Felfüggesztett büntetés

Ági # 2002.07.08. 11:39

Csak érdekelne mások szakmai véleménye, tapasztalata:
Létezik felmentő ítélet meglévő felfüggesztett büntetés esetén, garázdaság miatt, vagy ilyenkor már elkerülhetetlen a börtön?
Létezik valamilyen kiskapu amely megmenti az öcsémet a börtön büntetéstől? (pénzbírság, felfüggesztett meghoszabítása? )
Kérem, ha valaki tud segítsen!
Köszönöm

Nesszy

Két Lotti # 2002.07.08. 13:53

Kedves Ági,

Véleményem szerint a második büntető eljárásban vizsgálják az előéletet, adott esetben még visszaeső is lehet az elkövető, annak minden súlyosító körülményével, de azért önállóan bírálják el.

Ha megállapítják, hogy elkövette a második esetet is, akkor szinte biztos, hogy letöltendő szvesztést fognak kiszabni azzal, hogy plusz még az előzőt is le kell töltenie.

Ha felmentik, akkor a felfüggesztés ugyanúgy folytatódik.

Ügyvéd - Társasági szakjogász

titusz51 # 2013.10.29. 12:33

Üdvözlöm Önöket!

A fiam egy közlekedési balesetben részben hibás volt 2006-ban. Azt most nem tudom pontosan, hogy mikor hoztak ítéletet, de abban 1 év felfüggesztetett kapott, ami már lejárt.

2010 -ben szó szerint rosszkor volt rossz helyen.

A szomszédomnak valamilyen vitás ügye volt egy vállalkozóval és arra kérte a fiamat, aki akkor éppen a közértbe indult, hogy szakítson már egy fél órát rá, mert el kellene menni vele és tanúsítani, hogy mit beszél a vállalkozóval
Az egészből az lett, hogy a fiam azért volt ott a szomszéd mellett, hogy félelmet keltsen a vállalkozóban és még azt is ráfogták, hogy fenyegetőzött.

3 éve húzódik az ügy, jövőhónapban lesz állítólag ítélethirdetés.

Azt mondták neki most a bíróságon, hogy büntetett előéletű! Egy olyan közúti baleset miatt, ami nem is csak az Ő hibájából adódott?

Létezik az, hogy egy közúti balesetből kifolyólag kapott felfüggesztett és már lejárt büntetést hozzácsapják egy büntető ügyhöz?

Vagyonőri igazolványa volt és a közúti baleset után nem vonták be csak a mostani büntető eljárás megkezdésekor.
Azt mikor kaphatja vissza?

Várom mielőbbi válaszukat!

Köszönöm: Titusz

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.29. 13:47

Azt mondták neki most a bíróságon, hogy büntetett előéletű!

Valószínűleg azt mondták, hogy volt büntetve. Az meg tény.

titusz51 # 2013.10.30. 08:37

Tisztelt Kovács úr!

Igen, azt mondták, hogy büntetett előéletű!!!!

Esetleges kedvezőtlen bírói döntés esetén ezt is beleszámolhatják?

Meddig nem évül el a már lejárt felfüggesztett büntetés?

A vagyonőrit bevonhatják?

Köszönöm a választ!

Titusz51

peter1983 # 2014.05.30. 11:17

Tisztelt Fórumozók!

Kaptam egy 1 év 8 hónapos börtönbüntetést csalás miatt, melyet 4 évre felfüggesztettek ez a napokban lett jogerős. Júniusban lesz egy másik tárgyalásom mely 3 rendbeli garázdaság vétségéről szól majd itt az ügyész felfüggesztett fogházbüntetést kért rám. Ha itt is kapok egy felfüggesztett ítéletet akkor azt hogy fogják számolni? Párhuzamosan?

Köszönöm a válaszokat!

olorsi # 2014.05.30. 17:23

Én úgy tudom, két felfüggesztett nincs. Tehát sajnos mind a kettő ügy miatt letöltendő lesz a vége.
Az első felfüggesztettnek is. Hisz a felfüggesztés lényege, hogy amíg az tart, addig ne legyen más bírósági ügy, mert abban a pillanatban hatályát veszti...

peter1983 # 2014.05.30. 18:18

Az egyik egy gazdasági bűncselekmény a másik pedig közrend elleni bcs. A garázdaság pedig a csalás ügyészi szakában jóval az ítélet előtt történt így nem a felfüggesztett börtön után gyanúsítottak meg vele. Így nem a felfüggesztés hatálya alatt vádoltak meg másik bűncselekménnyel.

