tartozás elévülése?


Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.07. 07:27

Ezerszer elmondtuk már: semmiféle speciális jogaik nincsenek, semmiféle speciális szabály nem vonatkozik rájuk.

AlexKirályfi # 2012.07.07. 07:32

Lehet, hogy elmondtátok ezerszer, én még nem láttam.

Ezek szerint külön jogszabály sincs a tevékenységük szabályozására, hanem csak simán összeállnak páran, és alapítanak egy Kft-t a behajtások megkísérlésére, ezek szerint teljesen szabályozatlan keretek között és szabályozatlan módszerekkel?

Azért azt gondolnám, hogy ahogyan a vagyonvédelmi cégek működése is szabályozva van, sőt kamarájuk is van, úgy ezeknek is.

De pont ezért tettem fel a kérdést, ha tudnám rá a választ, és ismerném a jogszabályt, akkor én is elolvasnám.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.07. 07:41

A Ptk. meg a Pp. szabályozza, hogyan lehet egy követelést érvényesíteni. Ezeknek a "behajtóknak" pont annyi joguk van - vagy annyi se -, mint a követelés jogosultjának.

ius latratus # 2012.07.07. 07:41

Egészen pontosan mi az, ami nem világos abban, hogy semmiféle speciális jogaik nincsenek? Ez azt jelenti, hogy nincsenek felruházva olyan jogokkal, amelyek kizárólag az ő működésükre, illetve azok szabályozására születtek volna meg.
Ez azonban azt semmiképpen nem jelenti, hogy nincs joguk a követelések, pontosabban a lejárt fizetési határidejű követelések behajtására. Sima engedményezési szerződéssel (például) te magad is jogosult lehetnél erre, s azért nincs speciális szabályozás erre, mert elég érthetően szabályozza a Ptk.
A vagyonvédelmi cégek szabályozását egy kényszerhelyzet szülte, -nem is nagyon jött össze, a kamarájuk meg már nem is létezik, ugyanis megszűnt a kötelező tagság.

ius latratus # 2012.07.07. 07:45

Legközelebb várok...
:)

Az előzőhöz annyit, hogy nem jól írtam, van kamara még, csak a kutya sem akar már náluk tag lenni mióta nem kötelező.

AlexKirályfi # 2012.07.07. 08:19

"A Ptk. meg a Pp. szabályozza, hogyan lehet egy követelést érvényesíteni. Ezeknek a "behajtóknak" pont annyi joguk van - vagy annyi se -, mint a követelés jogosultjának”"

  • Értem én, de pont itt a JF oldalán is látok többet hirdetni magát, és felfigyeltem rájuk. Azt is értem, hogy a jog szabályozza az érvényesítést, csak amikor a jogi utak csődöt mondanak (pontosabban esetemben csak félig), valamint már a nyomozó is megmondja, hogy ezzel jogi úton baromi nehéz lesz bármit kezdeni, akkor az ember próbál egyéb megoldás után nézni. Ezt azért remélem, megbocsátod nekem.
  • Azt írta nekem az egyik vezetője, hogy azért 4-5 kigyúrt egybenyak tud annyit kellemetlenkedni egy olyan embernek, akinek számít a renoméja az üzleti életben, hogy mégis a pénz visszaadása mellett dönt. És ezt nem is tartom kizártnak.

"Ez azt jelenti, hogy nincsenek felruházva olyan jogokkal, amelyek kizárólag az ő működésükre, illetve azok szabályozására születtek volna meg.”"

  • Kedves ius latratus, pont erre lettem volna kíváncsi! Kár, hogy nem sikerült ezt ennyi kerülő nélkül megtudnom. Azért köszönöm!

Az egészen konkrét eset az, hogy én megkérdeztem ettől a cégtől, mégis milyen módon kell igazolnom az illető tartozását ahhoz, hogy ők eljárjanak. Mert tart a per, na de megy már évek óta, és még fog is menni vagy 3 évig, viszont van egy részleges beismerés a rendőrségi jegyzőkönyvben. Erre kérdeztem rá, hogy ez már elegendő jogalap vajon vagy meg kell-e várni a jogerős bírósági ítéletet. Így már kerek a történet és érthető, miért tettem fel a kérdést?

ius latratus # 2012.07.07. 11:36

Értem én, csak hát a te esetedre meg ua. a válasz, mint az összes többire. Ha a pénzedhez akarsz jutni, megbízhatsz egy ilyen céget, de semmivel nem vagy előrébb, mint ha magadnak intéznéd. Semmivel.

