Közigazgatási bírság


Hencefince # 2010.10.06. 13:06

Denever-nek!

Amit leírsz elég érthetetlen. Egy szerény javaslatom volna www.kozigbirsag.police.hu oldalra ha fellépsz és beütöd a leveleket kapott ügyiratszámot(ügyiratazonosító), megláthatod, hogyan állnak az ügyeid, mert van egy hőmérőszerű kép, az mindent megmutat.
Azt el tudom képzelni, hogy azért van 2 db ügyed, mert azonos napon kétszer futottál belel a trafiba és ekkor nem szabnak ki ellened 2 db bírságot, hanem a súlyosabbat vagy a magasabb sebességűt veszik figyelembe, de ez csak egy tipp.

Hencefince # 2010.10.06. 13:01

Jaynaz-nak!

A fellebbezéshez a díjat jogszabály írja elő, így ez kötelező, ez a minimum összeg. Ha a fellebbezésed megalapozott, a fellebbezésre fordított díjat visszautalják a részedre.

Jaynaz # 2010.10.06. 12:31

Egyáltalán, a jogállamiság alapját, hogy ti. védekezhetek az ellenem felhozott vád/gyanúsítás ellen, hogyan lehet díjhoz kötni?? Ez nem jogi nonszensz? Nem alkotmányellenes? Nem vagyok jogász, bocsánat ha nem szakszerű a kérdésem.

Jaynaz # 2010.10.06. 11:54

Tisztelt Fórumozók!

Ma kaptam egy értesítést közig.eljárás megkezdéséről a Vas m. Rendőrségtől, SÁRGA jelésen történő áthaladás miatt, 50.000 Ft-os bírsággal.

Ha jól tudom, a sárgán való áthaladás esete eleve aggályos, hiszen bizonyítania kellene a hatóságnak, hogy lehetséges lett volna megállni a sárga jelzéselőtt vészfékezés nélkül. Ennek bizonyítása laikusként sem tűnik számomra egyszerű feladatnak.

Az interneten megnéztem a rendőrautóból készült fótókat, amelyeknek ráadásul egyike sem bizonyítja még a sárgán történő áthajtást sem, hiszen az első kép ami készült, azt mutatja, hogy már jócskán áthaladtam a felfestett jelzésen, amikoris a lámpa sárgát mutatott, a második képen pedig már a kereszteződés közepén vagyok, túl a lámpán, a lámpa pedig még mindig nem piros, továbbra is sárga.

Ezért szeretném benyújtani a fellebbezésemet, de olvastam itt is, és a police.hu-n is, hogy 5000 Ft-ot kell ehhez fizetnem. De én ezt nem értem. Nem követtem el semmit, engem zaklattak, halálra ijesztettek 50 e ft-os bírsággal, tönkretették a fél napomat és még én fizessek 5000 Ft-ot?! A legrosszabb pedig az, hogy ezt akár minden nap el lehetne velem, vagy bárkivel játszani, hogy lefényképezik szabály betartása közben, és ő pedig minden nap fizeti az 5000 Ft-os fellebbezési díjat? Kérem, amint lehetséges segítsenek jogi tanáccsal, mert a 10 napos határidőm ketyeg persze. Köszönöm!

denever # 2010.10.06. 08:50

Tisztelt Fórumozók!
Sok jó segítséget lehet itt találni.
Én is egy gyorshajtásba keveredtem.De én két napra kaptam egy végzést,hogy az üzemben tartóval szemben 2010.....napján hivatalból inditott körig.hatósági eljárást m e g s z ű n t e t e m. Tiz napon belül ellene fellebbezhetek!(3000 ft).
Az indoklás nekem nem egyértelmű.

  • itt,meg ott ekkor,ennyivel mentem.
  • a rendelkezésre álló felvételek alapján az ü.tartóval

    szemben ugyanazon szab.szegés elkövetése miatt.......

számu értesítésben közig.hat.eljárás került megindításra.Eddig érthető is lenne.
A következő.

  • az ügyféllel szemben jelen ügyben a közig.birság érvényesítésének jogszabályi feltételei,a rendelkezésre álló adatok alapján-nem állnak fenn.
  • a fentiek alapján a közig.birság kiszabásának jogsz.feltételei az ü.tart-val nem állnak fenn,ezért a rendelkező részben fogl.szerint határoztam.

