Közigazgatási bírság


csegi # 2011.05.12. 16:10

Tisztelt K. Miklós Úr!

Mindenképpen úgy nyilatkozzon, hogy nem Ön vezette a gépkocsit. Ha egyszer már elismerte, hogy Ön vezette, akkor onnan nem lehet visszakozni. Sok sikert!

brendon001 # 2011.05.12. 20:14

Köszönöm, Mosza és Csegi!!

Márti85 # 2011.05.24. 14:14

Kedves Fórumozók!

Édesanyám egy hete kapott levelet, melyben a Szabálysértési Hatóság azt írja, hogy februárban szabálysértést követett el (Megállni tilos+gépkocsi elszállítás tábla hatálya alatt várakozott), de visszanéztem a naptárban és történetesen én hagytam rossz helyen (egy parkoló általam első helyének vélt részén) a kocsit. A Közterület-felügyelet kiszabott helyszíni bírságot (természetesen mikuláscsomagot nem találtam), így feljelentést tettek a rendőrségen.
A kérdésem az, hogy ebben az esetben elég csak kitölteni az "írásbeli tanúvallomási nyomtatványt", amit küldtek és nyilatkoznia arról, hogy az Sztv. 57. paragrafusa alapján megtagadja a közeli hozzátartozójára nézve terhelő vallomás megtételét?
És ha ez megtörtént, akkor hogyan fog tovább folyni az ügy? Vajon milyen mértékű büntetésre kell számítanom?
Ja, és a neten nem tudom megnézni a képet - ha egyáltalán van -, mert a levélben található számok semmilyen kombinációjával nem léptet be a rendszer. Ott Értesítés- vagy határozatazonosítót kérnek, nekem meg Ügyszámom van és még csak véletlenül sem 9 számjegyű! :(

Segítségeteket előre is köszönöm!

Norbi422 # 2011.05.24. 15:16

Kedves Hozzáértők!

Szombati napon történt velem egy sajnálatos esemény, mégpedig a falunkban lévő egyik kereszteződésnél sajnálatos módon meg kellett állnom a kanyarodósávban (de a saroktól hagytam 100-150métert) mert ki kellett szednem a tolószéket és le kellett tolnom a nagypapát a boltig. A bolt előtt nincs parkoló, pont az említett kereszteződésben található az üzlet. Megállási lehetőségem csak az y kereszteződés túloldalán lehetett volna, és itt volt egy járdasziget ami a székkel nehézkesen járható. Mire a papát letoltam a boltig (nincs igazán akadálymentesítve ezért az egyik az autom előtt lévő kapubeállón eltoltam a boltig), egy rendőrautóból már ki is pattant egy úriember és azonmód előkapta a PDA-ját és már vígan fotózgatott is (mindez nem tartott 1,5 percig). Amikor észlelte mi is a helyzet, akkor közölte, hogy lesül a képéről a bőr elnézést kért de mondta, hogy már nem tudja visszacsinálni, ezért folytatta a fotózkodást. Én persze egy híján az összes képen szerepelek. Kértem legalább helyszíni bírságot szabjon ki, de közölte, hogy arra nincs lehetősége, de mindenképp írjak fellebbezést. Én mivel tovább gondoltam a dolgot, és annak díja + 5000 Ft. és végül is hiába volt mozgáskorlátozott igazolvány az autóban + egy tolószékes a kezemben, a szabálysértést elkövettem. Ezért kérdezném, hogy érdemes e egyáltalán ezzel tovább foglalkozni, vagy simán nyeljem le a békát és fizessek?

Köszönettel:
Norbert

csegi # 2011.05.25. 16:25

Tisztelt Crazy!

Sajnos hiába nyilatkozik hozzátartozójára, mivel az Ön esete nem szabálysértés, hanem közigazgatási bírság, ahol az objektív felelősség elvét alkalmazzák, tehát fő szabályként az autó üzemben tartóját büntetik. Nyilatkozhat, hogy hozzátartozó vezette, de akkor a hozzátartozót fogják megbüntetni.

Üdv: Csegi

csegi # 2011.05.25. 16:27

Tisztelt Márti!

Ha úgy nyilatkozik, hogy a hozzátartozója vezette az autót, akkor - mivel szabálysértésről van szó - az eljárást - elkövető hiányában - a hatóság meg fogja szüntetni.

Üdv: Csegi

csegi # 2011.05.25. 16:34

Tisztelt Norbi!

