tartozás elévülése?


Egyjogász # 2009.01.30. 00:01

Hát az azért annyira nem biztos, hogy a bank elbukta a dolgot, egy ilyen jogi véleményhez ismerni kellene az ügy összes körülményeit.

Vélhetően ugyanis a bank nem annak ismeretében kötött szerződést a hölggyel, hogy tudott a cselekvőképtelenségéről, hanem a szerződés megkötésekor a hölgy ezt elhallgatta.
(Ha ez nem így van, és a bank tudott, vagy gondos eljárása estén tudhatott a cselekvőképtelenségről -Pl. az adott településen ez köztudott, vagy a hölgyön látszanak a cselekvőképtelenség jelei-, és mégis adott hitelt, akkor valóban elbukta.)

Aki ugyanis cselekvőképességét illetően a másik felet megtéveszti, ezért felelősséggel tartozik, és felelőssége alapján a szerződés teljesítésére is kötelezhető.

A cselekvőképességében korlátozott a megtévesztő magatartásért felel, feltéve, hogy vétőképes, azaz a polgári jog szabályai szerint felelősségre vonható, mert képes arra, hogy a magatartása jogellenességét felismerje.

A megtévesztésért való felelősségi helytállás egyik módja a kártérítés. Ennek keretében a korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen, de vétőképes fél elsődlegesen az eredeti állapot helyreállítására, ha pedig ez nem lehetséges, akkor a megtévesztett fél teljes vagyoni, és nem vagyoni kárának megtérítésére köteles.

A bíróságnak azonban lehetősége van a helyzet más módon történő rendezésére is. A bíróság ugyanis a megtévesztő felet a szerződés teljesítésére is kötelezheti, ami gyakorlatilag ugyanaz, mintha az érvénytelen szerződést hatályossá nyilvánította volna.

monalisa1 # 2009.01.29. 23:01

Édesanyád cselekedeteiért orvosilag felelősségre nem vonható., a 10 évvel ezelőtti bírósági végzést a gondnokság alá helyezésről másolatban küld el tértis levélben a Sigma Factoring pénzintézetnek - ennyi a teendőd. A cég elbukta a dolgot...

Ügyelj arra, hogy a jelenben és a jövőben hasonló eset ne fordulhasson elő.

Monalisa
laikus hozászóló

anitácska # 2009.01.29. 22:26

SZIASZTOK!ÉDESANYÁM CSELKVŐKÉPESSÉGET KIZÁRÓ GONDNOKSÁG ALATT ÁLL TÖBB MINT 10 ÉVE ÉS PÉNZSÓVÁR EMBEREK KIHASZNÁLVA MINDEZT ÁRUHITELEKET VETETTEK FEL VELE .JELENLEG ÉN VAGYOK A GONDNOKA DE EDDIG HIVATALI GONDNOKA VOLT AKI NEM TÖRÖDÖTT VELE !ÉS PERSZE MOST ÉVEKMULTÁN A SIGMA FACTORING RENDSZERESEN TELEFONON ÉS LEVÉLBEN IS ENGEMZAKLAT HOGY FIZESSEMMEG AZ ANYUKÁM TARTOZÁSÁT MIVEL ÉN VAGYOK A TÖRVÉNYES KÉPVISELŐJE!AZ LENNE A KÉRDÉSEM HOGY CSELEKVŐKÉPESSÉGET KIZÁRÓGONDNOKSÁG ALÁ HEJEZETT SZEMÉLYNEK ADHATÓ E BÁRMILYEN HITEL?ÉS ILYEN ESETBEN KÖTELES VAGYOK E VISSZAFIZETNI ?ÉN 2ÉVE GONDNOKOLOM ŐT AZOTA RENDSZEESEN KERESES ASIGMA HOGY FIZESSEK MIÉRT NEM VONTÁK LE A NYUGDIJÁBOL?IDŐVEL EZ ELÉVÜL?KÉREM SEGITSETEK HA TUDTOK !ELŐRE IS KÖSZÖNÖM

nandy # 2008.09.03. 13:09

Nem szakmabeliként én vh. kifogást adnék be a Bíróságra, és egyben kérném a vh. felfüggesztését is.

