még egy kérdésem lenne, hogy ilyen esetben tehetnek jelzálogot az ingatlanra?
Banki hitelek
A jelzálogjog vagy törvényi rendelkezésen vagy szerződésen alapu. Ha a szerződés így szól, akkor igen. Törvényi renelkezés ebben az esetben nincs.
Sziasztok!
Segítséget, vagy pontosabban tanácsot szeretnék kérni Tőletek!
Férjem 2000-ben meghalt, majd 2006-tól élettársi viszonyban élek. Ezalatt az idő alatt -bizonyítható- kb. 6-7 millió hitelt vettem a nyakamba az élettársam APEH tartozása miatt. Kérdésem a következő lenne: ha én tudom bizonyítani, hogy a hitelekre nem nekem volt szükségem, de a nevemen vannak, mert ő nem kapott a tartozása miatt, mint vállalkozó, kérhetem-e bíróságilag, hogy legalább felét átvállalja?
Sajnos őt lerokkantosították, s az adósságot egyedül nem bírom az én fizetésemből állni. Tudom, hogy előbb is gondolkodhattam volna, de én sajna mindenkinek segíteni szeretnék. Van-e valamilyen lehetőségem?
Kérem, legyetek szívesek tanácsot adni! Köszönöm!!!
„ha én tudom bizonyítani, hogy a hitelekre nem nekem volt szükségem”
Nem azt kell bizonyítani, hanem az élettársi jogviszonyt, és akkor a tartozás máris közös. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a bank tőled nem követelheti az egészet, csak azt, hogy te követelheted tőle a ráeső rész megtérítését.
Üdvözletem mindenkinek!
Tanácsot szeretnék kérni...
2007 augusztusában vettem fel az exélettársammal egy közös hitelt. Papírokon is mint adós szerepel rajta. Mindkettőnknek számlát kellett nyitni a PannonTak-nál, (ez volt az egyik feltétel) de az én számlámról vonják le minden hónap végén a köv. havi esedékest. Sajnos úgy kell könyörögnöm, hogy az ex fizesse ki a rá jutó fele részt, és még így is csak 20-ka körül adja fel rózsaszín csekken , ami még később ér hozzám, mintha utalná. Volt egy év, amikor nem fizette a részleteket, és bíróságon keresztül tudtam behajtani csak rajta. Részletet kért rá, és 12 hónapon keresztül fizette is majdnem pontosan. Plusz az amúgy is esedékes részleteket. Mióta viszont lejárt a bíróság által meghatározott 12-dik hónap, újra kezd elmaradozni. Újra telefonálgatnom kell, ráadásul ő fel sem veszi, vagy ki van sokszor kapcsolva a telefonja, így a jelenlegi párját vagyok kénytelen hívni, akin keresztül tudok üzenni.
A kérdésem az, hogyan tudnám arra ösztönözni, hogy pontosan fizesse a havi részleteket??? Ebben a hónapban még csak az áprilisi részletet kaptam meg, azt is 15-ke után. (15-ig kell elküldeni az aktuális havi részletet) A bankban azt mondták, hogy nem felezik meg a levonásokat, mivel nekik marha jól bevált, hogy tőlem le tudják vonni minden hónapban az egészet. Kérjem meg, hogy intézze el a bankjánál, hogy automatikusan küldjék az én számlámra azt a bizonyos összeget, amint neki pénz kerül a számlájára... Dehát mégcsak beszélni sem tudok vele! És a barátnője kijelentette, hogy: "feladtunk minden számlát és nem maradt pénzünk, de várom a gyerektartásomat, abból majd elküljük..."
Tud nekem valaki valami okosat mondani? És még azt szeretném megtudni, hogy akár egy részlet elmaradásával is, kihez forduljak? Megint a bírósághoz? Vagy ügyvéddel írassak felszólítást neki? Mit lehet tennem?
Tiszelt.
