, de visszaadják, nem tartják benn.
bristo

végrehajtó1 # 2010.02.27. 17:14

nyalóka
tehát ha már átadáták (tavaly december volt a befizetési határidő) akkor már az önkormányzatnál van?
és mi történik ha én most fogom a csekket (ami egyébként még megvan, a yard küldte a határozattal együtt) és befizetem?
30.000 ledolgozni, azért az sok, nem? :)

Ha az önkormányzatnál van akkor kapsz onnan levelet.
Ha befizeted akkor nincs tovább ügy.
A közmunka tétele 5000ft/nap.
Azaz max 6 nap.(Nem bánya munka:))

De még az önkormányzattól is kérhetsz részletet ,nem szoktak ettől elzárkózni hiszen a pénz amit így ekkor már befizetsz az az önkormányzat számlájára kerül

monalisa1 # 2010.02.27. 18:33

bristo

Kedvező fejlemény, egyben megnyugodhasz a külországi tartozkodásod közben.

Az "ideiglenes" beírást nem tudtam...

Üdv.
"Mona"

sandorőrm # 2010.02.28. 17:36

Megálltunk egy várakozni és megállni tilos táblánál, amíg beugrottam a gyógyszretárba, sűrgős ügyben.Előtte az ügyeletről jöttünk, h kiváltsuk a receptet. A gyógyszertárnál lévő parkolóknál sehol nem volt hely, ezért szemben álltam meg, ahol ez a tábla volt. A barátnőm a kocsiban maradt, ha bármi történne. Kijövök erre látom, hogy a rendőrök fényképezik a kocsit hátulról. A barátnőm semmit nem vett észre ebből. Azt mondták már nem tudnak mit tenni, felküldték a szerverre. Elvileg meg szokták nézni, hogy ülnek-e a kocsiban, legalábbis a rendőr ismerősünk ezt mondta. 1-2 percről volt szó összesen. És ezért fizessek 30ezer ft-ot? A helyszínen nem adtak és nem mondtak semmit. Létezik valami mérséklés, vagy enyhítő körülmény ilyen esetben? Lehet ilyenkor még valamit tenni? És van-e részletfizetési lehetőség a bírságnál.

Üdv.:
Sana

sandorőrm # 2010.02.28. 17:40

Egyáltalán nem érzem jogosnak a bírságot, pláne nem ekkora összegben, amikor ennyit az ismerősöm fizetett gyorshajtásért. Ha egész nap ott álltam volna azt megértem,de így, hogy sürgős volt, 1-2 perc és a kocsiban is ültek? 30ezer vagy annál több bíráság senkinek sem jön jól.

végrehajtó1 # 2010.02.28. 17:59

Ha egész nap ott álltam volna azt megértem,de így, hogy sürgős volt, 1–2 perc és a kocsiban is ültek?

A büntetés nem az időtől függ.:)

Messner Lajos # 2010.03.03. 12:14

Sziasztok!

Lassan kezdem elveszíteni a hitem… :( 2009.11.11.-én feljelentést tettem a szomszédom ellen, (aki egészen elképesztő módon elfoglalt egy szobát a házamból) a városi rendőrkapitány­ságon. (Két ízben is volt a helyszínen rendőrjárőr…) Bár úgy bántak velem, mintha én volnék bűnöző, azt nem hittem volna, hogy közel négy hónap múlva napról napra azon kell bosszankodnom, hogy még mindig nem történt semmi, sem egy határozat, sem semmi… Arra válaszoljatok – legyetek szívesek – hogy van-e a rendőrségnek valamilyen kötelező ügyintézési határideje, amit feljelentés után be kell tartania. Esetleg menjek be a rendőrségre, és kérdezzek rá finoman? Köszönöm a válaszaitokat!

websas # 2010.03.03. 12:48

Kedves sandorőrm!

"nem érzed jogosnak, mert sürgős volt". Ez rossz logika, a sürgősség nem mentesít, mert akkor mehetnénk fordítva az autópályán, az egyirányúban, sőt esetleg megállhatnánk a vasuti sinen is, utóbbi esetben már nem leveleznénk a fórumon.

websas

Tassadar # 2010.03.04. 07:19

Sziasztok!

Múlt év decemberében a belvárosban található munkahelyem előtt parkoltam, egy behajtani tilos, kivéve a (munkahelyem neve) feliratú tábla után.
Érvényes parkolási engedélyem van (elképzelhető, hogy az adott időpontban ez nem volt kint, a képeken nem látszik, én nem emlékszem)
A rendőrségtől kaptam egy értesítést, közigazgatási eljárás megindításáról (én ekkora telefonon felvettem a kapcsolatot az ügyintézővel, levélben elküldtem a parkolási engedélyt), majd 50.000 Ft pénzbírságról a behajtási tilalom megszegésére hivatkozva.
Felbelezni csak 5.000 Ft-os illeték megfizetésével lehet, ezt szeretném elkerülni.

A következők merültek fel bennem:
Kell a rendőrségnek az autón ilyen esetben tájékoztatót hagyni az autón?
A közigazgatási eljárás indításánál, a bírság kiszabása előtt elküldött dokumentumokat el kell-e fogadniuk, vagy minden másra tekintet nélkül egyből küldhetik a bírságot?

Köszönöm! :-)

mrhoff # 2010.03.04. 16:16

Sziasztok,

Van-e arra valamiféle szabályozás, hogy egyazon szabálysértésért lehet-e többször büntetni?

