Felfüggesztett büntetés

kérdező23 # 2015.10.20. 16:23

Tisztelt Fórumozók!

38 éves nő vagyok. 2014 januárjában nagyobb értékű lopás miatt 2 év (4 évre felfüggesztett) börtönbüntetést kaptam.

Még ezen év augusztusában éjszakai zajongás miatt felmentem egy lakás tulajdonosához, szólni, hogy csendesebb legyen a buli kicsit. A tulaj vendége, egy 45 kilós híres! hölgy a szobából kirohanva, először a barátnője karja alatt hasba rúgott. Betudva az alkohol hatásának, még visszafogott voltam. A tulajjal némi szóváltás után megbeszéltük, hogy halkabbak lesznek és elnézést is kért.

Éppen mentem volna le a lépcsőn, amikor a dühöngő fúria a barátnő és a szintén ott lévő pasija kérlelése ellenére utánam vetette magát, hátba rúgott, ezután majdnem leestünk a lépcsőn. Ekkor elkaptam a torkát, mire a hajam nagy részét kitépte.A lakás ajtajába visszadulakodva adtam a nőnek az orrára a tenyerem aljával egy közepes ütést. Elesett, fejét beverte az ajtófélfába. Miután felpattant, folytatta volna, de ekkor a barátnő (a lakás tulaja)üvöltve kirakta őket a lakásból és belülről rájuk csapta az ajtót. Erre a pár futásnak eredt, hiába jeleztem nekik, hogy a párom és a szomszédok már kihívták a rendőröket. Miközben próbáltam visszatartani őket, a férfi többször is meglökött, majd vihogva rám tolták a társasház bejárati ajtaját és eltűntek.

A kiérkező rendőrök felvették minden jelenlévő vallomását. Közben, mivel jó az arcmemóriám és kaptam egy keresztnevet is, rájöttem, ki az illető. Őt hetek múlva előállították. Sértettként tettem több vallomást, az is kiderült, hogy a nő látleletet vetetett a bevert feje miatt. A mai napon kaptam egy levelet, hogy gyanúsított vagyok garázdaság bűntettében.

Mivel a sztori maga agyrém, csak a felfüggesztett büntetéssel kapcsolatban kérdezném;

Kihatással lehet a két ügy egymásra? Mert nem szeretnék börtönbe menni azért, mert megvédtem magam.

Köszönettel.

Lilla711 # 2015.10.01. 06:34

Tisztelt fórumozók!

Azt szeretném kérdezni, hogy abban az esetben ha rablás miatt kapott valaki 2 év felfüggesztett börtönbüntetést ,majd a felfüggesztett ideje alatt elkövetett több szabálysértést is, amit a rendőrség -mivel egy éven belül 4 ilyen eset is volt- már nem szabálysértésként hanem bűncselekményként terjeszti a bíróság elé.
Ebben az esetben elképzelhető, hogy egymás mellett, párhuzamosan két felfüggesztettet kapjon az illető?

Vagyis, hogy a jelen ügy esetén is felfüggesztettet ítéljen meg a bíró?

A választ előre is köszönöm

Lilla

Dr.Attika # 2015.08.24. 05:57

Ez így sötétben tapogatózás. A három ügy ismerete nélkül érdemi választ nem lehet adni.A vádlott az egyesített ügyben biztosan nem lesz tanú. Ez nem Amerika.

bolka # 2015.08.23. 19:23

Bocsánat :) tanú is vádlott is :)

bolka # 2015.08.23. 19:17

Jó lenne poénnak, de így van :) szerinted miért próbálok ilyen fórumon véleményt kérni? :) leírnám nagyon szívesen az egész történetet, mivel nem bűnözőként elég hihetetlennek fogom fel ezt az egészet

