vatera apeh


ilona123 # 2010.06.09. 05:20

Természetesen nem gondolom hogy nem kell adót fizetni!!csak 10millióra senki nem gondolja komolyan a 9.5millió adót ugye?reméljük hamarosan döntés születik végre.TEHÁT SIMA INGÓÉRTÉKESÍTÉS UTÁNI ADÓZÁS LESZ AZ EDDÍGI ÜGYEKBEN szerintem.ami 6.5%-os adó plusz büntetések lesz,ÁFÁT el kell felejteni ezekben az ügyekben,AMÚGY MEG NEM ÉN GONDOLOM CSAK IDÉZTEM!!!!

boni mores # 2010.06.08. 19:56

Enteki,

csak nem gondolod, hogy az üzletszerűség, mint anyagi jogi jogkövetkezménnyel járó jogi tény bármiben is függne az adószámtól mely csak egy eljárási törvény szerinti regisztratív aktus? Hogy csupán attól függne az adó (pl. áfa) fizetési kötelezettség, hogy vajon kért-e adószámot a delikvens, mert ha nem - bár ugyanazt csinálja mint az a szegény "balek", aki kért - majd mentesülni fog az adófizetés alól??? Az adószám az adózási jogok gyakorlásához (pl. levonási joghoz) valóban kell, hiszen anélkül azokat nem lehet érvényesíteni, de az adó(fizetési) kötelezettség ettől függetlenül fennáll, ha önálló tevékenységből származó jövedelem keletkezett, termékértékesítés történt stb. Tehát: az adószám igénylése az adózó érdeke, hiánya pedig nem lehetőség az adó elkerülésére. Pl. az adószám felfüggesztése is a jogok gyakorlását akadályozza (ideiglenesen), és nem a kötelezettség teljesítése alól ment fel - ettől szankció.

Enteki # 2010.06.08. 17:10

Véleményem szerint üzletszerű tevékenységet adószám nélkül nem lehet folytatni. Abban az esetben ha az apeh üzletszerűnek minősíti a tevékenységet nem szja hanem egyéb adónemekben fog hiányt megállapítani (pl áfa). Nem beszélve a rengeteg mulasztási birságról.

ilona123 # 2010.06.08. 16:12

erről estetleg van valakinek véleménye?ugyanis erről próbálok véleményeket begyűjteni már hetek óta,ezért írogatom hogy NINCS ADÓSZÁÁÁÁÁÁÁÁM!!!Már hatodszor!!! erre mindíg azt a választ kapom hogy "az ingó értékesítés.....meg hogy 800.000ft ig...meg hogy gyűjtsem a milliókat!ez már ALAP!lépjünk egy kicsit tovább és beszéljünk arról hogy vajon mik a lehetséges megoldások,MERT NINCS MINDENKINEK SZEMÉLYES ADÓTANÁCSADÓJA (egyébként nagyon hasznos ha oda kerül a sor és sokkal jobb mint az ügyvéd ebben az esetben) esetleg nem csak az APEH oldaláról kéne tanácsokat adni mert ugye csak az apeh adna ilyen tanácsot hogy gyűjtsem a milliókat a büntetésre!!!

ilona123 # 2010.06.08. 14:12

az üzletszerűség hamar kiderül ha végignéznek egy éves eladási listát nem ezzel van a baj hanem azzal hogy nem lehet behajtani a büntetést Idézet az APEH határozatból: „Adózó bevallása szerint tárgyévben (…) ingó értékesítésből 2.321.811 forint jövedelemben részesült. (…) A revízió szerint adózó tévesen szerepeltette ingó értékesítésként az elektronikus kereskedelemből származó bevételét, mivel az szja törvény 58.§ (8) bekezdése értelmében az ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelem szabályai nem alkalmazhatók abban az esetben, ha az ingó vagyontárgy átruházása üzletszerűen történik. Ekkor az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályokat kel alkalmazni.”

Tehát az APEH a bevallott ingó értékesítést átminősítette üzletszerűség címén. Az személyi jövedelemadóról szóló (szja) törvény pontosan meghatározza, hogy mi minősül üzletszerűnek szja vonatkozásában. Ezt a közzétett második határozat 7. oldalán olvashatjuk: „E rendelkezés alkalmazásában üzletszerű az átruházás, ha (…) az ügylettel kapcsolatban a magánszemélynek az általános forgalmi adó szabályszerűen bejelentkezett alanyként az adólevonási joga megnyílik.”

