Vagyonadó (ingatlan) - 2010

Petradomi # 2010.01.16. 08:20

eSZeM!

Köszönöm szépen a választ! Hát ezek elég furcsa dolgokat fognak felvetni még családon belül is. Nagyon sok igazságtalanság van benne. Számomra az is, hogy a tulajdonos életvitelszerűen lakja, és a haszonélvező meg fizeti, aki nem is tartózkodik ott.

Szerintem rengeteg dolga lesz az ügyvédeknek, bíróságoknak.

Esetleg még a legközelebbi hozzátartozók békésen lerendezik egymás közt (ha tudják), de tuti, hogy a távolabbiak ölre mennek, abból meg perek lesznek.

eSZeM # 2010.01.15. 20:01

Ha az ingatlannak van haszonélvezője, akkor neki kell a bevallást elkészítenie és az esetleges adót megfizetni, függetlenül attól, hogy benn lakik-e az ingatlanban vagy sem.

Hasonló kérdést tettem fel néhány napja az APEH ügyinézőjének és konkrétan az én esetemre az alábbi választ kaptam:
Ha egy polgár 30M Ft alatti saját ingatlanban lakik és van egy 17M forintot érő ingatlanon haszonélvezeti joga, akkor neki kell bevallani és megfizetni a vagyonadót a 17 millás ingatlan után, akkor is, ha az ingatlannak van tulajdonosa, aki az ingatlanban életvitelszerűen lakik.

Petradomi # 2010.01.15. 15:51

Tisztelt Fórumozók!

Én már lassan mindent kezdek kapizsgálni, csak a lényeget nem:

(különböző helyeken különböző féle képppen értelemzik)

Ki az adóköteles ha van tulajdonos, de bejegyzett vagyoni értékű jogosult van, azaz haszonélvező az alábbi idézet szerint:

"Az adó alanya az a személy vagy szervezet, aki vagy amely a naptári év első napján a lakóingatlan tulajdonosa. A tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok, amennyiben az ingatlannak több tulajdonosa van. Amennyiben a lakóingatlant az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya."

Ha erre nekem választ tud adni valaki, akkor tudom a további lépéseket.

Köszönettel

world # 2010.01.13. 20:15

Sziasztok!

Szeretném ingatlanadóban kérni a segítségeteket, mivel nálunk kicsit kusza a helyzet.

Van édesanyámnak és nekem is egy-egy lakóingatlanunk.

Mindkettő 30mFt alatt van, de a kalkulátor szerint olyan 22MFt a mienk ( de jó is lenne, ha érne ennyit).

A mi ingatlanunkat pár éve vásároltuk hitelre párommal úgy, hogy nemcsak mindkettőnknek van benne tulajdonhányada, hanem édesanyámnak is került rá egy haszonélvezeti jog.

Természetesen édesanyám saját házában él, a haszonélvezet más okok miatt került rá.

Az én és párom esete az tiszta, mivel 30MFt alatt van az ingatlan.

A kérdés, hogy édesanyámmal mi van. Bár nincs két ingatlana, de a meghatározás szerint haszonélvezeti jog szerint ő lenne a fizető fél.

Gondolom, a törvény abban gondolkodott, hogy a haszonélvező abban az ingatlanban él, aminek a haszonélvezeti jogát birtokolja.

Ebben az esetben mi az irányadó?

1. A mi 30MFt alatt nem befizetendő vagyonadónkat kéne édesanyámnak kifizetni, és így nem fizet senki?
  2. Édesanyámnak a haszonélvezeti jog második lakóingatlannak számít és így fizetnie kell? Ha igen, akkor milyen arányban? (bár így olyan mintha az ingatlan egyik oldalról fizetésköteles a másik oldalról meg nem)
  3. Ha kell fizetni édesanyámnak, akkor mit jelent a rokkantnyugdíjasság? Emiatt úszhatja csak meg a fizetést.... Ha igen, akkor azt milyen szinten? Nem kell fizetnie, vagy kellene, de mentességet kap, és így ráterhelik mondjuk az ingatlanjára.

Segítségeteket előre is köszönöm.

Zoli

tatti # 2010.01.13. 12:00

Sziasztok.

