Kerítésjavítás mint birtokháborítás?

jitt # 2008.04.25. 19:10

Sziasztok!

A problémám a következő lenne. A szomszédunk kerírése, ami a telek jobb oldalán, a szomszéd telkén áll kihasasodott a mi telkülnkre, így azon kívül hogy csúnya és düledező a telekre is átlóg. A kerítés 1 m magas kő lábazaton álló kovácsoltvas kerítés, aminek a lábazat része hasasodik (kb 30-40 cm).
Felajánlottuk a szomszédnak, hogy saját költségen kijavítjuk. Az ő válasza erre egy ügyvéd által küldött levél volt, amiben kifejettte, hogy amennyiben ezt megtesszük rongálás és birtokháborítás miatt indít eljárást ellenünk. Válaszként képeket mellékelve kértük hogy járuljon hozzá a kerítés kijavításához, ám az ügyvéd válasza szerint a kerítést már eleve "félkör alakúra építették". És a szomszéd gondolkozik azon, hogy megindítja ellenünk a birtokháborítást, mivel szedret ültettünk a kerítés elé egy külön állványra, hogy ne lássuk és szerinte a növény és ennek az öntözése merítené ki a birtokháborítást...
Gondolom az nem a legmegfelelőbb megoldás, hogy elbontjuk az átnyúló részt és helyére, közvetlen elé építünk egy új kerítést, mert valószínű, hogy a kerítés egy egységet képez és mivel az ő területén van a nagyobb része ezért lehetséges hogy a birtokháborítás megállná a helyét.
A kérdésem annyi lenne, hogy amennyiben kijavítjuk úgy tényleg birtokháborítást és rongálást követünk el? A tényállásokat elolvasva én nem így gondolom, de a bírói gyakorlatot nem ismerem.
Másik kérdésem pedig az lenne, hogy közigazgatási úton lehetséges a kerítés kijavítására kötelezni és hogyan?
Előre is köszönöm a segítséget!:)

kismukk # 2008.04.26. 01:42

Igazán rendesek vagytok, hogy a szomszéd állagmegóvási kötelessége alá eső keritését magatok akarjátok rendbehozni! Ő is örülhetne...

Két út lehetséges, szvsz:
"Rossz szomszédság török átok" bölcsessége alapján gondolkodva: nem lehetne a szomszédot egy kis délutáni kávézásra áthivni? kis süteményekkel is? Jöjjön át csak úgy kis beszélgetésre, aztán annak során megmutatni neki a ti oldalatokról a düledező keritését.

A másik, a csatabárd kiásása:
földmérővel pontosan kiméretni (lehet hogy ő követ el elbirtoklást vagy hasonlót, mert ráépitette keritését a telketekre...), szakértővel megállapittatni, hogy elhanyagolt keritése rátok dőlhet és életveszélyes stb.
És aztán jöhet a kölcsönös feljelentések, pereskedések végeláthatatlan sora.

Pjotr # 2008.04.26. 06:52

Az ilyen szomszédokból élnek az ügyvédek évekig...
Én földmérővel kiméretném a telket, ahogy kismukk is írta és utána a jogszabályok betartásával nyugodtan építhetsz elé másik kerítést, támfalat, bármit.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.04.26. 06:55

hja, és mi van az átlógással, ha a szomszéd merészkedett túl.

jitt # 2008.04.26. 08:05

Köszi.
Ezzel a szomszéddel a beszélgetés nem működik.:)
Ő egy korábbi feljelentésében kitalálta,hogy a pvc cső amit a fölbe tettünk, hogy elvezetssük az ő szennyvizét meg fog rozsdásodni.:S És ezzel egybekötve hasonló kedvességeket írt, mint: agyonvert sünöket tettünk a kerítése elé, rohadt szőlővel és kövekkel dobáltuk, ráküldük a kisebséget.... szóval nem normális teljesen.
Mi is megírtuk az ügyvédnek, hogy úgy véljük ez egy gesztus és szívesség, hogy megjavítjuk a kerítését, de szerinte ez nem így értelmezhető. Nyilván neki is meg kell élni valamiből.
Ahogy elnéztem a lehetőségeinket a jegyzőnél indíthatunk eljárást ellene azt hiszem.
De ugye ez előtt is a földmérővel hivatalosan is ki kell méretni a telket?
Igaából pont ezt a gyakorlati részét nem tudom hogy működik. Hiszen ennyi erővel a kerítés átlódása szintén birtokháborítás, de ezért tényleg lehet eljárást indítani a jegyzőnél? Vagy ha nem nála akkor hol?

kismukk # 2008.04.26. 10:23

Értem. Hány éves is a szomszéd?
Amit irtál, abból úgy tűnik, kissé elárvult, elmagányosodott valaki lehet (vagy "sérült személyiség"), akinek ez az egyetlen aktivitása, ezzel akarja a figyelmet magára felhivni.
Nekem is volt egy ilyen idős házaspár-szomszédom, feljelentgettek állandóan. Egyszer aztán becsöngettem hozzá, vasvilla szemekkel nyitott ablakot. Én meg rámosolyogtam, negyedórát barátságosan elbeszélgettünk, megoldódott.