"Azt írta nekem az egyik vezetője, hogy azért 4-5 kigyúrt egybenyak tud annyit kellemetlenkedni egy olyan embernek, akinek számít a renoméja az üzleti életben, hogy mégis a pénz visszaadása mellett dönt. És ezt nem is tartom kizártnak."

Én meg igen. Az ilyen "egybenyakakat" alkalmazó előemberek ideje lassan lejár, arról nem beszélve, hogy ha az adós is birtokol pár egybenyakat, akkor az egybenyakak jól elbarkácsolnak egymás búráján a kapu előtt, de pénz még mindig sehol. És ezeknek az Egybenyak Kft.-knek meg előre szokás fizetni...

Egybenyakék a településünk egyik utcáján megjelentek az "ADÓS, FIZESS!" feliratú láthatósági mellényükben, engem hívott a feleség, hogy most mit tegyen, mert itt vannak a ház előtt... Nagy kényelmesen beültem a kocsiba, s halál nyugodtan tárcsáztam a 107-et, s mire odaértem már a rend őrei igazoltatták is a három cro-magnonit, azóta sehol semmi.

Az a rész nem világos, hogy most milyen igényed is merült fel? Valami büntetőper során van polgári jogi igényed, vagy nem jól értem? Mondjuk mindegy, így is úgy is elég nehéz lesz, s kár is az ilyenekben bízni.

AlexKirályfi # 2012.07.07. 21:53

Tud ez másképpen is működni. Nem a leghagyományosabb egybenyakakra gondoltam, akik elkapják a sötétben, hanem azért ennél jóval de jóval finomabb módszerekre.
Ez a cég pl a "menő" üzletember-típusokkal azt csinálja, hogy mindössze 1-2 kiemelt üzleti tárgyalásán meglepetésszerűen megjelennek, és egy 5 perces cirkuszt csapnak a tartozás miatt, hogy lehetőleg minél jobban eláztassák az illetőt. Ezek is kb így dolgoznak, és mondták is, hogy ezt persze hatalmas magánnyomozói munka előzi meg.

Végül is van ebben valami, mert az én kedves "barátomnak" már én magam is nagyon egyszerűen keresztbe tettem 2 e-maillel. Az egyik legnagyobb multicéggel volt tárgyalásban szép nagy üzletekről, én meg az ügyvez. igazgatónak küldtem két emailt, hogy azért legyenek körültekintőek XY-nal kapcsolatban (némi bizonyítékot és tippet adva az illető leinformálására), mert nem teljesen tiszta a háttere. Ezzel meg el is ültettem a bogarat, és ők is kis nyomozásba kezdtek, pár telefon ide-oda, és a vége az lett, hogy elég rövid időn belül megszakítottak minden tárgyalást, az ürgének ez meg fájt azért pár millába (igazából ezzel csak a multicéget mentettem meg a veszteségektől, mert azt is átcseszte volna naná; fizetni nem szokott az illető, hegyekben állnak már a fiz.meghagyások ellene, de hát szted érdekli?).

Az olyan fizikai erőszakra építő egybenyak cégekről meg ne is beszéljünk, akik kellőképpen össze vannak fonódva a rendőrséggel (ha csak nem pont az egyik fejes saját magáncége más nevén), szal nyugodtan telefonálhat bárki, annyira nem fognak sietni ... de ez egy más vonal.

Lényeg, hogy vannak finomabb módszerek, én nem a fizikai erőszakra gondoltam!!

Végén a kérdésed:
Igen, jól gondolod. Egy büntetőperben érvényesíteni kívánt polgári igényről van szó, de nagyon úgy néz ki, hogy hiába a rendőrségi beismerő vallomás, a bíró mindent elkövet, hogy kimossa, tehát már ezzel kapcsolatban sincsenek illúzióim (rokon a bíró). Így egyetlen legális fegyverem jelenleg maga a rendőrségi jegyzőkönyv, na csak jogi utakon semmire se megyek vele. Ismered ezt a fajtát, se lakcíme, se vagyona se lakása se autója, pontosabban mindebből a luxus kategória, csak éppen mind más nevén. Ahogy azt ma ebben az országban kell, és ő meg ennek tudatában röhög is a markába, hogy úgyse lehet rajta behajtani semmit.

Te is megírod a lényeget:"kár is az ilyenekben bízni.”"
Magyarországon csalótól pénzt visszaszedni a jog eszközeivel képtelenség. Főleg, ha még akad kis rokoni összeköttetés is az "igazságszolgáltatásban".

Banshee # 2012.07.11. 16:39

Tisztelt Fórumozók!

