Banki hitelek


Csillagszem63 # 2011.08.05. 11:19

Sziasztok!
Kérem, világosítsatok fel, hogy az alábbi esetben kinek-mihez van joga???
A mai napon hazaérve, a szomszédom adott át egy telefonszámot, hogy sürgősen hívjam fel. Ki volt? Behajtó iroda....Nekik mihez van joguk? Ezelőtt, még kinyomozták a munkahelyem telefonszámát is, és munkaidőben ott erőszakoskodtak velem, amikor ügyfelekkel foglalkozom....
Köteles vagyok telefonon információt adni? Ráadásul a személyes adataimat kiadni? Nincs levél a mai világban?

Újabb kérdés!
A végrehajtó mit vihet el a lakásomból, ha mindenemet szinte úgy kaptuk, és tudom is bizonyítani???? Köteles vagyok beengedni?????

Bízom benn, hogy ismét többen válaszoltok!!! Nagyon szépen köszönöm!

végrehajtó1 # 2011.08.05. 11:27

Azért ez nem teljesen így van:

A bank miért ne dobhatná piacra a lakást? Árverezés is van a világon.

ja csak most ezzel semmire nem megy .50m2 -es lakás 3milláért sem kell el beköltözhetően.

Áll a piac.:(

végrehajtó1 # 2011.08.05. 11:28

Kedves Csillagszem63!

Ha hetente ujra és ujra megkérdezed akkor is csak ugyan azt a választ kapod.

ius latratus # 2011.08.05. 12:44

Csillagszem63

..." végrehajtó mit vihet el a lakásomból, ha mindenemet szinte úgy kaptuk, és tudom is bizonyítani???? Köteles vagyok beengedni?????"...

Ja, ha tudod bizonyítani, hogy "úgy kaptad", akkor az a tiéd, nem? Vigyázz a szavakkal...

Áááá, dehogy vagy köteles beengedni. Javaslom, hogy ne engedd be, aztán mikor értesítőt hagy, hogy legközelebb lakatossal jut be a házadba, akkor írd meg neki, hogy akkor sem!

Jóhogynemmá'!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.05. 15:39

Azért ezek még nem a végrehajtó. Az igaz, hogy azt már nem kellene megvárni.

tanacskeres # 2011.08.05. 16:52

Sziasztok!!!
Egy kis tanácsra, felvilágosításra lenne szükségem. Pár hónapja áruhitelt vettem fel a Cetelem banktól, 180ezer forintot, a hitel sikeres elbírálása után következő hónapban megszünt a munkaviszonyom, és még a ledolgozott egy hónapi béremet se kaptam meg (azóta sem). Előtte soha semmi probléma nem volt, hirtelen súlytott le rám ez a dolgo... 24 éves vagyok, soha még semmilyen hitelem nem volt, nem szeretek és nem is szoktam senkinek tartozni de most sajnos az áruhitelt nem igazán tudom törleszteni. Természetesen a bank rámszált, de én (még) nem panaszkodom nem folyt zaklatásba a dolog teljesen korrektül beszélnek velem, és néha még látni is hogy segíteni akarnak... csak az a probléma hogy mivel rövid lejáratra vettem fel a kölcsönt így a havi törlesztőm majdnem 20ezer forint. Már 60nál tartok. A hölgy mondta hogy ha 90napnál tovább lesz ekkora az összeg akkor KHR listára raknak, és hogy onnan lekerülni nem olyan egyszerű. Most behajtás előkészítőn vagyok, amit nem tudom hogy mit is jelent és hogy mi is jön majd ez után, de én természetesen fizetni szeretném, csak egyenlőre még nem találtam új munkát, de rajta vagyok, csak ez sem könnyű sajnos manapság... Szóval kérdsém az lenne, hogy mi jön a behajtás előkészítés után, és hogy ha egy minimális összeget tudnék fizetni akkor mennyit segítenék a helyzetemen és hogy mivel még nem igazán tudtam törleszteni így a hölgy utal rá hogy ilyenkor gyanakodnak hogy nem e történt csalás. Ha kifizetném a 60ezret visszakerülnék a jól fizető ügyfeleik közé, mondta Ő, dehát örülök ha 20at be tudok fizetni...Valami felvilágosítást remélem tud valaki adni nekem hogy mire számítsak, vagy hogy mit tegyek. Előre is köszönöm

végrehajtó1 # 2011.08.05. 17:42

Ha kifizetném a 60ezret visszakerülnék a jól fizető ügyfeleik közé, mondta Ő,

már nem leszel jó adós náluk.

