ajándékozási illeték


Ani53 # 2014.09.09. 13:23

A föld értékesítési összege számít jövedelemnek, ennek 16%-a az adó, amit be kell vallani, és megfizetni (ha jól értettem)?
Minegy az adófizetési kötelezettség szempontjából, hogy az ajándékozás dátumától kezdve mikor történik az értékesítés?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.08. 14:36

Az attól függ. Ha lesz jövedelem, akkor 16%-os jövedelemadót kell fizetni.
Az nem számít, hogy ki nyugdíjas, ki nem.

Ani53 # 2014.09.08. 13:21

Édesanyám 2013-ban nekem és húgomnak ajándékozta a földjét, amelyet haszonbérő művel. A szerződés 2014. novemberében lejár. Ha értékesíteni szeretnénk a földet, kell-e utána valamilyen adót fizetnünk? (Én már nyugdíjas vagyok, húgom még aktív dolgozó.) Ha van fizetési kötelezettségünk, mikor lehet legközelebb fizetési kötelezettség nélkül értékesítenünk a földet?

Annie

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.07. 12:26

Nem kell írásba foglalni, de célszerű. Nincs illetékteher, be sem kell jelenteni.

tanarneni # 2014.09.07. 12:22

Szeretnék gyermekem részére banki átutalással ajándékozni 3 000 000 Ft-t. Kell-e erről valamilyen íratot készíteni? Van-e illetékfizetési kötelezettség, jelenteni kell-e a NAV-nak, vagy valamilyen hivatalos teendő van-e ezzel kapcsolatban. Előre is köszönöm a választ.

lajcsó # 2014.08.19. 12:10

"Jól értem, hogy ezután a feleségemmel szintén illetékmentesen megoszthatjuk a tulajdoni hányadot?"
Nem jól érted.
Megosztani csak a házastársi közös vagyont lehet.(Ez illetékmentes.)
Az esetedben a feleséged különvagyonából csak ajándékozni tud neked. (Ez is illetékmentes.)
A végredmény mindkét esetben ugyanaz (illetékmentes jogügylet) csak a jogi meghatározás, meg az egyébb jellemzők eltérőek.

haresz # 2014.08.19. 10:11

Kedves ObudaFan!

Előzetesen felvettem a kapcsolatot egy ügyvéddel. Vázoltam neki a szituációt.

Két megoldást javasolt:

  1. ajándékozási szerződés mindkét esetben, tehát először a szülők részéről, utána a feleségem részéről (50 %). Viszont felhívta a figyelmemet, hogy aggályos lehet a hatóság szemszögéből, ha 1 napon történik két ajándékozás. Nem értetem, hiszen, törvényileg illetékmentes, egyáltalán nem akarok jogtalanul eljárni. Van esetleg törvényi szabályozás erre?
  2. szerződés útján vagyon megosztása, hiszen ajándékozás esetén szerzett vagyon különvagyon.

Köszönöm!

haresz # 2014.08.14. 08:04

Köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2014.08.13. 20:40

Szükséges ajándékozási szerződést írni?

Igen.

Ügyvédi ellenjegyzés?

Szükséges.

Földhivatali bejelentés?

Szükséges.

SZJA fizetési kötelezettség?

Nincs.

Jól értem, hogy ezután a feleségemmel szintén illetékmentesen megoszthatjuk a tulajdoni hányadot?

Igen.

Ennek mi lenne a menete?

Ügyvédhez fordultok.

"2011. jan. 1-től azonban egy nagyon hátrányos szja. törvénymódosítás lépett hatályba, amelyet a Magyar Közlönyön kívül tudomásom szerint sehol nem hoztak nyilvánosságra, semmilyen publicitást nem kapott és az állampolgárok, de még az ügyvédek sem igen tudnak róla, csak az illetékmentes ajándékozás lehetőségét ismerik. A módosított adójogszabály értelmében, aki idén január 1-től benyújt a földhivatalba illetékmentes ajándékozással szerzett ingatlan értékesítéséről szóló szerződést, annak a vételár 25%-a után szja-t kell fizetnie. Ez a - 16%-os egységes szja kulcs figyelembevételével - az ajándékozással történt vagyonszerzés évében és az azt követő évben a vételár 4%-át jelenti. Tehát pl. egy 25 millió forintos lakás esetében az eladó (korábbi megajándékozott) 1 millió Ft szja megfizetésére lesz köteles.”"