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.08.23. 19:07

Remélem most csak poénkodni próbáltál :D

bolka # 2015.08.23. 18:45

Amúgy, ha akkora spílerek vagytok arra varrjatok gombot, hogy miként lehet az, hogy az egyik tanú az sértett is :-D

bolka # 2015.08.23. 18:43

Két vétség egy egy bűntett, az okozott kár megtérült, és az ügyész nem indítványozott mást, csak felfüggesztettet, igaz azt hittem itt hozzáértők vannak:) És mivel egy adás vétel amit két ügyvéd előtt írtunk alá, az az ügyészség szerint csalásnak minősül, csak azért, mert a kedves vevő nem boldogult azzal amit vett, és inkább feljelentett minket. Érdekes még az is, hogy polgári perben nekünk adott igazat a bíróság, és utána feljelentést tett. Nagyjából 12 éve minden forintot bevallva működtetjük a vállalkozásunkat

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.08.23. 18:16

Jól van, elnézést kérek :))))

Bori Bori # 2015.08.23. 18:06

Jajmár Kelvin olyan izé vagy :)

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.08.23. 17:44

Ha nem csináltál volna semmit sem, akkor még jobban jártál volna, ez meg az én megérzésem.

ObudaFan # 2015.08.23. 17:37

És mi a biztosíték arra hogy egyesítés nélkül mondjuk a harmadik büntetés is felfüggesztett lett volna? Ez meg az én megérzésem.

bolka # 2015.08.23. 13:49

Ha külön tárgyalták volna talán jobban jártam volna három külön felfüggesztettel, mert így gondolom már letöltendő lesz belőle, ez csak az én megérzésem

ObudaFan # 2015.08.23. 09:35

bolka

Fel lehet függeszteni a halmazati szabadságvesztés büntetést. Összbüntetésbe nem lehetne foglalni valóban, ezért lehet, hogy az egyesítéssel lényegesen jobban jársz.

ObudaFan # 2015.08.23. 09:33

Damla78

A szabadságvesztés végrehajtása azzal szemben nem függeszthető fel, aki a szándékos bűncselekményt a szabadságvesztés végrehajtásának befejezése előtt vagy felfüggesztésének próbaideje alatt követte el.

Tehát jelen esetben ha a felfüggesztett szabadságvesztés már jogerősen ki volt szabva elkövetéskor, akkor nem függeszthető fel a szabadságvesztés.

bolka # 2015.08.23. 08:44

A tárgyalás már elkezdődött.
Az ügyész már bent volt amikor minket behívtak, szünetben együtt dohányzott a bíróval.
Az egyik ügyemben aki nekem tanú lett volna a másik ügyben vádlott, elküldte és nem hallgatta ki, mondván egyesíteni fogja az ügyeket, ezért vádlott lesz az én ügyemben is, de akkor le kellett volna ültetni a teremben, nem pedig elküldeni. A közvetítői eljárásra a kérvényemet nem bírálták el, mondván nem tudnak róla,,ez pesten maradt,, Az okozott kár már meg lett térítve, erről sem tud, mivel ennek a hivatalos papírjai is pesten vannak. Ennek függvényében nem hiszem, hogy itt érvényesülnek az esélyegyenlőségek....sajnos

Dr.Attika # 2015.08.23. 04:34

Nem így van. Megfogja állapítani mind három bűncselekmény esetében, hogy bűnös vagy nem bűnös majd egy büntetést fog kiszabni. "Halmazati büntetésként........"bevezetéssel. Mint írtam az ügyészi indítvány a büntetés kiszabása körében nem köti a bíróságot. Egy a korlát, hogy a tételek összesített felső határát nem haladhatja meg.
Mire tárgyalni kezdi a bíróság, bizonyosan ott lesz mind a három irat.

bolka # 2015.08.22. 19:13

Igen igen, csak ugye a vádiratban amit kér az ügyész,,külön külön,, annál többet nem adhat a bíróság, ha jól tudom. Vádat meg nem módosított eddig. Szóval egy ügyben tárgyalja a három külön ügyet, és az ítélethirdetéskor azt mondja bűnös ebben bűnös abban, ezért kapok ennyit azért annyit, majd halmazati büntetés lesz és azt is felfüggeszti, számomra nem egyértelmű, mint az sem, hogy tárgyalhatják úgy az ügyet, hogy jó néhány irat nem is került hozzájuk