Fizess 20ezeret.Arra ügyelj hogy ne legyen 90 napnál régebbi tartpzásod és ne érje el a minimálbér összegét.
Illetve nézd meg a szerződésben ,hogy mely esetekben mondhatja fel a bank a szerződést.

skorpió13 # 2011.08.05. 19:40

Csillagszem 63!A végrehajtó előtt nincs akadály.Ha nem engeded be,két tanu jelenlétében is befog menni a lakásodba és a tartozásod értékében(persze alulértékelve)az ágyad és szekrényed kivételével bármit lefog foglalni.Ha munkahelyed van,a béred 33%ig letiltást is kérhet.Sztem jobban jársz ha beszélsz vele.

smokedoc # 2011.08.07. 18:28

azoknak küldöm akik szimpatizáltak a bankok beperelésével a devizában eladósodottak védelmében:
http://penzcentrum.hu/…1029258.html

Juc1 # 2011.08.07. 21:35
A tartozásokról csak annyit,hogy unokabáttyám felesége végrehajtó melett dolgozik ,ö is szokott "terepszemlét tartani" tőlle tudok egy két dolgot mivel nekem is van egy hitelem amit nehezen tudok fizetni mióta gyedre mentem,és felére csökkent a bevételem..elmaradtam 4 havi törlesztéssel ami jelenleg 3 hóra csökkent le most-
  • már nem zaklat a bank viszont elötte megakartam szüntetni gondoltam vonják le amiből akarják,történet a következö:: bank mivel már a munkahelyemre is kiküldte a letiltást tavaly nyáron a munkahely meg kiküldte nekem tovább hogy ök ebben nem járnak el mert gyeden vagyok..igy naivan azt gondoltam ugysem tudja le vonni akkor...na de rokonom mondta ha visszamegyek dolgozni akkor is levonhatja de ha az sokára lesz felmondja a szerzödést ..nahát a cipöm a következö volt amiben jártam .. ha nem fizettem volna többet most havonta hogy behozzam az elmaradást beadta volna végrehajtásra ami annyi,hogy egy összegben követeli a tartozást mindegy mennyi az, nem fizetek felmondja a szerzödést,mivel volt lakás a nevemen én hiába hittem azt hogy azon meg otp-s a hitel nem nyulhat hozzá de igen értesiti az otp-t hogy logok nekik is amugy citibank..és akkor mivel otp védi magát ö is felmondja a lakáshitelem mivel ö akarja kivenni a pénzét belölle...mára nincs lakásom eladtuk ár alatt amennyi volt a hitel rajta ,igy nincs semmim a nevemen na és most volt az hogy aztmondtam nem fizetem tovább jo lenne az a havi 40 nekem de most meg szintén rokonom figyelmeztetett okés hogy nem tud melohelyröl levonni tiltani és elvinni sem tud sem ingoságot sem ingatlant már de a folyoszámlát zárolhatja 100% ban is amire érkezik a gyed na milyen lenne nemtudnám kivenni mikor rámegy átirtaom férjemére??övét is zárolhatja ugyhogy most fizetem tovább emelt összegel még 9 hónapig mire utolérem a maradék 3 hómat amivel elvagyok maradva...fö a béke:)
Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.08. 10:58

olyan ügyvédekkel hozzák össze, akik az ilyenkor szokásos díjazások negyedéért-ötödéért elvállalják képviseletüket

Nocsak! Hát nem sikerdíjért?

Rexor # 2011.08.08. 11:24

KBS: milyen meglepő...

Dr.Attika # 2011.08.08. 11:55

Mennyi az ilyenkor szokásos díjazás? Ennek ismeretében értékelhető a negyede, ötöde ügyvédi munkadíj.

Csillagszem63 # 2011.08.08. 12:03

Sziasztok!

Legyetek szívesek segíteni!
A DunaCorp Faktorház Zrt. mi jogon keresgél a városban, ahol élek, s tudakozódik utánam? Ehhez van joguk? Mellette fenyegetőzik a végrehajtással. A végrehajtásnak mi a hivatalos menete? Nekem van egy hitelem...Nem tudom fizetni...átadják "ennek a cégnek", és utána mi jön???
Nekem is van egy végrehajtásom folyamatban kb. több, mint 1 éve, s még nincs belőle semmi. Itt pedig az enyém lenne a pénz..

Kérlek Bennetek mielőbb válaszoljatok, ha időtök engedi!!! Nagyon szépen köszönöm...

