ingatlan eladás után fizetendő adó


annah # 2009.03.06. 05:24

Köszönöm Nandynek a választ!
Még valami lett volna. Ha édesanyám most (2 éves az ingatlan) úgy dönt,hogy a testvérem "örökrészét" kifizetjük az eladás során kapott vételárból, akkor kell-e fizetnie bármilyen illetéket ill. adót? Magyarán, mivel járunk jobban: ha előre kifizetjük vagy megvárjuk, míg anyukám elhalálozik és a testvérem örököl?
Köszi: Annah

annah # 2009.03.06. 05:28

Csak a pontosítás okán: tehát adózási szempontból olyan a hitel, mintha nem is létezne?

aszinak # 2009.03.06. 19:57

Csak pontosítás okán: tehát adózási szempontból olyan a hitel mintha nem is létezne?

Igen, ahogy nandy írja. Nem kell bevételként figyelembe venni az adóköteles jövedelem kiszámításánál (nem kell pluszban leadózni).

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 1. § (3) bekezdése szerint: „A magánszemély minden jövedelme adóköteles. Ettől eltérő szabályt, az adóból kedvezményt a kivételes célok érdekében - e törvény alapelveinek figyelembevételével - csak törvény állapíthat meg.

Az Szja tv. 7. § (1) bekezdés c) pontja szerint: „A jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni a következő bevételeket: azt a kapott vagyoni értéket, amelyet az adóalany köteles visszaszolgáltatni (így különösen a kapott kölcsönt, hitelt), továbbá a magánszemély által korábban átadott vagyoni értéket a magánszemély (halála esetén örököse) részére nem ellenértékként (ellenszolgáltatásként) történő visszaszolgáltatásakor (ideértve különösen a nyújtott kölcsön, hitel visszafizetett összegét, de ide nem értve a nyújtott kölcsönre, hitelre kapott kamatot); a kapott vagyoni érték ingyenes vagy kedvezményes használata révén a magánszemély által megszerzett vagyoni érték (igénybe vett szolgáltatás) azonban - hacsak e törvény egyéb rendelkezéséből más nem következik - a magánszemély olyan bevételének minősül, amelyet a jövedelem meghatározásánál figyelembe kell venni.

aszinak # 2009.03.08. 14:40

Még valami lett volna. Ha édesanyám most (2 éves az ingatlan) úgy dönt,hogy a testvérem „örökrészét“ kifizetjük az eladás során kapott vételárból, akkor kell-e fizetnie bármilyen illetéket ill. adót? Magyarán, mivel járunk jobban: ha előre kifizetjük vagy megvárjuk, míg anyukám elhalálozik és a testvérem örököl?

Válasz: Akkor jártok jobban, ha megvárjátok míg a testvéred örököl, mivel akkor valószínűleg nem kell illetéket fizetnetek.

Részletes válasz: Az általad felvázolt helyzet polgári és adójogi (illetékjogi) jogviszonyt is jelent.

1. A polgári jogviszony

A testvéredet örökrészét édesanyád ki akarja fizetni, ami lehetséges. Az édesanyád és a testvéred között megkötött írásbeli szerződésben a testvéred lemond az öröklésről egy a szerződésben meghatározott összeg fejében. A szerződés tartalmát azonban érdemes jól átgondolni.

A Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (Ptk.) 600. § d) pontja szerint: Kiesik az öröklésből aki lemondott az öröklésről.

A Ptk. 603. § (1) bekezdése szerint: Aki törvényes öröklésre jogosult, az örökhagyóval kötött írásbeli szerződésben egészben vagy részben lemondhat az öröklésről.

2. Az adójogi (illetékjogi) jogviszony

2.1. Az öröklésről történő lemondás illetékvonzata

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (Itv.) 9. § (1) bekezdése szerint: Az öröklésről való ingyenes lemondás esetén illetéket nem kell fizetni. Ha az öröklésről történő lemondás ellenérték fejében történt, az ellenérték alapulvételével kell az ajándékozási illetéket megfizetni.

Tehát illetékfizetés szempontjából olyan helyzet áll fenn, mintha édesanyád az öröklésről történő lemondás fejében a testvérednek juttatott ellenértéket ajándékként adná.