Ma felhivott egy behajto cég és közölte velem, hogy bankom felmondta a szerzödésemet,2009be személyi kölcsönt vettem fel és sajnos 2010,oktoberébe elvesztettem a munkahelyem és nemtudom fizteni.és közölték velem, hogy mivel szüleimnél lakom, eljön hozzám a végrehajto és lefoglalhat mindent, amiröl szüleim nemtudják bizonyitani, hogy ök vették 5 évre visszamenöleg számlával.ez lehetséges lenne-?mi közük van a szüleim házához és az abba lévö dolgokhoz?édesanyám köteles öket beengedni egyáltalán?oké hogy ott élek és ott van a bejelentett lakcimem, de nekem ott semmi közöm nincs semmihez.köszönöm elöre is válaszukat.nagyon jo ez az oldal mert itt minden kérdésemre akármilyen témába megkapom a válaszomat.
„legszi”
Ügyvédi felszólításra sem fog fizetni.Az ügyvédi felszólítás joghatása ugyan az mint ha te szólítanád fel írásban.Azaz falra hányt borsó.
Csak a bíróság marad mint kényszerítő eszköz.
abené
Először a bank neked mondja fel a szerződést.És nem a behajtó céggel közli.
Ha nem a tied nem foglalják le.Nem kell bedölni a behajtó süketelésének.
abené!
E fórumon többször leírtuk, hogy ilyen himi-humi behajtó cégekkel nem szabad foglalkozni. Nincs semmilyen végrehajtási jogosítványuk. Ha mégis megjelennének kérjen személyi igazolványt és meghatalmazást. Annak adatait írja ki és kérje meg a hitelezőt, hogy igazolja vissza a meghatalmazás tényét. Sem meghatalmazást, sem igazolványt nem fognak bemutatni.
Sziasztok
Olyan kérdésem lenne,hogy követelés kezelő cég (otp faktoring) milyen kamattal számolhat az engedményezett adósság behajtásánál? Én úgy tudom,hogy a jegybanki alapkamat kétszeresével,de nem vagyok benne biztos.Hol tudnék utána nézni?
Előre is köszönöm
üdvözlöm!Banki ügyben szeretnék segitséget kérni!Az Erste banktól vettem fel személyi kölcsönt!Most hogy már a lakáshitelünk az egekbe repült nem tudtam fizetni!Ill egy-egy honap kimaradt!igy megsdzüntették!Amikor felvettem kellett nyitni folyoszámlát arra fizettem mindig,de munkabér soha nem ment rá!UGY KB 5hónapja levontak behajtási kölcségként 90000ft ,tehát minuszba tették a számlámat!Igy megszüntetni sem tudom!Most ebben a hónapban valami ismeretlen ügyvédi iroda terhelt rá több mint 50000ft!Igy már több mint 150000ft minuszba van a folyoszámlám!Megtehetik ezt?Ugyértem jogszerüen jártak el?Mert ugy tudom hogy mivel idegen behajtó cég nem terhelhette volna rá a behajtási kölcséget!Segitségüket köszönöm!B kati
„(otp faktoring) milyen kamattal számolhat az engedményezett adósság behajtásánál? Én úgy tudom,hogy a jegybanki alapkamat kétszeresével,de nem vagyok benne biztos”
Ez nem ilyen egyszerű, eleve az ügyleti kamattól is függ. Ptk. 301. § (3)
Sziasztok! A segítségetek szeretném kérni.
