Közigazgatási bírság


Whisper # 2010.08.16. 11:16

Az eljárási szabályok be nem tartása véleményem szerint az ügy érdemére kiható eljárási szabálysértésnek minősülhet, azonban sok mindentől függ, leginkább az eljáró-elbíráló hatóságtól, hogy ezt hogyan értékeli.

Érdemes elolvasni az Lfb. jogegységi határozatát, sok minden kiderül belőle.

Itt olvasható:
http://www.lb.hu/…/jk0110.html

üdv.

csupi 1 # 2010.08.14. 13:56

evas csak annyit tudok mondani neked, hogy én már több mint két hónapja kértem a fizetési kedvezményt, de ez idáig semmi választ nem kaptam. Telefonon érdeklődtem, csak annyit mondtak, hogy várjak türelmesen. Úgy látszik ezek szerint, hogy itt a szabálysértőnek semmi joga nincs, csak kötelessége, hogy az összeget befizesse.

evas # 2010.08.06. 19:48

julius
Énis ilyen témával kapcsolatban kértem itt segítséget, de senki nem reagál.
A határozatot már megkaptam, de a 62.napon sikerült átvennem. Véleményem szerint jogvesztő. Felhívtam a V.M.Rendőrfők.-ot, azt mondták, hogy írjam le, kivizsgálják. Természetesen az átvétel időpontja számít.
Nem kell illetékbélyeg sem, ez nem fellebbezés. Nagyon várom, hogy válaszoljanak, de már azóta 3 hét telt el, a csekket nem fizettem be, fogalmam sincs, hogy hol áll az ügy.

julius # 2010.08.05. 14:01

Tisztelt Hozzáértők!

Legyetek szívesek segíteni nekem abban, hogyha a közig.szerv 60 napon belül meghozza ugyan az elsőfokú közig.bírság kiszabásáról rendelkező határozatát, azonban a törvényben előírt értesítési kötelezettségének nem tett eleget, úgy érdemes-e bármiféle jogorvoslattal élni?

Holnap jár le a fellebbezési határidő, ezért kérlek Benneteket, hogy lehetőleg gyorsan válaszoljatok!

Köszönöm!

Whisper # 2010.08.05. 13:35

T. e-spirit!

A véleményem szerint a gépjármű adásvétele az első szerződés megkötésénél megtörtént, hiszem megtörtént a tulajdonjog átruházása és a dolog átadása. Legfeljebb a tulajdonjog nyilvántartásbeli átírására alkalmatlan a szerződés. A szerződés megkötésének időpontjában elvileg megfelelőnek kellett lennie a szerződésnek.
Mivel a birtokba adás (is) megtörtént, a felelősség is átszállt a vevőre, azonban másik kérdés, hogy ezt szükség esetén bizonyítani kell, főleg akkor, ha az első szerződés nem tartalmazza a birtokba adást vagy annak időpontját és ezt a tényt a vevő esetleg tagadja.
Közigazgatási bírság esetében az objektív felelősséget kikerülenő meg lehet nevezni azt a személyt, aki a szabályszegés idejében a járművet vezette. Elvileg a készített felvétel is alkalmas lehet annak bizonyítására, hogy ki vezette az autót és ez igaz lehet az autópályadíjra is.
Szóval az első megkötött szerződés fontos bizonyíték lehet, mindenképpen meg kell őrízni, az esetleg át nem hárítható, illetve a már megfizetett bírságokat pedig be lehet hajtatni a vevőn.

Persze jobb lett volna, ha a második szerződésben (is) rögzítésre kerül a birtokba adás időpontja, pontosabban, hogy az már korábban megtörtént.

