ingatlan eladás után fizetendő adó


Nagyibi # 2011.01.28. 14:44

Tisztelt Szakember !

Következő témában szeretném segítségét kérni:2004-ben váltam el és el is költöztem gyerekeimmel a családi házból ami férjem és saját nevemen volt 1/2-1/2 arányba. Új lakhelyünk férjem nevén lévő lakás lett.
Az én nevemen volt még egy üzlet is. A vagyon hivatalos intézése tavaly történt meg a köv. szerint:
A férjemé marad a családi ház és az üzlet, az enyém pedig a lakás.A két tétel kopenzálja egymást tehát nem kell utánna adót fizetni mivel 1995-ös a ház és az üzlet is.Bár APEH kiszállt és feltérképezte a lakást semmiféle számszerű érték nem szerepel a hivatalos iratokban.
Kérdésem az lenne: ha az idén eladom a lakásomat és egy kisebbet veszek, tehát érték különbözet keletkezik, hogyan kell adóznom utána.

Köszönettel: NI

Nagyibi # 2011.02.02. 08:05

Tisztelt Fórum !

Szeretnék segítséget kapni válasz formájában a 2011-01-28-án feltett kérdésemre.
Amennyiben nem érthető a kérdés bőebben leírom a problémát.

NI

germik # 2011.02.02. 09:57

Tisztelt Fórum!

Párom örökölt tavaly egy ingatlant, melynek forgalmi értékét az illetékhivatal 8.5 millió forintban állapította meg, amit mi elfogadtunk. Az ingatlant 5 hónappal később értékesítettük 12 millió forintért, időközben nem lett felújítva, sem átalakítva, nem fordítottunk rá semmilyen összeget. Ha jól sejtem, a különbözet után adót kell fizetnünk. Nyilvánvaló viszont, hogy nem az ingatlan értéke növekedett meg, hanem a forgalmi érték lett rosszul megállapítva. Akkor lett volna 15 nap fellebbezési határidőnk, amit elmulasztottunk, mivel akkor még nem is gondoltuk, hogy ez lényeges lehet. Kérdésem az lenne, hogy milyen módon lehet utólag módosítani az akkor megállapított forgalmi értéket, illetve ha ezt nem lehet, akkor hogy lehet elintézni, hogy ne kelljen az különbözet után adót fizetnünk, révén hogy nem történt értéknövekedés.

Minden segítséget előre is köszönök
Miklós

Jampec # 2011.02.03. 16:33

Tisztelt Szakértők!

Erdőt szeretnék vásárolni. A külterületi erdő jelenleg 7 fő közös osztatlan tulajdonában van, mely kárpótláskor került a tulajdonukba.
Az eledók kérdése, kell-e adózniuk, ill. ha kell hány %-ot?
Az én kérdésem, ha helyi őstermelő vagyok és nyilatkozom, hogy 5 évig nem építek rá és nem idegenítem el akkor nem kell illetéket fizetni?

A válaszukat előre is köszönöm!

Gabicsek # 2011.02.07. 21:09

Jampec!
Nekem is van egy erdőm, ezért kicsit konyítok az erdőtörvényhez, persze nem teljesen én sem.

Melegen ajánlom, mielőtt megvásárolod, alaposan tanulmányozd az erdőtörvényt! (2009. évi XXXVII.tv.) itt az oldalon a törvénytárban elő tudod keresni.

Vásárlásnál az átírási illeték a vételár 10 %-a. Az erdőre is a termőföldre vonatkozó rendelkezések az irányadók. Elővásárlási joga van a Magyar Államnak, a tulajdonostársaknak, a szomszédoknak, és ha azok nem élnek vele, akkor jöhetsz te.

