TB fizetés

rigoz # 2019.06.25. 05:24

Tisztelt Marilla12!

Örülök, ha segítségére lehettem, a lényeg azon van, hogy Én a szakhatósági eljárásra mennék rá a helyében, azzal jó eséllyel rövidre lehet zárni a dolgot.

A külföldi egészségbiztosító is jó eséllyel perelhető az elhúzódó ügyintézésért, de erre nem merek Önnek biztosat mondani.

Marilla12 # 2019.06.24. 21:12

Kedves Rigoz!

Már csak Szent Péternél nem jártam e témakört illetőleg.
Ezért is köszönöm a gyors és kimerítő választ.
Másrészt - egyéb fórumokon is - olvasom, hogy az esetem nem egyedi, hátha a válasza másoknak is segítséget jelent.

A jogi nyelvezettel még birkóznom kell, de azt hiszem minden világos.
Jelenleg úgy látom, hogy a TAJ számom szüneteltetését leghamarabb egy heti 40 órás főállás illetőleg munkanélküli járadékra jelentkezés oldaná fel.

Az első a korábban leírtak okán nem tűnik gyorsan kivitelezhetőnek, a másodikat szeretném kihagyni, de a cél érdekében talán megteszem.

Egy utolsó kérdést szeretnék feltenni:
Az angol HMRC is perelhető lenne?
Ha igen, gondolom, Angliából.
Nem kis kárt okoz az ügyintézés lassúsága, vagy az ügyintézők trehánysága, vagy bármi is van a háttérben.

Köszönöm szépen,

Üdvözlettel:

Marilla12

rigoz # 2019.06.23. 18:29

Tisztelt Marilla12!

Felhívom a figyelmét, hogy akinek a rehabillitációs szakértői szerv (BFKH III. kerületi Hivatala Rehabilitációs Ellátási és Szakértői Főosztálya és a megyeszékhely szerinti járási hivatalok Rehabiltációs ellátási és Szakértői Főosztályai) legalább 40%-os mértékű összervezeti egészségkárosodását állapította meg, az alanyi jogán jogosult az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére, helyette azokat minden további nélkül az állam fedezi (Tbj. 15. § (1) bek. j) pontja).

Az említett krónikus betegségére tekintettel javaslom, hogy hivatkozzon a jogviszony-rendezési eljárásban erre is és amennyiben rendelkezik ilyen véleménnyel, akkor csatolja, ha nem, akkor kérje a szakhatósági eljárás lefolytatását erre vonatkozóan.

Felhívom a figyelmét, hogy amennyiben a hatóság ügyintézési határidőben nem dönt, akkor - amennyiben nem a hatóság mérlegelésétől függő összeget kell megállapítani - az ügyfelet a kérelmezett jog gyakorlása megilleti, adott esetben az egészségügyi szolgáltatási jogosultságát rendezettnek kell tekinteni, továbbá a hatóság saját költségvetése terhére az ügyfélnek 10.000Ft megfizetésére köteles.

Az ügyintézési határidő legfeljebb 60 nap egyébként, de külföldi hatóság megkeresésének szükségessége és válasza bevárásának szükségessége esetén - amennyiben az ügy érdemében hozandó döntésre a válasz kihat várhatóan - az eljárás felfüggeszthető végzéssel, az eljárás felfüggesztésének időtartama azonban nem számít bele az ügyintézési határidőbe.

Emellett az ügyfél - amennyiben a hatóság ügyintézési határidőben nem hoz döntést, jelzése alapján pedig a felügyeleti szerv nem tesz intézkedést vagy az alapján a mulasztás továbbra is fennáll - a mulasztásról való tudomásszerzését követő 90 napon belül a hatóság ellen - annak eljárásra, határozathozatalra kötelezése iránt - mulasztási pert indíthat a területileg illetékes közigazgatási és munkaügyi bíróság előtt, mely akár folytatólagos bírságolással és a felügyeleti szervnek más azonos hatáskörű hatóság kijelölésére való feljogosításával is kikényszerítheti az eljárási kötelezettség teljesítését.

E per illetékvonzata 30.000Ft, melyet a pervesztes fél utóbb, a bíróság döntése szerint fizet meg, de költségkedvezmény biztosítása is kérhető.

