Banki hitelek


valika29 # 2011.01.04. 06:29

Szeretnék tanácsot ill. segítséget kérni!
Kedves Fórumozók!

Férjemmel vettünk fel hitelt két banktól, azóta már külön élünk, és én fizetem egyedül a részleteket.
A neve sajnos nem szerepel sehol, mert "egyedül" vettem fel.
Nincs rá véletlenül olyan törvény, hogy a többi tartozást már ő fizesse?
2 éve csak én fizetem és már egyszerűen nem bírom tovább!!
Két csekk havonta összesen: 69000.-Ft.
Dolgozom, napi 4000.- ft-ot kapok, de van olyan hónap,
hogy csak 10 napot kell mennem.
A családi pótlékom 12200.-ft, nem is keresek sokszor annyit, hogy pontosan be tudjam fizetni!
Kérem, ha valaki tud valami megoldást, akkor segítsen!
Vele nem lehet egyezkedni!
16 évig voltunk együtt és mindig csak az ő nevére szóló
csekkek voltak fontosak...
Teljesen kilátástalannak látom az egész életemet,
helyzetemet.
Várom a válaszokat, mindenkinek köszönöm!
Üdvözlettel: Vali

Gabicsek # 2011.01.04. 09:08

Én csak azt nem értem, ha a férjeddel együtt vettétek fel a hitelt, hogy lehetséges, hogy "egyedül" vetted fel. Ha valakinek van házastársa, egyedül nem vehet fel hitelt, a házastárs az adóstárs. Mindegy, kinek a nevére szól a csekk.
Nem akarlak elkeseríteni, ezt közösen kell fizetnetek. A bankot nem érdekli, melyikőtök adja fel a csekket, a lényeg, hogy fizetve legyen. Ha nem fizeted se Te, se a férjed, mindkettőtöktől végrehajtás útján munkabérből fogják párhuzamosan tiltani mindaddig, amig a hitelek fennállnak.

scmmcs # 2011.01.04. 13:16

Tisztelt mindenki.

Olyan problémával küzdök hogy, a párom és én felvettünk egy CHF alapú lakáshitelt kb 3 évvel ezelőtt 25 évre.
A hitel akkor 10 200 000 ft volt.
A bank a lakást kérte fedezetnek ami akkoriban ért 10 500 000-et.
Azóta a hitelünk kb 14 000 000 körülire nőtt a lakás értéke viszont esett.
A hitelnek én vagyok az adósa és az akkori párom az adóstárs.
A lakás 50-50%-ban van megosztva kettőnk között.
A hitel összegét automatikusan vonják a számlámról.
Az akkori párommal azóta szétmentünk.
ő a lakásban lakik továbbra is, én elköltöztem.
A hitelt ketten fizetjük.

A kérdésem az lenne, hogy nem fizetés esetén, csak a lakást viszi a bank vagy foglalhat a fizetésemből is?
Vagy ennek valahol benne kell lenni a hitelszerződésben?
Mármint hogy mit foglalhat.

Láttam az előzményekben hasonló kérdéseket de a válaszok nem voltak számomra teljesen tiszták.
Vagy csak én gondolom úgy hogy attól még hogy hitelt veszek fel a bank nem veheti el mindenem?

Valamint nem fizetés esetén csak engem vesznek elő vagy az adóstársat is?
Előre is köszönök minden normális választ.

kovacsz # 2011.01.04. 14:26

Természetesn a te és az adóstársad fizetéséből, ill. egyéb vagyonából - a lakáson felül - végrehajthatnak.

kovacsz # 2011.01.04. 14:28

Ui. És még biztosan vannak kezesek is....

csabesz78 # 2011.01.05. 14:28

Tisztelettel Üdvözlök Mindenkit!

Segítséget szeretnék kérni, hogy az új év tényleg az legyen amilyennek kívánjuk egymásnak...BUÉK Mindenkinek!