Valóban, ha a megszerzés után 5 éven belül eladod az ingatlant, akkor tényleg kell személyi jövedelemadót fizetned, ez erről szól.

haresz # 2014.08.12. 09:54

Üdvözlöm!

Szakmai segítséget szeretnék kérni.

Feleségem szülei elajándékoznák az ingatlanjukat feleségemnek. Szükséges ajándékozási szerződést írni? Ügyvédi ellenjegyzés? Földhivatali bejelentés? SZJA fizetési kötelezettség? Egyéb fontos tudnivaló?

Amit kiderítettem :) Öröklés és ajándékozás esetében az illeték általános mértéke 18 %, a lakástulajdon illetve lakástulajdonhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog ingyenes megszerzése esetében 9 %. VISZONT egyenesági rokonok és 2014 januárjától házastársak között az ajándékozás illetékmentes. Tehát illetékmentes.

Jól értem, hogy ezután a feleségemmel szintén illetékmentesen megoszthatjuk a tulajdoni hányadot? Ennek mi lenne a menete?

Találtam egy cikket, ami aggaszt... (2011.02.22) "2011. jan. 1-től azonban egy nagyon hátrányos szja. törvénymódosítás lépett hatályba, amelyet a Magyar Közlönyön kívül tudomásom szerint sehol nem hoztak nyilvánosságra, semmilyen publicitást nem kapott és az állampolgárok, de még az ügyvédek sem igen tudnak róla, csak az illetékmentes ajándékozás lehetőségét ismerik. A módosított adójogszabály értelmében, aki idén január 1-től benyújt a földhivatalba illetékmentes ajándékozással szerzett ingatlan értékesítéséről szóló szerződést, annak a vételár 25%-a után szja-t kell fizetnie. Ez a - 16%-os egységes szja kulcs figyelembevételével - az ajándékozással történt vagyonszerzés évében és az azt követő évben a vételár 4%-át jelenti. Tehát pl. egy 25 millió forintos lakás esetében az eladó (korábbi megajándékozott) 1 millió Ft szja megfizetésére lesz köteles."

Köszönettel,
Péter

ObudaFan # 2014.08.04. 11:24

Talán-talán a gyógykezelésre elköltött összeg mentesíthető ez alól, a többi vagyonelem tekintetében komoly a veszély.

Beorn # 2014.07.29. 19:16

Tiszteletem!

Érdeklődni szeretnék mire számítsunk az alábbi ügyben:
Édesapám a bátyámtól illetékmentes ajándékként kapott két ingatlant 2010-ben.
Az egyik ingatlan egy építési telek, melyet édesapám megosztatott, felét eladta, másik felét megtartotta.

Másik ingatlan egy lakóépület, melynek felét 2012-ben továbbajándékozta nekem. A másik felét most szeretné továbbajándékozni a húgomnak.

Csakhogy, tavaly indult bátyámnál valamilyen adóvizsgálat ami tudtommal adóhiányt fog megállapítani 2009-re.

Ebben a szabályban az van, hogy a Nav visszakérheti megajándékozottól az ajándékot:

"Adózás rendjéről szóló törvény 35. § (2) bekezdése szerint „ha az adózó az esedékes adót nem fizette meg, és azt tőle nem lehet behajtani, az adó megfizetésére határozattal kötelezhető:

  1. a megajándékozott, az adózó által az adókötelezettsége keletkezését követően okirattal juttatott ajándék erejéig, kivéve, ha az ingyenes előnytől neki fel nem róható módon elesett”."