A mozgáskorlátozottak részére kiállított igazolvánnyal sajnos csak a mindkét irányból behajtani tilos táblát hagyhatja figyelmen kívül, illetve a számukra kijelölt parkolóhelyen parkolhat. Én az Ön helyében nem fellebbeznék, de a döntés természetesen az Öné.

Üdv: Csegi

Jaynaz # 2011.05.26. 11:04

Kedves fórumozók,

Ha valakinek már sikerült visszakapnia az 5000 ft-os fellebbezési díjat az pls ossza meg velem, milyen módon és főleg mennyi idő alatt történt. Ugyanis az eljárást megszüntető levélben az állt "Intézkedtem az adóhatóságnál a díj megtérítéséről". Mivel ez konkrétan semmit sem jelent, felhívtam a szombathelyi callcenter-t. Ott azt mondták, írjak egy levelet bankszámlaszámmal, és elutalják. Azt hiszem már két hete, hogy elküldtem a levelet, de semmi reakció. Kicsit unom ezt a helyzetet és azt, hogy én nem büntethetem meg a rendőrséget a hibás eljárásért (zöld lámpán áthajtásért büntettek meg), nem adhatok nekik határidőt meg nem kérhetek késedelmi kamatot, stb. Érdekesen működik a jogállam sajnos.

bellringer # 2011.05.27. 11:15

Kedves Fórumozók!
A problémám a következő, előre köszönök minden segítséget:
A Fővárosi Közterület-felügyelet megbüntette a férjemet, mert figyelmen kívül hagyta a mindkét irányból behajtani tilos táblát (Városligeti krt parkoló). A dologgal az a problémám, hogy egyrészt nem ő vezette az autót, hanem én, másrészt egy parkolóba álltam be, mint mindenki más előttem és mögöttem is, mindenki ugyanabból az irányból, utóbb vissza is mentünk, tábla sehol sem volt, és a parkoló autók közül ráadásul csak minket büntettek meg. A szélvédőn hagyták a papírt, majd a levélben a csekkhez csatolt levélben egy olyan időpont volt megadva, amikor nem is lehettünk ott. És a lényeg, hogy ha azt gondolnám, hogy hibáztam minden további nélkül befizetném a büntetést, de szabályosan haladtam és a kijelölt parkolóban álltam meg. Mit tegyek? Hagyjuk, hogy rendőrségi szakaszba kerüljön az ügy? A férjem hivatkozhat arra, hogy közeli hozzátartozója vezetett? Ha rendőrségi szakaszba kerül az ügy, akkor fel kell menni Budapestre? (csak azért, mert ha 450 km-t ezért autóznom kell, akkor meggondolom és lehet, hogy befizetem a 10 E Ft-ot.) Nagyon köszönök minden segítséget!
bellringer

csegi # 2011.05.31. 15:30

Tisztelt bellringer!

Nyilatkozhat úgy a férje, hogy közeli hozzátartozója vezette a gépjárművet. Akkor meg kell szüntetni az eljárást. Mivel itt a hatóság eljárása "több sebből vérzik", ezért én az Ön helyében nem hagynám annyiban a dolgot.

Tisztelt Jaynaz!

Ismerősöm (több hónap után) az APEH-től kapta vissza, postai utalással az illeték összegét.

Jaynaz # 2011.06.01. 12:16

Tisztelt csegi! Köszönöm, akkor még van remény! (Türelem már fogytán...)

ah.lorinc # 2011.06.05. 06:58

Kedves Csegi!

Melyik jogszabályban tudok utánanézni annak, hogy mely közlekedési szabálysértések után szabható ki közigazgatási bírság?

Gabicsek # 2011.06.05. 18:59

Ezt olvasom az alábbi honlapon (Vas m. RFK, akik kiszabják)

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: törvény) alapján a gépjármű üzembentartója felel azért, hogy az általa üzemeltetett, illetve használt gépjárművel a megengedett legnagyobb sebességre, a vasúti átjárón való áthaladásra, a járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék jelzéseire, a járművel történő megállásra és várakozásra, az autópálya leállósávjának igénybevételére, a behajtási tilalomra, a korlátozott forgalmú övezetre (zóna), a kötelező haladási irányra, és a természet védelmére vonatkozó előírások betartásra kerüljenek. A törvény szerint a fentiek megsértése esetén az üzembentartóval vagy a gépjárművet használatra átvevő személlyel szemben 30.000 forinttól 300.000 forintig terjedő közigazgatási bírságot kell kiszabni.

Itt a link:
https://kozigbirsag.police.hu/

ritus69 # 2011.06.09. 18:15

Kedves Mindenki!