Az illetékfizetés szempontjából jelen ajándékozás az I. csoportba tartozik (az ajándékozó gyermeke kapja az ajándékot), és az általános illetékmértékek vonatkoznak rá, mivel az ellenérték (ami jelen estben pénz) alapulvételével kell az ajándékozási illetéket megfizetni.
Az illetékkulcsok mértéke: 18 millió forintig 11%, 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 18%, 35 millió forint feletti rész után 21%. (Itv. 12. § (1) bekezdés b) pont)

2.2. Az öröklés illetékvonzata

Az öröklés utáni illetékkulcsokat is az I. csoport szerint kell meghatározni, de mivel itt lakástulajdon-szerzés (öröklés) történik, ezért az illetékkulcsok a következők: 18 millió forintig 2,5%, 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 6% 35 millió forint feletti rész után 11%.
(Itv. 12. § (1) bekezdés a) pont)

Az illetékkulcsok itt kedvezőbbek, azonban nem ez az igazi előnye a szabályozásnak hanem az Itv. 16. § (1) bekezdés c) pontja, mely szerint: Mentes az öröklési illeték alól a 12. § szerinti táblázat I. csoportjába tartozó örökös által megszerzett örökrész tiszta értékéből 20 millió forint.

Az Itv. 16. § (5) bekezdése szerint: Az (1) bekezdés c) pontja szerinti mentesség alkalmazása során az örökös által megszerzett lakástulajdon vagy lakáshoz kapcsolódó vagyoni értékű jog (a továbbiakban e bekezdés alkalmazásában: lakás) után megállapított illetékalapot kell csökkenteni. Amennyiben az örökös által megszerzett lakás tiszta értéke a 20 millió forintot nem éri el, a 20 millió forintból a lakás tiszta értékének levonásával fennmaradó összeg erejéig az általános mértékű öröklési illeték alá eső vagyontárgyak mentesülnek az illeték alól.

Tehát az illetékfizetés szempontjából akkor jártok jól, ha a testvéred nem mond le az öröklésről, mert az örökléskor, ha az örökrészének tiszta értéke nem éri el a 20 millió forintot, akkor nem kell illetéket fizetnie. Ugyanez kettőtökre vetítve, ha a lakás tulajdonrészét ti ketten öröklitek, és az örökrész tiszta értéke (édesanyátok tulajdonrésze) nem éri el 40 millió forintot, akkor nem kell öröklési illetéket fizetnetek.

M.Tündi # 2009.03.09. 12:41

Sziasztok!

A következő lenne a kérdésem:
Nyaraló (hobbi) eladása esetén (ami már 12 éve a tulajdonunkban van) mi alapján és mennyit kell adózni?
Valamint ha hárman vagyunk ennek a hobbinak a tulajdonosai akkor kinek kell adóznia? Ja és még egy kérdés: ha eladjuk akkor az adás-vételi szerződést mind a hármunknak alá kell írni igaz?
Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv: Bognárné Tünde

tike1 # 2009.03.12. 11:26

Az alábbi kérdésem lenne:

2004 februárban vásároltam 8 millió Ft-ért egy önkormányzati bérleti jogot, a tulajdonjogot 2008 júniusában megvásároltam további 8,5 millió Ft-ért. Ha értékesítem az ingatlant csökkenti e az adóalapot a bérleti jog megvásárlására fordított összeg? Hiszen ez elvileg a megszerzéshez elengedhetetlen volt.

nandy # 2009.03.13. 09:27

MTündi:

Igen, adózni kell, mivel nem telt el 15 év. Az adó számításához szükséges kalkulátort az aláírásomban megtalálod.
Ha három tulaj van, akkor mindháromnak alá kell írnia a szerződést. Mindenkinek adózni kell, akinek jövedelme származott az eladásból.

kata83 # 2009.03.13. 14:04

Sziasztok!

Ingatlanértékesítésről van szó. Pontosabban "lakóház, udvar, gazdasági épület" megnevezésű ingatlan eladásáról.
2 tulajdonos van 1/2-1/2 arányban. 3/8-3/8-ad részt 1988-ban örökölték, a bevétel ezen része adómentes. 1/8-1/8-ad részt 2004-ben örököltek.
A megnevezés miatt nem tudom eldönteni, hogy ez lakóingatlannnak minősül-e avagy sem, így az 5 éves vagy a 15 éves adómentességi szabály vonatkozik-e rá.
A 2004. évi illeték fizetési meghagyáson a megszerzett hagyaték adatainál a lakástulajdonnál szereplő értéket vehetem figyelembe szerzési értékként és a fizetett illetéket plusz ktsgként. Mivel csak az egyik volt tulaj bevallását készítem, nem tudom, hogy egy fizetési meghagyást kaptak-e vajon közösen, vagy ez a névre szóló meghagyásban lévő lakástulajdon érték az ingatlan 1/8 értéke-e.
Elnézést, ha nagyon bonyolult voltam...
Előre is köszönöm a segítséget!
Kati

gyandi # 2009.03.14. 13:22

Kedves Mindenki !