A nagymamám 2005-ben meghalt, és két hónappal ezelőtt kaptunk egy levelet(a nagymamám nevére) hogy tartozása van és amennyiben nem fizeti vissza, végrehajtóhoz kerül az ügy.Mivel nem akartunk problémát,másnap felhívtam az ügyfélszolgálatot (OTP Faktoring) hogy megtudjam milyen tartozása van és megmondjam, hogy elhunyt. Mondták, hogy amennyiben nincs örökség semmi gond, küldjem el a halotti anyakönyvi kivonatot és ezzel le van zárva az ügy. Azonban a héten kapott édesanyám egy levelet, hogy ő az örökös és fizesse ki 15 napon belül a tartozást. Mivel édesanyám nem ért rá, írt nekem egy meghatalmazást, és felhívtam ismét az ügyfélszolgálatot és megkérdeztem, hogy milyen tartozása volt a mamámnak, azt mondta a hölgy hogy számlavezetési díj. mondtam, hogy mivel a mamám 2005-ben meghalt és NEM TUDTUNK róla hogy van bankszámlája ezért nem is tudtuk bezáratni, mondta hogy megadja egy kollégája telefonszámát és ő majd segít megoldást találni a problémára. Két napig hívogattam, de vagy foglalt volt vagy nem vették fel. Ma ismét felhívtam az ügyfélszolgálatot és ismét elmondtam, hogy mi a problémám de ez a hölgy már azt mondta, hogy 2002-ben 20,000 forint hitelt vett fel a mamám és az halmozódik. Neki is elmondtam, hogy nem tudtunk a bankszámláról és amikor mamám meghalt csak egy öröklési bizonyítványt kapott édesanyám amiben nem szerepelt tartozás csak az utolsó havi nyugdíja mint örökség. Kértem, hogy nem lehetne e erre való tekintettel csökkenteni az összeget. közölte, hogy semmiféle képpen nem csak részletfizetést tudnak adni így megegyeztem vele a részletfizetésben. A kérdésem az lenne, hogy jogosan terhelték e a halott nagymamám számláját (nem tudni, hogy most számlavezetési díj vagy hitel) ugyanis én is bankban dolgozom és mi amint megtudjuk, hogy elhunyt egy ügyfél töröltetjük a díjakat és az örökösöknek is megpróbálunk kedvező megoldást ajánlani a problémákra.Illetve érdemes e a PSZÁF-hoz fordulnom esetleg, mert a jogos követelést 2005-ig kifizetnénk, de az utána következő 6 év alatt halmozódó összeget nem tartom jogosnak. Egyáltalán hibázott e a közjegyző, hogy a hagyatékban nem szerepelt a bankszámla/hitel. A választ előre köszönöm!
Sziasztok!Segítségeteket kérném.Lenne egy olyan problémám, hogy több hónapos tartozás miatt, visszaveszi a bank a hiteles autómat és BAR listára fogok kerülni. Ezek mellet jelzáloghitel is van a házamon egy másik banknál.Mennyire befolyásolja a BAR listára való kerülésem a jelzáloghitelemet?Esetleg megszüntethetik e a szerződést ha tudomásukra jut?Válaszokat előre is köszönöm...Üdv.
„így megegyeztem vele a részletfizetésben. ”
Az bizony tartozáselismerés. Nem kellett volna, az örökös csak az örökség erejéig felel. Ha nincs örökség, nincs tartozás se.
Pewex, szerintem önmagában a listára kerülés miatt még nem mondja fel a bank jelzáloggal biztosított kölcsönszerződést. De ha a tartozás miatt végrehajtás is indul, és foglalják az ingatlant, akkor igen.
Kérem ha valaki tud válaszoljon a 06.16-án feltett kérdésemre!Erstével kapcsolatban tettem fel kérdést!Köszönöm!!!!!!!!!!!
Nem véletlenül. Az alapján a tényállás alapján nem lehet válaszolni.
Tisztelt BKATALIN!
Vélhetőleg a kölcsön szerződésben ön hozzájárult ahhoz, hogy a bank a kölcsönből kifolyőlag keletkezett követelését a bankszámláról leemelje. Nos szerintem ez történt teljesen jogszerűen. Az ügyvédi munkaíj a kölcsönbő származó követelés érvényesítése. Egyébként minuszos bankszámlát is meg lehet szüntetni. Viszont önnek ez most nem előnyös, mert ezzel is csökkent a kölcsön tartozása. A tartozás most már más jogcímen folyószámla tartozás jogcímen áll fenn és erre már a banki kondíciós lista szerinti kamat jön, ami vélhetőleg kevesebb a kölcsön kamatánál.
