tartozás elévülése?


kovi8484 # 2012.04.29. 09:38

henri

Ha te egy céggel szerződést írsz alá, azzal kötelezvényt is vállaltál, amibem joguk van ködbérezni, és kamatot felszámolni!
A fizetési meghagyásra ha nem reagálsz, ki zárod magad abból, hogy részletfizetést kapj.
Azzal, hogy elzárkozól csak tovább nőnek a költségeid, kérj részletfizetést ezzel lezárják az ügyed, és akkor nem szaporodnak tovább a költségeid!
végrehajtó1 csak ossza a tanácsokat, de helyetted nem fogja a plussz költségeket kifizetni


Mérlegképes könyvelés
Pénzügyi és számviteli ügyintézés
www.kerelmek-beadvanyok.hu

henri # 2012.04.29. 08:46

Köszönöm.

végrehajtó1 # 2012.04.29. 08:00

A közjegyzőnél még nem kell ragoznod.Annyi:ellent mondok.

Majd ha kis értékü per lesz belőle akkor írásban hivatkozz z elévülésre.

henri # 2012.04.28. 19:15

Sziasztok. 2010.04 hónapban nem tudtam befizetni a telefonszámlámat. Felmondták a szerződést, kötbér stb stb. Nem kaptam semmilyen hivatalos levelet, felszólítást. 2011 Decemberében kaptam egy sima levelet amiben egy ügyvédi iroda szólított fel , hogy ismerjem el a tartozást és fizessek akár havi részletekben is. itt a fórumon azt javasolták ,hogy ne foglalkozzak vele mert már elévült a tartozásom. Igaz ez? Most kaptam egy fizetési meghagyást amiben ugyan ezek a tételek és dátumok szerepelnek. Mit írjak a közjegyzőnek, mire hivatkozva mondok ellent? Köszönöm előre is. Balázs

végrehajtó1 # 2012.04.28. 12:11

Tudok-e tenni ebben az ügyben lépést

Akor ha van gyerek és gyerektartás címen letíltatod a jogosultal

Poandi # 2012.04.27. 15:23

Tisztelt Fórumozók ,

Az volnan az elvi kérdésem ,hogy haszonélvezetre terhelhető -e tartozás ? (APEH ,bank)

Válaszuk előre is köszönöm .

szormike # 2012.04.27. 06:16

Tisztelt Jogi forum!
Az iránt érdeklődnék hogy van három banki hiteltartozásom.Amit eleinte tudtam fizetni később már nem.Ezeket 2005-2006.évben vettem fel.Most birósági úton végrehajtást tettek rá.Ami úgy néz ki hogy fizetési levonást fogok kapni.Néha kaptam a banktól felszólitó levelet, De azt szeretném megkérdezni hogy ez elévülhet-e.?Tudok-e tenni ebben az ügyben lépést vagy hogy elhúzni a fizetési levonást hogy ne egyszerre hármat vonjanak le.Mert ha levonják a fizetésem 50 százalékát akkor a rezsit nem birom majd kifizetniés akkor azzal lesz a gondom.
Nagyon köszönöm segitségüket.

C a s a b l a n c a # 2012.04.26. 11:47

Simán lehetséges, hogy elévült a követelés. Ezt kerek-perec írjátok meg az OTP Faktoringnak, jelezve, hogy amennyiben az elévülést vitatják, igazolják már, hogy mikor és kinek küldtek tértivevényes felszólítót, amely átvételre került.

csucsfej # 2012.04.26. 05:53

Kedves Fórumozók!

A héten kaptam egy sima levelet az OTP Faktoringtól amiben szerintük 161.000Ft tartozásom áll fenn.
A dolog lényege, hogy volt náluk folyószámlám és mellé "A" hitelkeretem. 2005-ben átpártoltam egy másik bankhoz. 2006-ban kaptam utoljára levelet az OTP Banktól,hogy megszüntetik a számlámat mert nincs rajta semmilyen pénzforgalom.Ezek után kb. 1,5 hónapja hívtak telefonon és akkor jelentkezett az OTP faktoring de nem értem rá velük beszélgetni kértem a hölgyet hívjon vissza később na azóta sem hívott gondoltam akkor csak rájöttek, hogy elévült a tartozás.Erre most kaptam ezt a levelet.
Ilyenkor mi a teendő?
Elévülhetett, már a tartozás?
Vagy vegyem fel velük a kapcsolatot?
Igazából nem akarom és nem is tudom kifizetni a 160.000Ft-ot.
De ha nekik nem hiányzott 2005 óta akkor most már hova akarnak értesítgetni volt rá 7 évük!