Szeretném a segítségeteket kérni : a vásárlástól számítva 5 éven belül adtam el egy lakást tavaly, és vettem is egy másikat, mindösszesen 5oo.ooo ft ráfizetéssel, amit eladtam, az panel volt,amit vettem, az egy kisebb alapterületű gázfűtéses lakás - a magas rezsi miatt adtam el.
Adóznom kell, ami kb. 2oo.ooo Ft lesz a számításaim szerint ( nem tudom pontosan, hogy mlyen számlákat számolhatok el : ingatlanközvetítő, hirdetések, stb).
Kérvényezni szeretném, hogy ne kelljen ezt befizetni-mikor megcsinálom az szja bevallást, ezt ezzel egyidejűleg kell megtennem ? Van erre valami nyomtatvány, vagy levelet kell írni az apehnak ?
Mi ennek a menete , van ebben tapasztalata valakinek ?
köszönöm előre is !
Andrea.

gyandi # 2009.03.16. 15:00

...most kaptam egy olyan infót, hogy az apeh honlapján vannak nyomtatványok, ezek egyikét kéne kitöltenem ( fizetés mérséklés vagy fizetési könnyítés- gondolom, az elsőt kell, ha azt akarom, hogy engedjék el.)
Ennyi elég együtt a bevallással ?
köszi.

hathor # 2009.03.16. 17:13

Szép napot!

Ingatlanközvetítőként szeretném megkérdezni, hogy tavaly volt ez a 2éven belűl 4.ingatlan eladása ÁFÁs téma, illetve új jogszabály 2008-ban.

Tavaly nem nagyon kaptam rá választ, hátha már idén kiderült a válasz..

Tehát azt kérdezem, ha magánszemély 2éven belül mondjuk ötödik használt ingatlanát adja el, akkor ÁFÁs lesz-e az eladás? Tavaly úgy értelmeztem, hogy csak az új, újszerű ingatlanokra volt ez a szabály, valamint a telkekre. Használt lakás értékesítésében van ÁFÁs korlát? Van-e szabály, ami tiltja, hogy magánszemély több használt ingatlant (lakást) adjon el éven belül? Ha jól tudom 25% adót kell a különbözet után fizetni az eladások után.

Hugó8 # 2009.03.19. 21:41

Sziasztok!

Segítségeteket kérném az alábbi kérdésben:
Egy 2005.júniusában 4,7 milliórt vásárolt lakást 2008.júliusában 7,3 millió Ft-ért értékesítettünk.

Költségként egyedül a lakás utáni illetéket tudjuk elszámolni, ami 87eFt.

Kérdésem: az új szabályok szerint
((7.300-4.700-87)0,3)0,25=188,48 eFt SZJA fizetendő?

Köszönöm!

nandy # 2009.03.20. 10:19

Nézd meg az aláírásomban lévő linket :)

Boglarka1 # 2009.03.23. 17:36

Szerintetek az működik, hogyha édesapámnak van szja fizetési kötelezettsége, akkor az én lakossági folyószámlámról átutalom az adót? (közleményként természetesen szerepeltetném az ő nevát, adóazonosítóját, és azt, hogy szja fizetésről van szó.)

nandy # 2009.03.24. 13:52

Igen, működik. A legfontosabb az, hogy az adóazonosító jelét írd rá, mert annak alapján könyvelik fel a folyószámlára.

Boglarka1 # 2009.03.24. 13:55

Köszi, Nandy! Akkor így teszek majd.

wild-tiger # 2009.03.26. 08:22

Kedves Fórumozók!

A következő lenne a kérdésem illeték ügyben:

Vettem az önkormányzattól 2008-ban egy lakást 4 milióért amit elszeretnék adi kb 9milliót ér. De ezzel a lendülettel vennék egy másikat 16m ért kb ami új építésü. Az lenne a kérdésem hogy ebben az esetben mennyi illetéket kell befizetnem? Ha tudtok segíteni azt nagyon megköszönnék.

wild-tiger # 2009.03.26. 08:22

Kedves Fórumozók!