Vht. 48. § (3) A végrehajtást foganatosító bíróság az adós kérelmére kivételesen akkor függesztheti fel a végrehajtást, ha az adós a felfüggesztésre okot adó, méltányolható körülményt igazolta, és az adóst a végrehajtási eljárás során korábban nem sújtották rendbírsággal.
(4) A bíróság - ha a felfüggesztésről szóló döntéshez szükséges - a feleket meghallgathatja.
(5) A bíróság a felfüggesztésre okot adó, méltányolható körülmények körében kiemelten értékeli különösen az adós által eltartásra köteles és tartásra szoruló személyek számát, az adós vagy az eltartott személy tartós és súlyos betegségét, a végrehajtási eljárás során bekövetkezett és az adóst is sújtó természeti katasztrófát.

49. § (1) Ha a végrehajtható okirat vagy a végrehajtó intézkedése ellen jogorvoslattal éltek, a jogorvoslatot elbíráló bíróság a végrehajtást felfüggesztheti.
(2) A bíróság a végrehajtást azokban az esetekben is felfüggesztheti, amelyekben ezt a Pp. vagy más törvény lehetővé teszi.

otius # 2008.09.03. 12:41

Üdvözlet Mindenkinek!

SZakmai tanácsot szeretnék kérni!
A történet:
1996-ban egy kis bt beltagjaként egy szigetelési munkát végeztünk el! Ahogy a nagykönyvben meg van írva. Azoban problémák merültek fel mely egy másik épület hiba forrásból adódott! Mi nem ismertük le és a bíróság az igazságügyi szakértőnek adott igazat annak ellenére, hogy szakmailag minden állítását cáfoltam (1998). Akkor még nem végeztem el egyetemet mert közel 20 éves voltam és nem voltam felkészült egy ilyen perre..
Most már tanulmányaim igazoltak és akkor se ill most sem tartottam jogosnak. Azonban akkor megítélt a bíróság a Lakónak egy közel 150 ezres összeget. Amit nem tudtunk kifizetni mert nemsokkal utána a cég becsődölt egy ki nem fizetett munka miatt! Mivel Bt volt így beltagként feleltem. Bár semmi vagyonom nem volt. Azóta ezzel a témával nem foglalkoztam mert tanultam stb.
Most 10 évvel utána a kaptam levelt, hogy lakásunkra bejegyeztettek végrehajtást. Jelen ingatlant szocpol és fészekrakóval vásároltuk 1 éve.

Kérdés: ennyi idő után nem évül el a dolog? Annak ellenére, hogy otp és államkincstár jelzálog van rajta és a hitel több mint a megállapított érték akkor eladhatják a fejünk fölül??? Mit kell tennem ezügyben?
Köszönettel: otius

pagoera # 2008.08.31. 19:31

Üdv. Mindenkinek!
Sajnos csak ma találtam a fórumra, és gyors segítséget kérnék.
Bárki aki már járt hasonló "cipőben" kérem segítsen.
1991 vásároltam egy ingatlant, a földhivatalban a tulajdonjog nem került bejegyzésre - hibámon kívül - . ezért bírósági eljárás lett belőle. A bíróság 2007. áprilisi végzéssel utasította a földhivatalt, hogy a tulajdonjogot 1/1 arányban részemre "elbirtoklás" címen jegyezze be. Az ingatlannal kaptam egy 1997-es bejegyzésű hagyatéki illeték jelzálogot 40.000,- Ft értékben. Az Illetékhivatal megszűnése miatt, a bírósági eljárás alatt az APEH vette át ennek kezelését (bírósági megkeresés után).
Kérdésem, hová forduljak most? Mennyi az elévülési idő (tudomásom szerint 5 év), vagy ilyenkor nem számít?
Minden segítséget, és ötletet nagyon köszönök.
Üdv.: Pagoera

Badbluff # 2008.08.16. 13:15

Valamint a bankban nyugodtan megmondhatod, hogy mivel felszólítást kaptál a fizetésre, ezért kvázi az adós helyzetébe kerültél, így jogosult vagy az iratokba betekinteni.

Badbluff # 2008.08.16. 13:13

Ó igen, azt viszont elfelejtettem, ha a kötelezett tett tartozáselismerő nyilatkozatot, vagy kapott felszólítást, ami megakadályozta az elévülést, az elég nagy szívás..

Badbluff # 2008.08.16. 13:07

Kedves Iago!

A tartozás, legyen az bármilyen, legkésőbb 5 év alatt elévül, mivel ennyi a generális elévülési idő. Jelen esetben a teendőd, h megfeledkezel szépen erről az egészről, még véletlenül sem téve semmilyen tartozáselismerő nyilatkozatot. Ha vannak annyira balgák, hogy bírósági szakaszba tereljék az ügyet nincs más dolgot mint elévülési kifogással élni. A bíróság rövid úton le fogja zárni ezt az ügyet, a perköltségre őket fogja marasztalni, az Te esetleges perből adódó költségeidet pedig visszatéríti.