Én mégis amellett lennék, a csatabárd előtt talán valami barátságosabbat meg lehetne kisérelni. Előtte egy pszichológustól megkérdezni, az ilyeneket hogyan lehet kezelni? mire figyelnek oda?

Pjotr # 2008.04.26. 11:15

Előveszed a telefonkönyvet és felhívsz egy földmérőt.
Ennyi az egész, majd ő beszerzi a térképet és kiméri hivatalosan.
Amíg ez nincs meg, addig kár gondolkodni, hogy mi lenne ha...
Ha a kerítés veszélyesen dől, akkor meg bejelentést teszel a helyi építésügyi hatóságnál, nem kell hozzá szakszöveg, leírod a tényeket esetleg mellékelsz pár fotót és kész.

jitt # 2008.04.26. 12:09

Kösznöm.
A szomszéddal meg megpróbáltunk beszélni többször is de nincs érteleme. Valóban egyedül van, és olyan 50-60 közötti és ez a hobbija. Akkor haragudott meg ránk mikor megvettük a kertünkbe benyúló házat -végülis ez által lettünk szomszédok- mert ő azzal a házzal együt akarta eladni az övét is elég irreális áron. Mert igazából az ő telkét így nem nagyon fogják megvenni. Pici is és csatornázva sincs, a ház is romos... szóval összetörtük az álmait és ő így áll bosszút azt hiszem.

Zoltanuss # 2008.04.26. 12:24

De lehet neki így tetszik ez a kerítés - van patinája.
Költsél a perre egy csómó pénzt, de lehet így is alul maradsz !

Az én problémám : kerítés, ami a jobb oldalom van, tehát az enyém. Jó 45 éves, de még tart. Sűrűn be van ültwetve nyirható bokrokkal, nem látok át. A szomszéd viszont a kerítés mellé rakja a lomjait.
Neki a bokrok nem tetszenek - nekem a lomok. Szerencsére nem nagyon látom.
A baloldali : egy szimpatikus idős asszony. Ő is idős a kerítése is - fonatot kéne cserélni, de pénze nincs. Így itt is marad a bokros takarás. Ő is szóvá tette a bokrokat - én meg a rozsdás derótot - a végén megegyeztünk marad minden a régiben - majd az útódok !

nanemaaa # 2008.04.28. 18:49

Az a baj, hogy egy kérdésben, de mégis két ügyben vagy tanácstalan. 1. Ha a kerítés valóban megroggyant, kidőléssel fenyeget, akkor egyrészt lehet fordulni az illetékes építésügyi hatósághoz az építési törvényben rögzített jókarbantartási kötelezettség teljesítésének elmulasztása okán. Persze ehhez az kell, hogy a kerítés min életveszélyes legyen.
2. Hogy kié, illetve kinek a telkén áll a kerítés. A kerítés azé aki építette, ergo ha a szomszéd építtette, akkor is az övé, ha a te telkeden áll. A más tulajdonát képező vagyontárgy megrongálása, jogtalan átépítése talán birtokháborítás, de inkább a bíróságra tartozó rongálás.
Az, hogy kinek a telkén áll a kertíés már lehet birtokvédelmi kérdés, de mivel a helyzet a leírtak alapján több mint 6 hónappal ezelőtti ténykedés eredménye, így a jegyzőnek már nincs hatásköre, itt szintén a bíróság jogosult dönteni. Hogy a bizonyítási eljárás keretében ki és mikor rendeli ki a földmérő szakértőt, az lényegtelen.
Mindkét (a valóságban már három) általam felsorolt esetben azért nem árt tudni, hogy az eljárás megindítása eleve pénzbe kerül, amit a vesztes fizet meg utólag, így csak akkor érdemes belemenni, ha van esély a nyerésre.
Így hát először eldönteni, hogy melyik ügyben akarsz eljárást indítani (mivel más lehetőséged nincs, kénytelen leszel megtenni) ahhoz képest szakértőt keresni (földmérő, vagy építésügyi)... majd ezek eredméyne alapján indítani.

Szisland # 2012.01.15. 15:06

Tisztelt Felhasználók!

Lenne egy kis problémám a szomszéddal, ezért fordultam hozzátok.

A hátsó kerítéssel lenne probléma.
( ha az utcáról szemben állunk a házunkkal, akkor a hátsó kerítés )

Még a nagypapám építette amikor odaköltöztek. Utána pár évvel új szomszéd költözött a telekre.

Eddig nem volt semmi gond, de most nádat raktunk arra a hátsó kerítésre, már fél éve fent volt, erre most levagdosta.
Azt mondja, hogy a nagy szél kimozgatja a kerítés oszlopait és szerinte az az Ő kerítése.

Ha az Ő házával állunk szemben az utcáról, akkor neki az a bal oldali kerítése.

Ebben a helyzet kinek van igaza? Kié a kerítés? Én mindenképpen ragaszkodnék a nádhoz, mert idegesít, hogy átlát.

Üdvözlettel