Fiam ma kapta kézhez a közig.bírságról a határozatot, gyorshajtás miatt megbüntették. Kérdéseim ezzel kapcsolatban:

  1. A gyerek 17 éves, nappali tagozatos tanuló, önálló keresettel nem rendelkezik. Beadhatunk-e ezekre tekintettel kérelmet, hogy engedjék el a büntit? A kérelemmel együtt kell-e küldenünk iskolalátogatási igazolást vagy egyéb dokumentumot? Egyáltalán ez a levél kérelemnek minősül vagy fellebbezésnek?
  2. Ha nem engedik el a büntit akkor kérhetünk-e még részletfizetést? Vagy együtt adjuk be a kettőt egyszerre?

Köszönöm

csegi # 2011.06.10. 14:47

Tisztelt Ritus69!

  1. Ezekben az ügyekben sajnos nincs a hatóságnak mérlegelési jogköre, az üzemben tartót annak körülményeitől függetlenül megbüntetik (objektív felelősség elve). Ezért felesleges iskolalátogatási igazolást kérniük.
  2. Részletfizetést kérhet, ezt nagy valószínűséggel meg is kapja. (Ismerőseim is megkapták.)Arra kell ügyelni, hogy június 24-e után adja postára a kérelmet, mivel ha előbb, akkor az fellebbezésnek fog minősülni, 5.000 Ft illetékkel. Így 2.200 Ft lesz az illeték.

Üdv: Csegi

csegi # 2011.06.10. 14:52

Tisztelt Jutai Úr!

Mivel önkormányzatnál dolgozom, ezért a KRESZ-szabályokra vonatkozó kérdésére sajnos nem tudom a korrekt választ. Esetleg írja ki ide, és jön Gabicsek, vagy valaki, aki jobban ért hozzá.

További szép napot kívánok: Csegi

ritus69 # 2011.06.10. 15:45

Kedves Csegi!

Köszönöm gyors válaszát!
Viszont én úgy tudom, hogy él még az 1999.évi LXIX.törvény a szabálysértésekről, ami kimondja:

Fiatalkorúakra vonatkozó rendelkezés

29. § (1) E törvény alkalmazásában fiatalkorú az, aki a szabálysértés elkövetésekor a tizennegyedik életévét betöltötte, de a tizennyolcadikat még nem.

(2) Fiatalkorúval szemben pénzbírságot akkor lehet kiszabni, ha önálló keresete (jövedelme) vagy megfelelő vagyona van.

csegi # 2011.06.10. 18:25

Tisztelt Ritus69!

Valóban létezik ez a rendelkezés, szabálysértési ügyekben. Az Ön fiával szemben viszont közigazgatási eljárás keretében közigazgatási bírságot szabtak ki, amelyre a közigazgatási eljárásokról szóló törvény vonatkozik. Tehát a fiával szemben NEM szabálysértési eljárás folyik, így a szabálysértésekről szóló törvény rá ebben az ügyben nem is vonatkozik.

ritus69 # 2011.06.11. 03:32

Kedves Csegi!

Köszönöm a felvilágosítást! Akkor marad a részletfizetés!

faga # 2011.06.19. 19:30

Tisztelt Fórumozók!

2011. január 20.-án elköltöztem korábbi lakhelyemről egy másik városba, ahol január 23.-án az okmányirodában lakcímkártyát is készíttettem.

Tegnapi nap folyamán teljesen váratlanul a volt szomszédom felhívott, hogy itt van egy levél a postaládák tetejére rakva, mely a nevemre szól és a Vas Megyei Rendőrségtől érkezett. Mivel épp Pécsen voltam családlátogatáson ezért elmentem a levélért és miután kinyitottam szembesültem a tényekkel.

2011.02.04.-én gyorshajtásért lefényképeztek és velem szemben közigazgatási bírság került kiszabásra amelyet a mai napig nem rendeztem. Kérik, hogy 8 napon belül rendezzem a tartozást, amennyiben nem teszem, akkor átadják a bírságot az adóhatóságnak behajtás céljából és kezdeményezik a gépjármű kivonását a forgalomból.

A problémám a következő, hogy a levél május 30.-án kelt, tehát a 8 napból biztos kicsúsztam (majd holnap beszélek velük mit lehet tenni), de ami felháborít, hogy egy rendőrség miért nem tudja az én pontos címemet és csak a puszta véletlennek köszönhető, hogy értesültem az egész dologról. Remélem be tudom fizetni még időben és nem kell a kivonással és visszahelyezéssel történő egyéb költségeket is kifizetnem, de ha már előrehaladott állapotban van a dolog, akkor mit tehetek, mert én úgy gondolom nem hibáztam!?