Emellett - amennyiben mulasztási pert nem indít - az illetékes, megyeszékhely szerinti - Budapesten a Budapesti Közérdekvédelmi Ügyészség, illetve Pest megyében a Budakörnyéki Járási Ügyészség - járási ügyészégtől kérhető az eljárás törvényességi ellenőrzése, mely felhívja alapos kérelem vagy jogszabálysértő mulasztás hivatalbóli észlelése esetén határidő tűzésével az eljárási, határozathozatali kötelezettsége teljesítésére, a határidő eredménytelen eltelte esetén az ügyészség is mulasztási pert indíthat az eljárási kötelezettség elmulasztásának megállapítása és annak teljesítésére kötelezés iránt.

A felügyeleti szerv - tudomásom szerint, országos hatáskörrel - a Budapest Főváros Kormányhivatala Egészségbiztosítási Főosztálya (1139. Budapest, Teve utca 1/a-c, egeszsegbiztositas@bfkh.gov.hu) ezen ügy típusban a pénztári feladatokat ellátó megyeszékhely szerint illetékes járási kormányhivatali főosztályok tekintetében.

Az ügyészég eljárása illeték- és költségmentes.

Végezetül tájékoztatom, hogy amennyiben megállapítják utóbb a jogosultságát, akkor azt visszamenőleges hatállyal rendelik el, az esetleges befizetést pedig az adóhatóság az adó-visszatérítés szabályai szerint vissza köteles fizetni, a kiutalást azonban majd külön kell kérni, a kedvezményezett számlaszám megjelölésével.

Az adóhatóságnak tanácsolt jelezni a kialakult helyzetet tömören írásban és ennek megfelelően az adókötelezettség adószámláról való törlése iránti kérelmet előterjeszteni, illetve annak jogerős elutasítása esetén - de azzal is hónapokat nyerhet, addig pedig nem fognak behajtani semmit - fizetési kedvezményként halasztást kérni.

Különös méltányosságból kérhető tartozás elengedése is, bár nagyon, de nagyon kirívó esetben kerül erre csak sor tudtommal.

A szüneteléssel kapcsolatos, gyűjtőszámlára vonatkozó kérdésére nem tudok sajnos válasszal szolgálni.

Munkaviszonyban lét esetén - belföldi foglalkoztatás esetén - főszabály szerint a munkáltató fizet Ön helyett, illetve nevében, amennyiben bejelentett, rendezett a munkaviszonya.

Marilla12 # 2019.06.23. 18:06

Kedves Fórumozók!

Téma: TAJ rendezési eljárás - mizéria

Kimentem három és fél hónapra dolgozni - egy meghívás alapján - Angliába.
Annak rendje és módja szerint az ügyfélkapun keresztül kijelentkeztem a magyar TB ellátás rendszeréből, 3 napon belül frankón le is kapcsoltak a rendszerről mert, hogy az EU-ban egyszerre csak egy helyen - ahol a munkaviszony is van - lehetek biztosítva.
Majd visszajövet 2018. október végén ugyancsak jeleztem, hogy megszűnt a munkaviszonyom Angliába, újra itthon vagyok.
Kérvényezésemre a kormányhivatal = NEAK, az angol munkaviszonyról kikérte az igazolást az angol HMRC-től. A dokumentumot azóta sem küldték meg a NEAK részére. Hallottam sok felöl, hogy igen lassúak az angol hivatalok, na de, hogy ennyire!?
Ez az az állapot 8 hónapja tart. Nem képes az angol HMRC megküldeni a szükséges igazolást arról a 3,5 hónapról, amit kint dolgoztam.
Már kettő kérelmet is írtunk - a volt angol munkáltatóm segítségével - az angol HMRC-nek, hogy küldjék már meg végre az igazolást, mert addig a NEAK nem állítja vissza kék státuszról piros státuszra a TAJ számom érvényességi állapotát. Addig pedig nem tudom rendezni a munkaviszony nélküli hónapok TB fizetési költségeit, csak halmozódik világnak. A NAV meg kamatos kamattal fogja terhelni az egész elmaradást, holott én tisztességesen jártam el az egész folyamat alatt.