Nekem az lenne a kérdésem, hogy egy jelenleg építés alatt álló házzal mi a helyzet. A tulajdonos nem lakhatja, hiszen még épül. Így bejelentkezve sem lehet erre a címre hiszen nincs használatbavételi engedély. A bejelentett lakcímen lévő ingatlannak nem tulajdonosa egyáltalán. Ilyen esetben van-e bármilyen bevallási (befizetési) kötelezettség?

köszi
tatti

Szilvi2 # 2010.01.13. 10:38

Tisztelt Fórumozók!

Szintén vagyonadóval kapcsolatos segítséget szeretnék kérni. Úgy nagyjából értem én a dolgokat csak egy kis megerősítést szeretnék hozzáértő emberektől. Vagy ha mégsem jól tudom, úgy javítsatok ki légy szíves.

Jelenleg 50-50%-ban tulajdonosai vagyunk a férjemmel egy lakásnka egy társasházban.
Az APEH honlapján szereplő 2 fajta kalkulátor közül, ha jól értelmezem, a számított érték kalkulátor, ami a törvény alapján számol és a magasabb értéket adja ki, arra szolgál, hogy megtudjam van e BEVALLÁSI kötelezettségem.
A másik kalkulátor, a becsült értékre vonatkozó, az pedig arra, hogy ott megtudjam, az apeh szerint mennyi a lakásom forgalmi értéke és van e BEFIZETÉSI kötelezettségem.
Tehát, nekem jelen esetben a számított kalkulátorral 30 millió fölöti érték jött ki, így BE KELL NYÚJTANOM BEVALLÁST, de mivel a másik kalkulátor szerint (becsült érték), jóval 30millió alatt van az érték, így nem kell fizenem.
A kérdésem, már ha a fentieket jól értelmeztem, akkor a következő lenne:

1. Ha a fentiek alapján BE KELL VALLANOM, de fizetnem nem kell, erre elegendő-e az apeh honlapján szereplő, becsült érték kalkulátor kitöltése elmentése? az apeh ilyenkor ezt bevallásnak veszi? vagy majd a tényleges adóbevallásnál a most kitöltött adatlapot a bevallás mellé kell tennem?
  2. Másik kérdésem, hogy mivel 50-50%-ban vagyunk tulajdonosok a férjemmel, a becsült érték kalkulátorral történő beregisztráláskor mindkettőnknek külön külön be kell regisztrálni ugyanazzal az ingatlan adatokkal?

Előre is köszönöm a segítségeteket!

kismukk # 2010.01.13. 10:14

Nem éri el a 30 milliót, szerintem nem kell vele foglalkozni.

fokker70 # 2010.01.12. 13:54

Tisztelt Fórumozók!

Nahát engem is utolért tegnap a Vagyonadó láz, ingatlan kalkulátor, kíváncsi természetem miatt.

Kérdésem a következő lenne.

1. Egy esetleges vagyonmegosztásnál mérvadó - e az ingatlan azon értéke melyet az APEH számol ki?
  2. Mitől lesz esetleg ez több vagy kevesebb akkor ha egy Ingatlanszakértő teszi ugyanezt?

Nekem már van egy 2008 év decemberi értékbecslésem egy ellenőr és egy szakértő által 5.3 M Ft.
Az APEH kalkulátora szerint 5.5 M Ft.

Ha a bíróság kiküld egy ingatlan szakértőt értékbecslésre az vajon milyen értéket hoz ki és miből számolja ki?

Köszönöm a válaszokat

kismukk # 2010.01.12. 12:17

A pontosság kedvéért:
Az adó megfizetésére az adóalany köteles.
Itt:
http://www.jogiforum.hu/hirek/22217

kismukk # 2010.01.12. 12:14

A pontosság kedvéért:
Az adó megfizetésére az adóalany köteles.
Itt:
http://www.jogiforum.hu/hirek/22217

kismukk # 2010.01.12. 12:07

(mivel nem a tulajdonosnak kell fizetni a vagyonadót, hanem a haszonélvezőnek)

A haszonélvezőnek??
A jogszabályismertető (a nyitóoldalról nézhető) szerint:
az adóalany a tulajdonos.

Petradomi # 2010.01.11. 11:36

Tisztelt Fórumozók!