Ami még tény, hogy június elején jutottam el ismét az okmányirodába (külföld, munka stb.), hogy a forgalmi engedélybe is átírassam a lakcímet. Mivel a forgalmi engedély nem személyazonosításra szolgáló okmány ezért, talán ez sem róható fel nekem, hogy miért nem tettem meg hamarabb.
A lényegen nem változtat, hogy egy Magyar Rendőrség miért nem tud a bejelentett lakcímemen megtalálni????

Előre is köszönöm az észrevételeket és hozzászólásokat!
Tisztelettel: faga

csegi # 2011.06.21. 15:50

Tisztelt faga!

Nem tudom, hogy miért nem tudják Önt megtalálni, azt azonban nem hiszem, hogy a postás a levelet a postaláda tetején hagyta, mivel hazánkban a hatóságok tértivevényes, ajánlott levelet küldenek, amelyet valakinek át kell venni....

csegi # 2011.06.21. 16:05

Tisztelt S. Edina!

Úgy vélem, hogy igaza van, bízom benne, hogy az eljáró hatóság is így fogja gondolni.

Tisztelt Sz. Árpád!

Fogalmam sincs, hogy ez a válasz így rendben van-e. Én jobbára csak az ügyintézési határidők körül tudok segíteni. Ebben az ügyben azonban úgy vettem észre, hogy nem történt olyan mulasztás az ügyintézési határidőkkel kapcsolatosan, amely miatt megszüntetnék az eljárást. Ha nem ért egyet a döntéssel, akkor még kérheti annak a bírósági felülvizsgálatát.

Üdv: Csegi

faga # 2011.06.22. 07:56

Tisztelt Csegi!
Pedig elhiheti mivel ez nem ajánlva érkezett!! Ugyanis közben beszéltem velük és a fizetési felszólítás már nem ajánlva megy ki, csak előtte a határozatot küldik ki ajánlva, azt a postás nem is tette ki.
A lényeg, hogy ők egy paragrafusra hivatkozva a gépjármű nyilvántartást veszik alapul, az meg ugye a forgalmi engedélyre épül, tehát az ottani cím a mérvadó.
Feltettem a kérdést az ügyintézőnek, hogy a fizetési felszólítás kiküldésekor már a forgalmiban is az új cím szerepelt, akkor az miért nem oda ment? A válasz: mert ők oda küldik ahová előtte ment a többi is!!!!
A lényeg, hogy ők csak akkor nézik meg a másik nyilvántartásukat is, ha postától úgy jön vissza, hogy a címzett ismeretlen.
Szóval érdekes és nem egészen korrekt szerintem, mert ha mondjuk a jelen esetben én 02.01 én bejelentem a lakcímváltozást és a 8 napot betartva mondjuk 02.07.-én átiratom a forgalmit is, akkor is bebukom, mert 02.04.-én a bírság megállapításakor még a régi lakcímem szerepel a forgalmiban.
És még azt is megkérdeztem azért, hogy esetleg nem lenne-e kívánatos, a többszöri kiértesíthetetlenség után esetleg belenézni a másik nyilvántartásba is, azt a választ kaptam, hogy nekik erre nincs idejük.

csegi # 2011.06.22. 15:44

Tisztelt Faga!

Elcsodálkoztam, hogy egy fizetési felszólítást nem tértivevénnyel, és ajánlottan küldenek....

Azt nem értem ebben az ügyben, hogy ha Ön nem ott lakik, akkor miért nem -címzett ismeretlen- jelöléssel küldte vissza a postás? Értesítőt kellett, hogy dobjon a postaládába. Azt nem vette ki senki?

A másik dolog pedig, hogy ha valaki elköltözik, akkor általában a postán megadja az utánküldési címét.

A többit inkább nem kommentálom. Sajnos ez van.

bacsoka # 2011.06.24. 20:32

Kedves Fórumozók!
Az lenne a kérdésem, hogy lakott területen végén ahogy kell bemértek. Ezzel nincs is semmi gond elismerem, csak...
A fényképen és a határozatban szereplő cím nem felel meg a fényképen szereplő GPS koordinátákkal. Vagyis a bemérés helyszíne nem egyezik meg a határozatban szereplő címmel, igaz hogy az is lakott terület, de onnan nem tudott volna bemérni a 2km-el távolabb eső címen ami a határozatban is van. Szerintetek érdemes, ezért fellebbeznem vagy hagyjam a fenébe?
Legfeljebb módosítják a határozatot, vagy mi?
Véleményeteket és válaszotokat előre is köszönöm.