tartozás elévülése?


monalisa1 # 2009.07.29. 19:36

Bocs de a szüleid öt évig miért a stucc-politikát folytatták?! (Lásd a tartozás mára többszörösére növekedett.)

Egy végrehajtó SOHA nem zár le egyetlen ügyet sem befejezetlenül hanem időről időre előveszi és ezáltal az elévülés rendre megszakad, egyben újra kezdődik.

Ha tudnak fizessenk be egyöszegben egy nagyobb résztartozást, a többit meg önként fizetve részletekben havonta, vagy a letiltás egálig.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Dr.Attika # 2009.07.29. 19:45

Azért ez nem így van Monalisa. Végrehajtási eljárásban csak végrehajtási cselekmény szakítja meg az elévülést. Tehát kérdés, hogy kitől jött ez a határozat? Kérdés továbbá, hogy mikor zárta le a végrehajtó? Az is furcsa, hogy 1994-es tartozás mikor és hogyan kerül csak 2004-ben végrehajtóhoz? Lehet, hogy az elévülés már ebben az időszakban bekövetkezett.

monalisa1 # 2009.07.29. 20:02

Köszönöm. Az 1994-es dátumot figyelmem elkerülte...

panikolo # 2009.08.25. 05:54

Tisztelt Hölgyeim és Uraim,

régebben fordultam önökhöz tanácsért különböző adósságaimmal kapcsolatban(2oldallal hátrébb), melyeket szeretnék felszámolni minél kisebb többletköltséggel - tekintve hogy az eredeti pár tízezer forintos tartozásokból százezresek lettek időközben a különböző kamatoknak köszönhetően... Ehhez szeretnék egy megfelelő tárgyalóképes ügyvédi segítséget kérni aki a megbeszélt díjazásért cserében segítségemre lenne mind jogilag mind érzékelhetően pénzügyileg is - amennyiben ez lehetséges.

Jelentkezésüket e-mailben várom az eladod kukac freemail pont hu címre.
(Budapesti vagyok)

Köszönöm

plékokas # 2009.08.26. 09:06

Tisztelt szerkesztöség !A vpop kiszabott rám 20 000 000 forint birságot,amit késöbb átadott az APEH nak behajtásra !Azt szeretném megtudni,hogy ennek az összegnek van e elévülési ideje ? Tisztelettel Plékokas

nandy # 2009.08.27. 13:46

Van, de nem hiszem, hogy veszni hagyják...

plékokas # 2009.08.30. 17:50

Tisztelt nandy!Az elözö kérdésemmel azt szerettem volna megtudni,hogy a birságomnak mennyi az elévülési ideje?Már 4 éve hogy kiszabták a birságot,eddig nem tudták behajtani! válaszodat előre is köszönöm, tisztelettel:Plékokas

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.30. 19:37

5 év. De ez mindegy. Az APEH minden évben legalább egyszer csinál egy végrehajtási cselekményt, és azzal az elévóülés megszakad. Jó a nyilvántartásuk, nem feledkeznke meg rólad.

.Sziszka. # 2009.08.30. 22:04

Plékokas,5 év az elévülési idő.Engem a Vpop 14 200 000 ft-ra bírságolt 2002-ben.Cigit csempésztem és lebuktam.Behajtani nem tudták a zsét.Én tavaly megérdeklődtem hogy mi a helyzet és kértem őket hogy töröljék a bírságot elévülés miatt.Ezután két hónappal kaptam egy határozatot hogy törölték a bírság hátralékomat elévülés miatt.Ismerek olyat is akit a Vpop 87 000 000 ft-ra bírságolt("bort" gyártott) és neki is törölték a hátralékot.

plékokas # 2009.08.31. 20:25

Köszönöm az értékes infot,majd türelmesen várok!üdv,Plékokas

ervoli # 2009.09.23. 06:14

Jó napot mindenkinek!

Tudna-e valaki tanácsot adni?

A tegnapi napon kaptam a hírt ,hogy a nagymamám lakásához, ahol valóban laktam , egy férfi érkezett és engem keresett.Egy ügyvédi iroda megbízásából, hogy egy T-mobilos mobiltelefon tartozásról értesítsen. Én nem is emlékszem mióta nem volt t-mobilos telefonom , egyszer nagyon nrégen volt .. de az sem rémlik ,hogy tartozás lett volna.
A nagymamám címén 2 éve nem lakom.. miért ott keresnek vajon.. miért nem az állandó lakcímemen?
Nem hagytak semmilyen iratot, csak aláírattak egy papírt a nagymamámmal ,hogy nem lakom ott, és hogy keressem meg őket!
Ilyenkor mit kéne tennem?

