Áfa visszaigénylése

Madar # 2005.01.21. 19:59

Ismét mondom: ha nincs ÁFA fizetés a bevétel után, akkor nincs ÁFA visszaigénylés a költségekre. Még akkor sem, ha 100 millió a bevétel.

Mi most nyitunk egy gyógyászati központot - tárgyi áfamentes szolgáltatást nyújtunk, ezért nem igényelhetjük vissza pl. a villanyszámla áfáját

Osborn # 2005.01.20. 22:41

Egy kicsit zavarosan fogalmaztam először, ezért megpróbálom mégegyszer. Ha így is nagyon bonyi lesz, akkor bocsi előre is megfogok kérdezni egy adótanácsadót.

Szóval a szoftverfejlesztésből a megrendelőnek adunk egy számlát amin 0 EUR ÁFA összeg szerepel és rá van írva, hogy az ÁFÁ-t a vevő fizeti a saját országában. Neki is és nekünk is ki van váltva a közösségi adószámunk.

A vásárolt eszközök (számítógép, nyomtató, telefon, ...) maradnak a cégünk tulajdonában, csak azért kellenek, hogy tudjuk vezetni a céget. Úgy tudom ezek ÁFÁ-ja visszajárna, ha lenne a cégnek 4 millió Ft bevétele. Nekünk viszont csak ez az EU-s bevételünk van amit az APEH nem akar beszámolni.

Megtudtam az a bajuk, hogy a szolgáltatásunk teljesítési helye az EU-s ország és nem Magyaro. (Ez igaz. Elismerem) Viszont ezért a szolgáltatásunkra nem vonatkozik a magyar ÁFA törvény. Na ezt nemértem.

A kérdésem tehát, lehetséges hogy egy magyar kft. szolgáltatása, amelynek teljesítési helye az EU, nem vonatkozik az ÁFA törvény?

Madar # 2005.01.20. 19:22

gyanítom, hogy az APEH-nek igaza van: mivel áfamentes tevékenységre (export), használod a MO-on beszerzett eszközt, annak ÁFÁ-ját sem igényelheted vissza. Sőt, ha MO-on beruházol (pl. irodát építesz), még a beruházás áfáját sem igényelheted vissza. Ha van áfás bevételed is, akkor arányosítani kell: az áfás és áfátlan bevételek arányában igényelheted vissza a költségeid áfáját.

Szar ügy

old-guy # 2005.01.20. 19:14

A kérdés megoldásához javaslom adótanácsadó megkeresését, mert itt nem adható egyértelmű válasz.

Osborn # 2005.01.17. 17:39

Sziasztok!

A következő dolgot szeretném kérdezni. Adott egy magyar kft. aki az EU-ba szoftvert fejleszt. Magyaro.-ról nincs bevétele, viszont vásárol eszközöket (pl. számítógép).

Az ÁFA törvény szerint 4 millió Ft feletti bevétel után lehet visszaigényelni, viszont az APEH nem hajlandó beszámítani bevételnek az EU-s országból bejövő (netto) számlát. Mi a véleményetek? Igaza van?

Szerintem az ÁFA tv. 48§, (4), a) pontja "... ideértve a más tagállamban ..." rész miatt nincsen. Vagy rosszul értelmezem?

Köszi a segítséget!