Párom "nevében" írom le problémáját/problémánkat...
Picit hasonló a gond, mint valika29 írásában olvasható, tehát lakáshitel vettek fel egy házra volt párjával (nem házastársi viszonyban voltak), (csak barátnőm nevén szerepel minden, mert a volt párja "rokkantnyugdíjas" és nem volt hitelképes), ám vettek fel egy szabad felhasználású hitelt is, melynek jelzáloga az "úriember" szülői háza, erre irányulna a kérdésem... Barátnőm, így a lakáshitelt tudja fizetni,a másikat nem, a volt párja elzárkózik minden féle fizetéstől, mondván neki semmi köze hozzá, nem szerepel a neve sehol, ott hagyott mindent és lelépett. (csak éjszakaként tér vissza berúgva ablakot verve....undorító!) Már két hónap elmaradás van a jelzálogos hitelen, szerződés szerint harmadik hónaptól végrehajtás következik...
Párom már szólt neki(k) (kedves volt anyósjelölt, volt pár), hogy nem tudja fizetni, de nem hiszik el neki...félek, ha megjelenik a végrehajtó tettlegesség fajulnak a dolgok, féltem barátnőm és kislányát ám egyenlőre nincs rá lehetőség, hogy elhozzam őket vidékről...

Tisztelettel köszönöm válaszokat!
Csaba

nandy # 2011.01.06. 17:52

Mivel a barátnőd egyedül vette fel a lakáshitelt, ezért a bankkal szemben csak és kizárólag ő felel a tartozásért (ezt Gabicsek rosszul mondta, mert a bankot marhára nem érdekli, hogy a hitelt felvevővel ki élt éppen együtt...)

A másik hitellel pedig a volt élettárs felel a másik bank felé, tehát az meg az ő érdeke, hogy azt fizesse.

Ha a hitelt közösen élték fel, akkor lehet követelésük egymással szemben, pert kell indítani (nem lesz egyszerű). De ez a bankokat nem fogja érdekelni. Ha valamelyik hitel nincs fizetve, ők végrehajtanak.

csabesz78 # 2011.01.07. 14:31

nandy!

Nagyon szépen köszönöm az igazán kimerítő válaszod!!!
További szép napot kívánok!

Üdvözlettel:
Csaba

Márti135 (törölt felhasználó) # 2011.01.11. 10:05

Üdvözlök Mindenkit.

Ehhez a témához a "kicsit" értek, mert közel 10 éve hitelekkel és biztosításokkal foglalkozom.

Szóval házasság alatt felvett hitel közösen felvett hitelnek számít, mert a házasság alatt - bizonyos korlátokkal persze - felelünk egymás tetteiért.
Vannak pénzintézetek, ahol nem kell kötelező adóstársként bevonni a házastársat a hitelbe - most már igaz, hogy nagyon kevés helyen - de még 3 évvel ezelőtt nem kevés helyen ez megtörténhetett. Amikor végrehajtásra kerül a sor, a bank először megnézi, hogy anno milyen fedezetet ajánlott fel az adós, ez lehet ingatlan, autó, kezes, készfizető kezes, sőt itt a jövedelem is fedezetnek számít. A sorrend általában a következő: ingatlan, ha nincs, megy a munkahelyi letíltás, ha van készfizető kezes, vagy egyetemleges adóstárs, akkor ugyanez párhuzamban megy a készfizető kezes, vagy egyetemleges adóstárs részére. Ha a fentiek nem vezetnek eredményre, megnézik, hogy van e un. sima kezes, vagy un. sima adóstárs és felszólítják a fizetésre, ha ez sem vezet eredményre akkor a letiltás elindul a kezes vagy adóstárs ellen. Persze, ha autó a fedezet, értelemszerűen az lesz első helyen az ingatlan helyett, vagyis elviszik, ha nem tudják elvinni, akkor perszer az ingatlant is be terhelik. Nagyon sokan egyébként tévesen gondolják, ha személyi hitelt vesznek fel, a házuk nem lehet veszélyben. Csak mivel itt nem szokott közjegyzői okirat készülni (ami ugye a pertől mentesíti a bankot), per utján a bank még rá fogja tenni a vh. jogot az ingatlanra, ha persze van.
Nos, ugyanez vonatkozik a házastársra, csak valóban per útján, ha a neve nem szerepel sehol, de pl. ha nem ő veszi fel, de a mamája a ing. tulaja, hát akkor a mama "szívja" meg, mert vihetik a házat, az adós pedig max KHR-be kerül és a mama esetleg perelheti az adóst később, de mint említettem, az adós pedig a házastársat. Ilyenkor nem számít, kinek mi van a nevén, mert minden közös.