Nyilatkozhatsz akárhogy építéssel kapcsolatban, erdő művelési ágú területre semmit nem építhetsz, sem 5 évig, sem máskor, még egy kerítést sem, ugyanis erdőt bekeríteni nem lehet, különben akkor (több százezres) bírságot szabnak ki, hogy attól a gatyád is leesik! Csak akkor lehet építeni bármit is, ha kivonatsz belőle valamekkora területet a termelésből, és elhiheted nekem, nem egyszerű, nagyon megszigorították. Erről is találsz a törvényben rendelkezést. Elsősorban újraerdősítést kell vállalni a kivonandó terület minimum kétszeresére, (akár előírhatják az őshonos fásítást is, ami nagyon drága) másodszor jöhet szóba a pénzbeli megváltás, ami egy hektárnál kb. 6 millió forint. Ha kivonattál, akkor kaphatsz csak építési engedélyt, de ez már az építési hatóság hatásköre, vagy összejön, vagy nem, tehát hosszú az ügyintézés. Én végigjártam, tehát ezért tudom.
A lényeg tehát, hogy erdőbe semmilyen építményt nem építhetsz, csak az erdőfelügyelet engedélyével, amit úgysem kapsz meg, mert pl. kerítés építését csak akkokr engedélyezik, ha ezt kívánja a közérdek. Ilyen pedig nincs, ha csak azért akarsz keríteni, hogy ne jöjjön be tolvaj, vagy rabló.

Ezért ajánlom, hogy olvasgasd a törvényt, főleg az "erdő igénybevétele" c. fejezetet!
Akinek erdeje van, tele van kötelezettséggel, joga viszont semmi, úgyhogy jól gondold meg, hogy megveszed, vagy sem. Önmagában értéke sem sok van pont azért, mert nem tudsz vele semmit kezdeni, viszont az erdészet elképzelhető, hogy folyamatosan ellenőriz, hogy rendet tartasz-e az erdődben. Mint írtam, kerítést sem építhetsz semmilyet (legfeljebb sövényt ültethetsz), viszont ha a fádat ellopják, az a te felelősséged, téged vesznek elő.
Semmilyen őstermelést erdőben nem lehet folytatni, még egy tehén sem legelhet benne, ugyanis legeltetni is tilos az erdőben. (az is bírsággal jár)

A mostani tulajdonosok nézzék meg az szja. törvényt. Termőföld esetében 15 év tulajdonjog után adómentes. Előtte százalékosan adóköteles a szerzett jövedelem.

fede94 # 2011.02.09. 15:26

Segítséget kérnék:
8 éve vásárolt építési telek után milyen adó/illeték fizetési kötelezettségek vannak 2011-es eladás esetén (nem épült rá lakóház)

Szőrimőri # 2011.02.09. 21:11

Tisztelt Szakember!

Segítségét kérném ingatlan eladása után fizetendő adóval kapcsolatban.
2003-ban kötöttem egy adás-vételi szerződést egy új építésű lakásra (társasház), mely ebben az évben érkeztetve is lett a földhivatalnál. Mivel a ház építése elhúzódott, a korábbi szerződést felbontottuk és újat kötöttünk (tulajdonjog fenntartással) 2004-ben, mely ugyancsak érkeztetve volt.
A ház két év késéssel készült el és mivel eltért az építési engedélyben levő tervektől, ezért a szomszéd meg is támadta azt, minek következtében csak 2008 év végén kaptuk meg a használatbavételi engedélyt és került 1/1 tulajdonomba a lakás.
Az ingatlant 2010 év elején eladtam, most nem tudom, hogy melyik dátum számít az ingatlanszerzés évének, ami alapján az értékestésből származó "nyereségemből" adóznom kell idén. 2003, 2004 vagy 2008?
Sajnos nagy a különbség, az első két esetben nem kellene fizetnem adót, a harmadik esetben viszont majdnem 400ezer Ft-ot.
Sajnos két jogásztól két különböző értelmezést kaptam, ezért kérem segtségét!

Köszönöm előre is!

NaivE # 2011.02.10. 09:43

Segítséget kérnék!

Elvesztem és kicsit meg is kavartak.
2006-ban vásároltunk egy ingatlant 16.5 m ft-ért.
2009-ben elváltunk és megállaodtunk, hogy kifizet a házból. 2010-ben voltunk ügyvédnél megkötöttük a szerződést, hogy kivásárolnak a kifizetés 2011 ben meg történt a részemet 3,6 millióért adtam oda.

A kérdésem az lenne, hogy most mi után kell nekem adót fizetnem? Egyáltalán kell-e? Van esetleg valamilyen kedvezmény amit igénybe lehet venni? Vagy ha lakásvásárlásra fordítom x időn belül ezt az összeget akkor esetleg kedvezőbben veszik?