e-spirit # 2010.08.02. 11:42

Tisztelt jogi szakértő!
Eladtam személyautómat 2010.jún.16.-án. - Akkor nem tudtam, hogy a régi adásvételi nyomtatványt Júl.1-től nem fogadják el. Amikor erről értesültem, az pont Júl.1 estélye volt, amikor egyik biztosító levelét olvastam, ami júl 1-én kelt. Másnap mentem azonnal sorszámot kérni, és Júl. 9.-re, péntekre kaptam. Valóban az volt, hogy az okmányiroda nem fogadta el. Újat kell írni a vevővel mondta az ügyintéző. Esetleg máshol még elfogadják, de náluk nem. Átmentem egy másik városba, de ott is ez volt. Nem tudtam lejelenteni az eladást, zároltatás céljából. Felvettem a kapcsolatot a vevővel, és elmentem hozzá júl 12.-én, 90 km-re és megírtuk az újat. Azonban mondta a vevő, hogy ha már így van, akkor ne a Jún 16. hanem e heti dátum legyen rajta, hogy össze tudja szedni a pénzt az átírásra, ami még mindig hiányzott a család kasszájából. Meg még annyi, hogy nem az Ő neve szerepelne rajta mint vevő, hanem egyik rokonáé, mert neki az úgy jobb lenne bizonyos pénzügyi okokból. Segítőkész ember vagyok, megértettem a gondjait, és belementem azzal a feltétellel, hogyha Péntekig júl 16.ig elküldi postán, akkor azt az adásvételit adom le, ha nem akkor az eredetit illetve a z új nyomtatványra írt a tényleges vevő - vagyis az Ő nevével jún.16.al. Megjött, így az új névvel zároltattam Júl 16.-án, júl.14.-i eladási dátummal ahogy a vevő kérte. Júl 19.-én hétfőn kaptam egy bírságot az Autopálya felügyelettől, hogy engedély nélkül használtam az M1-es autópályát júl 10.-én. /Feleségem sírva fakadt, mert 3 napja hozam ki a kórházból menthetetlen rákbeteg, s sajnos már csak 1-2 hete van hátra" nincs elég bajunk, még ez is!!!"/ Azonnal befizettem 15.300.-Ft-ot a postán. Beszéltem a vevővel, mondta adjam fel neki a fénymásolatot, mert meg kell lenni valahol a blokknak, és majd küldi az összeget. Másnap megyek haza, és újabb Autópálya bírság a postaládában. Ez Júl. 9.-i , szintén M1-es, úthasználati díj meg nem fizetéséből adódó bírság volt. Azon nyomban ezt is befizettem, nehogy a 15 ezerből 60 ezer legyen, késedelem miatt.(mellesleg az autómat 140-ezerért adtam el).
Azóta 2 hét telt el,és a pénz nem jött meg. Sajnos ezek után akár gyorshajtási bírság, baleset okozás vagy bankrablás is lehet amit az egykori autómmal megesett abban a 4 hétben, ami az eladás, és a zárolás között eltelt. Semmi baj nem lett volna, ha a vevő ugyanolyan tisztességes mint én. Tudom, hogy bűn terhel engem is, mert segítőkezet nyújtottam egy csaláshoz, amit akkor nem gondoltam, mert segítőkészség volt bennem, a kb 30 éves kisgyerekes fickó iránt. Feleségem mondta is, hogy nem jól teszem (jobb ember ismerő, és Ő látta a fazonon).
KÉRDÉSEM: Mi történik, ha feljelentést teszek, csalás és szélhámosság vádjával a valós vevő ellen?
Az ügyészségi vizsgálat milyen bírságot szabhat ki rám?(okmányhamisítás miatt)
Hol lehet Júniusi és Júliusi gyorshajtók között megnézni egykori autóm rendszámát?
KÖSZÖNETTEL egy rockinyugdíjas "balek"!

kingbamboo # 2010.07.29. 09:58

Borzasztó nagyot téved, aki azt hiszi, hogy a térfigyelő kamerákat nem használják kukkolásra. Nekünk két vasárnapi (állítólag) tilosban történt parkolásunkat 30 - 30 eFt-tal díjazták Szombathelyről. A felvételek egyértelműen a térfigyelő kamerával készültek. (Ráadásul azóta a kamerát ki is szerelték a házából, bravó, ennyit a bűnmegelőzés érdekében).
Arra tudna-e valaki valamit írni, hogy az milyen jó szokás, h a szombathelyiek konzekvensen az értesítő levél dátuma után 30 - 45 nap után teszik postára a levelet, a kozigbirsag.police.hu-n viszont a levél dátumozását tüntetik föl az "értesítés dátuma" címszó alatt.

evas # 2010.07.28. 15:54

A 60 napos határidővel kapcsolatosan van kérdésem. Valaki tud már olyan esetről, hogy ez miatt megszüntették az eljárást? Hány napon belül kell válaszolniuk a levélre? Ha mégsem engedik el, akkor kicsúszok a fizetési határidőből és még részletfizetést sem kérhetek?