Csillagszem63 # 2011.08.08. 12:49

Sziasztok!
Azt még hozzá kell tennem, hogy telefonon informálódtak!!! Mit tehetek???
Köszi!

végrehajtó1 # 2011.08.08. 12:59

Minden kérdező ezt kérdezi.olvass vissza és ha nem tiszta valami akkor kérdezz.:)

Dr.Attika # 2011.08.08. 13:00

Kedves "Csillagszem63"!
Ez egy faktoráló cég ( nem himihumi követeléskezelő) legalábbis a PSZÁF-tól erre van engedélye. Valószínűleg valamelyik önnek hitelező cég eladta neki a tartozást. ( nem engedményezett). A neten elérheti a honlapjukat. A honlapon van egy panaszbejelentő rész. Azt kitöltve, elektronikusan küldje el. Azt nyomtassa ki. Vélhetőleg arra választ fog kapni és abból kiderül, hogy milyen tartozását faktorálták.

ityam # 2011.08.09. 10:10

Nem igen vagyok járatos a témában csak hallottam dolgokat és sok dolog nem világos:

  • Ha ingatlan fedezetes hitele van az embernek az azt jelenti hogy ha nem tudja fizetni a hitelt akkor vihetik a házát az embernek. Ez eddig tiszta sor. Ha most előfordul az a lehetőség hogy már több a hitel összege mint az ingatlan értéke akkor is ha nem tudja fizetni az ember a hitelét akkor csak a házát vesztheti el vagy így már mindenét elveszítheti?

Én mint naív kis felhasználó az ingatlan fedezetű hitelnél arra gondolnék hogy csak a házamat bukhatom.
Valakitől viszont azt hallottam hogy a teljes tartozást behajhatják valamilyen formában.
Viszont ha ez így van akkor ha már nem tudja az ember fizetni a hitelét(kevesebbet keres mint előtte mondjuk) akkor hogy hajtja be a tartozást a bank? élete végéig vonja a fizetéséből a valahány százalékot? Milyen kamatot kell fizetni a behajtás alatt? ha többet kell mint a hitel alatt akkor csak tovább nő a tartozás. Ez aztán öröklődik gyerekről gyerekre 200 generáción át?
Legyen konkrét péda:
Emberünk felvesz 10 millát CHF alapon 3 évvel ezelőtt egy új építésű lakásra. keres nettó 200Kt hiteltörlesztése indulásként 80K(adóstárs nincs).
Jelenleg felmegy a hiteltartozása 15 millára és a hiteltörlesztése 120Kra.
Elveszti a hunkahelyét az ember új melóhelyen keres 80K nettót. értelemszerűen nem fizeti a hiteljét. Elárverezik az ingatlanát ami jelenleg érhet kb 7-8 millát de aztán lehet hogy csak 6 milláért lesz eladva. Ezt levonják a 15 millás tartozásból így ujra csak 9 milla tartozása lesz.
Ezt a 9 milla tartozást ha behajthatja a bank az emberen(tegyük fel hogy nincs más ingósága ingatlana) akkor af izetéséből vonhatnak le valahány százalékot. mintha 33% ot olvastam volna itt valahol.
Nettó 80Knak a 30% a az 24K. Havi 24K levonásból soha nem jön össze a 9 millás tartozás levonása ha kell a 9 millára is valami kamatot fizetni.Ha 5% kamatot kellene fizetni csak akkor az évente 450Kt jelentene. De ha havi 24Kt tudnak csak levonni akkor még a kamatot sem fedezi megintcsak a levonás. Vagy ilyenkor már nem kell kamatot fieztni csak tőkét?
Vagy nem is hajthatja be a pénzt a bank mert csak az ingatlan volt a fedezet.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.09. 10:11

Én mint naív kis felhasználó az ingatlan fedezetű hitelnél arra gondolnék hogy csak a házamat bukhatom.
Rosszul gondolod. Lehetne olyan is - de ezek a kölcsönök nem olyanok.

Nandiboy # 2011.08.10. 16:43

Elemezzük a deviza hiteleket az alkalmazott kamat irányából is.

A hitelszerződés szerint:
A Bank a kölcsön összegét ügyleti kamatlábát ... jogosult ... egyoldalúan megváltoztatni.
A Bank a kamatnak az Adós számára kedvezőtlen változtatására akkor jogosult, ha a tőke és pénzpiaci kamatlábak emelkedése, a Bank forrásköltségeinek a változása ezt szükségessé teszi.