Ugyanezen határozat 6. oldalán az indoklás egyértelműen tartalmazza, hogy az imént idézett üzletszerűségi feltétel nem teljesül. „… megállapítottuk, hogy szabályszerűen adóalanyként történő bejelentkezésnek nem tett eleget, ezért az adózót adólevonási jog tárgyidőszakra nem illeti meg.”

Az idézett mondat alapján jogszerűtlen az ingó értékesítés átsorolása önálló tevékenységből származó jövedelemmé és ebből következően a 11 százalék eho felszámítása. Adószám hiányában gyakoriságtól és értékhatártól függetlenül az szja-törvény szempontjából nem teljesülnek az üzletszerűség feltételei.

Angyal József okleveles adószakértő

ilona123 # 2010.06.08. 13:50

Igen a nagy betűket az indulatom jelének szánom,mert a 6.5%-os adó meg hogy meddíg adómentes a jövedelem az unalmas,ha szeretnéd eladni az otthoni cuccaidat kedves FreedomFighter azt tudom tanácsolni hogy ahányan vagytok a családban csináljatok mindenkinek egy nevet az adott aukciós oldalon ha mondjuk négyen vagytok máris 3.200.000 ezret árulhatsz adómentesen (persze ehhez kell négy számlaszám) Ha drágább dolgot értékesítesz pl:valami örökségből származó drágább régiség vagy ékszer,esetleg drága karóra vagy bármi ami megdobja a forgalmadat nyugodtan egyezkedj a vevővel hogy kölcsönösen semlegesen értékeljetek pl valami kamu szöveggel:nagyon korrekt szimpatikus csak sajnos a festmény mérete túl nagy volta a nappaliba így nem jött létre az üzlet ettől függetlenül érteni fogják az értékelésed olvasói hogy mi a helyzet az értékelést tele kell rakni smile jelekkel és a végére a mondatnak egy nagy köszönöm!Így ez az adás vétel nem bizonyítható,mert elvileg nem jött létre de ugyanakkor jó benyomást kelt!Persze ez csak esetenként jó mert a sok semleges sem jó de pár száz ezret így is adómentessé lehet tenni Azért lettem mérges egy kicsit mert az adószámos dologra senki nem írt semmit!csak a gyűjtsd a pénzt a büntetésre szöveg az megy!Mondtam ami jár az apehnak az jár nincs mese de milliókat ne kérjen a százezres haszonra!!!!!

nandy # 2010.06.08. 11:46

Továbbá:

Vagy tételesen számolod el a költségeket számla alapján, vagy 75%-os átalánnyal. A kettő együtt nem megy. Szerintem jobban jársz a 75%-os átalánnyal...

nandy # 2010.06.08. 11:45

Nagyon kevered.

Az szja tv. úgy szól, hogy ha az ingóság értékesítésének ADÓJA nem haladja meg az 50.000,-Ft-ot, akkor azt nem kell befizetni. Mivel az adókulcs 25%, ezért az adóalap 200.000,-Ft lesz, ez a mentesség határa. (200 eFt adóalap x 25% szja = 50 eFt adó)

Ha 75%-os költséggel számolsz, akkor a teljes bevétel 800.000,-Ft lehet, mert annak a 25%-a (100-75) a 200.000,-Ft.

Tudom, kicsit bonyolultan van leírva a törvényben. A lényeg az, hogy ha 75%-os költséget vonsz le, és az éves ingóságértékesítésből származó bevételed nem haladja meg a 800 eFt-ot (azaz a hasznod nem lesz több 200 eFt-nál), akkor nem kell adót fizetni.

Természetesen ha a 75%-os költséglevonást alkalmazod, akkor nem kell számlákat gyűjteni.

De még egyszer hangsúlyozom, hogy ezt a szabályt nem alkalmazhatja az a személy, aki a tevékenységét üzletszerűen végzi!! Üzletszerűség esetén muszáj gyűjteni a költségszámlákat, mert azok hiányában csak 10% költségátalány vonható le a bevételből.

FreedomFighter # 2010.06.07. 17:11

Inkább még egyszer, de egy kicsit érthetőbben kérdezem:

  • Nem üzletszerű tevékenység esetén a 200eFt-ot meghaladó bevételem 75%-a automatikusan költségnek számít, vagy ezt külön jeleznem kell a hivatal felé?
  • Ha egyéb költségem is volt, akkor azt csak akkor tudom elszámolni, ha üzletszerű a tevékenységem? Tehát a fent leírt szituációban irreleváns?