Erre ugye, nem fellebbeztem! (már a megszüntetésre)
Ugyan azon dátummal négy napra jött egy másik ügyintézővel más ügyszámmal(a végét irom.előző 59,
az utóbbi 60)az értesítés az eljárás megindításáról.
A helyszín, időpont rendszám ugyan az!
Tehát egy szabálysértés két ügyintéző ill.két ügyszám!

  • egy hétre jött a csekk az utóbbi ügyitézővel.

Sajnos telefonon nehéz elérni őket.Küldtem egy ajánlott levelet aki a csekket küldte,hogy a két eset közül melyik a jó ,de egy hónapja semmi válasz.
Itt olvasgattam,hogy két szabályszegés miatt lehet
más az ügyszám! de ugyanazon cselekményre kettő,az furcsa.Egyetlen ügyszámra lehet több ügyintéző is.
Attól még az ügy, marad.
Most a fizetési határidő le fog járni. Nagy nehezen sokára,az ügyfél szolg.felvette a telefont,a fentieket elmondtam.Válasz, ne izguljak majd jön a válasz! hát várok..

Hencefince # 2010.10.05. 10:35

Minél előbb írj egy kifogást, és másold le a befizetett csekkedet is és a kapott nyomtatványt (csekk mellé adták, kis keskeny papír), ne várj a határozatig!

eszka # 2010.10.05. 08:42

Segítséget kérnék! 2010.09.12-én 68 km/h-val bemértek. A helyszínen megállítottak és felajánlottak egy 10000 forintos szabálysértési bírságot, mondván, hogy így nem jelentenek fel. Ezt elfogadtam kitöltötték a nyomtatványt, kaptam csekket, amit be is fizettem. Viszont ugyanerről a gyorshajtásról 2010.09.29-én küldtek egy közig. eljárás megindításáról szóló értesítést Szombathelyről. Egyenlőre csak értesítés van, nincs határozat.Kérdésem, hogy mivel a szabálysértési bírság előbb ki lett szabva, egy cselekményért, kiszabhatnak-e ugyanannak a személynek (elkövető és gépjármű tulajdonos) két bírságot? Valamint hogy az értesítésnél kell-e jeleznem a dupla bírságot, vagy csak a határozat után? Van határidőm az észrevételre ill. fellebbezésre?
Hivatkozhatom-e a trafipax pontosságára? Ha jól tudom 3 km/h a tűréshatár, és ezt alkalmazva már nem is lehetne közig bírságot kiszabni részemre.

nanemaaa # 2010.10.04. 14:20

Először is szerintem próbálj meg fellebbezni. A képeket mellékelni kellene. Azután majd kiderül, hogy ki a felelős a történtekért. Vélhetőleg nem lett volna szabad ilyen közelre felfesteni azt a parkolót.

cstibi # 2010.10.04. 10:59

Tisztelt fórumozok

Az elmúlt időszakban 09.12 és 09.19.- én Budapesten a Szondi utcában a 44/a helyszínen a kijelölt felfestett parkolóhelyen parkoltam. Okt. 2.-án és okt. 4.-én mindkét parkolásomról kaptam egy-egy 30000.- ft közigazgatási bírságot a KRESZ 40§ (5) bekezdés (e) pontban foglalt előírás megszegése miatt. /gyalogátkelőhely 5 méteren belüli megállás/. A fényképeket a térfigyelő kamera rögzítette. Okt.3.-án megnéztem és lefényképeztem a kérdéses helyet, és megállapítottam kijelölt várakozóhely van felfestve a gyalogátkelőhelytől 30 cm-re, nincs az útpadkára felfestve sárga csík, nincs /járműforgalom elől elzárt terület/ felfestve. Szeretném segítségüket kérni mit csináljak.

eggi # 2010.10.02. 06:24

köszi! Már meg is írtam a levelet.

Hencefince # 2010.10.01. 05:58

eggi!

Azt hiszem Neked mázlid van. A bírságot az elkövetéstől számított 60 napon belül kell, hogy megkapd és nem a határozat kelte számít!
Tessék fellebbezni! A határozatban le van írva a cselekmény elkövetésének ideje, attól számít a 60 nap! A fellebbezést a budapesti rendőr-főkapitánynak kell címezni, de a Vas Megyeiek postacímére és rá kell ragasztani az illetékbélyeget, azt hiszem 5.000.- Ft a Te összegednél is. Hivatkozz erre: 1988. évi I. Tv. 21.§. (4) "az előírás megsértésétől számított 60 napos jogvesztő határidőn belül kell kiszabni" Tehát, ha meghaladta a 60 napot, kötelesek hivatalból jogvesztés miatt visszavonni a határozatot!