Az lenne a kérdés, hogy édesapámtól vissza követelheti-e a Nav az ajándékba kapott telekrészt, vagy az eladott telekrészért kapott pénzt amit gyógykezelésére költött?
A ház esetében pedig melyet édesapám időközben továbbajándékozott nekem illetve a másik felét a húgomnak ajándékozná most, van-e félnivalónk, hogy tőlünk is visszakérhetik?
Mit jelent az, hogy az ingyenes előnytől neki fel nem róható módon elesett?
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.16. 08:22

És ha a feleség meg neki ajándékozza a felét, az megont csak illetékmentes.

Rexor # 2014.07.16. 08:15

Jobb lenne, ha a szülők a feleségednek ajándékoznának, mert erre vonatkozik az illetékmentesség.

Atesz635 # 2014.07.15. 19:45

Tisztelt ügyvéd úr!

Feleségemmel szeretnénk venni egy családi házat Pest megyében.
Az ő apja és anyja egy korábbi ingatlan eladásból származó pénzből tudna adni nekünk ajándékba annyi pénzt,hogy meg tudjuk venni.
Fent említett ingatlan 8 millió forintba kerül.
Kérdésem az lenne,ha fele a feleségem fele pedig az én nevemre kerül,akkor kell-e illetéket fizetni az ajándékba
kapott pénz után.Lehet készpénzt ajándékozni,vagy csak banki átutalással?Jelenleg nincs nekik bankban a pénzük, ezért is kérdeztem a készpénzt,mivel nem szeretnénk fölöslegesen a banknak utalás és pénzfelvétel címen plusz költséget.

Válaszát köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.30. 07:53

Ugyan.

dobaim # 2013.08.30. 07:05

Tisztelt Ügyvédúr!

A párom és én pár hónapja hazautaltunk az osztrák bankszámlánkról egy nagyobb összeget a magyar bankszámlánkra, melyet lakásvásárlásra fordítottunk.

A külföldi bankszámla mindkettőnk nevén fut, a kettőnk fizetése volt rajta. Az itthoni bankszámla, melyre a pénzt utaltuk, viszont csak a párom nevén szerepel. Az utaláskor a közlemény rovatba feltüntettük, hogy a pénz közös, bérből származó jövedelem.

A pénzből vettünk egy lakást, melyben mind a ketten tulajdonosok vagyunk.

A kérdés az, hogy kell-e ajándékozási illetéket fizetni?

Az én fizetésem is a párom számlájára lett utalva, mivel ez így volt egyszerűbb. Nem vagyunk egyenes ági rokonok, tehát akkor kell ajándékozási illetéket fizetni??
Semmilyen ajándékozásról nincs szó, csak egyszerűségből történt így.

Válaszát előre is köszönöm!

Egy Fórumozó

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.25. 18:53

Ugyan már.

kostyild # 2013.08.25. 18:46

Tisztelt Ügyvéd úr és fórumozók!

A tulajdonomban levő lakásba beköltözött egy távoli rokonom, albérleti díjat nem kérek tőle, csak a rezsit fogja fizetni, amit elhasznál.

Az a kérdésem, hogy a rezsi összegét, ami szintén az én nevemen van, átutalhatja-e nekem a bankszámlámra úgy, hogy az nekem adó- és illetékmentes legyen? Vagy ha nem, akkor le lehet-e papírozni a dolgot valahogy?

Előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.19. 13:16

A rovat címéből ítélve talán az illetékre vagy kíváncsi. Többen mondják, hogy az okmányirodák úgy értelmezik a törvényszöveget, hogy nem kell illetéket fizetni, ha az ügylet egyenesági rokonok között történik.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.19. 12:34

Írtok egy szerződést, aztán kéritek az okmányirodában a tulajdonosváltozás bejegyzését. (A vevőnek kötnie kell kötelező felelősségbiztosítást, a tiédet pedig meg kell szüntetni.)

finci # 2013.08.19. 11:57

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Van egy autóm,amit szeretnék a fiamnak ajándékozni.Hogy működik a dolog és mennyibe kerül?