Tanácsot szeretnék kérni. 2001 decemberében ellopták a pénztárcám, emiatt elmentem a bankba, és mivel azt a folyószámlát meg is szüntettem. Mivel az otthoni címem volt megadva, én meg elköltöztem, hazalátogatáskor sosem néztem a leveleket, hisz a szüleim is annál a banknál vannak. jelenlegi bankomtól meg azóta nem kapok számlalevelet, amióta elektronikus úton meg lehet oldani. tavasszal néztem meg az egyik levelüket, meg és meglepődve tapasztaltam, hogy már lassan 80,000ft tartozás van úgy, hogy megszüntettem. felvettem mailben a kapcsolatot a bankkal, akik először azt írták, hogy nincs ennek nyoma, majd azt, hogy biztos telefonon keresztül tiltottam le. mivel az évek során többször költöztem, sajnos az iratokat nem őriztem meg, így nem tudom igazamat bizonyítani...iratot meg csak a banktól tudnék kérni, ők meg azt állítják, hogy nem is jártam ott. mit lehet ilyenkor tenni? hogyan tudnám igazamat bizonyítani?
Válaszukat előre is köszönöm!

Csipeszke33 # 2012.07.11. 19:08

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék tanácsot kérni végrehajtás ügyben!
2000-ben áruhitelt vettem fel amit sajnos nem tudtam fizetni.Akkoriban édesanyámnál volt a bejelentett lakcimem kb 2001 ig.Azóta a bank nem keresett a saját bejelentett lakcímemen.Édesanyámhoz kb 2éve bedobtak egy levelet ami egy követelés volt és még volt egy levél amit nem vett át.Most pedig kaptam egylevelet a saját cimemre ami már egy birósági végrehajtói felhivás.
Kérdésem az lenne hogy ez a tartozás nem évült már el?
Érdemes lenne kifogást előterjeszteni?
Köszönettel

nandy # 2012.07.12. 12:33

Nagy hiba volt nem átvenni azt a két évvel ezelőtti levelet...
Valószínűleg fizetési meghagyás volt, annak még ellentmondhattál volna. Ha már bírósági végrehajtóhoz került az ügyed, elég nehéz lesz kimászni belőle.

Kézbesítési vélelem megdöntése jöhet még szóba, de ahhoz igazolnod kell, hogy te bejelentetted a bank felé az új címedet, és annak ellenére küldték a régire.

kmarcsi # 2012.07.23. 14:31

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az alábbi témában szeretnék segítséget kérni.
Az ismerősömnek volt egy Legfelsőbb Bírósági felülvizsgálati ügye ingatlan ügyben még 2007-ben amit 2008-ban elutasítottak.
A határozatban kiszabtak 35.000.-Ft perköltséget LB-nak +
10.000.-Ft perköltséget az akkor még Megyei Önkormányzat
javára.
A 35.000.-Ft-ot megfizette, viszont az Önkormányzat
sem csekket sem felszólítást nem küldött ki 2008.
szept.10-e óta.
A kérdésem az lenne, hogy jogos e a követelésük?-mivel
ismerősöm elég rossz anyagi helyzetbe került azóta, és
sajnos nem tudja megfizetni a 10 e.Ft-ot, főleg nem 8 napon belül.

Válaszát köszönöm!

Varga Anna # 2012.07.23. 18:26

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az lenne a kérdésem, hogy milyen kötelezettségem van a vízmű felé, ha 2 testvéremmel közös tulajdonú lakásunkat eladtuk. Eladáskor olvasták le a vízórát, és így 50 ezer ft. értékű számlát küldtek ki. Azért lett ilyen sok, mert nem tettek eleget az éves óraleolvasásnak, így 2,5 éve olvasták le utoljára az órát. Így 2,5 év fogyasztását küldték ki. Jogszerű ez?

A másik kérdésem, hogy a két testvérem volt oda bejelentkezve, mint állandó lakos, én már 10 éve kijelentkeztem onnan. Csak a lakás tulajdonosa maradtam 1/3 részben. Nem használtam ott vizet, csak ők.
Végrehajtást indíthatnak ellenem, ha nem fizetjük be? Ha igen, akkor kérhetek-e 3 részletben való fizetést, amelyben rendezem az én 1/3 részemet a számlában?