eggi # 2010.09.30. 15:30

Tiszteletem!
Nekem is ez lenne a bajom. Apám vezette az én nevemen lévő autót még január 19-én. A határozatot viszont csak most kaptuk kézhez szeptemberben. 60000 Ft-ról. Ő februárban kapott egy értesítést, hogy megkezdték az eljárást, de azóta semmi. Persze az összes papír, amiről beszélek az én nevemre érkezett. Ezen a határozaton egy februári dátum van és az aljára ráírva: "Az elektronikus példánnyal megegyező másolat. Bp. 2010.09.10 Aláírás". a másik, hogy egy olyan helyen bírságoltak, ahol ki volt téve az építkezés tábla, de már 4 hónapja nem volt ott építkezés, és másnap le is vették a táblát. Ez egyébként a falu elején volt, ráadásul a képeken jól látható, hogy édesapám lassított. Viszont egyik képen sincs rajta a tábla, így nem beazonosítható, hogy hol fotózták le. Amúgy a tábla 30as volt, és 69cel mérték be. Ilyenkor fellebbezni kell? És ha igen hogyan? a 60000et be se fizessem? És az 5000et vissza fogom kapni? Köszönöm a válaszokat

Hencefince # 2010.09.30. 06:15

Kedves Fórumozók!

Gyorshajtás miatti bírság ügyben átrágtam az összes hivatkozott jogszabályt (nem kevés időm ment rá), konzultáltam jogásszal is.
Az, hogy az értesítést nem 5 napon belül adják fel, hiba, de a bírságolást nem befolyásolja, nem teszi semmissé.
Csak az az eljárási hiba, ami miatt el kell tekintsen a bírságtól a hatóság és meg kell szüntesse a bírságolási eljárást, ha a bírságoló határozat 60 napon túl (elkövetéstől számítva) kerül postázásra, csak ebben az esetben érdemes és megalapozott a fellebbezés, a többi felesleges pénz (illeték) és időpocsékolás.

gagyi # 2010.09.29. 22:00

Üdv

Közigazgatási birságban kérek tanácsot 2010 augusztus és szeptember hónapban hatszor megbüntettek az Andrássy út és Kodály körönd sarkán.
A Kresz 40§ 5 bekezdés c pontja miatt
A birság esetenként 30.000Ft.
A első kérdésem a következő az intézkedést végző rendör köteles-e büntetö cédulát elhelyezni a kocsimon.
Mivel ha lett volna "cetli" rajta biztos hogy nem történik meg ugyanaz a szabálysértés 6x.
A második kérdésem az első birság határozat hozatalát követően 10 napon belül van lehetőségem fellebbezni
arra hivatkozva hogy a rendőr nem tett rám cetlit.
Ezen felül a rendörség ügybuzgósága elképesztö mióta a parlament felhatalmazásával "saját zsebre dolgozik".
Egy jellemző példa :
Van egy hetedik köz.ig. birságom de azt töröltetni szeretném nagy reményekkel.
A történet röviden 2010 09.01 9 óra 22 perc rendör lefotóz és feljelent az autó egy centit se mozdul 2010 09 01 10 óra 22 perc térfigyelő kamera bezoomol és feljelent.

Elnézést a hosszúra nyúlt kesergésem miatt.

tisztelettel

DAti # 2010.09.29. 19:37

Tiszteletem!

2010.április hó végén kaptam egy értesítést,hogy 2010. április elején 50km/h helyett 73km/h-val mentem,és ez ugye közigazgatási bírság.Még aznap felhívtam a Vas-megyei kirendeltséget,és ott tájékoztattak,hogy 30.000 ft lesz.Az értesítésben nem volt csekk.Eltelt egy hónap,és május végén,a tisztánlátás végett ismét hívtam őket és azt mondták hogy 2 héten belül érkezik a csekk.Azóta sem semmi. A kérdésem az lenne, hogy küldhetik-e még a csekket vagy szerencsém van, és valahogyan megúsztam?Válaszukat előre is köszönöm!

gyusszom (törölt felhasználó) # 2010.09.29. 18:10

Hello!

Röviden leírnám az esetem:

2010. augusztus 3-án lefotóznak piros lámpán való áthaladáskor.

2010.08.10-én megindítja a hatóság az eljárását

2010.09.06-án postára adnak egy 2010.08.13-ai keltezésű és aláírt levelet, amiben tájékoztatnak az eljárás megindításáról.