Előre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.23. 06:19

miért ott keresnek vajon..
Azért, mert azt adtad meg a szerződéskor, és a változást elmulasztottad bejelenteni a másik félnek.

Egyébként az ügyvédi irodák nemigen küldenek senkit, hogy személyesen szólítson fel. Valami "követeléskezelő és magánnyomozó" lesz az inkább.

ervoli # 2009.09.23. 10:06

Nem jelentettem be , mert nem volt mit.
kb 6 évvel ezelőtt volt T-mobilos telefonom , az előfizetést lemondtam, azóta semmi jelzés nem volt.

Még ha lett is volna valami számlatartozás 1 év alatt elévül? vagy rosszul tudom?
Most várjak amíg itt fog kopogtatni valaki a saját címemen, vagy nyomozzam ki a telefonszámukat és én hívjam őket ,hogy nem tudok tartozásról?
Mert semmi elérhetőséget nem hagytak.

ervoli # 2009.09.23. 10:12

Azért nem jelentettem be mert nem volt mit.
Kb 5-6 éve volt T-Mobilos telefonom, az előfizetést lemondtam azóta semmi jelzés nem volt.

Még ha lett is volna valami számlatartozás állítólag 1 év múlva elévül, vagy rosszul tudom?
Most várjam meg amíg itt kopogtat valaki a saját címemen , vagy nyomozzam ki a telefonszámukat, és hívjam én, hogy nem tudok a tartozásról?
Mert csak az ügyvédi iroda nevét mondta meg.

Köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.23. 10:36

Olyan nagyon nem kell nyomozni. Akár a kamara honlapján, akár a telefonkönyvben biztosan megtalálod.

bbkati # 2009.10.02. 08:14

kedves Fórumozók,
Azt szeretném kérdezni hogy végrehajtási cselekménynek számit-e a végrehajtási lap kiállítása és végrhatjó irodának átadás. A történet a következő: van egy otp faktoring-os tartozásom. unokatestvérem részére vettem fel hitelt naivan, aki akkor nagy bajban volt. jóhiszemű voltam segiteni akartam. nem fizette vissza időben, ezért 2004.augusztusban a bíróság fieztési meghagyást adott ki és jogerőre emelkedett. ekkor nagy viták árán befizette a tartozást. Legalábbis ezt állította. Én pedig elhittem mert 5 évig semmilyen újabb felszólitást nem kaptam. Most szeptemberben kaptam viszont egy levelet egy végrehajtótól hogy az eredeti tartozás 4-5szörösét fizessem ki egy hónapon belül illetve nyilatkozzam adataimról hogy a végrehajtást megkezdjék. Mivel nem látok sok esélyt arra hogy a befizetés bizonylatai előkerülnek, valószinü sohasem voltak.. :-( ezért elévülési kifogással szeretnék élni. Ez addig biztos hogy nem kaptam értesítést 5 évig de a végrehajtó most mellékelte a végrehatjó lapot is ami ez év májusában keletkezett. A biróság küldte a végrehajtónak. Ebből én akkor nem kaptam. Ez megszakíthatta az elévülést?
köszönettel!!!!!

végrehajtó1 # 2009.10.02. 08:30

igen

bbkati # 2009.10.02. 08:42

köszi a gyors választ! Akkor gondolom nem is érdemes elinditanom a kifogást.. Természetesen elsősorban próbálom az ismerősömön behajtani vagy a bizonylatokat vagy a pénzt. De, emellett végig kell gondolnom a lehetőségeimet, így még egy kérdésem lenne, kérhetek részletfizetést a végrehajtótól? Ennek a benyújtásának van határideje? és formai követelménye?
Nagyon köszi a segítséget, eléggé kétségbe vagyok esve de mindezek mellett szeretnék a lehető legjobban kijönni a dologból..
köszönöm!!!

végrehajtó1 # 2009.10.02. 08:53

Talán segít:

52/A. § (1) A végrehajtó a természetes személy adós kérelmére - az adótartozás és az adók módjára behajtandó köztartozás kivételével - megállapíthatja a pénztartozás részletekben történő teljesítésének feltételeit, ha az adós vagyontárgyainak felkutatása és lefoglalása iránt intézkedett, és az adós a végrehajtandó követelés egy részét már megfizette. A végrehajtó a végrehajtás alá vonható vagyontárggyal nem rendelkező adóst is tájékoztatja a részletfizetés lehetőségéről és feltételeiről.