Sajnos pontos dátumot,hogy mikor szüntették meg a számlát nem tudok.
Mit javasolnak felhívjam Őket egyeztetés céljából,vagy mit tegyek???
Nem szeretném ha jogi útra terelődne a dolog és kiderül ,hogy mégsem évült el a tartozás.

Köszönöm

ristvan # 2012.04.24. 17:16

Tisztelt Kovács úr!

Először is köszönöm gyors válaszát - amivel sajnos, lássuk be, túl sokra nem megyek.
Romantikus regények helyett viszont átolvastam ezzel a témával (ill. saját problémámmal) kapcsolatos fórumokat. Ezek valamelyikében egy egykori porul járt "sorstársam" írta, hogy a végrehajtók, két hatósági tanúval kvázi behatolhatnak az adós ingatlanában, lefoglalhatnak (elvileg) bármit, majd a "betörésről" és a foglalásról készült jegyzőkönyvet hátrahagyva, angolosan távoznak.
Ezért kérdeztem meg előző levelemben, hogy milyen jogköre van a behajtónak, hogy ilyesmit egyáltalán megenged számukra a törvény? Hogy aggódnom kel-e amiatt, hogy esetleg olyasmit foglalnak le, ami szállásadómé - mert azt ő kissé zokon venné...

Mégegyszer hangsúlyozni szeretném: nem megúszni szeretném ezt az egész históriát (olcsón) - hanem szeretném tisztázni magam ez a hamis adós vád alól!

Tisztelettel,

ristvan

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.24. 09:29

Akinek a vagyoni, jövedelmi helyzete nem teszi lehetővé, hogy ügyvédet bízzon meg, az a kormányhivatal igazságügyi szolgálatától kérhet támogatást.

Egyébként piszok messze van még innen a végrehajtás, és a végrehajtókról kialakított képzeteid is nagyon tévesek. Talán túl sok XIX: sz.-i romantikus regényt olvastál.

ristvan # 2012.04.23. 17:59

Üdvözlöm!

Banki, személyi kölcsönnel kapcsolatos ügyben kérném a fórumozok segítségét!
1998 decemberében hitelre vettem egy számítógépet, az OTP biztosította a 189,237 HUF hitelt, amit 36 hónapra kaptam.
A hitelt az utolsó fillérig, időre visszafizettem, és rendes állampolgárként éveken át őriztem a befizetési csekkeket, míg 2010-ben úgy gondoltam, nincs értelme tovább őrizgetnem, ezért kidobtam őket.
Pár napja kaptam egy levelet egy behajtó cégtől, amiben tájékoztattak, hogy 831,051 HUF tartozásom van az OTP felé, és ha egy héten belül befizetek az ő számlájukra 8000 forintot, akkor elengednek a tartozásomból 297,597 forintot, ergo csak alig több, mint fél milliós tartozásom marad, amit 60 havi további részletben törleszthetek.
Mit lehet ilyen esetben tenni? Nyilván már nem tudom bizonyítani, hogy befizettem az összeget - azt nem értem, ez a befizetés miért nem jelent meg az OTP-nél?
A behajtó cég szerint az OTP anno többször is próbált értesíteni tartozásommal kapcsolatban, ám a számomra megküldött akták közt ennek nyoma sincs. 2001. Szeptember 7-én küldtek egy érdeklődő levelet az akkori cégemnek, akik nemes egyszerűséggel letagadtak. Az OTP az említett levélben tájékoztatta a céget, hogy azért zaklatja őket, mert a számomra kiküldött leveleik rendre "Elköltözött" jelzéssel mennek vissza - ami nem igaz! A hitelfelvétel időpontjában létező, bejelentett címről 1999 őszén költöztem el, addig egyetlen sort sem kaptam az OTP-től! Ezt követően, a következő címen közel másfél évig tartózkodtam (2001 őszén költöztem el), ez idő alatt sem kaptam semmiféle levelet a banktól.
A banki akták szerint (amiket a behajtó cég kérésemre elküldött számomra) az első nekem szóló levél kelte 2001. december 21 - az első, "Nem kereste" jelzésű levél dátuma viszont 2002. december. 10.
Elnézést a sok dátumos utalásért, csak arra szerettem volna utalni, hogy ha bármiféle okból kifolyólag valóban nem fizettem volna a hitelt, és erről a bank időben értesít, akkor ez az ügy most nem is lenne, hiszen akkor még bizonyítani tudtam volna, hogy igenis fizetem.
Furcsa volt kissé számomra, amit a behajtó cég ügyintéző kérdett, amikor mondtam neki, hogy nem értem ezt az egész tartozást, hiszen én befizettem az összes csekket, időre. Azt kérdezte, milyen címre szóltak a csekkek - mert lehet, hogy nem a bankhoz folytak be a befizetéseim. (?????????????)

