Banki hitelek


végrehajtó1 # 2010.05.27. 06:47

én ugy tudom a haszonélvezeti jog nem terhelhetö?Nem jól tudom?

Jól tudod.Nem kell megvállni tőle.Sőt még jól is jöhet a végrehajtás során.

Az OTP 11 nap késedelem miatt zárolta a számláját, nem tud hozzáférni a számlájához, meg teheti-e ezt a bank, vagy csak bírósági végzés után?

A bank jogosan zárolta a bankszámlát.

Édesanyád nyisson máshol számlát,és arra kérje a járandóságát,és ezt jelezze a nyugdíj intézet felé,így ezzel el hárul egy kisebb akadály.

Saját nevére sehol se nyisson bankszámlát.

Dánesz # 2010.05.27. 04:12

Köszi a választ,én ugy tudom a haszonélvezeti jog nem terhelhetö?Nem jól tudom?

ártatlan1 # 2010.05.26. 18:01

Dánesz

Nem zárolhatja a számláját,max a 40% erejéig,ha a maradékhoz nem juthat hozzá,ezzel törvényt-szeg,és ezzel veszélyezteti a számlatulajdonos megélhetését.

Javaslat,holnap a Bankba személyesen fel kell hívni az ügyintéző figyelmét,hogy ha jogos a követelés,akkor sem veszélyeztetheti a számla tulajdonos megélhetését,tehát csak 405 erejéig zárolhatja,a másik Édesanyád nyisson máshol számlát,és arra kérje a járandóságát,és ezt jelezze a nyugdíj intézet felé,így ezzel el hárul egy kisebb akadály.
A haszon élvezetet,vagy nyomban eladjátok,vagy el ajándékozzátok,azért hogy édesanyád nevén semmi ne legyen,így semmit sem tudnak vinni,csak göngyölik az adósságot a Bankok,és a végrehajtó.Ha örökös lennél arról meg mondj le a gyermeked,vagy annak a személynek a javára,akiben minden tekintetben megbízol,és erről kettőtök között írásos dokumentum készüljön,mert így az örökséged sem vész kárba,tanú ügyvédi ellenjegyzés legyen,mert a mai hagyatéki tárgyalások javarészt ezen bukik el.

Dánesz # 2010.05.26. 16:39

Még annyit az előzőhöz, édesanyámnak sem Adóstársa sem kezes nincs a hiteleinél

Dánesz # 2010.05.26. 16:36

Szép napot! Érdeklődnék, hogy milyen eljárásokra számíthat Édesanyám az alábbi helyzetben: Van 3 nem ingatlanfedezetű személyi kölcsöne /OTP,BP,Oney/ kb 3M ft összegben, sajnos anyagi gondok miatt nem tudja fizetni a törlesztéseket. Ingatlan tulajdona nincs, csak haszonélvezeti joga van az én ingatlanomban. azt szeretném megtudni, hogy milyen úton tudják rajta behajtani a tartozását. Csak nyugdíja van. Az OTP 11 nap késedelem miatt zárolta a számláját, nem tud hozzáférni a számlájához, meg teheti-e ezt a bank, vagy csak bírósági végzés után? Mire számíthat, egyelőre a bank csak zaklatja telefonon, de gondolom egy idő után átadják a behajtási osztályra és utána bíróság és ha a végrehajtó nem tudja behajtani (mivel nincs ingó-ingatlan vagyona) akkor gondolom letiltják a nyugdíjából? Mennyi idő ennek az átfutási ideje? Köszönöm!

Szabina27 # 2010.05.18. 13:26

Köszönöm szépen az eddigi gyors válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.18. 10:25

Nemigen szokták ezt megengedni a bankok. Azt mondják, lépjen be az az új adóstárs, vagy vállaljon kezességet, és fizessen, ha annyira akar. De a meglévő adóst, kezest nem engedik ki.

végrehajtó1 # 2010.05.18. 09:08

A hitelező bankhoz forduljatok.A bank tud választ adni.