Ricky # 2010.07.21. 15:39

Köszönöm a segítséget! Már csak azt szeretném kérdezni, hogy nincs-e egy törvény ami konkrétan előírja az ebtartást külterületen?

monalisa1 # 2010.07.21. 14:01

Ahány önkormányzat annyiféle lehet az ezzel kapcsolatos helyi szabályozás. (Ha utólag változik az előírás az visszamenőleg nem hatályos.)

Ricky # 2010.07.20. 19:55

Szeretnék felvilágosítást kérni de lehet nem jó helyen teszem.Szeretném tudni, hogy külterületi-szánton hány kutyát lehet tartani,mert állandóan változik a jogszabály. A jogszabály szerint nem dobálhatom az kutyáimat!

Tymea # 2010.07.20. 09:24

Orange

Köszönöm szépen!

Orange # 2010.07.20. 09:17

Nos, itt van előttem az én "értesítésem". Ugyanolyan mint a tiéd.... Azt írja, hogy a https://kozigbirsag.police.hu internetes oldalon a jelen értesítés azonosítójának és az üzemeltetésében lévő gépjárműfogalmi rendszámának megadását követően tekintheti meg a fényképet.
Szóval jön majd az a levél, ne türelmetlenkedj. 16-a péntek volt, felteszik a netre, és kiküldik neked a levelet, addig legyél türelemmel.

Tymea # 2010.07.20. 09:03

Szia Orange!

Köszönöm szépen.
Addig meg sem tudom nézni?

Orange # 2010.07.20. 09:01

Szia,
levelet fogsz kapni, abban ügyiratszámot, és weblaphelyet, azon keresztül - az ügyiratszámot is beírva - tudod csak megnézni.

Tymea # 2010.07.20. 08:58

Azt elfelejtettem mondani, hogy még semmit nem kaptam róla. 2010.07.16-án történt. Mivel nem kaptam róla még semmit, így is meg tudom nézni?

Tymea # 2010.07.20. 08:49

Segítséget szeretnék kérni.
Megmondaná nekem vaki, hogy melyik az az oldal ahol meg tudom nézni azt hogy mennyivel fényképeztek le gyorshajtáskor? Állítólag van iylen oldal ahol meg lehet nnézni, és azt is hogy mennyi bírságot szabtak ki. Tudom a települést és nagyjából az időpontot is.
Előre is köszönöm szépen!

monalisa1 # 2010.07.17. 14:19

Én csak mint laikus hozzászóló. Egy közigazgatási bírság kemény dolog, a kiszabásra kerülő összegnél nincs mód utólagos mérséklésre, sőt bizonyos esetben részletfizetésre sem.

A te esetedben "átírták" sima szabálysértésnek - bizonyára figyelemmel az előadott anyagi körülményet stb. - valamint a 110 Km/h + 10% kismértékű túllépés többletét.

A dátumok dolgában nem tudok érdemben hozzászólni.

Részletfizetést kérhető, pl. 3-4 hónapon belüli részteljesítés lehetőségét kérve, vagyis küldjenek ennek megfelelő összegű csekkeket.

A kézhezvétel napja kiesik, attól kezdve 8 naptári nap a fellebbezés ill. a külön kérelem előterjesztésre a lehetőség. (Azon túl jogvesztő.)

Tértis levelet küldjél, másolatát tedd el magadnak, valamint a visszaérkező- levélátvételt igazoló kis cédulát is.

tiglinc # 2010.07.17. 09:37

Sziasztok!

Új vagyok itt, eddig semmi okom nem volt jogi dolgok után érdeklődni, de sajnos most beütött. Sokmindent olvastam a 60 napos jogvesztő határidőről, ezért leírom inkább az esetemet, és kérek tőletek segítséget, hogy mit is írjak a hatóságnak (analfabéta vagyok a témakörhöz, azt sem tudom, mi a kifogás, fellebbezés, stb, szóval ha kérhetem, szjbarágósan írjatok )

Május 26-án jött egy levél május 10-i dátumozással, miszerint március 23-án 127-tel mentem a M4 autóút jobb pálya 26+900 m.sz. Ebben volt adatbekérő lap.