Judit B # 2013.08.08. 12:49

Tisztelt Jogi Fórum!

Édesanyám szeretné a tulajdonában lévő termőföldjét nekem ajándékozni. Ma voltunk ügyvédnél ahol közölték hogy ez nem lehetséges, mert az ajándékozás termőföldnél megszűnt. Milyen módon kerülhet nevemre a föld, és mennyi illetéket kell fizetnem?

Válaszukat előre is köszönöm!

Karmko # 2013.07.19. 17:04

Tisztelt Fórumozók!

Adott ingatlan tulajdonának 50%-a édesapámé, 50%-a pedig a mostani felesége tulajdona, akitől született két féltestvérem.
Úgy döntöttünk a családban, hogy nekem ajándékozzák az adott ingatlan 100%-át, de ezzel együtt lemondok minden további örökösödési jogról édesapám felől.
A nem egyenesági ajándékozás után illetéket kellene fizetni, de úgy tudjuk (tudtuk), hogy ezt meg lehetne oldani illetékmentesen is oly módon, hogy édesapám felesége az 50%-os tulajdonrészt először odaajándékozza a felnőtt korú féltestvéremnek, aki ezt továbbajándékozná édesapám számára, ő pedig már illetékmentesen tudná számomra az ingatlan 100%-át odaajándékozni.
A minap egy ügyvéd felhívta a figyelmemet arra, hogy hiába törvényes úton járunk el, akkor is beszedheti a NAV a 9%-os illetéket az 50%-ra, mert a jogszabályt megkerülve járunk el.
Az ügyvéd azt tanácsolta, hogy ne egyszerre kössük az ajándékozási szerződéseket (mert az feltűnő), hanem várjuk meg, míg minden egyes ajándékozási alkalommal bejegyzik a földhivatalnál a tulajdonszerzést, tehát alkalmanként várjunk ~1 hónapot. Viszont szerinte még így is kockázatos - bár kevésbé -, hogy illetéket kell majd fizetnem.

Kérdésem a következő:
Valóban beszedhetik az illetéket akkor is, ha fentebb említett módon, de törvényesen járunk el?
Ha beszedhetik, akkor mit javasolnak a kedves fórumozó jogászok/ügyvédek, milyen úton-módon valósítsuk meg az ajándékozást, hogy minél kisebb illetékkel, de lehetőleg illetékmentesen járjunk el KOCKÁZATMENTESEN?

Válaszukat előre is köszönöm!

EmberTamas # 2013.07.19. 16:54

Tisztelt Ugyved Urak/Holgyek, es nem utolso sorban Forumozok.

Elso sorban szeretnem megkoszonni a lehetoseget, hogy valahol fel tudom tenni kerdesemet, es remelhetoleg Hasznos valaszt/valaszokat kapok(sajnos ilyen, konkret esetet nem talaltam az elozmenyekben, ezert is teszem fel ezt a kerdest. Amennyiben megis volt, abban az esetben elnezesuket kerem).

Az EU-n kivulrol torteno, nem egyenes agi rokon szamara(elettars) kivanok 150000 HuF-nal kevesebb osszeget ajandekozni(esetleges rendszeresseggel). Mindezt nem bankszamlarol bankszamlara utalassal, hanem Western Union segitsegevel.
Kerdesem az lenne, hogy igy, ebben a formaban is illetekmentes-e a fent emlitett osszeg. Illetve, lehetseges e ezt valamilyen rendszeresseggel megtennem(heti/havi)? Illetve, a magyar jog, lehetove tesz e valamilyen modszert, a rendszeres, 150000HuF-nal alacsonyabb osszegu ajandekozasra nem egyenes agi rokon(elettars) szamar.

Valaszukat elore is koszonom!

Udvozlettel: EmberTamas