tartozás elévülése?


adzam # 2009.06.12. 07:36

A II. fokú itéletet a biró 2004. 06.08-án hirdette ki. Ez már elévült vagy a kézbesités napja számit?

monalisa1 # 2009.06.12. 16:33

Egy II. fokú itélet a kihírdetéstől jogerős, ellene fellebbezésnek helye nincs. Az itélet írásban történő megszövegezése valamint a kipostázás/kézhezvétel itt már nem játszik.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Grád András # 2009.06.12. 18:44

"Az itélet írásban történő megszövegezése valamint a kipostázás/kéz­hezvétel itt már nem játszik."

Bocs, de azért ez nem egészen így van! Az egy dolog, hogy az ítélet mikor jogerős, de pl. a végrehajtásra a kézhezvételtől számítva van 15 napja az érintettnek, nem a kihirdetéstől! Vagy pl. a Strasbourghoz fordulásnál is főszabályként a kézhezvétel időpontjától számított 6 hónap áll rendelkezésre. Nem vagy jogász, nem kellett tudnod, de nem akartam hogy akaratlanul, jószándékúlag is félrevezess bárkit! :-)


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2009.06.12. 19:10

Köszönöm.
Azonban ha szabadna "védekeznem", a kérdező a II. fokú itélet jogerőre emelkedését kérdezte - semmi egyéb többet.

A további legnagyobb tisztelettel és üdvözlettel.

lexa7 # 2009.06.17. 09:20

Szeretnék megkérdezni néhány dolgot, előtte a rövid tények:
édesapám ittas vezetőként összetörte vadonatúj családi autónkat néhány éve, ő börtönbe került, viszont az ebből kifolyó tartozásokat (autótörlesztés) senki nem fizette.
ma már itthon van, de esze ágában sincs törleszteni a tartozását, ami jelenleg 3 millió felett van már. a nevén nincs semmi, pedig már jöttek behajtani. nem dolgozik, pont azért hogy ne tudják vonni. (mintaember)

A kérdésem az lenne, hogy még mindig úgy van e, hogy tartozását a gyermekei öröklik?
Illetve, milyen arányban (érkezési sorrend?)?
a tartozás kamatozhat a végtelenségig?

nincs semmi kiskapu?

monalisa1 # 2009.06.17. 22:18

Egy házasságban egyetemleges kötelezettség vállalás van, tehát egymás tartozásaiért kölcsönösen felelnek.

A tartozást a gyermekek csak akkor öröklik meg ha azt a feleség se tudta/akarta rendezni.

A negatív örökséget nem kötelező felvenni, igaz, ebben az esetben az esetleges pozitív örökség is elvész.

Nincs "érkezési" sorrend, egyarányt örökölnek.

monalisa1 # 2009.06.17. 22:25

Igen, a tartozás sajnos "kamatozik", vagyis mindig rárakódik a végrehajtás- vagy annak kisérlete nem kevés költsége is.

Kiskapu nincs, végső soron a család szívja meg a dolgot.

Ahhoz, hogy a továbbiakban keletkező/felgyülemlő esetleges ujabb tartozások miatt anyukátoknak ne kelljen fizetnie, bocs, de haladéktalanul el kellene válnia az aputól - legalább is jogilag.

lexa7 # 2009.06.18. 06:39

Ne haragudj azt kihagytam, hogy már elváltak, tehát anyától nem követelnek semmit. Apának meg nincs semmije.
"A negatív örökséget nem kötelező felvenni, igaz, ebben az esetben az esetleges pozitív örökség is elvész."

  • ez azt jelenti, hogy nem hajthatják be rajtam vagy testvéreimen?

Nagyon köszönöm a segítéget!

kadaj01 # 2009.06.18. 06:52

"ez azt jelenti, hogy nem hajthatják be rajtam vagy testvéreimen?"

Abban az esetben nem fogják tudni, ha visszautasítjátok a örökséget. Viszont, akkor nem is kaptok semmit(dehát, mint írod nincs semmi édesapád nevén, akkor mindegy), mert olyan nincs, hogy erre igényt tartok az örökségből(pl ház), arra meg nem(tartozás).

lexa7 # 2009.06.18. 13:34

monalisa1, kadaj01

Persze, persze értem!
Amúgy sem kellene tőle semmi, de ez mindegy is.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Remélem ez nem fog változni ha oda kerül a sor.
legalább kicsit megnyugodtam, tényleg köszi nektek!

lexa7 # 2009.06.18. 13:34

monalisa1, kadaj01

Persze, persze értem!
Amúgy sem kellene tőle semmi, de ez mindegy is.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Remélem ez nem fog változni ha oda kerül a sor.
legalább kicsit megnyugodtam, tényleg köszi nektek!

monalisa1 # 2009.06.18. 15:31

Meg kellene próbálni az apukátokat gondnokság alá vetetni - a háziorvosnál indul a dolog és onnantól kezdve egy elég hosszas procedura -, de egyrészt az alkoholelvonó..., másrészt a továbbaiban nem tudna hitelt/adósságot halmozni.