2010.09.10-én átveszem az előbbi levelet, amire nem nyilatkozok semmit, mert én vezettem a kocsim.

2010.09.20-án postára adnak egy 2010.09.03-ai keltezésű és aláírt határozatot, amiben közlik a bírság tényét és összegét.

2010.09.23-án átveszem az előbbi levelet.

A kérdésem pedig az lenne: hogy nem követett el eljárási hibát a T. hatóság azzal, hogy a határozatot úgy hozta meg 2010.09.03-án, hogy az eljárás megindításáról szóló levelet csak rá 3 napra, 2010.0906-án adta fel? Erre az eljárási hibára való hivatkozásra kérhetem-e az ügyem megszüntetését? Ha igen, akkor mire vagy milyen jogszabályra kell hivatkozni?

A választ előre is köszi.

Gy

Hencefince # 2010.09.29. 06:03

lecso10-nek!

Olvasd el az alábbiakat:
magyarorszag.hu / jogszabálykereső: 2004. évi CXL. Tv. (KET.) 29.§. (3) bek. a pont, ez az értesítésről szól (2 sikertelen értesítés után jogerőssé válik és kézbesítetté a határozat).
Iratokba betekinthetsz a 410/2007. Korm rend. 9. §. (3) bek. alapján és nyilatkozhatsz a KET 51.§. (1) bek alapján. Megjegyezném ezek a bírság kiszabást nem igazán befolyásolják.

lecso10 # 2010.09.28. 18:06

Kedves fórumozók!

Ezúton szeretnék tanácsot kérni traffipax értesítésekkel kapcsolatban. Két éve megváltozott a lakcímem, hiszen új lakást vettünk (ugyanabban a városban) és be is költöztünk. Adatbejelentési kötelezettségemnek napokon belül eleget tettem az okmányirodában, meg is kaptam az új lakcímkártyámat.
Mégis, arról, hogy bemértek a rend őrei csak akkor értesülök, amikor megkapom az sms-t az Otp-től,h levettek a számlámról 30-45000 Ft-t.
Élhetek e valami jogorvoslattal, hiszen úgy tudom,h illik kiértesíteni a hatóságnak,h sebességmérés áldozata lettem. :-)
Előre is köszönöm az esetleges válaszokat/tanácsokat!

forgalmiviszonyoknakmegfe # 2010.09.28. 11:36

Itt a korábbiakban azt olvastam, hogy mindíg több felvétel készül, sőt videó is.
Attól, hogy Önnek csak 1 fotót bocsátottak a rendelkezésére, még létezhet több is.
Ez alapján szerintem nem támadható a döntés.

Persze én is laikus vagyok.

Hencefince # 2010.09.28. 10:29

Tisztelt Cím!

Szeretnék segítséget kérni gyorshajtás miatt. 30 ezer Ft-os közigazgatási bírságot kaptam 60 napon belüli kézbesítéssel, de az értesítést 5 munkanapon belül nem, de nem is ez a gondom.
A neten látható a gépkocsi fotója, stb, az elkövetés ideje egy pillanatnyi időpont 2010.08.14. 18:06:55'. Jogos e a bírság egy pillanatfelvétel alapján? A 18/2008. GKM rendeletben olvastam valami olyat, hogy 15 másodperc, de nem egészen értem a dolgot. Lehetséges, hogy egy pillanatfelvétel nem alapozza meg a közigazgatási bírságot?
Kérem segítségét és várom válaszát: Hencefince

forgalmiviszonyoknakmegfe # 2010.09.25. 11:35

Tisztelt Fórumozók!

Elmesélem rövid, de tanulságos történetemet:
Június elején feszült, de fárasztó munkaheteket éltem át, és egy vasárnap este 20.05-kor elmentem uszodába, hogy feltúrbózzam magamat a következő munkahétre.
A környékünkön van egy este 10-ig nyitva tartó uszoda, a környéken azonban sehol nem volt parkolóhely.
Fél óra keringés után kiállt az uszoda előtti sorból egy autó, én pedig beparkoltam a helyére.
Bevallom láttam, hogy a felfestésen állok, de úszni szerettem volna, nem pedig 3 km távolságból zárórára odagyalogolni.

Elmentem úszni, és 3 hét múlva kaptam egy 30.000 HUF értékű büntetésről szóló értesítést, majd pedig csekket is aug. elején.
Igaz, a 60 m hatályú parkolni tilos táblától 58 m-re álltam a felfestésen, fellebbezni esélyem sem volt.

