ajándékba kapott ingatlan értékesítése

eulimen # 2024.11.19. 07:39

@KBS
A kérdező "illetékmentes ajándékozás" szerzési módot említett, ebből indultam ki, bár innentől valóban elvesztettem az irányt... :O
A számolást illetően igazad van, lényegtelen az ajándékozási érték, ahogy az ajándékozással történt szerzés időpontja is.

SZJA tv. 62.§ (2) bek. gb) pont 1. alpontja
(2) "A megszerzésre fordított összeg
[...]

1. ha az fb) pontban említett esetben az illetékügyi hatóság nem szab ki illetéket,

[...]
gb) ajándékozással szerzett ingatlan, vagyoni értékű jog esetében
[...]
az átruházásból származó bevétel 75 százaléka, azzal, hogy más kiadás költségként nem vonható le a bevételből, figyelembe véve, hogy az ajándékozást követő ráépítés, létesítés, alapterület-növelés esetében – az előbbi szerzési érték levonása után fennmaradó összeg egésze az utolsó szerzési időponthoz tartozó számított összegnek minősül"

A helyesen számolt 1,75M Ft SzJA viszont túllépi az 1M Ft automatikus részletfizetési határt, így erre az összegre nem kérhető az adóbevallásban a részletfizetés. Azonban arra van mód, hogy az adóbevallással egyidejűleg 2025.05.20-ig 750e Ft SZJA megfizetése mellett a kérdező az AUTRESZ nyomtatványon a fennmaradó 1M Ft adóhátralékra kérje a pótlékmentes 12 havi részletfizetést (amennyiben más adóhátraléka nincs, ugyanis az automatikus részletfizetési kedvezmény értékhatárába gyakorlatilag minden adóhátralékot egybe kell számolni)

tritaa # 2024.11.19. 08:15

HELP! eulimen nem egyértelmű amit írsz? Valaki megerősítene, hogy a (Vételár 0,25x0,6x0,15) szabály szerint kell szja-t fizetnem?

Kérdés hogy az ajándékozási szerződésben foglalt 4,2m ft-ot figyelembe kell-e venni, vagy a eladási ár alapján (7millió) kell számolni az SZJA-t?? (azaz az adó: 157.500Ft)

Előzmények:
Illetékmentes ajándékozással 2021 Ben lett egy ingatlanom, amely az ajándékozási szerződésben 4,2m Ft ra lett jelölve. 2024-Ben eladtam az ingatlant 7m Ft ért. Hogy kell kiszámolni mennyi az SZJA.

eulimen # 2024.11.19. 09:00

@tritaa
Elnézést kérek, totál rosszul számoltam, ráadásul másodszorra is.
KBS írta jól a szerzési érték számítási szabályt.
Mindezek alapján a jövedelem az eladási érték 25%-a, amiből 15% adót kell fizetni
Eszerint 7x0,25x0,15 = 262.500 Ft SZJA kötelezettséged keletkezik, amelynek megfizetése 2025.05.20-ig esedékes, a bevallással együtt.

tritaa # 2024.11.19. 09:11

eulimen

Beszéltem a nav ugyfelszolgalattal közben, ahol azt mondták az évek utáni kedvezmény ebben az esetben is van.

7M 25%-a, azaz 1,75M. Ennek 60%-az adó alapja: 1,05M, aminek a 15% az adó: 157,5k.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.11.19. 10:42

Igen. Költséget nem lehet elszámolni, de az időmúlás itt is számít.