Üdv. Márti.

Márti135 (törölt felhasználó) # 2011.01.11. 10:25

Szia Csabesz78.

Sajnálom a párodat, gyakorlatilag itt elvileg Nektek rendőrségi segítség kellene, mert jog szerint nemcsak a párodnak kellene fizetni a hitelt, csak itt nehezebb, de ha tudja bizonyítani, hogy élettársak voltak, akkor nyert ügye van, mert a hiteleknél nemcsak a házastársat, de az élettársat is kötelezően be kellene vonni adóstársként, csak sokan ezt nem akarják és azt mondják inkább, hogy nincs élettárs (mert ugye ez papír szerint másképp működik, mint a házasság.). Csak akkor van gond,
ha a hitelkérelmi nyomtatványon a párod azt jelölte be, hogy egyedülálló és ő ezt alá is írta (megjegyzem, sokan el sem olvassák mit írnak alá), akkor van gáz, mert a bank szerint ez sajnos csalásnak minősül, sőt még a KHR-be is jogosult lenne ez miatt feltenni, mert nemcsak akkor kerülünk fel oda, ha nem fizetünk, hanem ha valótlan adatot közlünk.
Bocsi, nem akartam kemény hangot megütni, de sajnos, sokan ezt sem tudják, s sajnos ez így van.

A volt anyósnak pedig el kellene gondolkodni azon, hogy vagy magába száll és elfogadja azt a tényt, hogy azt a pénzt a fiacskája legalább ugyanolyan arányban
elköltötte és elkezdik végre ők is fizetni a rájuk eső részt, vagy mehet (nek) a híd alá.

Nem akartam a fenti sorokkal cinikus lenni, de ezek a dolgok így működnek, viszont ettől még a párod és kislánya nem lesz megvédve, mert az ilyen embereket a jog nem szokta érdekelni, ráadásul egy gyáva embernek még alig nevezhető lények, akik a gyengébbeket terrorizálva akarnak megoldani valamit. úgyhogy minden együttérzésem a Tiétek.

Üdv. M.

valika29 # 2011.01.13. 05:16

Márti 135!

Nagyon köszönöm választ

cenzur # 2011.01.17. 19:10

Tisztelt Fórumozók!
A helyzet a következő van összesen 2 hitelem 1 jelzálog alapú lakáshitel és 1 autó hitel. A lakás hitelemet mindig napra pontosan fizetem azonban az autó hitelemmel szoktam késni. A kérdésem a következő lenne abban az esetben ha hosszabb késés miatt az autó hitelt felmondja a CIB akkor a másik banknál felvett lakáshitel is azonnali felmondásra fog kerülni vagy azt továbbra is megmarad ha pontosan fizetem? Mert ha BAR-os leszek gondolom akkor az összes addig meglévő fizetett hitelemet is felmondják. (egyáltalán nem vagyok ezekben tájékozott Elnézéseteket kérem) Válaszotokat előre is nagyon szépen köszönöm!!

végrehajtó1 # 2011.01.17. 19:57

Azért mert egy hitelet nem fizetsz nem következik hogy a többit ez miatt felmondják.
De ha vh kérnek rea és bejegyzik a vh jogot akkor már fel fogják mondani a lakás hitelt is.