előre is köszönöm válaszát: Varga Anna

MZita # 2012.07.30. 12:04

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Fundamenta lakástakarékpénztárral kombinált hitelt vettünk fel. A Fundamenta megtakaításokat 2005 óta fizetjük havi 10.000 Ft összegben, az első részletként 5.200 Ft -ot utaltunk át és most azt mondják hogy akkor is 10.000 Ft-ot kellett volna átutalni, tehát szerintük akkor 4.800 Ft tartozásunk keletkezett, ezt a 4.800 Ft 2011. februárjában leemelték számlánkról(mivel az első utalás kivételével havonta inkasszóval emelték le az összeget). És most meg küldtek egy levelet mely szerint a 4.800 Ft után fizessünk be 29.000 Ft késedelmi kamatot. Írtam nekik egy levelet hogy mivel nem tudtam a tartozásról kb 6 éven át mivel ők egy alkalommal sem tájékoztattak így nem is rendezhettem és nem érzem jogosnak hogy rám akarják terhelni a késedelmi pótlékot, valamint az elmúlt 6 évben inkasszóval leemelhették volna a 4.800 ft hátralékot úgyanúgy ahogy 2011. februárjában meg is tették. A panaszomra egy levélben tájékoztattak hogy "most állt módjukban tájékoztatni a tartozásról". Mit lehet ilyen esetben tenni? Jogosan követelik a késedelmi pótlékot?

C a s a b l a n c a # 2012.07.31. 05:17

Ezektől a bankoktól minden kitelik! Röhej, hogy a saját pénzed után ők követelőznek.

Egyébként igen, ha inkasszó megbízás keretében fizeted a lakáskasszát, akkor mit akarnak tőled?

Persze a szerződést át kell olvasni, hogy mit tartalmaz.

Egyébként is érdemes utána nézni minden részletnek, mivel ha valaki késedelmesen fizeti meg a lakáskassza részleteket, az állami támogatástól elesik. (Amit természetesen a futam végén közölnek a balekkal...)

mobilos # 2012.08.02. 08:20

Hello mindenki.szertetnék kérni egy kis segitséget.Még 1999-ben felvettem az A-hitelt ami talán 20ezer ft lehetett.azóta nem fizettem vissza csak csupán 60ezret.lehetséges-e az hogy 13év elteltével a 20ezer ft-ból lett kb.2 és fél millió?és hogy ennyi idő elteltével vissza e kell fizetnem ezt az összeget,mert én ugy tudom hogy már rég el kellett hogy évüljön.köszönöm a segitséget.

Banshee # 2012.08.03. 04:31

Valaki válaszoljon legyen szíves, hogy van-e értelme egyáltalán küzdenem a bankkal...

Tisztelt Fórumozók!

Tanácsot szeretnék kérni. 2001 decemberében ellopták a pénztárcám, emiatt elmentem a bankba, és mivel azt a folyószámlát meg is szüntettem. Mivel az otthoni címem volt megadva, én meg elköltöztem, hazalátogatáskor sosem néztem a leveleket, hisz a szüleim is annál a banknál vannak. jelenlegi bankomtól meg azóta nem kapok számlalevelet, amióta elektronikus úton meg lehet oldani. tavasszal néztem meg az egyik levelüket, meg és meglepődve tapasztaltam, hogy már lassan 80,000ft tartozás van úgy, hogy megszüntettem. felvettem mailben a kapcsolatot a bankkal, akik először azt írták, hogy nincs ennek nyoma, majd azt, hogy biztos telefonon keresztül tiltottam le. mivel az évek során többször költöztem, sajnos az iratokat nem őriztem meg, így nem tudom igazamat bizonyítani...iratot meg csak a banktól tudnék kérni, ők meg azt állítják, hogy nem is jártam ott. mit lehet ilyenkor tenni? hogyan tudnám igazamat bizonyítani?
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Fórumozók!

Tanácsot szeretnék kérni. 2001 decemberében ellopták a pénztárcám, emiatt elmentem a bankba, és mivel azt a folyószámlát nem használtam, meg is szüntettem. Mivel az otthoni címem volt megadva, én meg elköltöztem, hazalátogatáskor sosem néztem a leveleket, hisz a szüleim is annál a banknál vannak. jelenlegi bankomtól meg azóta nem kapok számlalevelet, amióta elektronikus úton meg lehet oldani. tavasszal néztem meg az egyik levelüket, meg és meglepődve tapasztaltam, hogy már lassan 80,000ft tartozás van úgy, hogy megszüntettem. felvettem mailben a kapcsolatot a bankkal, akik először azt írták, hogy nincs ennek nyoma, majd azt, hogy biztos telefonon keresztül tiltottam le. mivel az évek során többször költöztem, sajnos az iratokat nem őriztem meg, így nem tudom igazamat bizonyítani...iratot meg csak a banktól tudnék kérni, ők meg azt állítják, hogy nem is jártam ott. mit lehet ilyenkor tenni? hogyan tudnám igazamat bizonyítani?
Válaszukat előre is köszönöm!

kfgabri # 2012.08.03. 07:34

Sajnos sok az ilyen paranormális fiókeset.
Ha jól értem

  • fiókban kérted a számlád megszüntetését
  • ennek van megszüntetési díja
  • feltételezem, hogy, ha volt pénz a számlán, azt leürítetted,
  • ennek is van díja
  • vagyis vélhetően átmentél negatív egyenlegbe
  • nem néztél leveleket
  • amiben vélhetően értesítettek, hogy hálló, tartozol
  • görgetted-görgetted
  • és tádám.

