Végrehajtási cselekmény

Mesike # 2008.07.31. 11:04

Kedves Sajtisajt!

Épp engem is ez a kérdés foglalkoztatott a tegnapi napon. Utána néztem, és szerintem a végrehajtási eljárás megindítása végrehajtási cselekmény, ami megszakítja az elévülést. És egy tértivevényes fizetési felszólítás is végrehajtási cselekmény, és a végrehajtónál történő érdeklődés is végrehajtási cselekmény, ha az a teljesítéssel kapcsolatos.
Lásd lenn.
Nekem is lenne egy kérdésem: Ha az adóhatóság az ngatlanra - biztosítéki intézkedésként - jelzálogjogot jegyeztet be, az végrehajtási cselekmény?

Üdv: Mesike
Forrás:
A megújuló bírósági végrehajtás c. könyv (HVG Orac, 2006, szerző: Dr. Balogh Olga, Dr. B Korek Ilona, Császti Ferenc, Dr. Juhász Edit)

Vht. 57. § (4) „A végrehajtási jog elévülését bármely végrehajtási cselekmény megszakítja.”

Magyarázat: „Figyelembe kell venni a Ptk. 327. § (3) bekezdését, amely szerint ha az elévülést megszakító eljárás során végrehajtható határozatot hoztak, az elévülést csak a végrehajtási cselekmények szakítják meg.

Egy ügyben a nem megfelelő eljárás miatt volt megállapítható az elévülési idő eltelte. Az ügyben a bűnügyi költség iránti igény érvényesítésére az értesítés 1998. II. 16-án kiállított végrehajtható okirattal történt. Az ügyben 1998. V. 19-én a végrehajtó letiltást bocsátott ki az adóst fogva tartó bv. Intézet felé. A bv. Intézet visszaigazolása szerint a letiltást foganatba vett, ezzel a végrehajtó a letiltást irattárba helyezte. Az ügyben a végrehajtást kérő közvetenül a letiltást foganatosító bv. Intézetnél érdeklődött a letiltás akadályáról, majd 2003. IX. 19-én kérte a követelés ismételt végrehajtását. Az ügyben az elévülés hivatalbóli figyelembe vétele megáll. A végrehajtási jog elévülését a Vht. 57. §-ának (4) bekezdése szerint bármely végrehajtási cselekmény megszakítja. Az ügyben a végrehajtást kérőnek közvetlenül a letiltást foganatosítónál való érdeklődése azonban nem tekinthető ilyen végrehajtási cselekménynek.A végrehajtást kérő akkor járt volna el helyesen, ha a végrehajtást foganatosító végrehajtót keresi meg a letiltás akadályának közlésére. A végrehajtóhoz küldött megkeresés is csak abban az esetben lett volna alkalmas az elévülés megszakítására, ha az nemcsak az adós hollétére, és szabadulási időpontjára vonatkozóan tartalmaz adatokat, hanem egyértelműen a teljesítéssel kapcsolatos információk tekintetében is.”

sajtisajt # 2005.07.28. 19:16

Tisztelt Mindenki!

Szeretném megtudni, hogy pontosan mit takar a "végrehajtási cselekmény" kifejezés? A végrehajtási eljárás megindulása ugye nem végrehajtási cselekmény?

A válaszokat köszönöm.

Sajtisajt