Méhtartás


tana # 2007.08.22. 06:36

Köszi, hogy reagáltál a hozzászólásomra.

malyap # 2019.09.28. 19:24

Ha a méhtartó nem tartja be a méhtartásra vonatkozó előírásokat, az még nem jelent szükségszerűen zavarást. Egy 12 családos méhészet szabálytalanul elhelyezve sem feltétlen zavaró, de egy 120 családos méhészet szabályosan elhelyezve is lehet zavaró.

malyap # 2020.11.14. 21:36

A háztömb fogalmát a jogalkotó 1969-ben a rendelet megalkotásakor nem definiálta, így az a hozzászólás idején 2007-ben, de ma sem egyértelmű.
A korabeli értelmezés szerint a tömbház alatt az akkori állami emeletes bérházakat, panelházakat értették, melyek mai megfelelője a társasház.

nanemaaa # 2020.11.16. 07:34

A háztömb és a tömbház nem azonos fogalmak.
Háztömböt szerintem nem kell külön magyarázni, az az utcákkal, közterületekkel határolt telektömb, amelyen belül az építési telkek vannak. Függetlenül attól, hogy azokon van ház, vagy nincs. Épp ezért az építész szakma nem is háztömbnek, hanem telektömbnek nevezi.
És igen, jól sejted, létezik tömbtelek is, ami egészen más tészta.

malyap # 2021.01.07. 09:01

Háztömbök területén méhészetet létesíteni és fenntartani nem szabad.- írja jogszabály.Van aki a belterületről történő kitiltást, próbálja így megvalósítani.Kevesen igyekeznék e jogszabályhely alapján, illetve általában szabálysértés okán fogást találni a méhészen, az általános a birtokvédelmi eljárás keretében történő jogvita.

malyap # 2022.09.04. 15:57

A méhtartás miatti birtokvédelmi eljárások, szomszéd ügyek ma csúcson vannak. A 90-es években alig voltak ilyenek, de ha ma, a méh sűrűség tekintetében km²-enként 12-13 db méhcsaláddal világbajnoki dobogósok vagyunk, nincs ezen semmi meglepő. Egyes szomszédok kifejezetten érzékenyek a méhek jelenlétére, már néhány méh jelenlétét is zavarónak minősítik. Egyes méhészek pedig úgy gondolják, hogy egy méhmentes méhitató bemutatásával igazolhatják a szakszerű méhitatás körülményeit. A zavarásnak leginkább kitett ingatlanokon, általában nincs bokor, fa, van kerti dísztó, öntözött gyep, vízmedence. A zavarást okozó méhészetben általában magas a méh sűrűség, a folyamatos méhitatás nem biztosított, a méhek hasmenésesek. A méhek megjelenésének oka a panaszos ingatlanon az előbbiek mellett, a méhek alacsony magasságban, egy kizárólagos röpirányban való repülése. Az életvitel zavarás formái így, a röppálya miatti ütközéses méhszúrás, vízfelület környéki szorításos méhszúrás, rezgést okozó berendezések használata miatti zavarás, méhürülék szennyezés miatti zavarás, rajzásgátló kezelési mód hiánya miatti tömeges méhrajzás. Az eljáró bíróság értékeli a zavarás az akadályozottság, veszélyeztetettség mértékét s azt, hogy döntésének következményeként milyen előnyök és terhek jelennek meg a panaszos és a panaszt okozó ingatlanokon.