A történet röviden:
Állatkerti körűt 2-4 szám!!! alatt 5m-en belül álltunk meg a zebrához. (kb 2m-t hagytunk, tehát nem az a bicskanyitogató zebrára parkolás esete áll fent)
A szélvédőn kaptunk is egy nyugtát, hogy megbüntettek, majd csekken meg is érkezett az 5000ft-os büntetés, mely be is lett fizetve.
2010.01.25-én 10:03 perckor, 2 fénykép készült. Másolat megvan.

Majd rá 2 héttel jött egy levél hogy 2010.01.25-én 10:56-perckor az Állatkerti körűt 3-ban???? ilyen nincs is!!!! ugyanezen parkolás miatt közögazgatási eljárás indult ellenünk.
  • >30.000 ft

Aznap reggel 9:30-tól vagy 16:xx-ig parkoltunk ott.

Bementem, csak nyilatkozni, hogy kinél volt aznap a kocsi (objektív felelősség bizt.) és szóba hoztam , hogy ezért már meg is fizettük a büntetést a közterületeseknek. Az előadó is furcsálta, hogy miért büntettek meg még 1x, és azt javasolta, hogy mivel a közigazgatási eljárás magasabb rendű, így csak azt kell megfizetni, a Közterületes bírságot igényeljük vissza!!! (ekkor nem tudtam még a történések sorrendiségét)

Amiben még partnerek is, tehát megoldható hogy visszakapjuk azt az 5000ft-ot de ők is furcsálták, hogy miért büntetett meg mégegyszer a rendőr, ha látta a kocsi szélvédőjén a közterületes nyugtát.

HA a közigazgatási eljárásban szereplő ellenőrzés történt volna időben előbb, egy szót nem szólnék, de valahogy nem tartom sem jogszerűnek (nem értek hozzá ezért kérdezem), sem etikusnak a dolgot, több okból sem:
1, mert ugye jól láthatóan a szélvédőn volt a nyugta a büntetésről, mire a rendőr intézkedett

2, az intézkedés hanyagságára írom azt, hogy a pontos címet sem találta el (szerinte: Állatkerti krt 3 - ilyen nincs, vagy a halastavat hívják így?)
A cím egyértelmű, mindkét eljárási foton ugyanott áll az autó.

3, mivel a rendőr semmiféle papírt, büntetést nem hagyott ott, így nem tudtunk róla, magyarán a másik büntetést hagyta megfizetni

Van értelme ezt a sorrendiséget, vagy a hibás címet meglovagolni, hogy estleg a közigazgatási bírságot töröljék??? (a másik ugye olcsóbb és már be is van fizetve)

mrhoff # 2010.03.05. 11:00

MA voltam bent újfent és vicc az egész.

Mindegyik ügyintéző csak a sablon szövegre képes, hogy a rendőri intézkedés magasabb rendű, mint a közterületes. Ezt nem is vitatom, de hogy a másik büntetés után, még a rendő is eljárjon, tényleg nem tudok másra gondolni, mint hogy ki van adva nekik, hogy napi mennyi közigazgatási eljárást kell lejelenteniük.

De ha ennyire hajtják, ezt, akkor miért csak hónapos késéssel tudják postázni?

Bezzeg az eljárás megindítását még ugyanazon napra (01.25-re) vissza?dátumozták, a postázás kb 3-4-hétre rá történt meg.

Felmerül bennem, akkor minek van egyáltalán szükség külön közterületesekre, ha rendőrnek kötelessége fellépni, ha szabálytalanságot lát?

Vagy ha látja, hogy már közterületesek, netán parkolótársaságok is megbüntettek valakit, miért nem ők töröltetik azt, miért az ügyfélnek kell, még arról is intézkednie, meg a pénze után futnia?

Vicc még az is, hogy miután az üzembentartónak kiküldték az eljárás megindításáról szóló határozatot, rá 5 !!! napra már jött is a következő ami a csekket is tartalmazta,(persze az is visszadátumozva? 02.22-re és csak 03.02-én került postára), így végülis a 10 napos objektív felelősségről való nyilatkozatra szánt idő sincs betartva, csak papíron.

A butaság tetézése még hátra van.
A fényképet most sem mutatták meg nekem, csak hogy összehasonlítsam a közterületesekével.

Ismerősé a megbüntetett autó, de édesanyám parkolt a helyszínen. A rendőrségi honlapról lett letöltve a hiteles NYILATKOZAT a gépjármű használatba adásáról, melyen szerepel, hogy édesanyámnál volt a kocsi abban az időben.
Édesanyám meg adott nekem egy meghatalmazást, hogy én járjak el az ügyében.

De mivel ez a nyilatkozat, hiába lett 2 nappal korábban pecsételve és szignózva az ügyintéző részéről, hogy leadva, ez még nem került elbírásás alá, így édesanyám meghatalmazása nem érvényes még az ügyre.
  • > ezért nem mutathatják meg nekem a fotót.

Arre , meg hogy az intézkedő rendőr a címet elírta, csak annyit mondtak, max kikérik a hivatalos teleprendezést és átjavítják a címet, de ez nem befolyásolja a határozatot.

Lehet csak én érzem így, de Valamai nagyon el van b@szva ebben az országban.

Pirka13 # 2010.03.05. 12:12

Mrhoff!

Próbálj itt rákeresni.

https://kozigbirsag.police.hu/

mrhoff # 2010.03.08. 14:23

Pirka13:

köszönöm, de ebben nincs benne még a mi ügyünk.