BAR lista már nincs.Neve :KHR

cenzur # 2011.01.18. 06:32

Köszönöm a gyors választ!
Az autó nem az én nevemen van hanem édesapámén, de a lakáshitelemben ő is adóstárs azért kérdeztem a KHR listát. Mert ha nem fizetem akkor ő lesz KHR-es, de neki semmi ingatlan nincs a nevén.

sepuku # 2011.01.18. 08:03

Lakáshitel bankcsőd esetén.
A bank, (Jógazda) ahol a lakáshitelem volt felszámolás alá került. A felszámolótól, (OBA) azt az információt kaptam, hogy a hitelt más bankhoz kell vinni a felszámolás miatt, ezért kértem, adják ki az elszámolást és az igazolást a fenálló tertozásról.
Az igazolást megkaptam, mely szreint, a 3 évig fizetett 15 évre felvett hitelem, melyet napra pontosan fizettem nemhogy csökkent volna, hanem 300.000 Ft-tal nőlt, így 10300000 Ft-ot kell visszafizetnem. A bank ugyanis arra a 12 éver is számolta a kamattartozások arányos részét, melyet nem tud teljesíteni, és hozzáadta a maradék tőkéhez. Így nekem egy másik banknál, elölről kellen kezdeni a törlesztést+ 300.00 Ft-tal.

Kérdésem: én minden szerződésben foglalt feltételnek eleget tettem, a bank felszámolás alá került, nem tudja a kölcsönt, a szerződésben foglalt 15 évig magánál tartani. Milyen alapon számolja ki végelszámolásnál úgy a kamattartozást, mintha az én hibámból kellene a szerződést felbontani?

csabesz78 # 2011.01.19. 18:22

Szia Márti135!

Köszönöm az együttérzésed.
Tudod a lakáshitelt fizeti is a barátnőm, csak ugye a szabad felhasználású, jelzálogosat nem hajlandó (ennek a jelzáloga a volt pár szülői háza), az "úriember" úgy ahogy volt lelépett és azóta csak ezek az undorító akciói vannak(részegen éjszaka ablakkopogtatás, a múltkor berúgva jött a kislányért, majd barátnőm nem akarta átengedni a kislányt, erre fenyegetőzött, nem normális, komolyan, undorító!). ...de úgy tűnik ezt is sikerül kivédeni...ha minden jól megy inkognitóban maradva egy albérletbe mennek/megyünk, vidékről a városba! Féltem őket, nem csak a testi épségüket....egy nyugodtabb élet jár nekik, nem az alkoholtól mámoros "apa" veszekedése, kiabálása, többnapos kimaradásai, hanem egy jobb ÉLET!

Nem tudom jól gondoljuk-e, de ebből semmilyen kára nem származhat barátnőmnek ugye?! Mert kapott már a banktól felszólítást, az Ő nevére érkezik, de a jelzálogos ház címe szerepel rajta?!

Azért aggasztó a helyzet és még a gyermekelhelyezési tárgyalás hátra van...nem tudom mi vár ránk, de bízom abban, hogy minden a legnagyobb rendeben lesz...kitartok, mert szeretem őket, nagyon!

Minden fórumozónak problémamentes napokat kívánok!

Üdvözlettel:
Csaba

Pista007 # 2011.02.07. 17:10

Tisztelt Fórumozók

Arra volnék kiváncsi, hogy ha kiürítem a jelzálog alá bejegyzett lakásomat, kulcsra zárom, s eltűnök, mint szamár a ködben, s ismeretlen helyre távozom, többet nem fizetve a hitelemet, a bank zaklathatja-e a szüleimet, hozzátartozóimat?

Lefoglalható vagyontárgyam, bejelentett jövedelmem nincs, a lakásomon kívül más fedezet, kezes NINCS a hitelemre.

Van-e valami elévülési ideje a hitel behajthatóságának, vagy eme döntés után örökre kerülnöm kell Magyarországot, nyilvánosságot?

Előre is köszönöm válaszaitokat!
Tisztelettel,
Adós

bigdady # 2011.02.07. 18:10

Pista, minél előbb hagyd el az országot!

kovacsz # 2011.02.07. 18:12

Bukhatod az ingatlant, a várható örökséget, és soha többet nem dolgozhatsz hivatalosan, így nem lesz nyugdíjad, stb...

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.07. 18:37

Akkor se zaklatják a szüleidet, hozzátartozóidat, ha nem mész sehova. Sőt, ha eltűnsz, akkor több esély van rá, hogy tőlük próbálják megtudni, hol héderezel.