Az biztos, hogy kézzel-lábbal tiltakozni fog ellene, de a végső szót a bíróság által elrendelendő igazságügyi elmeorvosi szakértői vélemény mondja ki.

Gondnok bármelyikőtök lehet a családból.

Eravera # 2009.06.23. 13:22

2006-ban voltam a vodafonnál ügyfél, sokat telefonáltam külföldre mivel a párom kint dolgozott, ezt a vodafone „ki is használta“ és egyre nagyobb számlákat küldött ki, amik már-már irreálisak voltak, de ugye utána menni nem nagyon lehet a hívásoknak :( Egy ideig fizettem a számlákat de amikor már pofátlanul 300 ezer !!! forintos számlát küldtek, akkor leálltam. nincs az az ember akit ennyit eltelefonálna egymaga !!! Persze a tartozásomat átadták egy behajtó cégnek, akinek aztán a felét mégis kifizettem de többet nem tudtam. Ez után a behajtó cég tudomásom szerint visszaadta az ügyet a Vodafonnak, akik egyetlen egy sima levelet küldtek, amiben közlik, hogy ha a fennmaradó összeg felét befizetem egyösszegben, akkor a felét elengedik. Persze eszem ágában sem volt befizetni, hiszen nem tartottam reálisnak. nem is reagáltam rá semmit.(talán ez hiba volt ) ENNEK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVE Most azonban ujabb levél jött a behajtó cégtől, hogy rendezzem a tartozásomat mert megvásárolták a vodafontól. Vajon rám vonatkozik az 1 éves elévülés ?

kockaftc # 2009.07.14. 13:58

Jó napot!
Azt szeretném megkérdezni az ügyvéd uraktól, hogy volt egy telecom tartozásom ha minden igaz 2001-ben egy 165 ezer forintos ősszeget hoztak ki számunkra, és most kaptunk egy végrehajtóssági idézést.Rögtön azt írták nekünk, hogy ha nem jelentkezünk akkor rendőrséggel jönnek foglalni. A kérdésem az lenne, hogy erre nincs valami jogszabály, hogy 5 év elévülésidő van-e?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.14. 16:42

Egy év a az elévülési ideje. De ez nem egy abszolút határidő, ha megszakítják, mindig újra indul.

libre # 2009.07.19. 14:09

Jó napot kívánok!

Kaptam egy felszólító levelet az OTP Faktoring cégtől, hogy fizessem be a 37.760 Ft tartozásom, mert egyébbként bíróságra viszik az ügyet. Kérésemre tájékoztattak, hogy az OTP bank felé volt 12.135 Ft tartozásom -ami a folyószámlám megnemszüntetése okozott, mert pénzforgalom alig volt rajta néhány hónapig és pluszban hagytam- amit 2000.11.30.-án adott át ennek a cégnek. A gond csak az, hogy az elmúlt 9,5 év alatt semmilyen értesítést vagy felszólítást nem kaptam sem ettől a cégtől, sem azt megelőzően a banktól.
Van erre valami jogi szabályozás?
Az alaptartozást elismerem, mert az én hibám volt, hogy elfelejtettem megszüntetni a számlám, de a kamatokat nem tartom tisztességes követelésnek mivel majdnem 10 év után küldtek "emlékeztetőt".

Tiszteletem.

monalisa1 # 2009.07.19. 14:29

Hát ez tipikus alvószámla, a bank évről évre ráterheli az aktuális nyílvántartási, kezelési költségét stb.

Bocs, de nem kellett volna "nyítva felejteni" a számlát, vagyis még 2000-ben meg kellett volna szüntetni.

Kamat pedig nem csak pozitumra van hanem az esetleges negatívumnak is.

A behajtócégnek meg költsége...

Kérd hogy az összeget 2-3 részletben hadd fizessed meg.

"Lisa"
laikus hozzászóló

nandy # 2009.07.19. 15:57

Szinte teljesen valószínűtlen az, hogy egy behajtással foglalkozó cég 9 évig "elfelejtse" behajtani a pénzt. Az már valószínűbb, hogy küldtek felszólítást, csak nem vetted át. Ilyenkor visszamegy a levél "nem kereste" jelzéssel, és általános esetben újra indul az 5 év elévülési idő...

Jobb lenne megegyezni velük...

Egyjogász # 2009.07.19. 16:58

Na mondjuk vannak itt azért a Fórumon is sztorik arról, hogy ügyvédi felszólításokat küldözgetnek elévült követelések megfizetése érdekében.....