(2) A részletfizetés megállapításáról és tartalmáról a végrehajtó jegyzőkönyvet készít, amelyet kézbesít a feleknek. A jegyzőkönyvben a feleket tájékoztatni kell a (3) bekezdésben foglaltakról és arról, hogy a végrehajtás folytatására milyen esetben kerül sor.

(3) A végrehajtást kérő a jegyzőkönyv kézhezvételétől számított 15 napon belül írásban értesítheti a végrehajtót arról, hogy nem ért egyet a részletfizetés tartalmával, és a részletfizetés tartalmára, a részlet összegére is javaslatot tehet, valamint további biztosítékot kérhet az adóstól a teljesítésre.

(4) Nincs szükség további intézkedésre, ha a végrehajtást kérő a jegyzőkönyvben foglaltakkal egyetért, vagy nem tesz a (3) bekezdés szerinti nyilatkozatot.

(5) A végrehajtó a végrehajtást kérő (3) bekezdés szerinti nyilatkozata alapján a következők szerint módosítja a részletfizetési feltételeket:

  1. a részletfizetés megállapítását visszavonja, ha a végrehajtást kérő nem ért egyet a tartásdíjra, munkabérre vagy vele egy tekintet alá eső követelésre engedélyezett részletfizetéssel, vagy ha a magánszemély végrehajtást kérő úgy nyilatkozik, hogy létfenntartását veszélyezteti a részletfizetés, a gazdálkodó szervezet végrehajtást kérő ellen pedig csőd-, felszámolási vagy végrehajtási eljárás van folyamatban,
  2. az a) pont alá nem tartozó esetekben jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet végrehajtást kérő esetében a részletfizetést legfeljebb 1 évre, természetes személy esetében pedig legfeljebb 6 hónapra állapítja meg,
  3. a részletfizetés megállapítását további, a követelés összegével arányban álló részteljesítéshez kötheti, ha a végrehajtást kérő nyilatkozata erre vonatkozott.

(6) Ha az adós tartozása olyan szerződésből vagy egyoldalú kötelezettségvállalásból (e bekezdésben a továbbiakban együtt: szerződés) ered, amely alapján havi részteljesítésre volt köteles és az adós a szerződés szerinti lejárt részleteket megfizette, valamint az eredeti szerződés szerinti részteljesítésnek megfelelő összegű részletet fizet, vagy ilyen összeg kerül tőle levonásra, a végrehajtó az (1) bekezdés szerinti feltételek fennállása esetén ezen összegben állapítja meg számára a részletfizetést. Ebben az esetben a részletfizetés jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet végrehajtást kérő esetében 1 évnél hosszabb időre is megállapítható.

(7) Ha az adós ellen több végrehajtás van folyamatban, részletfizetés csak valamennyi követelésre és valamennyi végrehajtást kérő nyilatkozatát figyelembe véve állapítható meg.

(8) Ha a bíróság a részletfizetés megállapításával kapcsolatban előterjesztett végrehajtási kifogásnak helyt ad, a végrehajtó intézkedését módosíthatja és megállapíthatja a részletfizetés feltételeit vagy azt, hogy a részletfizetés nem áll fenn.

53. § (1) A végrehajtó a végrehajtás szüneteléséről - az okát is feltüntető - jegyzőkönyvet készít, és a jegyzőkönyv másolatát megküldi a feleknek.

(2) Ha a halasztást vagy a részletekben való teljesítést a bíróság engedélyezte, ezt - az (1) bekezdés alkalmazása helyett - fel kell jegyezni a végrehajtási ügyiraton.

54. § (1) A végrehajtást akkor lehet folytatni, ha az 52. §

  1. pontja esetén a személyazonosság megállapításához szükséges adatok pótlására került sor,
  2. pontja esetén a végrehajtást kérő a jogutódlás megállapítása iránti kérelmet terjesztett elő,
  3. pontja esetén a végrehajtást kérő a közreműködési kötelezettségének eleget tesz,
  4. pontja esetén valószínűsítették, hogy az adósnak van olyan vagyontárgya, amely lefoglalható, illetőleg értékesíthető,
  5. pontja esetén a végrehajtást kérő a költséget előlegezte,
  6. pontja esetén a halasztás időtartama eltelt, illetőleg az adós a részlet teljesítését elmulasztotta,
  7. pontja esetén a szünetelés törvényben megállapított oka megszűnt.