Idevágó témában szeretnék én is felvilágosítást kérni:

1 ingatlan 3-lakásos társasház - 4, haszonélvező,
(mivel nem a tulajdonosnak kell fizetni a vagyonadót, hanem a haszonélvezőnek)

4 haszonélvező van, melyből 3-nak első illetvemásodik lakásként számít állandó bejelentéssel, életvitelszerű ott lakással,nem éri el a 15 milliót egyik lakás sem, tehát úgy néz ki, hogy csak a 3. lakás után kell fizetniük,

a 4.-ik haszonélvezőnek nem lakcíme, Első lakása máshol van, 15 millió alatti ,második a társasházi és (adómentes) harmadik, negyedik lakás adókötlesnek számít.

1.)Kérdés, a 4-ik haszonélvezőnek kell-e fizetni az egész ingatlan után, vagy csak a ráeső 1/4-ed rész után.

2.) Na ezt hogy kalkulálja ki a kalkulátor, vagy a számitott értéket kell-e figyelembe venni, és kinek kell bevallani?

köszönettel

klimás56 # 2010.01.10. 14:28

Üdv!
Azt értem , hogy egy ingatlan = 1 adó , de ha 4 tulaj van , akkor ki vallja be? Mind a négyen ? Ha mindannyian ,akkor az Apeh hogy állapítja meg az adót ? Ha az adó négyfelé osztódik és mind négyen bevalljuk , akkor végül is a teljes adót kell befizetni fejenként ??!! Vagy rossz a logikám?
A bevallásban csak a lakás területét kell szerepeltetni , vagy az egész telket ? Ha az utóbbit ,akkor megyek a híd alá , vagy az unokáim is jelzáloggal terheltek lesznek...
Hogy világosab legyen a kép: Bp. Sashalom átlagos része, 304 nöl a telek, ezen van 160 nm ikerház a szülőkkel fele-fele arányban. Jobbik esetben kb 150 e Ft az adó , a rosszabbik esetben kb. 1,5 millió.....
A kérdéseimre egyenlőre nem találtam választ...

laeyer # 2010.01.08. 19:07

Bubuska!

20 millióig illetékmentes vagy, onnantól kezdődik az alapszámítás. Az fölé megy az összeg, fizetned kell, de a másik szülód beleszólhat a öröklés menetébe. Mind tulajdon szempontjából, mind haszonélvezet...

monalisa1 # 2010.01.08. 15:55

Jelenleg 6-7 beadvány van az Alkotmánybíróság asztalán az ingatlanadó eltörlését kérve. Olyan döntés is születhet, hogy alkotmányellenes a bevezetendő adónem.

Az Alkotmánybíróság hétfőn tűzi napirendre a kérdést s február elején határoz.

Tehát lehet, hogy addigra okafogyottá válik amit a Fidesz igér kormányrakerülésekor.

bubuska11 # 2010.01.06. 09:46

Köszönöm a választ!

Taxin_a # 2010.01.06. 08:19

A lassan frissülő oldal bosszúja. :-)

Akinek van hozzá jogosultsága, megköszönöm, ha 4-et töröl.

Taxin_a # 2010.01.06. 08:16

Az öröklés időpontja az örökhagyó elhalálozásának időpontja. Vagyis tavalytól leszel tulajdonos az eljárás végeztével.

Az öröklés időpontja az örökhagyó elhalálozásának időpontja. Vagyis tavalytól leszel tulajdonos az eljárás végeztével.

Taxin_a # 2010.01.06. 08:14

Az öröklés időpontja az örökhagyó elhalálozásának időpontja. Vagyis tavalytól leszel tulajdonos, ha végigmegy a procedúra.

bubuska11 # 2010.01.06. 06:04

Sziasztok!
Tavaly elhunyt szülőm után ingatlant örököltem. Az örökség átadása közjegyzőnél még nem történt meg. Tehát az ingatlan az enyém is meg nem is.
Hogy van ez az ingatlanadó szempontjából? Fizetnem kell azután, ami az enyém, de még nincs a nevemen?
Köszi előre is!

Petradomi # 2009.12.29. 15:48

T. Egyjogász!

Szívemből beszél!

És ha mégsem az igazság győz, akkor abban az esetben mire számíthatunk?

Egyjogász # 2009.12.29. 15:34

A vége lemaradt:

A Fidesz ugyanis azt ígérte, hogy első intézkedései között lesz ennek a sápnak az eltörlése. És a Fidesz nem engedheti meg magának, hogy Fletóhoz hasonlóan hazugságokkal jusson hatalomra....