A fentieken túl óriási bosszúság még az is, hogy mivel még mindig kék státuszú a TAJ számom, így ha megbetegszem csak a magánorvosi ellátás marad, ami finoman szólva sem az én pénztárcámnak való.
Van egy krónikus betegségem is, amit félévente felül kell vizsgáltatni.
Ez a mizéria miatt már lassan 1 éve nem tudok eljutni a kötelező vizsgálatokra, elhajtanak mint a magzatot.
Fizessek, aztán majd ellátnak. Kiszámoltam, egy-egy ilyen komplex vizsgálat 78 e Ft.

Az angol hatóság lassúsága miatt miért nekem kell bűnhődni?
Minden kötelező dokumentumot átadtam a NEAK-nak, azok igazolják a munkaviszonyomat, sőt az adópapírt is kiküldték már a tavalyi munkaszonyhoz kapcsolódóan.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
A leírtakhoz kapcsolódóan néhány kérdésre szeretnék választ, megoldást, ötletet kapni:

Jelenleg nincs magyar munkaviszonyom, a régió ahol élek, esélyt sem ad arra, hogy belátható időn belül legyen. Budapesten lenne ugyan, de a szobánkénti 120e Ft/hó bérleti díj lefedné a havi munkabéremet. No comment.

Fizetném és fizettem is korábban magam után a TB járulékot de a TAJ szám mögött - jelenleg - nincs szolgáltatás, így az nem kerül elszámolásra.
Hiába fizetem, a NAV továbbra is tartozásnak látja.

1/
A korábban befizetett TB járulékok összege hova kerül, ha nem kerül(het) elszámolásra a TAJ szüneteltetés alatt?
Létezik olyan, hogy gyüjtőszámla?

2/
Másrészt nem értem, hogy mi a különbség
ha én mint magánember fizetem magam után a TB járulékot,
ha a munkáltató fizeti, vagy
ha a munkaügyi központ fizeti?
Ugyanarról az összegről van szó, de így esélyem sincs arra, hogy normálisan és időben rendezni tudjam a TAJ járulék költségét.

3/
Ha a TAJ rendezési eljárás alatt számlát kérek az orvosi vizsgálatokról (a krónikus betegségem kapcsán) vajon a NEAK később elszámolja azt nekem?

Kaphatnék elfogadható választ a fentiekre?
Bizom benne, hogy csak létezik valami értelmes megoldás.

Nagyon köszönöm,
egy elkeseredett magyar állampolgár

sortie # 2019.06.18. 09:34
  • Nem kell EÜ-i szolg. járulékot fizetnie az álláskeresési járadékban részesülőnek sem, mivel Ő biztosítottnak minősül. Ezt a 90 napot igénybe vette?
sortie # 2019.06.18. 09:32

Viktor1992 2019.06.17. 20:24

Tisztelt Fórum!

Olyan kérdésem lenne hogy januártól 01.01.2019 külföldön megszűnt a munkaviszonyom viszont Magyarországon csak 01.07.2019-től fogok munkába állni, szűkségem lenne TB jogviszonyra visszamenőleg be lehet jelentkezni?

T. Kérdező!

Ez így túl kevés a pontos válaszhoz. (Miért van rá szüksége visszamenőlegesen? Mo-on műtötték, biztosítás hiányában vett igénybe eü ellátást...Nem tisztázott az sem, hogy jelenleg hol él, van-e Mo. lakcímkártyája stb.)

Főszabály szerint a jelentkezés napjától köteles járulékot fizetni, viszont ha van elmaradása azt a NAV behajthatja.

Nem kell fizetni pl., ha külföldön élünk.

A járulékfizetési kötelezettség a belföldi magánszemélyt terheli.

Ebből eredően amennyiben valaki a Tbj. alapján nem minősül belföldinek, nem kell járulékot fizetni.

A NAV visszamenőleges hatállyal törli a külföldön élő magánszemély járulékfizetési kötelezettségét, ha hitelt érdemlően igazolja, hogy huzamos ideje, életvitelszerűen külföldön tartózkodik ÉS az érintett ország jogszabályai szerint azon ország egészségbiztosítási rendszerének hatálya alatt áll (egészségbiztosítási jogviszony igazolása).

http://www.jogiforum.hu/hirek/33244 ; 2015.02.12.