Bónusz: KHR-n is szerepelsz, mivel a tartozás fennállásának ideje és összege bőven túlmegy a törvényi előírásokon?

Megérte egy semmi, mindennapos ügylet miatt?

utulien # 2012.08.09. 09:43

Az adótartozás elévülése után melyik APEH Igazgatóságon kell kérni a tartozás törlését ?
Van erre formanyomtatvány , vagy kézzel írott kérelem is elég ?

További szép napot !

saskarol # 2012.08.09. 10:31

Tisztelt Fórumozók!

Kérdezem. Levelet kapott apósom egy behajtó cégtől, hogy tartozik a kábelszolgáltatónak. A behajtó cégtől azt a választ kaptuk, 2009-es év eleji a tartozás. Mint kiderült, a fizetési meghagyást az akkori szolgáltatót felvásároló új cég adta ki ellenük. Az ügy szépség hibája, hogy apósomék 2007-ben elköltöztek innen, s akkor rögtön a mi nevünkre lett átírva a szolgáltatás, amit már mi is 1 éve felmondtunk az új szolgáltatónál. Kérdezem, hogy jogos e a követelésük, hiszen a 2009-es időpontban ők már nem is vették igénybe a szolgáltatást.

nandy # 2012.08.10. 09:52

utulien: a lakóhely szerint illetékes NAV-nál.
Van fent nyomtatvány, a neve: "észrevétel folyószámla-kivonatra..." innen letölthető:

http://www.apeh.hu/…tatvany.html

Biztos, hogy már elévült az a tartozás?

nandy # 2012.08.10. 10:01

saskarol:

Most akkor behajtócégtől kaptatok levelet, vagy közjegyzőtől fizetési meghagyást??

utulien # 2012.08.10. 14:05

Tisztelt nandy !

Először is köszönöm a válaszát !

A 2006-os adóévről van adótartozásom . Ezt szeretném bejelenteni az NAV felé . A bevallást 2007 Februárjában nyújtottam be . Én úgy számoltam , hogy a fizetés esedékességétől számított 5 év + 6 hónap lejárt .

Remélem , hogy jól értelmeztem az elévülésre vonatkozó kitételeket .

Üdv,

sanett # 2012.08.10. 14:13

Párom 2006. május 9-én balesetet okozott, összetört egy másik autót. Úgy tudta, rendelkezett kötelezővel, csak a biztosítás ügyintézése során derült ki, hogy az alkusz, akinek átadta a díjat, lelécelt a pénzzel.
Ezután senki nem jelentkezett 2011. augusztus 3-ig, amikor egy fizetési meghagyást én vettem át. Az én hibám, hogy arról sajnos elfelejtkeztem (tudom, hiba!), így ellentmondással nem élt senki.

Újabb csend, most (2012. május) egy behajtó cég sms-ben értesítette, hogy a MABISZ felé tartozása van.
Írtunk a Pesti Központi Kerületi Bíróságnak, hogy szerintünk a tartozás már 2011. augusztusában elévült, ezért kértük, hogy érvénytelenítse a jogerős fizetési meghagyást.
Erre válaszként egy végzést küldtek a Bíróságról, amely dátuma szerint 2008-as. Az iratban leírták, hogy a Mabisz 2007-ben kérelmezte fizetési meghagyás kibocsátását, majd ennek kiadása után kérte a megszüntetést (nincs most előttem, de remélem, érthető), ezért az ügyet a végzéssel lezárták.
Tudunk ezzel a papírral bármit csinálni, ha a behajtó cég újra erősködne? Vagy a Bíróság csak kikereste ezt a dokumentumot, de igazából nem tudjuk használni semmire?

Válaszaitokat köszönöm!

Sherlock # 2012.08.10. 15:45

Kedves utulien,

én nemannyira írnám ezt meg a navnak, mert csak jövőre évül majd el.

Kedves sanett,

felesleges többször kiírni.