Jago # 2008.08.16. 11:02

Üdvözlet mindenkinek!

A következő probléma miatt írok ide: Édesanyám 1989-ben kezességet vállalt amikor édesapám testvére illetve annak felesége házat vásároltak. A kölcsönt egy darabig fizették is az illetékesek, de 1-2 év múlva jöttek a felszólítások, hogy x tartozása van a kötelezettnek, és kérik fizessük be az alábbi összeget x napon belül, mert bírósági ügy lesz belőle. Nagy nehezen sikerült megtalálni az édesapám testvérét ( a kapcsolatunk már 1990-ben megromlott), és sikerült vmilyen kedvezményes uton rendezniük a tartozást. Másfél éve édesapám testvére elhúnyt, a házat pedig fél éve sikerült eladniuk. A héten mégis kaptunk egy újabb felszólítás több mint 15 év után, hogy a kötelezett kezeseként 218.000 ft tartozásunk van, amit rendezzünk 8 napon belül. A levélben feltűntetett címre elmentünk, hátha megtaláljuk édesapám testvérének az özvegyét, de ott csak egy volt élettársát találtuk, nála is volt egy ugyanilyen levél, amiben ugyanez állt, csak annyi különbséggel, hogy 15 napja van a befizetésre (a kötelezett neve szerepelt a borítékon, nem tudjuk hol lakhat és hogy mért arra a címre kapta a levelet, ahonnan már 5 éve kiiratták), holott a kiküldés dátuma ugyanaz. Kaptunk egy telefont, édesapám testvérének a fiától is, hogy ő is kapott egy levelet erről a tartozásról. Neki szintén 15 napon belül kell befizetni ezt az összeget. Nagy nehezen felkerestük a kötelezettet, ő azt mondta, hogy fél éve rendezték a tartozást, és hogy ne törődjünk ezekkel a levelekkel. Mi azért mégis tartunk a dologtól, mert a kötelezett elég kiszámíthatatlan állapotban van évek óta, nem szavahihető. Az lehetséges, hogy a banknál van a probléma, esetleg nem értesült a kifizetésről? A hab a tortán még az, hogy a házon jelzálog volt, tehát amennyiben tényleg eladásra került a ház, akkor elvileg a bank levonta a ház eladási értékéből a neki járó összeget. Ezért nem is értjük ezt a dolgot, mivel több mint 15 éve nem kaptunk ilyen levelet. Nincs ilyen esetben valamiféle elévülési idő? Mi a javaslata ebben az esetben? A bankot felkerestük, de azt mondták, hogy az adós beleegyezése nélkül nem adhatnak ki információt.
Köszönettel és üdvözlettel:
Á. D.

nandy # 2008.08.14. 22:38

:) LÁm-lám, tényleg csak bepróbálkoztak.

Gabiszol # 2008.08.14. 11:55

Kedves KBS, és fórumozó segítők!

Végigbogarászva a fórumot, nemigen találtam olyan bejegyzést, ami egy-egy ügy megol/dó/dásáról tájékoztatna, pedig az itt, szabadidejükben ingyenesen tanácsokat osztogatóknak talán jól esne a visszajelzés.
Az én ügyem megoldódott, köszönhetően a hasonló témájú topicok végigolvasása után megírt levelemnek.
(Előzmények: 2008.06.02.14:02, 2008.05.16.16:54.)
A banktól a mai napon kaptam egy nagyon udvarias, korrekt levelet, amelyben közlik, hogy az általam felvázolt körülményekre tekintettel ügyemet kivizsgálták. A vizsgálat eredményeképpen bírósági eljárásra nincs szükség, megállapítást nyert, hogy az elévülési időn belüli értesítéseket rajtam kívülálló okok miatt nem kaphattam meg. Ezért: "a tartozás megfizetésétől eltekintünk, a ....... számú hitelszámlát lezártuk, további tartozása nem áll fent. Az adóslistáról való törlése érdekében az azonnali intézkedéseket megtesszük.".

Még egyszer köszönöm mindenkinek a közvetlen és közvetett segítséget!

További sikeres munkát és szép napot kívánok!

Üdvözlettel: Gabi

nandy # 2008.08.11. 21:54

Egyrészt a nyugdíj nem mentes a vh. alól, másrészt a gyermek "örökölheti" a tartozást - de csak a hagyaték erejéig felel.