Jogviszony hiánya esetén az OEP köteles átadni a biztosítási jogviszonnyal nem rendelkezők adatait az NAV-nak, amely vizsgálatot kezdeményezhet és az elmaradt egészségügyi szolgáltatási járulékot – a mulasztás szankcióival együtt – az elévülési idő figyelembevételével behajthatja.

http://www.oep.hu/…EKOZTATO.pdf

Hogyan, mennyit és meddig kell fizetni

Aki nem biztosított ÉS nem jogosult egészségügyi szolgáltatásra sem, annak 2019. január 1. napjától kezdődően havi 7.500,-Ft-ot kell fizetnie (

Aki járulék fizetésére kötelezett, annak az adóhatósághoz be kell jelentkeznie a T1011-es nyomtatványon.

A bejelentéshez szükséges lakcímkártya, személyi igazolvány, adóigazolvány, TAJ kártya, valamint meghatalmazás, amennyiben nem személyesen járunk el.

A bejelentkezés időpontjától havonta, minden hónap 12. napjáig kell a fizetési kötelezettséget teljesíteni. A járulékot addig kell fizetni, ameddig biztosítottak nem leszünk, vagy egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot nem szerzünk.

További kérdéseivel forduljon a NAV ügyfélszolgálatához.

Viktor1992 # 2019.06.17. 18:24

Tisztelt Fórum!

Olyan kérdésem lenne hogy januártól 01.01.2019 külföldön megszűnt a munkaviszonyom viszont Magyarországon csak 01.07.2019-től fogok munkába állni, szűkségem lenne TB jogviszonyra visszamenőleg be lehet jelentkezni?

intentio # 2019.05.15. 07:54

nzsnzsoka 2019.05.14. 21:46

Szép napot.

Több kérdésem is lenne igazából.
Visszamenőleg 2013ból van 6 hónapnyi tb tartozásom, utána folytattam az iskolát. Nem kaptam semmilyen értesítést róla akkoriban. Iden megszűnt a tanulói jogviszonyom, jelentettem is, hogy 2018. 11. hónaptól fizetem. Ha fizetem azóta, viszont visszamenőleg nem fizettem ki, attól még kapok orvosi ellátást, érvényes a Tb-m?

Ha nem, honnan tudom mennyi a késedelmi díj, hogy tudom kiegyenlíteni a tartozást?
Nagyon köszönöm előre is a segítséget !

T. Kérdező!

• Igen, kap orvosi ellátást, Magyarországon elvileg (a hatályos jogszabályok értelmében) senki nem maradhat ellátatlan.

(Más kérdés, hogy a tömeges kivándorlás és alulfizetettség miatt van-e, lesz-e orvos, aki megvizsgálja)

Bővebben lásd az itt található összefoglalót.

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

• Ha eddig nem tette, akkor kicsi a valószínűsége annak, hogy a NAV utólag, ennyi idő elteltével "rámozdul" az ügyre, de természetesen bármikor bemehet a NAV-hoz és kérheti az elmaradt tartozás kiszámítását és "kiszámlázását".
nzsnzsoka # 2019.05.14. 19:46

Szép napot.

Több kérdésem is lenne igazából.
Visszamenőleg 2013ból van 6 hónapnyi tb tartozásom, utána folytattam az iskolát. Nem kaptam semmilyen értesítést róla akkoriban. Iden megszűnt a tanulói jogviszonyom, jelentettem is, hogy 2018. 11. hónaptól fizetem. Ha fizetem azóta, viszont visszamenőleg nem fizettem ki, attól még kapok orvosi ellátást, érvényes a Tb-m?

Ha nem, honnan tudom mennyi a késedelmi díj, hogy tudom kiegyenlíteni a tartozást?
Nagyon köszönöm előre is a segítséget !

Ben993 # 2019.04.02. 09:22

*Elnézést, valamit elnéztem, elméletileg nekem csak a járulékfizetési kötelezettség kezdete dátumot kellene megadnom, ami a 2019.04.17 lenne?

Ben993 # 2019.04.02. 09:18

Tisztelt Fórum!

Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz, ha valaki tudja a választ, kérem segítsen.

2019.01.21-től 2019.03.04-ig tartó 43 napos álláskeresési járadékban részesültem.

Mivel nagyon nem értek a témához, utána olvastam, a passzív időszakot is figyelembe véve, 2019.04.16-ig nem kell TB-t fizetnem és ha jól sejtem 2019.04.17. naptól kezdve vagyok kötelezett a TB fizetésére?

A TB fizetésre bejelentkező lapon 2019.01.21. kezdő dátumot és 2019.04.16. végdátumot kell megadnom járulékfizetési kötelezettség kezdete és vége időpontjának?

A másik kérdésem az lenne, mivel nem teljes hónapról van szó, így csak 3500Ft-ot kell Áprilisra befizetnem?

Ha valaki meg tudna erősíteni azt megköszönném, mert ügyfélkapun keresztül elintézném a dolgot. Nem szeretnék hibás bejelentést tenni.

Üdv.
B.

VM07 # 2019.04.01. 17:00

Üdv,

03.20-án szűnt meg a munkaviszonyom, és sajnos kitöltöttem a tb-s bejelentőlapot, meg is kaptam a levelet a fizetési kötelezettségről, 03.21-es kezdettel. Ezután jöttem rá erre a 45 napos dologra. Ilyenkor mi a teendő? Fizetnem kell, vagy elég májustól (ha addig nem találok munkát)?

sortie # 2019.03.27. 14:44

RavCsi 2019.03.23. 14:09

Szép Napot!

Az lenne a kérdésem,hogy az álláskeresési járulék megszűnése után azonnal kell-e TB járulékot fizetni,vagy itt is érvényben van a 45 napos passzív jogviszony?

Válaszát előre is köszönöm.

Mivel Tbj. 5. § szerinti jogviszonyról (biztosításról) van szó, ezért -főszabály szerint- érvényben van a 45 napos határidő.

Ebtv. 29. §

(9) Az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultság a Tbj.-ben meghatározott belföldi személy részére a biztosítási jogviszonynak, illetve a Tbj. 16. § (1) bekezdés a)–o) és s) pontjában meghatározott jogosultsági feltételnek a megszűnését követően

1. 45 napig marad fenn, ha a jogosultsági feltétel a megszűnést megelőzően megszakítás nélkül legalább 45 napig fennállt,
  2. ha a jogosultsági feltétel fennállásának az időtartama 45 napnál rövidebb volt, akkor ezen időtartammal hosszabbodik meg,
  3. 45 napig marad fenn, ha a jogosultsági feltétel megszűnését megelőzően fennállt korábbi jogosultsági feltétel 45 napnál hosszabb ideig állt fenn és az utolsóként megszűnt jogosultsági feltétel nem állt fenn 45 napig, de a két jogosultsági feltétel fennállása között 30 napnál kevesebb nap telt el.

(10) A (9) bekezdésben foglaltak a biztosítás szünetelése esetén nem alkalmazhatók.

RavCsi # 2019.03.23. 13:09

Szép Napot!

Az lenne a kérdésem,hogy az álláskeresési járulék megszűnése után azonnal kell-e TB járulékot fizetni,vagy itt is érvényben van a 45 napos passzív jogviszony?

Tywin21 # 2019.03.21. 05:39

Kedves Forumozok!

A kerdesem az lenne, hogy nagyjabol ket eve kulfoldon dolgozom, fizetem a TB-t ott, itthon viszont nem. Azonban nem jelentkeztem ki itthonrol, mert mindig ugy volt, hogy hamarosan jovok haza es hallottam, hogy nem egyszeru a visszajelentkezesi procedura. Most viszont tenyleg koltozom haza, azonban rendeznem kene a TB jogviszonyom. Ha igazolom, hogy az elmult ket evben mas orszagban fizettem a TB-t, akkor meguszom, hogy itt ki kelljen fizetnem a tartozasom es folytathatom kijelentkezes nelkul a magyarorszagi TB fizetesem amint hazakoltoztem?

Szep Napot,

Nora

Ladybird08 # 2019.03.17. 19:50

Tisztelt Szakértő!