(2) A végrehajtó által adott részletfizetés esetében a végrehajtást folytatni kell, ha

  1. az adós bármely részlet teljesítését elmulasztotta,
  2. az adós ellen más követelés behajtására is indult végrehajtás és annak során vagyontárgyai értékesítésének van helye,
  3. az adós jövedelmi, vagyoni helyzetében lényeges változás állt be és a végrehajtást kérő ezt valószínűsítette,
  4. a bíróság megállapította, hogy az adós a lefoglalt vagyontárgyat a végrehajtás alól elvonta.

(3) Az (1) bekezdés e) pontjában írt esetben - ide nem értve azokat az eseteket, amelyekben költségmentesség folytán az állam köteles a végrehajtási költség előlegezésére - nincs helye az eljárás folytatásának, ha a szünetelés megállapításától számított 1 éven belül a költséget nem előlegezték; ebben az esetben a végrehajtás megszűnik.

Momo666 # 2009.10.13. 09:07

Kedves Fórumozok!
Az lenne a kérdésem, hogy van egy t-mobilos tartozásom 2004-ből!Az illető aki csinálta ma már börtön büntetését tölti és nem mostanában szabadul.A bíróságra 2006 decemberében került az ügy:A levélben azt írták végrehajtási lap szerinti tartozás 2009.11.06.-ig!A kérdés ha eddig nem tudom befizetni elévül vagy jönnek foglalni?164 e Ft van szó?
válasz sürgős lenne!
Előre is köszönöm: tisztelettel: Momo!

végrehajtó1 # 2009.10.13. 10:13

A követelések elévülése 5 év. Ha nem volt közben semmilyen vh cselekmény.Azt neked kell tudni mikoro a tartozás és próbálták-e már behejtani

Momo666 # 2009.10.13. 10:24

Kedves Végrehajtó1!
2007-ben kaptam egyszer egy hasonló levelet azt továbbítottam az illetkésenek, aki persze most kiderült nem fozette, és most kaptam megint 1et!
Ez a dátum mire vonatkozhat?
végrehajtási lap szerinti tartozás 2009.11.06.-ig!
Mert most még csak 10.13.-at írunk!
Köszönöm Momo

monalisa1 # 2009.10.13. 19:02

Nov. 6-ig határidő a tartozás rendezésére, azt követően bármikor "kopoghat" a végrehajtó.

Javaslom egy nagyobb összeggel menj te be hozzá mielőbb, a különbözetre meg kérj 3-4 részletre lehetőséget.

Legalább is én ekként értelmezem a dolgot.

A "kedves ülőtől" meg majd megpróbálhatod behajtani a tartozást miután kiszabadul és lesz munkajövedelme...

"Lisa"
laikus hozzászóló

Kombany # 2009.11.10. 14:54

Üdv!

Páromnak volt OTP -s folyoszámla-hitel tartozása.
Évekig nem tudta visszafizetni, mert olyan anyagi helyzetben volt.
5 év letelte előtt hozakodott elő vele az EOS KSI nevű cég.
Minden további nélkül belementek egy 12 hónapos részletfizetésbe.
Ha látják, hogy jóhiszemű vagy, akkor engednek részletekben törleszteni!

Feren19 # 2009.11.15. 17:33

Üdv
nekem olyan gondjaim lennének hogy 3 tartozásom van...1 van az OTP nél egy 100eFt "á" hitel,60 ezres vodafon internet tartozás..és egy T mobilos 200 000 ezer(volt egy 60 ezres számlám nem tudtam be fizetni kamat szerzemény bontás gondolom én)...19 éves vagyok tulajdonomban nincs semmi...szüleimnél élek sajnos ezek a tartozások a munkahelyem elvesztése miat történtek meg mert nem tudtam fizetni őket...a OTP tartozást intézem a jövőhetén szüleim jóvoltából...de a többivel nem tudok mit tenni havi 28e forintos segélyből élek...a Tmobilos behajtok már nem is egyszer kerestek telefonon de nem tudok mit tenni egyszerűen nincs anyi anyagi hát terem hogy be tudjam fizetni minden forint számít..mit tudnék teni? vagy mi lesz most,börtönbüntetés vagy mit várhatok..válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm!!!