A Bank eredeti szándéka az lehetett, hogy elkerülje a Svájci jegybanki alapkamat (továbbiakban: SNB-Libor) emelkedéséből származó kockázatot.
Nézzük meg mi történt valójában. Amikor felvettem a hitelt az SNB-Libor 2,5% körül volt, és a Bank 5,5% kamatra adta. A kamatrés egyszerű kivonással számítható 5,5-2,5=3,0 Ez a szolgáltatás ellenértéke, amely megilleti a bankot az elvégzett szolgáltatásért.
A hiteltermék meghirdetésekor tehát a folyósításban résztvevők (beleértve a Bankomat is) összességében 3,0% kamatréssel elégedettek voltak.
A hitelfolyósítást követően az SNB-Libor csökkent, most kb. 0% körül jár, tehát nem lehetek messze a valóságtól ha úgy gondolom, hogy a Svájci állampolgároknak fizetni kell, hogy a svájci bankok őrizzék a megtakarított pénzüket. A Bankom azonban emelte az ügyleti kamatot kb. 6-6,5%-ra, tehát a törlesztés időszakában duplájára, kb. 6%-ra emelkedett az alkalmazott kamatrés, ezzel egyenes arányban nőtt a folyósításban érdekeltek haszna, aminek a költsége engem terhel az kölcsönszerződés értelmében.
Úgy érzem, hogy ez a viselkedés a jó erkölcs határait már átlépi, de elképzelhető, hogy az uzsora határait is.
Szabályosan járt-e el a Bank az ügyleti kamatláb emeléssel?
Szabályos-e a szerződés, ilyen szabályozatlan kamat alkalmazásával?
Vannak-e objektív határai az uzsora megállapításának, vagy a bank kedve szerint emelheti a kamatot a csillagos égig.
Megtámadható-e a szerződés a Ptk. alábbi szabályainak bármelyike értelmében?
Ptk. 200. § (2): „Semmis az a szerződés, amely jogszabályba ütközik, vagy amelyet jogszabály megkerülésével kötöttek, kivéve, ha ahhoz a jogszabály más jogkövetkezményt fűz. Semmis a szerződés akkor is, ha nyilvánvalóan a jó erkölcsbe ütközik.
Ptk. 202. § „Ha a szerződő fél a szerződés megkötésekor a másik fél helyzetének kihasználásával feltűnően aránytalan előnyt kötött ki, a szerződés semmis (uzsorás szerződés).
Ptk. 227. § (2) „A lehetetlen szolgáltatásra irányuló szerződés semmis.
Ptk. 210. § (1) „Aki a szerződés megkötésekor valamely lényeges körülmény tekintetében tévedésben volt, a szerződési nyilatkozatát megtámadhatja, ha tévedését a másik fél okozta vagy felismerhette.

Szerintem azok vannak tévedésben, akik a deviza hitelek kamatait a Magyar jegybanki alapkamattal mérték össze, hiszen a Bank következetesen kiáll a hiteltermék deviza elszámolása mellett, következésképpen reális igénynek tartom, hogy az ügyleti kamat is a svájci jegybank irányadó kamatát kövesse.
Lehet, hogy mégis én vagyok tévedésben, mert megtévesztett a szerződésben írt „CHF elszámolási alapú” megfogalmazás? Hiszen az ingatlan nyilvántartásban is devizában van bejegyezve a jelzálog jog.

Újabb kérdés: Ha bíróság megsemmisítene egy hitelszerződést, abban az esetben ki állapítja meg, mekkora összeggel szállhat ki az adós?
Ha a folyósításkori árfolyammal ki lehetne szállni, akkor most nem koptatnám a billentyűket, értelemszerűen a kevés szabadidőmet hasznosabban el tudnám tölteni.
Lehet, hogy elcsépeltnek tűnik, de számtalan munkával töltött időm megy veszendőbe, mert a megkeresett pénzt mintha talicskával tolnám egy feneketlen kútba, ez semmiképp nem jó így. Biztosan sokan éreznek hasonlóan.
A történetünk már-már a Shakespeare által megformált Velencei Kalmár-hoz hasonlít.

Jóhiszeműen azt is feltételezhetjük, hogy csupán adminisztrációs vagy számítógépes program hiba történt a Bankban, és emiatt a Bank kamatcsökkentés helyett kamat emelést alkalmazott. Senkinek nem jutott eszébe idáig, hogy ezt szóvá tegye?
Érdemes panasszal élni?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.10. 20:06

A Velencei Kalmárral mi a problémád? Félműveltség, ó...

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.10. 20:07

Na tessék, sikerült átvennem a helyesírási hibádat.