Június 2 körül visszaküldtem az adatbekérőt, elismerve, hogy én vezettem, anyagi helyzetemet leírtam.

Július 15-én érkezett a határozat, aminek dátuma június 25. Ebben az időpont és a helyszín stimmel, de itt azt írják, hogy 110 helyett 125-tel mentem. Nem közig, hanem szabs. bírság lett, 18.000 Ft.

Lehet ebben az esetben a 60 napos jogvesztő határidőre hivatkozni? Ha nem, bele lehet kötni abba, hogy a 2 papíron 2 sebesség van? A 110 helyett 125 ráadásul nem is objektív felelősségi hatáskör, ha jól tudom. Ha az eddigiek közül semmi nem okés, akkor mit lehet tenni annak érdekében, hogy elengedjék, mérsékeljék a büntetést, esetleg részletfizetési lehetőséget adjanak? Valamint ha marad a részlet, akkor milyen futamidőt kérhetek? És egy utolsó: ilyen eseteknél a fellebbezés 8 napja az naptári, vagy munkanap, és a feladás, vagy a beérkezés számít?

Előre is köszönöm!

Üdv:

Tibor

evas # 2010.07.16. 21:14

ajtó
Feladtam a levelet az átvételtől számított 20. napon. Kellett volna valami illetékbélyeget ráragasztani? Te jó ég, nehogy ezen bukjon meg a dolog!

ajtó # 2010.07.15. 12:25

van.

evas # 2010.07.14. 16:20

Bocs, de elírtam, a gyorshajtás 2010.04.24-én volt, a közig.hatósági eljárás elindult 2010.04.28-án, az ügyintézési határidő: 2010.06.23., a borítékot, melyben a határozat volt, csak 2010.06.24-én tudtam átvenni. Ez pedig már a 61. nap volt. Van-e esélyem?

ajtó # 2010.07.14. 12:22

Malu,
szerintem megúsztad. Nem írtál részleteket, ebből arra következtettem, hogy a volt céged által benyújtott beadvány nem felelt meg az előírásoknak, vagyis te nem nyilatkoztál benne, hogy az adott helyen és időben te vezettél volna, 2 tanú előtt. Nem elegendő ugyanis, ha megadják az elérhetőséged, (én is megadnám a szomszédét), neked magadnak is vállalnod kell a szabályszegés elkövetését, vagy ha céges autó volt, konkrét dokumentumokkal kell igazolniuk, hogy ténylegesen te vezettél. (adásvételi, menetlevél, bérbeadási stb.)

evas,
ezt bizony be kell fizetni, mert az elkövetéstől számított 60 napon belül átvetted a határozatot.

evas # 2010.07.13. 20:54

Tisztelt Fórumozók!
Gyorshajtás 2010.04.28-án, az ügyintézési határidő 2010.06.23. Határozat kelte: 2010.05.19. A postaládába bedobott értesítésre 2010.06.24-én vettem át a határozatot. Ki kell fizetnem a bírságot? Ilyenkor mi a teendő?

Malu # 2010.07.12. 16:57

Tisztelt Fórumozók!

Bocs, ha lerágott csont lenne, de erre a 60 napos szabálysértési elévülésre nem találtam egyértelmű választ.
Röviden: 2010. május 8.-án lefotóztak gyorshajtással (cca 30 ezer Ft lesz). Viszont a mai napig (2010.07.12 -több, mint 60 nap) nem kaptam semmiféle értesítést. Mivel cégautó volt, ezért a gk tulajdonos cég kapott egy értesítést közigazgatási eljárás megindításáról és ennek rendje-módja szerint megadták az elérhetőségem. Én erről hivatalos értesítést nem kaptam sem a cégtől, (hiszen én már akkor nem dolgoztam a cégnél, volt kollégám telefonon jelezte nekem), sem a rendőrségtől.
A szabálysértés tényét nem vitatom. Van ennek a 60 napos törvénynek valami alapja? Érdemes ezzel próbálkozni? A kézbesítés vagy a határozathozatal napja számít?