Szabina27 # 2010.05.18. 08:53

Adóstárs csere!
Segítséget szeretnék kérni. Apukám elment adóstársnak a nővérem akkori élettársának. Ez egyébként egy szabad felhasználású jelzálogalapú hitel. Az adós nem fizeti a hitelt, így nekünk kell helyette kiperkálni havi 26000 ft-ot apukám nyugdíjából! Szeretnénk ha adóstársként édesapám helyett más lenne bevonva a szerződésbe.Lehetséges -e ez az adóstárscsere bármilyen formábAN????Kérlek segítsetek!!!És aha lehetséges, akkor mi rendje-módja stb???Köszönöm előre is a segítséget!

Juditka88 # 2010.05.15. 14:06

Kedves Fórumozók!
Kicsit lehetetlen helyzetben vagyok de talán tudnak segíteni,3évvel ezelött saját naivitásomnak köszönhetöen jelzálog hitelt vettem fel a szüleim házára(apukám a kezes)az akkori párom rábeszélt.Akkor ö elég jol keresett külföldön de itthon a hitelt nem kapott volna.2évig fizette a hitelt,utána külön váltunk,azóta eltünt.Közös gyerekünk van öt sem keresi gyerektartást sem fizet.5milliórol van szó havi 60ezer.5évig élettársi kapcsolatban éltünk,van rá valami esély hogy valami pénzt lássak töle?Még 17év van a hitelből.Ha nem fizetem az otthonunkat veszítem el,de a pénzt nem én költöttem el.

rencsi0205 # 2010.05.15. 13:07

Ugy gondoltam ezen az oldalon segitenek egymáson az emberek de ugy látszik van aki csak unatkozik és máson köszörüli a nyelvét.Hát köszönöm szépen a segitséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.15. 12:57

Az orvos is minősít, amikor azt mondja, magas a koleszterinszinted. Persze, azt is kikérheted magadnak.

rencsi0205 # 2010.05.15. 12:52

TIsztelt Kovács Béla!

Ez a kft tagjai be akarják tölem húzni a tagi kölcsönömet 24,5 millio forintot. Nem akarják visszaadni de persze akkor még hitelt is vegyenek fel meg rakjanak jelzálogot a földre hogy semmiképpen ne jussak pénzhez.Nem a bankot védem csak magamat csak szeretném a pénzemet látni de ha megkapták volna ahitelt a bank 25 évig jelzálogot rak rá és esélyem sincs pénzt látni belöle. Amugy a cégböl már rég ki akartam szállni de nem hagyok csak ugy ott ennyi pénzt. Azt meg ki kérem magamnak hogy minösitsen valakit amikor a részleteket nem tudja teljesen.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.15. 09:25

Nézd, rencsi! Nem tudjuk, mi van a társasági szerződésetekben, a törvényben nincs olyan előírás, hogy hitelfelvételhez taggyűlési határozat, pláne, hogy minősített többségű határozat kell.

Annyit azonban mondhatok, hogy nem biztos, hogy százas vagy. (Sic venia verbo) Hát milye vagy te a banknak, hogy az ő érdekeit véded a saját társaságoddal szemben? Miért fáj az neked, ha esetleg a zálogtárgy értéke felett nyújt kölcsönt? Nem gondolod, hogy esetleg épp a cég túléléséhez - és a te kölcsönöd visszafizetéséhez is - szükséges hitel folyósítását akadályoztad meg?
A társaid helyében komolyan megfontolnám a kizárásodat.

rencsi0205 # 2010.05.15. 06:01

Sziasztok!
Ha tudtok válaszoljatok nagyon fontos lenne a 2010.05.09, 16-3kor irottakra.
Köszi

monalisa1 # 2010.05.14. 18:42

Kérdés hogy a több milliós személyi kölcsön tartozásnak fedezete-e az anyukád háza, ergo ezek miatt van-e külön is jelzálog a házán?!

Ha nincs akkor eladhatja de a vételár a hiteled miatti jelzálog erejéig a bankot illeti, tehát nem valószínű hogy csupán előtörlesztésről lesz szó...