Köszönöm!

FreedomFighter # 2010.06.06. 13:11

bocsának ...bevételem 75%-a (nem hasznom..)

FreedomFighter # 2010.06.06. 13:10

Természetesen már semminek sincs meg a számlája, tehát akkor élni fogok a 75%-al (amennyiben meghaladom éves szinten a 200eFT-ot).

Az hogy "lehet költségként elszámolni" azt úgy kell értelmezni, hogy hivatalosan nyilatkoznom kell, hogy a hasznom 75% költség volt, vagy ezt számlákkal alá is kell támasztanom (tel, benzin stb?)

Ez utóbbi esetben pedig elég ha a nevemre/címemre állítják ki a számlát (pl benzinkúton) vagy adószám már ehhez is kell?

Köszönöm!

nandy # 2010.06.06. 12:37

De ha nem lehet megállapítani az eladott cucc beszerzési értékét (pl. nincs meg a számla), akkor a bevétel 75%-át lehet költségként elszámolni, és a fennmaradó 25% haszonnak a 25%-át kell adóként befizetni.

nandy # 2010.06.06. 12:35

Ha az ingóságértékesítés nem üzletszerű, akkor a haszon 25%-át kell befizetni, de itt jön be az a mentesség, hogy ha a haszon nem haladja meg az évi 200 ezer forintot, akkor nem kell adót fizetni.

FreedomFighter # 2010.06.06. 12:34

Ok köszönöm! Tehát az ésszerűség nagyobb szerepet kap, mint a konkrét számadat. Ez így is van rendjén.

Korábbiakban olvastam olyasmit, hogy a 25% 25%-át kell adóként befizetni. Ez mire/kire vonatkozik?

nandy # 2010.06.06. 12:14

Alapvetően azt kell eldönteni, hogy az értékesítés üzletszerűnek minősül-e, vagy sem.

Ha üzletszerűen történik, akkor nem lehet alkalmazni az általad beidézett szabályt, helyette önálló tevékenységből származó jövedelemként kell kezelni, és a tevékenység megkezdése előtt adószámot kell kérni, számlát kell adni stb...

Nagyon nehéz megmondani, hogy mikortól üzletszerű valami. Az egyik fő ismérve az üzletszerűségnek az, hogy a tevékenységet haszon szerzése reményében/érdekében folytatod.
A másik fő ismérv a rendszeresség.

Szerintem ennek a két feltételnek együttesen kell teljesülnie ahhoz, hogy üzletszerűségről beszéljünk - tehát haszon reményében és rendszeresen. Mert pl. elképzelhető, hogy veszel egy autót, aztán egy-két hónap múlva eladod, mert mégsem vált be valamiért. Hiába volt esetleg haszon, attól még nem lesz üzletszerű, ha csak egy alkalomról van szó. De ha rendszeresen megveszed - eladod, akkor az már üzletszerű.

Az mindenképpen üzletszerűségre utal, ha valaki folyamatosan vásárolja az árucikket, aztán értékesíti... pedig sokan ezt csinálják, később pedig megpróbálják elhitetni a hivatallal, hogy a saját bébiholmikat adták el másfél-két millió forintért...

FreedomFighter # 2010.06.06. 11:53

Egyik kérdésemre részben meg is találtam a választ a nandy által linkelt oldalon:

"A jogszabály szerint ugyanis csak akkor köteles az értékesítés után adózni az eladó, ha azon legalább 200 ezer forint hasznot szerzett, vagyis a beszerzési és az eladási ár közötti különbözet legalább 200 ezer forint. "

FreedomFighter # 2010.06.06. 02:30

Tisztelt Fórumozók!

Mivel engem is foglalkoztat a téma, végigolvastam a topicot. Egy észrevételem és pár kérdésem van.

Észrevétel:
Kedves ilona123!
Ha érthető, írásjelekkel is megfelelően tagolt mondatokban fogalmaz, valamint mellőzi a csupa nagybetűvel való sorokat (ami írásban kiabálásként hat), valószínű könnyebben megértik egymást a többi fórumtárssal. Nem kioktatásnak szánom, segítségnek. Ne vegye rossz néven!

Kérés/Kérdés:
Mivel magam is Vaterázom, szeretnék tájékozódni. Tudnak segíteni, hogy hol nézzek körül, hogy tisztába legyek az alapvető tudnivalókkal?
Jelenleg csak saját használati tárgyaimat teszem pénzzé, de egyik-másik igen nagy értékű, és szeretném elkerülni a kellemetlen meglepetéseket.