Előre is nagyon köszönöm!

Betty

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.10. 11:38

Nincs jövedelem, nincs adó.

Farizeus # 2011.02.11. 12:16

Kérdésem lenne, ki tudna segíteni?

Lányom 3 évvel ezelött élettársi kapcsolatba lépett, vásároltak a párjval egy lakást közösen, 0 ft önerővel, svájci frank hitelre, adós, adóstársakként, 1/2-1/2-ed tul. résszel.
A lakás értéke, a felvett összeg 9. millió Ft, a jelenleg fenálló tartozás kb. 12 millió. Jelzálogjog a lakásra is lett terhelve, és az én - azaz, a lányos szülő- nyaralójára is. (értéke 10millió.)
A kapcsolatuk tönkrement, elválnak utjaik, vagyonmegosztást szeretnének. Hogyan lehetne ezt megoldani, de főleg a lakás közös tulajdonát megszüntetni? Készpénzük egyiküknek sincs, sem zálogátruházásra ingatlanuk.
A hitelt eddig mi, a lányos szülök fizettük, mert a társ szinte végig munkanélküli volt, sőt az eltartásukat + rezsit is nagy részben mi álltuk. (A fiús szülőknek támogatásra lehetőségük nem volt.)

Ha a tulajdonrészt átírnák lányunk nevére, akkor hajlandóak lennénk továbbra is fizetni a hitelt, tehát lányunk átvállalhatná a további 22 évre a hiteltfizetést. Mert nem szeretnénk a nyaralónkat elveszíteni... (Ha csak a lakást elvinné a bank, azt elviselnénk.)

A lányunk párja eddig ebbe a lakásba egy fillért nem tett be, lemondhat-e a 1/2-ed részéről ellenérték nélkül úgy, hogy lakásszerzési illetéket ne kelljen fizetni? Tulajdonképpen nincs is vagyonátruházás, csak hitelátruházás...

Milyen szerződést kell írniuk?
Köszönöm, ha valaki segítene ebben.

Rexor # 2011.02.11. 12:43

Kedves Farizeus,

Az illetéket nem lehet megúszni, az független attól, hogy van e hitel vagy nincsen. Azt lehet csinálni, hogy a hitel törlesztőrészlet átvállalása a fiú tulajdonrészének az ellenértéke, és így az illeték kedvezőbb lesz. Ügyvéd úgyis kelleni fog a művelethez.

Rexor # 2011.02.11. 12:47

Annyit hozzátennék, hogy illetéket abban az esetben kell fizetni, ha a fiú így nagyobb értékhez jut, mint a vételi ára volt az ingatlan őt megillető részének. Továbbá az illetéket csak a különbözet utéán kell megfizetni.

Erus 01 # 2011.02.12. 08:16

Tisztelt Szakember!

Tanácsukat kérem! Egy családtagom eladott egy ingatlan 10 millió Ft-ért, és szeretne vásárolni 1 másikat 7,5 millió Ft-ért, + 1 garázst 1 millió Ft-ért, a kérdésem az mennyi illetéket kell neki megfizetnie, ha egy éven belül történik az eladás és az új lakás vétele.

Segítségüket köszönöm!

wmerlin # 2011.02.12. 14:49

Tisztelt szakértők!

1994-ben, 1/3 - 1/3 - 1/3 tulajdonrészekkel összesen 1.200.000 forintért vásárolt lakásunkat a tulajdonosokkal 2010 ben eladtuk 5.800.000 forintért.

A rám eső rész 1 933 333 forint.

Ha jól értem az adószabályokat, bevételem keletkezett, de jövedelmem nem.

Kérdés: Be kell ezt vallani vagy sem?

Ha igen akkor ha jól értem akkor a 1053-04 oldalon, a 161sor b oszlopba megy az 1933333, a d oszlopba egy nulla. Ezen kívül kell mást részletezni az adóbevalláson?

Köszönöm
wMerlin

Bose21 # 2011.02.14. 08:49

Tisztelt Szakértők!
2010-ben, szüleim halála után örököltem egy lakást, aminek az APEH által felértékelt ára 2 millió Ft. Szintén 2010-ben ezt a lakást eladtam 4 millió Ft-ért. Kérdésem, hogy a különbözeti 2 millió után kell adót fizetnem, vagy a teljes vételár, a 4 millió után?
Köszönöm válaszukat, üdv.
Bose21

Tibor54 # 2011.02.14. 14:55

Tisztelt Szakértő!