(Egyszeráen fogalmazva) ha 10 milliót ér az örökölt ingatlan, és ezen 5 milliós tartozás van, akkor a gyermeknek ugyanúgy ki kell fizetnie a tartozást. Ha viszont 12 mFt a tartozás, csak 10 milliót kell visszafizetnie.

kiss2008 # 2008.08.11. 16:06

üdv,
Nekem bank felé van tartozásom, viszont a nevemen nincs semmi - sem ingatlan, sem indó.
A hitelt kizárólag én vettem fel, nincs adóstársam.
Gyermekemmel egy házban lakom, ami az õ tulajdona.
A bank felmondta a szerzõdésem, viszont még nem próbálta meg behajtani.
Munkám nincs, semmilyen jövedelemmel sem rendelkezem.
6 év múlva nyugdíjas leszek - ha megérem.
A kérdésem az lenne - õrökli-e gyermekem az adósságom?

köszönettel

Supi # 2008.08.11. 10:12

Irtam a fórumba az előbb és eltünt:(

kisan # 2008.08.04. 07:22

Üdv!

A telefonon kapott sms is értesítésnek számít?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.07.28. 08:55

Iegn, az örökölt vagyon mértékéig - azon felül természetesen nem.

kisan # 2008.07.28. 08:48

Egyébként egy tartozás öröklődhet is ?

kisan # 2008.07.28. 08:46

Üdv!

Sajnos nem évült el ,mert küldtek felszólítást az utolsót 2003-ban , most telt volna el az 5.év de a 4.év végén küldtek megint egy felszólítást amit most meg is kaptam. Gondolom azért nem évülnek el ezek a tartozásos ügyek mert figyelnek rá ,hogy az 5.év vége előtt kiküldenek megint egy levelet, és állítólag nekik nem fontos ,hogy átvegye valaki.

Sasfioka # 2008.07.26. 09:50

Mindettől függetlenül én azért az elévülést is megnézném. Mint kiderült még nincs bírósági szakaszban, akár meg is szakadhatott. [Nem valószínű, de ki tudja.] Egy próbát megér. Már az is gyanús, hogy egyből "elég a fele" a követelésnek. Lehet, hogy az ügyvéd úr tudja, hogy elévült, és ki akar csikarni egy tartozáselismerést :)

Kérdd meg az ügyvédet, hogy igazolja, hogy a követelés nem évült el. Ha tudja igazolni, akkor lehet szó tartozáselismerésről, meg a felétfizetemről, meg egy összeg, meg ilyesmi.

SF

nandy # 2008.07.25. 13:08

:)

Előbb-utóbb csak lesz hivatalos állásod... nem lehet 20-30-40 évig feketén dolgozni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.25. 07:54

Ez esetben hajléktalan vagy, és éhen fogsz halni, ha nem könyörülnek meg rajtad a jóemberek. S amikor éhen haltál, megszűnik a tartozásod, mert nem lesz kötelezettje.
Addig is azonban könnyen lehet róla gondoskodni, hogy a tartozásod ne évüljön el.

quatt # 2008.07.25. 07:40

Üdvözletem!

Néhány napja kisan kapott egy választ, idézek:
„Mi van ha nem fizetek ennyi pénzt esélyem sincs 8 napon belül!”
Behajtják. És közben kamatozik!!!
„Nincs ingatlan a nevemen.”
Nem baj, akkor más módon. (Munkabér, ingóságok, stb.)

Tovább megyek a kérdéssel, mi van, ha nincs munkabérem, nincs ingóságom, nincs semmim?

Mi van ilyenkor?

Köszi
quatt

kisan # 2008.07.25. 05:16

Üdv!

Igen, ahogy Kriszta irta a jogászal beszéltem,őt neveztem megbízónak, és természetesen örülök mert lehetne rosszabb is.
Csak furcsa ez az ügymenet számomra..
Persze lehet ,hogy laikus vagyok és még nem voltam ilyen helyzetben..

Köszi a segítséget!

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.07.24. 13:16

Kisan két topicot nyitott.
A másikban leírta, hogy a bank jogászával tárgyalt. Nincs kiadva végrehajtónak. A bank jogásza a behajtó, vele pedig lehet alkudni, az egyösszegű nagyobb befizetésekért hajlandóak elengedni a fennmaradó részt. Így még vh költsége sem lesz Kisannak. Ezért mondtam, hogy örülhet az alkunak.