  • Mekkora összegig nem minősül üzletszerűnek az adás-vétel?
  • Mekkora összeg felett érdemes/szükséges hivatalossá tenni a tevékenységet, cégszerűen működni?
  • Egyáltalán ezt az összeg határozza meg?
  • ilona123 kérdései közül engem is foglalkoztat a családtagok közti elosztás gondolata, ezzel kapcsolatban mi a véleményük?

Előre is köszönöm az útbaigazítást!

Üdv

ilona123 # 2010.05.30. 09:20

ezt adószakértő mondta!!!ti már büntetnétek mi?élelmes anyukákat akik egy kis plusz pénzhez jutottak,persze nem vallották be,ami nem szép dolog,de mindenkinek melléjük kell állni,mert családok életét teheti tönkre ha be kell fizetni 2-3 millót mikor szegény keresett egy év alatt max egy milliót és annak is helye volt biztosan a gyerekeire költötte,van aki csak így tud egy kis pluszhoz jutni!igenis nektek is a megoldást kéne keresnetek és nem azt szajkózni hogy úgyis tönkremennek ezek az emberek mert csalók és megérdemlik,EZÉRT TART ITT EZ AZ ORSZÁG MERT MINDENKI nA MÁSIKAT FIGYELI!!!A MEGOLDÁST KERESSÉTEK!!!!!!!!!!MERT HA ILYEN IGAZSÁGTALANSÁGOK TÖRTÉNHETNEK ITT AKKOR AZ TITEKET IS UTÓLÉRHET MÁS IRÁNYBÓL,HIÁBA A FENE NAGY TÁJÉKOZOTTSÁG MEG NAPRAKÉSZSÉG!!!IGY VAN MAGAMAT PRÓBÁLOM MEGGYŐZNI HOGY Az ORSZÁG IGAZSÁGOS......

ilona123 # 2010.05.30. 09:07

nincs adószám!!!!!!!!!!!!!!!!!!jogilag nem kérhetnek áfát stb.,jogtalan átminősíteni üzletszerűvé!!ez törvény!már a bíróságon vannak a fellebbezések és mivel a törvény az törvény nem lehet büntetni csak a 200ezer ig!azonkívül a pozitív visszajelzések nem hitelt érdemlő adatok!!!ebből a szemszögből is lehet nézni,te miért szurkolsz annyira az apehnak?nem lehet megúszni szerinted?miért kéne irreális összegeket befizetni?az a baj hogy EZ SOKKAL ÖSSZETETTEBB MINTSEM HOGY EGYSZERŰEN ALKALMAZNI LEHETNE RÁ A MÁR UNALOMIG EMLEGETETT ADÓZÁSI TÖRVÉNYEKET!!!!!

nandy # 2010.05.28. 13:09

Úgy érzem, te inkább csak magadat szeretnéd meggyőzni...

De itt egy cikk, szerintem erre gondoltál:

http://www.vg.hu/…dokra-316775

Annyi pontatlanság van a cikkben, hogy ha valaki üzletszerűen végzi az értékesítést, akkor az nem 25%-kal adózik, és nincs mentesség sem, az első forinttól adóköteles.

ilona123 # 2010.05.24. 20:13

Arról tud valaki valamit hogy teszem fel bebizonyosodik az üzletszerűség a ptk 211 értelmében rögtön adásvételi születik,ezt írásban is rögzíteni kell a találkozón és alá kell írni hogy később ezt leadjam a könyvelőnek vagy ez legyen az üzletről a bizonyíték?MI A BIZONYÍTÉK HOGY PÉNZT LÁTTAM?????????AZ ÉRTÉKELÉS:BÁTRAN AJÁNLOM MINDEN OK!!!!!EZ NEM BIZONYÍTÉK EZT CSAK A VATERÁNAK ÍRJUK HOGY BENT MARADJUNK ÉS JÓ LEGYEN a STATISZTIKÁNK és fizetünk némi pénzt hiába mert később több vásárlónk lehet a több pozitív miatt!!A HAMIS ÉRTÉKELÉSSEL CSAK A VATERA SZABÁLYAI ELLEN VÉTÜNK,MÁS CÉGNEK EHHEZ SEMMI KÖZE!AZ ÜZLETSZERŰ LEBUKÁSOKNÁL IS CSAK A BANKSZÁMLÁRA ÉRKEZETT PÉNZEK UTÁN LEHETNE ADÓZNI,AZT MEG AKI KIBOGÓZZA HOGY AMIKOR A VEVŐ A SZOMSZÉDJA OTP SZÁMLÁJÁROL UTAL MERT NEKI NINCS IS BANKSZÁMLÁJA.......