1998-ban egyéni vállalkozóként vásáróltam egy ingatlant,melyet szeretnék értékesiteni. Az Ev.most is müködik.Kérdésem milyen adókat kell fizetnem
Áfa? Szja? stb.Értékcsökkenés több éve nem lett elszámolva, most érvényesithetem-e? Ha esetleg másik ingatlant vásárólnék, hogy adóznék?

Köszönöm válaszát

Szőrimőri # 2011.02.16. 12:00

Tisztelt Szakember!

Segítségét kérném ingatlan eladása után fizetendő adóval kapcsolatban.
2003-ban kötöttem egy adás-vételi szerződést egy új építésű lakásra (társasház), mely ebben az évben érkeztetve is lett a földhivatalnál. Mivel a ház építése elhúzódott, a korábbi szerződést felbontottuk és újat kötöttünk (tulajdonjog fenntartással) 2004-ben, mely ugyancsak érkeztetve volt.
A ház két év késéssel készült el és mivel eltért az építési engedélyben levő tervektől, ezért a szomszéd meg is támadta azt, minek következtében csak 2008 év végén kaptuk meg a használatbavételi engedélyt és került 1/1 tulajdonomba a lakás.
Az ingatlant 2010 év elején eladtam, most nem tudom, hogy melyik dátum számít az ingatlanszerzés évének, ami alapján az értékestésből származó „nyereségemből“ adóznom kell idén. 2003, 2004 vagy 2008?
Sajnos nagy a különbség, az első két esetben nem kellene fizetnem adót, a harmadik esetben viszont majdnem 400ezer Ft-ot.
Sajnos két jogásztól két különböző értelmezést kaptam, ezért kérem segtségét!

Köszönöm előre is!

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/23/1552#…

Rexor # 2011.02.16. 16:26

2004 a szerzés időpontja, mivel a füöldhivatalhoz történő benyújtás dátuma az irányadó. Mivel az érvényes szerződés 2004-ben lett benyújtva a leírtak alapján, így ez az év a szerzés dátuma is.

nandy # 2011.02.17. 11:03

Egyetértek.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.17. 11:27

+1
Ki adhatta az eltérő véleményt? :)

Gabicsek # 2011.02.17. 17:53

És én is kérdeznék. Mi van akkor, ha a házépítés után a használatbavételi engedély 2004-es, a földhivatali eljárás - ezzel együtt a lakóház bejegyzése - viszont 2006-os? Igaz, most már talán tárgytalan, mert 2011-et írunk, és megvan az 5 év, de ilyen esetben melyik dátum az irányadó? A használatbavételi engedély dátuma, vagy amikor bejegyzték a lakóházat a tulajdoni lapra, illetve felkerült a ház rajza a térképre?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.17. 17:57

Úgy rémlik, hogy ilyenkor viszont a használatba vételi engedély. Már ami felépítményt illeti, hiszen a telek szerzési ideje ez esetben el fog térni.

Gabicsek # 2011.02.17. 20:31

KBS!
2004-es a telek szerzési ideje is, ugyanabban az évben lett meg a használatbavételi engedély, azóta ez a bejelentett állandó lakhelyem is. Logikus lenne ez az időpont, csak nem zárom ki a 2006-os földhivatali ügyintézésest sem, fene se tudja, melyik időpont számít, azt gyanítom, hogy a 2006-os.

Andika30 # 2011.02.25. 10:31

Kedves Szakértő!

5 évvel ezelőtt vettük a telket, azóta egy szerkezetkész házat építettünk rá. Még nem lakható és zárkertnek van nyilvánítva. Szeretnénk eladni, viszont az építésről illetve az anyagokról nem volt számlánk. Mennyit kell adóznunk ez után? Válaszát köszönöm előre is.

nandy # 2011.02.25. 16:11

Bevétel mínusz ráfordítás.
Ha nincs számla (azaz feketén, adózatlanul vettetek anyagot, szolgáltatást), akkor azt nem lehet levonni...