Jó napot!
Érdeklődni szeretnék a banki hitelek feltételeiről. Jelenleg felnőttképzési szerződéssel tanulok. Ez egy 7 hónapos tanfolyam, mely november elején jár le. Havonta a minimálbér 70%-át kapom, mert részt veszek a tanfolyamon. Ha a tanfolyam lejárta után azonnal munkaviszonyt létesítek próbaidő nélküli, határozatlan idejű szerződéssel, és a minimálbér fölötti fizetéssel, akkor december közepén már vehetek fel lakáshitelt? Ez így folyamatos munkaviszonynak számítana a bank szempontjából? Vagy a felnőttképzési szerződés nem számít?
Előre is köszönöm a válaszukat!
Sziasztok!
A problémám a következő. 1999-ben felvettem az OTP-nél 200eft hitelt. Ezt nem tudtam visszafizetni, ezért 2001-ben küldtek egy levelet,hogy az összeget az OTP biztosítója kifizette. A felvétel és a levél közötti időszakban nem volt levélváltás ezzel kapcsolatban. Nem jött felszólítás, tájékoztatás, semmi!
Most kaptam egy levelet az OTP Faktoringtól, hogy többször is megkerestek (ez volt az első, pedig lakóhelyet nem váltottam) és hogy fizessem vissza a hitelt.
A kérdésem az lenne, hogy van -e határidő, ameddig a követelés vagy lejárt követelést behajthatják? Vagy esetleg ezekre is vonatkozik az 5 év elévülés. Válaszotokat előre is köszönöm.
Ez alapján amit leírt elévült a követelés. Küldeni kell egy levelet az OTP faktoringnak, melyben előterjeszti az elévülési kifogást. Valószínűleg ő nem hagyja ennyibe és fizetési meghagyásos eljárást indít. Ennek ellent kell mondani és ugyanerre hivatkozva. Perré alakul és akkor a polgári perben is elő kell terjeszteni az elévülési kifogást. Ennek alapján az OTP Faktoring kereseti kérelmét el fogja utasítani a bíróság.
Szerintem ne küldjön semmit.Majd ha egyszer fmh-t kér akkor mondj ellent.
A bíróságon mindent a faktoringnak kell bizonyítania.( a kamattól, a tőke tartozásom át az engedményezésen keresztül stb stb mindent)
Tisztelt Végrehajtó!
Segítséget szeretnék kérni.Tavaly novemberben felmondta az Otp a személyi kölcsönömet, átadva az Otp faktoringnak.Írtak levelet, hogy majd a fizetésről, meg a tartozás rendezéséről küldenek levelet.Most ugye julius van.Én írtam nekik júniusban, hogy valami csináljanak az ügyemmel.Az akkori 3500 CHF-ből azóta majdnem 4000 lett, ami szerintem nem az én hibámból adódott.Erre ugye rájönnek a kamatok meg a stb...Lehet valakihez fordulni, mert szerintem így csalás.
Tisztelt Végrehajtó!
Segítséget szeretnék kérni.Tavaly novemberben felmondta az Otp a személyi kölcsönömet, átadva az Otp faktoringnak.Írtak levelet, hogy majd a fizetésről, meg a tartozás rendezéséről küldenek levelet.Most ugye julius van.Én írtam nekik júniusban, hogy valami csináljanak az ügyemmel.Az akkori 3500 CHF-ből azóta majdnem 4000 lett, ami szerintem nem az én hibámból adódott.Erre ugye rájönnek a kamatok meg a stb...Lehet valakihez fordulni, mert szerintem így csalás.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02