Amúgy hozzáteszem, hogy a három vádpontból kettő megáll mivel el is ismertem ezt a két cselekményt a harmadik esetében pedig az általam elmondottakat támasztja alá az orvosszakértői vélemény.

peter1983 # 2014.05.30. 18:24

Googlizva ezt találtam:

A törvény meghatározza a szabadságvesztés felfüggesztését kizáró okokat. A hatályos törvényhez hasonlóan a szabadságvesztés végrehajtása nem függeszthető fel, ha az elkövető a bűncselekményt bűnszervezetben követte el, valamint ha a szándékos bűncselekményt a szabadságvesztés végrehajtásának befejezése előtt vagy felfüggesztésének próbaideje alatt követte el. A törvény emellett egy újabb kizáró okot is beiktat, ennek értelmében a szabadságvesztés végrehajtása nem függeszthető fel erőszakos többszörös visszaesővel szemben sem.

A felfüggesztett szabadságvesztést végre kell hajtani, ha

1. a próbaidő alatt megállapítják, hogy a szabadságvesztés végrehajtását a 91. § (1) bekezdésében foglalt kizáró ok ellenére függesztették fel,
  2. az elkövetőt a szabadságvesztés végrehajtandó része alatt elkövetett bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélik,
  3. az elkövetőt a próbaidő alatt elkövetett bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélik,
  4. az elkövető a pártfogó felügyelet magatartási szabályait súlyosan megszegi.

valamint:

"3. A törvény módosítja a hatályos törvény felfüggesztett büntetések „találkozása” esetén irányadó szabályozását. Jelenleg, ha az elkövetőt többször ítélik azonos nemű, próbaidőre felfüggesztett büntetésre, és még egyik büntetés próbaideje sem telt el, az előző büntetés próbaideje meghosszabbodik az utóbbi büntetés próbaidejének leteltéig. Eszerint több felfüggesztett szabadságvesztés „találkozása” esetén a korábbi büntetés próbaideje meghosszabbodik a későbbi büntetés próbaidejének leteltéig, azonban ez fordítva nem igaz. Ha tehát az utóbb kiszabott büntetés próbaideje telik le előbb, az nem hosszabbodik meg az előző büntetés próbaidejének az elteltéig, ilyen esetben a két próbaidőt egymástól függetlenül kell számolni.

A törvény megszünteti a próbaidők találkozásának esetére fennálló hatályos, differenciált szabályozást. A törvény úgy rendelkezik, hogy akár két vagy több felfüggesztett szabadságvesztés, akár két vagy több részben felfüggesztett szabadságvesztés, akár felfüggesztett és részben felfüggesztett szabadságvesztés találkozik egymással, a büntetések próbaideje párhuzamosan telik, vagyis a próbaidőket minden esetben egymástól függetlenül kell számítani."

ennek az értelmezésében kérem a segítséget, ez így van most is?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.30. 20:32

Rosszul tudod.

ObudaFan # 2014.05.30. 21:04

Hisz a felfüggesztés lényege, hogy amíg az tart, addig ne legyen más bírósági ügy, mert abban a pillanatban hatályát veszti...

Csak akkor, ha a bűncselekményt is a próbaidő alatt követte el. Ha nem, akkor lehet felfüggesztett.

ObudaFan # 2014.05.30. 21:05

peter1983

Ha az elkövetőt többször ítélik próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, és a szabadságvesztések próbaideje még nem telt el, valamennyi próbaidő párhuzamosan telik.

peter1983 # 2014.05.30. 22:32

ObudaFan

köszönöm a választ, közben sikerült megtalálnom a hatályos rendelkezést és ez egyértelmű. :)

86. § (1) A szabadságvesztés végrehajtása nem függeszthető fel azzal szemben, aki

1. többszörös visszaeső,
  2. a bűncselekményt bűnszervezetben követte el, vagy
  3. a szándékos bűncselekményt a szabadságvesztés végrehajtásának befejezése előtt vagy felfüggesztésének próbaideje alatt követte el.

(2) Ha az elkövetőn olyan szabadságvesztést hajtanak végre, amely miatt a felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását nem lehet elrendelni, akkor a próbaidő a szabadságvesztés tartamával meghosszabbodik.
(3) A (2) bekezdés szerinti rendelkezést a közérdekű munka és pénzbüntetés helyébe lépő szabadságvesztés esetén is alkalmazni kell.
(4) A (2) és (3) bekezdés esetén a próbaidő tartama az öt évet meghaladhatja.
(5) Ha az elkövetőt többször ítélik próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, és a szabadságvesztések próbaideje még nem telt el, valamennyi próbaidő párhuzamosan telik.
(6) A szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztésével egyidejűleg az elkövető pártfogó felügyelet alá helyezhető. Ha az elkövető visszaeső, pártfogó felügyelet alatt áll.

peter1983 # 2014.05.30. 22:34

Rasmanov

nem elismerést és a dolgaimról való véleményedet kérdeztem. Azt nyugodtan megtarthatod magadnak.