A következő lenne a kérdésem illeték ügyben:

Vettem az önkormányzattól 2008-ban egy lakást 4 milióért amit elszeretnék adi kb 9milliót ér. De ezzel a lendülettel vennék egy másikat 16m ért kb ami új építésü. Az lenne a kérdésem hogy ebben az esetben mennyi illetéket kell befizetnem? Ha tudtok segíteni azt nagyon megköszönnék.

Boglarka1 # 2009.03.26. 08:29

Sziasztok!

Lenne még egy kérdésem:

Ha eladtunk egy ingatlant úgy, hogy öcsém és én 50-50%-os tulajdonosok voltunk benne, és édesapánknak az 50%-ra volt özvegyi joga, akkor édesapám adóbevallásában az alábbiak szerint helyesen járok-e el?

  • bevétel: adásvételi szerződésben szereplő haszonélvezeti jogért kapott ellenérték
  • költség: ő nem fizetett illetéket, ezért nincs fizetési meghagyása sem erről, illetve a hagyatékról szóló közjegyzői jegyzőkönyvben sem szerepel az özvegyi jogának az értéke, ezért költségként a vételár (bevétel) 75%-át szerepeltetném? S mivel 2006-ban történt az értékesítés, jövedelemként a különbözet 90%-át tüntetném fel.

Megjegyzem, hogy az öcsémnek és nekem megküldött fizetési meghagyásban szerepel vagyoni értékű jog értéke, de, ugye, hivatalosan édesapám nem kapott ilyet, mivel nem volt illetékfizetésre kötelezett.

Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

vica13 # 2009.03.26. 09:13

Kérném a segitséget a helyes eljáráshoz:

2001-ben édesanyám nekem ajándékozta a szülői házat a hozzá tartozó kerttel.
Idén kialakittatok 2 épitési telket a kert egy részén és eladom,mint épitési telek(épitésügyi hatósággal megbeszélve,engedélyezik)
A vételárat lányomnak adom az idén épitendő házuk költségeihez?
Kell-e ilyen esetben is adóznom vagy van-e esetleg mentességi,méltányossági "helyzet".
Előre is köszönet a segitőknek!

Ildikekec # 2009.03.26. 09:30

Üdv! Abban szeretnék segítséget kérni, hogy kell-e adóznom a következő ingatlan eladás után?
Édesapám után örököltem 2002-ben 1/18-ad részt egy házból,
Nagymamám után 2005-ben 1/36-od részt örököltem,
2008-ban ezt az ingatlant eladtuk, amiből az én részem 298 000 Ft.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.03.26. 10:09

Igen. 1/36-d rész után.
Leírni is bonyolult.

Szóval milyen értéken állapították meg az 1/36-d örökrészedet és ez után mennyi illetéket kellett fizetned.

Ha ez megvan, akkor azt mond meg, hogy mennyiért adtad el az 1/36-d részedet.

:)Utána elkezdünk számolni.

Ildikekec # 2009.03.26. 10:25

Hát hogy milyen értéken állapították meg azt nem tudom pontosan (ugye elvileg a hagyatékin erről kellett volna kapnunk papírt, de úgy emlékszem, nem volt ráírva) 12 000 ft körüli illetéket fizettem utána. + - 100 ft.
És a kettőt részt együtt adtam el közel 300 ezerért. Akkor elvileg az 3/36-od Ha ezt leoszom, akkor az 1/36 részért durván 100 e ft-ot kaptam... Ugye?

Ildikekec # 2009.03.26. 10:30

Azt nem írtam egyértelműen, hogy ez a két hányad amit örököltem, ugyanabból az ingatlanból van. Így pontosan megmondani csak osztással lehet, hogy mennyit kaptam az 1/36 rész után... Ami egyébként csak a kötelező hányad volt, mert a nagyszülő másra hagyta végrendelet szerint...

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.03.26. 13:08

Igen.
Mondom a számítás menetét:
100e Ft-ból levonod

  • a 12e Ft illetéket,
  • azt az összeget, amennyiért megállapították a hagyatékin az 1/36-d részedet,
  • ha fizettél temetési költséget 2005-ben,
  • és amennyit te fizettél a közjegyzőnek 2005-ben.

Ha megvan az összeg, akkor annak a 60%-át veszed, ez lesz az adó alapja, és annak veszed a 25%-át.