Szóval, mit tanácsoltok, mit tegyek - mit tehetek?
És mit tehetnek ők, a behajtók?
Jelenleg is albérletben lakom, egy ismerősömnél - ha hatósági tanúval "betörnek" és visznek, amit csak látnak, engem elevenen meg fognak nyúzni.
Egy kicsit most kétségbe vagyok esve. Munkanélküli vagyok, esélyem sincs ügyvédet fogadni. Igaz, augusztustól már valószínűleg albérletre sem lesz pénzem, lehet, börtönbe kell mennem...??

Köszönöm a segítséget.

Üdv,

ristvan

bborbely # 2012.04.12. 10:22

Tisztelt Fórumozók,

Gyanítom a kérdésem klasszikus eset,ha már felmerült volna akkor elnézést az ismétlésért.

Díjbeszedő Rt egy hete küldött egy csekket egy be nem fizetett 2004-es (!) távhő számla miatt. Állítólag ez volt az utolsó számlájuk felém, mert noha én azóta is ugyanott lakom, de a számlázást a távhő visszavette tőlük . Ha jól sejtem ez már elévült, ha más nem 5 év után mindenképpen.
Vagyis válaszolhatok nekik h ez a követelés már érvényét vesztette. Vagy tévednék ?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel,

Borbély Bálint

eszterhai_melinda # 2012.03.29. 08:20

Köszönöm válaszukat!

Gabicsek # 2012.03.28. 19:56

Az összegeket add össze, annyi a fizetési kötelezettséged.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.28. 18:38

Nem évülhetett el, ha egyszer havonta megszakították az elévülést.

eszterhai_melinda # 2012.03.28. 07:29

Üdvözlöm!
A következő kérdéssel fordulok Önhöz:
Kb.15 évvel ezelött a Budapest Banknál nyitottam folyószámlát,a fizetésemet utalta oda a cég.Felvettem egy folyószámla hitelt,100.000Ft-ot.Még kb 3-4 évig érkezett oda a fizetésem,utána már nem dolgoztam egy ideig,majd késöbb egy másik banknál nyitottam számlát.A fent említett banknál a mai napig él a folyószámla,attól függetlenül,hogy már min.10 éve nincs pénzmozgás rajta,minden hónapban küldik a számlaegyenleg értesítőt,amelyen a következő áll:
"0 Ft befizetés
0 Ft kifizetés
záró egyenleg 0
ezen számu folyószámlán pénzmozgás az adott hónapban nem történt.
Majd egy rublikában a következő.
Hátralékértesítő:
jutalékhátralék 42 630
hitel tőkehátralék: 100 000
hitel kamathátralék: 325 905
hitel késedelmi kamthátralék: 53 670
Kérjük tartozását sürgősen egyenlítse ki!Amennyiben ezt már megtette,kérjük értesítésünket tekintse tárgytalannak!"
Az lenne a kérdésem,hogy ennyi idő elteltével elévült-e a tartozás(ezen levélen kívül nem kaptam semmilyen felszólítást),a bank részéről sem történt szerződés bontás,egyszerűen csak így maradt a bankszámlám.
Megakarom szüntetni ezt a folyószámlát,és tudni szeretném,hogy milyen fizetési kötelezettségem van ebben az esetben.
Köszönöm válaszát!