Damla78 # 2015.08.20. 06:14

Üdvözlök mindenki!
Az alábbi esetre szeretnék felvilágosítást kérni:

Hozzátartozóm fogházbüntetését tölti- egy 2012-es felfüggesztett (ittas vezetés) -2014-ben végrehejtani rendelt - büntetést.
1-2 hónap múlva szabadulna.
Van ellene egy sikkasztás (kölcsönadott egy tartós bérelt gépkocsit) büntetőügy folyamatban.
Kérdésem az lenne, hogy kaphat -e felfüggesztett büntetést, vagy mindenképpen letöltendőt kaphat csak, mivel jelenleg is fogházban van?
A felfüggesztett büntetés 2012-ben történt (amit most ül), a gépkocsi kölcsönadása pedig 2013-ban.

Köszönöm a segítséget.

bolka # 2015.08.22. 15:16

Az ügy tovább érdekesedik:

Ugye van az, hogy három ügyet egyesítettek egy bíróságra. Mindegyik esetben külön külön az ügyész felfüggesztett szabadságvesztést kért a bíróságtól. Az ügyek egyesítése után a három ügyet ugye 1 eljárásban bírálják el, de a btk kimondja, hogy felfüggesztett szabadságvesztésnél, nem lehet halmazati büntetést hozni, sem összbüntetést. Most akkor mi van?
Hozzáfűzöm, úgy folyik az eljárás, hogy még egy másik bíróságon van az iratok egy negyede

Dr.Attika # 2015.08.22. 17:32

Ügyész azt kér amit akar. Majd azt kapja ami az ítéletben szerepel. A bíróság halmazati büntetést fog kiszabni.halmazati büntetést is lehet felfüggesztett szabvesz. ha annak feltételei fennállnak.

bolka # 2015.08.22. 19:13

Igen igen, csak ugye a vádiratban amit kér az ügyész,,külön külön,, annál többet nem adhat a bíróság, ha jól tudom. Vádat meg nem módosított eddig. Szóval egy ügyben tárgyalja a három külön ügyet, és az ítélethirdetéskor azt mondja bűnös ebben bűnös abban, ezért kapok ennyit azért annyit, majd halmazati büntetés lesz és azt is felfüggeszti, számomra nem egyértelmű, mint az sem, hogy tárgyalhatják úgy az ügyet, hogy jó néhány irat nem is került hozzájuk

Dr.Attika # 2015.08.23. 04:34

Nem így van. Megfogja állapítani mind három bűncselekmény esetében, hogy bűnös vagy nem bűnös majd egy büntetést fog kiszabni. "Halmazati büntetésként........"bevezetéssel. Mint írtam az ügyészi indítvány a büntetés kiszabása körében nem köti a bíróságot. Egy a korlát, hogy a tételek összesített felső határát nem haladhatja meg.
Mire tárgyalni kezdi a bíróság, bizonyosan ott lesz mind a három irat.

bolka # 2015.08.23. 08:44

A tárgyalás már elkezdődött.
Az ügyész már bent volt amikor minket behívtak, szünetben együtt dohányzott a bíróval.
Az egyik ügyemben aki nekem tanú lett volna a másik ügyben vádlott, elküldte és nem hallgatta ki, mondván egyesíteni fogja az ügyeket, ezért vádlott lesz az én ügyemben is, de akkor le kellett volna ültetni a teremben, nem pedig elküldeni. A közvetítői eljárásra a kérvényemet nem bírálták el, mondván nem tudnak róla,,ez pesten maradt,, Az okozott kár már meg lett térítve, erről sem tud, mivel ennek a hivatalos papírjai is pesten vannak. Ennek függvényében nem hiszem, hogy itt érvényesülnek az esélyegyenlőségek....sajnos

ObudaFan # 2015.08.23. 09:33

Damla78

A szabadságvesztés végrehajtása azzal szemben nem függeszthető fel, aki a szándékos bűncselekményt a szabadságvesztés végrehajtásának befejezése előtt vagy felfüggesztésének próbaideje alatt követte el.

Tehát jelen esetben ha a felfüggesztett szabadságvesztés már jogerősen ki volt szabva elkövetéskor, akkor nem függeszthető fel a szabadságvesztés.

ObudaFan # 2015.08.23. 09:35

bolka

Fel lehet függeszteni a halmazati szabadságvesztés büntetést. Összbüntetésbe nem lehetne foglalni valóban, ezért lehet, hogy az egyesítéssel lényegesen jobban jársz.

bolka # 2015.08.23. 13:49

Ha külön tárgyalták volna talán jobban jártam volna három külön felfüggesztettel, mert így gondolom már letöltendő lesz belőle, ez csak az én megérzésem

ObudaFan # 2015.08.23. 17:37

És mi a biztosíték arra hogy egyesítés nélkül mondjuk a harmadik büntetés is felfüggesztett lett volna? Ez meg az én megérzésem.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.08.23. 17:44

Ha nem csináltál volna semmit sem, akkor még jobban jártál volna, ez meg az én megérzésem.