10 éves, tejallergiás gyermekem jogán gyest kapok, mellette pedig főállásban dolgozom, irodai munkarendben, napi 8,5 órát. Gyermekem megbetegedett, otthon kellett vele maradnom, a gyerekorvos felvett táppénzre. Tavaly a munkahelyem nem fogadta el a táppénzes igazolást ugyanebben a helyzetben, mondván, hogy aki gyest kap, az nem kaphat táppénzt, mivel egyidejűleg két TB ellátást nem vehet igénybe. Ez roppant logikátlanul hangzik, mivel a gyerek közösségbe jár, nyilván megbetegedhet, és olyankor szülői felügyeletre/gondozásra szorul. Hiába kapok gyest, ilyenkor otthon kell vele maradnom. Ráadásul a fizetésemből nem kevés TB járulékot vonnak!
A gyerekorvos úgy tudta, hogy pont a fentiekben részletezettek miatt a jogszabály megváltozott, de bizonytalan volt ez ügyben.
Kérdésem az, hogy jogosan vett-e fel táppénzre ebben az esetben? Melyik jogszabályra hivatkozhatok, ha a munkahelyemen nem akarják az igazolást elfogadni?
Tisztelettel, Ladybird

reka77 # 2019.03.17. 19:30

Tisztelt Szakértő!

A mai nap folyamán jelentkeztem be TB fizetés alá ügyfélkapun keresztül, és az lenne a kérdésem, hogy ezt követően postai úton kapok-e valamilyen formában határozatot a fizetési kötelezettségről/bejelentkezésről?
Papír alapú csekket nem kértem, átutalással szeretném fizetni majd a TB-t. Milyen formában, hol fogok értesítőt kapni, hogy meddig és hova kell utalnom az összeget?

Köszönöm a segítségét!

Zengőbérci # 2019.03.13. 08:37

Azt hiszem, hogy levelező szakos jogviszony mellett sem kell járulékot fizetni, mivel biztosítottnak minősül, bár nem is vagyok benne teljesen biztos.

A Tbj. 5. § szerinti jogviszonnyal nem rendelkező személy nem minősül biztosítottnak akkor sem, ha levelező tagozaton tanul.

Biztosítás és egyéb, jogszabály által adott felmentés hiányában (pl. csed, gyed, gyes, hajléktalan stb.) ezen személy eü-i szolgáltatási járulékfizetésre kötelezett.

rigoz # 2019.03.12. 20:16

Tisztelt Kucyka9!

Arra az időszakra nézve, míg semmilyen tanulói jogviszonya nincs, 5 évre az adóhatóság tudomására jutástól számítva (adó megállapításához való jog elévülése) visszamenőleg terheli az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésének kötelme, azt csak akkor úszhatja meg, ha azt a NAV különös méltányosságból elengedi.

Egyébként a jogviszony kezdetétől számított időszakra jogviszonyigazolás csatolásával jogviszonyrendezést kezdeményezhet a lakóhelye szerint területileg illetékes megyei kormányhivatal (Budapesti és Pest megyei lakosok esetén a Budapest Főváros Kormányhivatala XIII. kerületi Hivatalánál) Egészségbiztosítási (Hatósági) Főosztályánál.

Azt hiszem, hogy levelező szakos jogviszony mellett sem kell járulékot fizetni, mivel biztosítottnak minősül, bár nem is vagyok benne teljesen biztos.

kucyka9 # 2019.03.12. 17:35

Üdv

2018 tavaszán mikor lediplomáztam megszűnt a TB-m, viszont 2018 szeptemberétől egy másik egyetemet kezdtem el de csak levelező tagozaton amit után nem kapok TB-t (Megjegyzem a felsőoktatási intézmény nem tájékoztatott róla, hogy levelőn nem jár TB).
Dolgozni nem mentem el, mert sok helyen nem támogatják, hogy levelező tagozaton tanulok. A munkaügyiben viszont kiközvetíthetnek, olyan állásra ami mellett nem tudom csinálni az egyetemet vagy különböző átképzési tanfolyamokra.

Valamint 2018 tavaszától nem vettem igénybe állami egészségügyi ellátást, igazából egy fogászati ellátáson kívül magánorvosit sem.