ilona123 # 2010.05.24. 19:59

képzeljünk el egy plázacicát akinek a pasija évekig milánóból hozta a márkás cuccokat a legtöbbjét fel sem vette,van 5-6 darabonként 50-60 ezer forintos cavalli napszemüvege,gucci táskák,2-3 arany rolex,temérdek édes kis ruci,ékszerek,lakásberendezés és sok sok menő olsz cucc,a pasi lecseréli neki hirtelen kp hiány lép fel és felteszi a cuccokat árul 2010 ben nyolc milliót mondjuk 150 kis csetreszből,hogy bizonyítja az apeh hogy ő olasz piacokról hozza üzletszerűen az egyedi márkás ruhákat kiegészítőket,vagy fordítva életszerűbb a csaj kéthetente hoz cuccokat olaszból azt eladja dupla áron a vaterán árul 8 millát az apeh behívja és ő azt mondja a pasi hetente lep meg új táskával napszemcsivel,guccipapuccsal hát istenem milliomos a lelkem,bevallja az összeget és mint magánszemély kifizeti a 25%-nak a 25%-át azaz 6.25 százalékot.RÁADÁSUL MINDENT FÉLÁRON HERDÁLT EL!NAGYON NEHÉZ BIZONYÍTANI AZ ÜZLETSZERŰSÉGET!!!RÁADÁSUL MINDENT 1-ftról indít MÉG AZT IS MONDHATJA NEM iS AKART HASZNOT AKÁR 1-ft ért IS ELVIHETTÉK VOLNA!!!!

ilona123 # 2010.05.24. 19:42

volt benne több száz márkás ruha,szinte újak,rengeteget vettünk mi is az évek alatt,arról nem is beszélve amit a nagyszülők,rokonok barátok összehordtak az évek alatt,játékok,bababútorok,komplett gyerekszobák,mi ezeket továbbajaándékoztuk de ha elkeztük volna kiárulni akár negyed ötöd áron bizos milla fölött lett volna és nem vagyunk kifejezetten jó módúak de egyszerűen évek alatt mindeki játékot,ruhát,cipőt hozott a gyerekeknek,tényleg sokszor már egyenesen a zsákokba mentek nálunk is a cuccok.800.000ft-ig ezeket eladhattuk volna addíg nem kell bevallani a jövedelmet,az általam példának felhozott kismamánál szerintem kiderült az üzletszerűség (és nem az összeg nagysága miatt kezdék el vizsgálni MERT AZ NEM NAGY EGY ÉV ALATT,ANNYI HOGY BE KELLENE VALLANI és simán a másfél 6.5% a az meg semmi hogy saját cuccot árul az ember így az egész összeg a haszon,főleg ha sok drágább dologról a számla is megvan akkor még adózni sem kell azok után!AZ üzletszerűség sok esetben nem vagy csak nagyon nehezen bizonyítható,szerintem csak úgy lehet bűntetni hogy időközben már lett egy kis tukálója,vagy bőrzékre jár,bálákat rendel nagykerektől,vagy túl sok az új árú amiből például méretsort ajánl vételre itt már nehéz bizonyítania hogy 56-86 os méretig kapott ugyanolyan kiskabátot ajándékba a rokonoktól és ráadásul egyik sem lett jó mind maradt becsomagolva és ráadásul a hírdetésben úgy ajánlja hogy van több színben méretben stb.Mindez komoly vizsgálatot igényel és tömegével nem tudja az apeh megoldani,aki pedíg saját dolgokat árul annak nem kell félnie szerintem mert az adója barátinak mondható.

ilona123 # 2010.05.24. 19:22

lehet saját holmikból másfél milliót árulni egy év alatt,na nem mindenkinek de azért lehet,simán felhalmozódhat otthon,főleg akinél 2-3 már 7-8év körüli gyermek van,nekik oriási készleteik lehetnek esetenként,mi például többször kaptunk zsák ruhát szomszédunk munkatársától(pedíg nem kértük nem is vagyunk rászorulva,csak egyszerűen hozta hogy kell e),ez több száz darab volt

nandy # 2010.05.23. 20:09

Arról a boltról beszélek én is :))