Ha a mamád házát "nyomorítja" a saját tartozásai miatti saját jelzálog is, akkor csak abban az esetben adhatja el a házát ha előbb a saját tartozásait rendezi.

Így pedig félő, hogy a te hiteltartozásod részbeni/egészbeni rendezésére már nem lesz elég a vételárból visszamaradó összeg.

Anyukád mielőtt eladja a házat feltétlen menjen a bankjaiba és kérdezzen, mert lehet hogy az eladással fedezetelvonást követne el, az pedig bűncselekmény.

Azt hogy végül is mi lesz a te házaddal az a fentiek függvénye...

"Lisa"
laikus hozzászóló

Dánesz # 2010.05.14. 16:36

Szép napot! A kérdésem az lenne, hogy felelek-e édesanyám hiteltartozásaiért abban az esetben, ha Vásároltam egy ingatlant 2007-be hitelre. a Megvásárolt és az édesanyám ingatlana a hitelem fedezete. Most édesanyám eladja a saját tulajdonú ingatlanát és az árából a hitelem egy részét előtörlesztem fedezetkiengedéssel. tehát édesanyám nevén nem marad ingatlan, csak haszonélvezet az én ingatlanomon. De édesanyámnak van több millió ft hiteltartozása (személyi kölcsönök) amit már nem tud fizetni. Ha be akarják hajtani rajta, akkor hozzáférhetnek-e az én általam megvásárolt az tulajdonomban lévő ingatlanhoz, mivel az én hitelembe fizette a ingatlana vételárát? Félek, hogy az adósságai miatt elárverezik az ingatlanomat! Köszönöm!

monalisa1 # 2010.05.13. 21:47

Az a baj hogy egy összegyült tartozásnál a befizetés kevésbé a tőketartozás csökkentésére megy, nem, hanem a bank a saját veszteségét/kárát pótolja először is, pl. magas százalékú piaci kamat felszámítása valamint ilyen-olyan kezelési költségek stb. Tehát lehet hogy az egyik-másik 20 ezer forintból az egyik ERRE megy el. Ez van.

Nem írtad mire is a tartozás valamint mennyiből mennyi ment már le, de ha a lakást kelljen félteni (?!) holmi 180 ezer forint hitel-visszamaradás miatt, akkor szerződésmódosítást kell kérni: havi alacsonyabb törlesztőrészlet, bár elhuzódó fizetési kötelezettség.

Vagy egy másik banknál megpróbálni felvenni 100-150 ezer forint hitelt - kedvezőbb kamatozással, és ezen pénzt befizetni. (Igaz egy ideig kétfelé a tartozás, de "levegőhöz" lehet jutni, vagyis elmarad a bírósággal való fenyegetettség.)

Javaslom olvassad vissza ezen topicot, mások esetéből és a válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.

"Lisa"
laikus hozzászóló

kriszpu # 2010.05.13. 19:59

Azt még elfelejtettem megírni a befizetés megtörtént május első hetében!

kriszpu # 2010.05.13. 19:57

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy a citi banknál van 180e forintos tartozásunk,és hát sajnos nem mindig tudjuk fizetni a részleteket.Most már sajnos ott tartunk hogy perelni akarnak állítólag!A múlt hónapban megegyeztünk hogy fizessek be 20e Ft-tot,május első hetében.Ezt követően rá öt napra megint felhívott a bank hogy ismét fizessek be 20e-ret május 14-ig amit sajnos nem tudok teljesíteni sajnos.És most nem tudom mihez kezdjek mert ha nem érnek el telefonon akkor az utcánkból valamelyik lakost felhívják és vele üzengetnek!A kérdésem hogy most mi fog ezután történni mennyi időbe telik ez az egész és hogyan zajlik?Válaszát előre is köszönöm!