A csekket augusztus végén befizettem.

Erre most szeptember végén kaptam még egy értesítést kedves szombathelyi barátainktól.

8 napja nem mertem átvenni, rossz kedvű voltam és levert.
Ma átvettem és kiderült, hogy ugyanabban az ügyben értesítenek újra.
Az ügyiratszám is más, a víz többször is kivert közben.

Miért küldik ki még 1x, ha már 3 héttel ezelőtt befizettem ???????????

Üdvözlettel,

Aki a forgalmi viszonyoknak megfelelően vezet

István43 # 2010.09.24. 16:19

Kedves Fórumozók!

67 éves nyugdíjas vagyok, súlyos lábműtétem miatt a mozgásom is bizonytalan. Saját kertes házam udvarán visszatérő balesetveszélynek vagyok kitéve, mivel a közvetlen szomszédom a diófáját a közös kerítéshez ültette (a drótháló egy részen már belenőtt a fatörzsbe is!). A fa koronája áthajolva a közlekedési udvarrészönkön elérte a háztetőnket is. Tavaszonként heteken át a lehullott dióbarkában, ősszel pedig a több héten át folyamatosan hulló dióavarban vagyunk kénytelenek csúszkálni.Ez az utóbbi év esős időjárása miatt egyre veszélyesebb helyzetet teremt. A családom állandó sepregetére, avargyűjtésre kényszerül, ha el akarjuk kerülni a balesetet. Kihez fordulhatnék segítségért, mert a szomszédom a többszöri szóbeli és írásbeli kérésre sem hajlandó intézkedni, és ez a probléma már több éven át keseríti az életünket?!

perszepolisz # 2010.09.24. 08:19

részletfizetést bármikor kérhetsz. Annak 2200.-Ft az illetéke. A fizetés módjáról pedig a határozatban olvashatsz. Ha azt irják illetékbélyegen kell leróni, akkor a bélyeget rá kell ragasztani a kérelemre. Mondjuk az illeték le nem rovása nélkül is el kell birálni a kérelmedet, csak majd később azt is bevasalják rajtad. A részletfizetés sokkal reálisabb, főleg úgy hogy jelzed, hogy valamennyit rögtön befizetsz és tényleg valamennyit fizess is be.

dumbola # 2010.09.24. 07:50

Kedves Szakértő!
Közigazgatási bírsággal kapcsolatban szeretnék kérdezni!
Hogyan és milyen határidővel részletfizetési kérelmet kérni? A határozatot már megkaptam (sebességtúllépés, 45 EFt), szept. 27-én fog jogerőre emelkedni. Kérdésem, hogy a jogerőre emelkedés előtt vagy utána kell-e kérvényezni? A kérvény adatlapot megtaláltam a kozigbirsag.police.hu-n. Halasztást vagy részletfizetést érdemesebb kérni? (a részlet jobb lenne...) És az illetékbélyeget magára a kérelemre kell ráragasztani beküldéskor? És milyen összegűt? (2200 vagy 5000Ft)
Köszönöm a segítséget,
dumbola

forgalmiviszonyoknakmegfe # 2010.09.23. 22:52

Kedves Kikike!

Köszönöm szépen a válaszokat!
Az első kérdésre írt részletes okfejtése kimeríti az előre megfontolt szándékos segítségnyújtás fogalmát:-)

Viszont a forgalom ritmusa kapcsán eszembe jutott még valami:
Van egy új városrendezési koncepció, amely fejlettebb nyugati nagyvárosokban dívik.
Eszerint nem kövezik le előre a gyalogutakat, ha valahol lakókörnyezetet építenek, hanem megvárják azt, hogy az emberek kitapossák maguknak.
Amikor valahol látják, hogy egy földutat tapostak maguknak a lakók, akkor azt kövezik le.
Ily módon élhetőbb lakókörnyezet jön létre, ahol az emberek jobban érzik magukat.

Valahogy így van ez a közlekedéssel is:
Ha valahol alíg van baleset, bár az autósok 70-80 %-a gyorsabban hajt a megengedett sebességhatárnál, akkor a megengedett sebességhatár nem jó!
Persze mondhatjuk azt, hogy a szabály az szabály, de közben nem szabad elfelejtenünk, hogy nem az emberek vannak a szabályokért, hanem fordítva.

Üdvözlettel,
Valaki, aki 17 évig egyetlen bírságot sem kapott, most pedíg már autóba sem mer ülni.