kicsijuci # 2012.03.23. 18:43

A következő ügyben lenne szükségem segítségre:
2002-ben vettünk fel (3 évre) szakszervezeti kölcsönt, amit elvileg visszafizettünk.
Azért elvileg, mert valóban nem tudom biztosra állítani, hogy a futamidő végéig valóban fizettük-e, elképzelhető, hogy maradt néhány befizetetlen csekk. Tegyük fel, hogy a papírok már nincsenek meg... Valahol elfekvőben még valószínűleg megvannak, mert mindent megőrzök, de addig nem esnék neki, amíg nem tudom biztosra, hogy 5 éven túl is meg kell-e őriznem őket... :-)
(A kölcsönt 2005-ig kellett visszafizetnünk.)
Azóta a mai napig nem kaptunk semmilyen értesítést és felszólítást, hogy követeléssel élnének felénk és van még fennálló tartozásunk.
Egészen a mai napig nem is foglalkoztatott a dolog, ma azonban egy ismerős útján értesültünk róla, hogy valaki most kaparta elő a szakszervezeti kölcsönök papírjait és kiadják ügyvédnek és behajtó cégnek és rajta vagyunk a listán, elkezdik a behajtását a be nem fizetett összegeknek.
Kérdésem az lenne, hogy amennyiben valóban van tartozásunk, úgy a követelés létező-e és élő-e még, vagy elévült abban az esetben, ha jogfolytonossági hiány van és én az eltelt évek alatt erről semmilyen értesítést nem kaptam.
Egyáltalán meg kell-e őriznem 5 éven túl az iratokat?
Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Judit

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.23. 10:22

Erka, rosszul tudod; az általános elévülési idő 5 év. Kellenének azok a csekkek nagyon.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.23. 10:21

Önöktől? Én például nem küldtem semmit.

dolcsi19 # 2012.03.23. 08:28

Kaptam 1 sms-t önöktől,de nem tudom miért?! Nem tudok semmi tartozásomról? Ha tudna valaki segítséget adni erre a e-mail címre.: "dolcsi19@freemail.hu" Elöre is köszönöm! István R.

Erka1 # 2012.03.21. 14:31

Üdvözlöm!

Az az problémám lenne, hogy pár éve vettem a lányomnak gyermek enciklopédiát amit ki is fizettem. A csekkek már sajnos nincsenek meg.
Most kaptam egy fizetési felszólítást, hogy 2009.08.14-i dátummal tartozás áll fenn feléjük.
Azóta semmi értesítés nem jött tőlük.
Úgy tudom, de nem biztos, hogy ha egy éven belül nem jelentkeznek, az ügy elévül.
Mivel én tudom hogy kifizettem, de sajnos ezt már nem tudom bizonyítani, követelhetik-e az újbóli fizettetést?
Köszönettel: erka1

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.02. 08:02

Ha nincs semmije, akkor foglalási jegyzőkönyvet nem nagyon kaphatott.
Egyébként nem bűncselekmény fizetésképtelennek lenni. (Az más kérdés, hogy milyen úton-módon szabadult meg az autójától.)

vislai # 2012.03.01. 21:32

Üdvözlöm!

A kérdésem a következő lenne:

Az egyik haverom kapott egy foglalási jegyzőkönyvett sulyadó tartozása miatt melynek összeg 85225 ft+kmat meg ilyenek összesen 134500 ft. Az a helyzet hogy csórónak nincsen semmilye és nem tudja hogy mitévő legyen.
Az lenneakérdésem hogy mit tudnak vele csinálni hogy elzárás vagy közmunka fenyegeti-e? mert be is idézték a foglalást végrehajtó irodájába. a tartozás adótartozás és járulékai címen szerepel.

válaszát előre is köszönöm

tisztelettel : árpád

C a s a b l a n c a # 2012.02.29. 06:57

Kár volt kiadni az adataidat, most majd a félország hiénái minden hasonló ügyben felhasználhatják...

Az ügy elévültnek tűnik...