Dr.Attika # 2015.08.22. 17:32

Ügyész azt kér amit akar. Majd azt kapja ami az ítéletben szerepel. A bíróság halmazati büntetést fog kiszabni.halmazati büntetést is lehet felfüggesztett szabvesz. ha annak feltételei fennállnak.

bolka # 2015.08.22. 15:16

Az ügy tovább érdekesedik:

Ugye van az, hogy három ügyet egyesítettek egy bíróságra. Mindegyik esetben külön külön az ügyész felfüggesztett szabadságvesztést kért a bíróságtól. Az ügyek egyesítése után a három ügyet ugye 1 eljárásban bírálják el, de a btk kimondja, hogy felfüggesztett szabadságvesztésnél, nem lehet halmazati büntetést hozni, sem összbüntetést. Most akkor mi van?
Hozzáfűzöm, úgy folyik az eljárás, hogy még egy másik bíróságon van az iratok egy negyede

Damla78 # 2015.08.20. 06:14

Üdvözlök mindenki!
Az alábbi esetre szeretnék felvilágosítást kérni:

Hozzátartozóm fogházbüntetését tölti- egy 2012-es felfüggesztett (ittas vezetés) -2014-ben végrehejtani rendelt - büntetést.
1-2 hónap múlva szabadulna.
Van ellene egy sikkasztás (kölcsönadott egy tartós bérelt gépkocsit) büntetőügy folyamatban.
Kérdésem az lenne, hogy kaphat -e felfüggesztett büntetést, vagy mindenképpen letöltendőt kaphat csak, mivel jelenleg is fogházban van?
A felfüggesztett büntetés 2012-ben történt (amit most ül), a gépkocsi kölcsönadása pedig 2013-ban.

Köszönöm a segítséget.

peter1983 # 2014.05.30. 22:34

Rasmanov

nem elismerést és a dolgaimról való véleményedet kérdeztem. Azt nyugodtan megtarthatod magadnak.

peter1983 # 2014.05.30. 22:32

ObudaFan

köszönöm a választ, közben sikerült megtalálnom a hatályos rendelkezést és ez egyértelmű. :)

86. § (1) A szabadságvesztés végrehajtása nem függeszthető fel azzal szemben, aki

1. többszörös visszaeső,
  2. a bűncselekményt bűnszervezetben követte el, vagy
  3. a szándékos bűncselekményt a szabadságvesztés végrehajtásának befejezése előtt vagy felfüggesztésének próbaideje alatt követte el.

(2) Ha az elkövetőn olyan szabadságvesztést hajtanak végre, amely miatt a felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását nem lehet elrendelni, akkor a próbaidő a szabadságvesztés tartamával meghosszabbodik.
(3) A (2) bekezdés szerinti rendelkezést a közérdekű munka és pénzbüntetés helyébe lépő szabadságvesztés esetén is alkalmazni kell.
(4) A (2) és (3) bekezdés esetén a próbaidő tartama az öt évet meghaladhatja.
(5) Ha az elkövetőt többször ítélik próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, és a szabadságvesztések próbaideje még nem telt el, valamennyi próbaidő párhuzamosan telik.
(6) A szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztésével egyidejűleg az elkövető pártfogó felügyelet alá helyezhető. Ha az elkövető visszaeső, pártfogó felügyelet alatt áll.

ObudaFan # 2014.05.30. 21:05

peter1983

Ha az elkövetőt többször ítélik próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, és a szabadságvesztések próbaideje még nem telt el, valamennyi próbaidő párhuzamosan telik.

ObudaFan # 2014.05.30. 21:04

Hisz a felfüggesztés lényege, hogy amíg az tart, addig ne legyen más bírósági ügy, mert abban a pillanatban hatályát veszti...

Csak akkor, ha a bűncselekményt is a próbaidő alatt követte el. Ha nem, akkor lehet felfüggesztett.