A kérdésem az lenne, hogy ha megérkezik a vastag köteg csekk, akkor a befizetést visszamenőleg mindenképpen ki kell fizetnem akkor is ha nem vettem igénybe semmit és ha igen, akkor a jövőben van e valami lehetőség arra, hogy mint félig diák ne magam után fizessek TB-t?

Előre is köszönöm a választ

Tisztelettel

Kucyka

anzsel # 2019.03.09. 09:08

Kedves Tamás!
Ha, kiköltözöl az Egyesult Államokba a NAV felé kell jelezned, mert egyéni járulékot kell fizetned addig, amíg nem tudod hitelt érdemlően bizonyítíni, hogy életvitelszerűen kint élsz. Ez a legjobb megoldás, én személy szerint nem javaslom, hogy megszüntesd a lakóhelyedet,- mert bármikor lehet egy vissza út -, ha már tudod igazolni az életvitelszerű kint tartózkodást úgy sem kell fizetni.Az USA és Magyarország közötti szociálpolitikai egyezmény alalpján él törvény.

NAV részére ezek az igazolások szükségesek:

• állandó lakóhelyet- bérleti szerződés
  • számla- viz, villany, telefon
  • kocsi bérlés stb.
Rakasz_Tamas # 2019.03.07. 08:21

Udv
Az Egyesult Allamokba letelepedes eseten mi a teendo?
Jelezni kell a TB-nek irasban, vagy siman csak nem fizetem tovabb miutan megszuntettem a munkaviszonyom es elutazom?

Van egyeb teendom mas szervek fele? Milyen hataridovel?
K-1 (volegeny/menyasszony) vizummal majd kb 90-180 nap varakozasi ido utan hazastarsi zold kartyaval tortenik a letelepedes.

Koszonom

edg4rD # 2019.03.02. 06:47

Nekem kiküldték hogy 2018 szeptemberétől nincs fizetve a tb-m és hogy fizette valaki etc., vagy ha nem küldjem el a T1011-es lapot.
Na azt én elküldtem de azóta semmi, honnan tudom hogy mennyit kell fizetnem? Nem fog jönni válasz levél?

Ildigaia # 2019.02.28. 16:25

Köszönöm a segítséget !
Több mint 10 éve nem éltem Magyarországon , az elmúlt 5 évben dél Amerikában önkéntesként dolgoztam . Nem fizettem tb-t sem ott sem itthon . A szüleim lakcímere voltam ez idő alatt bejelentve. Nemrég haza költöztem és szeretném elkezdeni a tb fizetést . Ha tudom igazolni hogy önkéntesként dolgoztam egy NGOnál, elkerülhetem e hogy 5 évre visszamenőleg be kelljen fizetnem ? Vagy hogyan tudom elkerülni? Igazolnom kellene higy nem éltem itthon . Az útlevelem megteszi e ?
Köszönöm !
Ildigaia

safranek... # 2019.02.26. 09:32

Tenerife 2019.02.25. 19:29

Kedves Szakértők!

Egy olyan ügyben kérnék segítséget, ami néhány éve volt esedékes. Az történt, hogy véget ért a munkaviszonyom, de nem találtam a rákövetkező 45 napon belül új munkahelyet, és nem is jelentkeztem be Munkaügyi Központba, valamint nem intéztem el azt, hogy magam után fizessem a TB-t. Aztán teltek a hónapok...és az lenne a kérdésem, hogy ezeket a hónapokat utólag kifizetteti a NAV? Ez idő alatt nem volt bejelentett munkaviszonyom, és mint fentebb írtam, nem is regisztráltam Munkaügyi Központba sem.

Kötelező, hogy minden magyar állampolgárnak legyen TB-je?

Előre is köszönöm a választ!
Tisztelettel:
Tenerife

T. kérdező!

• Igen, kötelező.

Tbj. 2. § (2) A társadalombiztosításban való részvétel a törvényben meghatározott szabályok szerint kötelező.

(3) A kötelező társadalombiztosítás rendszerében a biztosított...

1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

• Igen, az Art. szerinti elévülési időn belül KIFIZETTETHETŐ. A hangsúly a feltételes módon van.