Ha 5 éve tényleg nem kaptál semmit, a követelés elévült, bírósági úton nem bahajtható.

libre # 2009.07.19. 17:14

Köszönöm a válaszokat.
Tudom, hogy nem kellett volna "nyitva" felejtenem a számlám de mivel hosszú ideig nem használtam, aztán meg váltam, költöztem, stb., teljessen elfelejtettem még avval is foglalkozni. De metörtént, ez most már mindegy, mert valóban az én hibám.
Nem tudom, hogy ez mennyire valószínűtlen, de tényleg nem kaptam semmi értesítést. Bár én már nem lakom az akkori lakcímen, de a szüleim igen, és minden más küldemyényt megkaptam és kapok azóta is. Mindent átvesznek, mert nem tudhatják mi fontos nekem és mi nem.
Ha netán küldtek volna levelet, ami nem jutott el hozzám, annak elvileg van valahol nyoma? És ha igen, azt kikérhetem? Vagy milyen módon tudom ill tudják bízonyítani, hogy küldtek/nem küldtek értesítést, és ezáltal elévült vagy nem évült el a tartozás?
Nem az összeg miatt, hanem az eljárás miatt kérdezem.

nandy # 2009.07.19. 22:16

Írásban kell kérni, hogy bizonyítsák az el nem évülést (pl. mutassanak 4-5 évvel ezelőtti tértivevényt). Ha ilyet nem tudnak mutatni, akkor valóban csak ijesztgetnek.
Ennek ellenére előfordulhat, hogy bírósághoz fordulnak, a bíróság majd fizetési meghagyást bocsát ki (hivatalból nem vizsgálják, hogy elévült-e, jogos-e a követelés vagy sem). Na, ennek kell ellentmondani, pl. hivatkozni az elévülésre.

Jó ha tudod, hogy kérni mindig kérhetik, max. bírósági úton nem mindig lehet behajtani a tartozást.

@Egyjogász: Te is tudod, hogy leginkább a BKV sajátossága az el nem küldött felszólításra való hivatkozás :)) Na jó, meg egy-két telefontársaságé, akiknek mindig utólag jut eszükbe a követelésük... Az OTP Faktorint nem erről "híres".

libre # 2009.07.20. 06:33

Köszönöm a válaszát!

Tiszteletem!

n978 # 2009.07.22. 18:10
Jó napot kívánok mindenkinek! Sajnos én is bele estem egy faktoringós tartozásba.Közel fél millió forintról lenne szó.A tartozásról utoljára 200
  • ben kaptam felszólítást.Azóta semmilyen levelet nem kaptam ,majd csak legkorábban 2009 04 hóban.Ez egy tv vásárlás volt még 1998-ban Mivel intézetben nőttem fel így nem nagyon tudtam még akkor a dolgoknak a súlyát.Nem volt ki megmutassa.Csak ha még egyszer kaphatnék az élettől egy esélyt nagyon boldog lennék.De most perpillanat nem így érzem.Tudom a lehetetlen szeretném.De csak azt szeretném megkérdezni hogy így 7 év után esetleg elévül e egy ilyen ügy?
Nagyon szépen köszönöm a válaszát az ügyvéd úrnak.
monalisa1 # 2009.07.22. 18:34

Egy pénztartozás elévülési ideje 5 év. Ha ezen időn belül akár csak egyszer is jött hivatalos levél a hitelezőtől és/vagy a behajtócégtől - és benne felszólítás a fizetésre, akkor az elévülési idő megszakadt ill. újra indult az 5 év.

Javaslom kérd, hogy mutassák meg a tárgyban keletkezett összes levelet - mármint amít neked írtak.

Ha sajnos jogos a követelés, akkor kérj részletfizetést és kezd el a fizetésedből a teljesítést - egálig.

Azonban elfordul, hogy egy tartozás időközben elévült azonban próbálkoznak hátha mégis fizet a delikvens...

Külön írom: esetleg előfordulhat, hogy amikor a tv-ét vetted még az intézeti címed volt megadva, azóta bizonyára máshol laksz - akár többedszer is -, és csak most találtak meg. Vagyis lehet, hogy az egyik másik előző címedre már történt levélbeni kiértesítés, de a postás "nem kereste" és/vagy "elköltözött" megjelöléssel azt visszaküldte. Tehát az 5 éven belül akár többször is kereshettek téged...

Az adós mindig köteles az éppen aktuális címét tudatni a hitelezővel, hogy legyen hová küldeni a csekkeket, leveleket.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Ancsy # 2009.07.29. 14:32

Sziasztok!
Nekem egy olyan problémám lenne, hogy anyukámék vettek egy kocsit 1994-ben ... Amit fizetés elmaradás miatt a bank elvett. Majd egy végrehajtóhoz került az ügy 2004-ben vmikor...
Most jött egy határozat 1.650.000 ft-ról ( 375.000ről indult, rájött a kamat azóta ), miszerint apám fizetését letiltja a bank.
Kérdezném én hogy ha egyszer egy végrehajtó lezárta az ügyet fizetés hiány miatt.... Akkor elővehetik ezt még?? Tudom van az a bizonyos 5 év elévülés, de abból már csak pár hónap lehet...és azóta megy a kamat...miért nem előbb keresett meg?? nem lehet ezzel valamit csinálni ???
Valaki segitsen