mika76 # 2010.05.09. 21:11

nandy

Bocs!
Elfelejtettem megköszönni a hozzá szólásod!
Köszi!
Mika76

mika76 # 2010.05.09. 21:07

nandy

Sajnos a kisbetűsben benne van kerek perec.
A sógornőm holnap megy az APEH-ba,és kiegyenlíti a tartozást.Aztán megpróbáljuk kikönyörögni a hitel visszaállítást.Csak azt nem tudom merre kéne vennem az irányt.Szeretnék mihamarabb túllenni az egészen.
Az OTP a bank.Ha tud valaki segíteni bármi infóval,azt szívesen fogadom.
Üdv Mika76

nandy # 2010.05.09. 20:26

mika76:

Bár nem vagyok jogász, de szerintem nagyon zűrös az egész ügy, mert ha a nejed nevére felvett hitelt ténylegesen a szülői ház felújítására fordítottátok, akkor a hagyatéki tárgyaláson hagyatéki teherként leltárba kellett volna vetetni legalább a felújítás értékét.

A másik az, hogy az APEH csak a sógornő részére jegyeztethette volna be a végrehajtási jogot. Így nem hiszem, hogy a bank jogosan mondta fel a szerződést - bár elképzelhető, ha a szerződésben konkrétan benne van.

Tehát szerintem valaki valahol nagyot hibázott, érdemes lenne utánajárni, mielőtt rajtatok csattan az ostor.

rencsi0205 # 2010.05.09. 14:03

Tisztelt Szakértö!

Ha van egy kft amelyben 40 %ban tulajdonos vagyok, van még két tag 40 és 20 %ban van egy ügyvezetö igazgató akinek semmi pénze az egészben. Van nekem egy lejárt tagi kölcsönöm 24 millió ft. Ki szeretnék lépni a kftböl de nem tudnak kifizetni és most jön a lényeg az ügyvezetö igazgató fel akart venni 18 millió hitelt persze nem az én tagi kölcsönöm törlesztésére de ezt sikerült megállitanom addig hogy felfüggesztették részükre a hitelt. Az lenne a kérdésem hogy a beleegyezésem és tudtomon kivül ezt felvehették-e ugy hogy nem irtam alá semmit. Fedezetnek egy 6 millió ft értékü földet raktak rá amin még a jelzálog jog még rajta van mert már a bank rá rakta. Csak az az érdekes, hogy a 6 milliós földet a bank hogy értékelte fel 56 millióra ugy hogy semmi érdekes nincs a földön. Érdemes egy pszáf vizsgálatot küldeni. Vagy ez nem hitelcsalás véletlenül? Köszönöm

mika76 # 2010.05.09. 13:26

Kedves Szakértő!Másfél éve a nejem felvett 3000000Ft jelzáloghitelt.A fedezet az édesanyja háza volt.Erre az ing. lett fordítva az összeg.Az édesapja halála után,a ház 3 névre került.Itt jön a képbe a sógornőm.Majd kiderült hogy közel 1Millio forint tartozása van az APEH felé.Az Apeh végrehajtást indított az ingatlanra.Mivel a tartozást ekkor sem rendezték,és a hitelfedezetet képző ing.végrehajtás alatt állt,a bank a nejemmel felbontotta a jelzáloghitel szerződést.Április 21.-én született egy jegyzői határozat,
amiben 15 napot kaptunk a teljes tartozás kiegyenlítésére.
Azt még hozzá kell tennem hogy tisztességesen fizettük a részleteket.Kérvényt írtunk,de másfél hete még nem jött válasz.Május 5.én a nejem számlájáról elkezdték az adósság behajtást,és +540000Ft-ból lett -235000Ft számlaegyenlege.
Május 5től fenáll 2500000 tartozás önhibánkon kívül.Sajnos muszáj a saját lakásunkra felvenni jelzáloghitelt hogy ezt az összeget rendezni tudjuk.A lakás a kettőnk nevén van.Az új hitel elbírálása 3hét.Ha ezalatt a feleségem KHR-re kerül,vagy a bank ráteszi a kezét a feleségem ingatlan részére akkor totális zsákutcába kerülünk.
Ha a bank május 5-én elkezdte az adósság behajtását,akkor mikorra kerülhet a nejem a KHR-ra?Mennyi idő után terhelik meg a feleségem ingatlan részét?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdv Tibor