Gyerektartás visszamenőleg?

milánoi # 2014.12.30. 18:59

Jó Napot!2014.12.10 jogerősen is elváltunk.Mindenben megegyeztünk.De 6 hónap visszamenőleg gyerektartásdíjjal tartózik ami 180 ezer forint.A bíróságon megígérte ,hogy december 30-ig teljesíti is amiről végzésem is van.De ez az összeg nem jött meg.És felhívott telefonon,hogy nem is fogja elküldeni,kérdezném ,hogy ilyenkor mi a teendő.Köszönettel Andi

danc # 2007.09.25. 17:05

Köszönöm.
Hát ez igy elhúzodik nagyon.

ObudaFan # 2007.09.25. 16:19

danc!
Megelőlegezést lehet kérni, legfeljebb 3 évre meg is adhatják, ha legalább az állam úgy érzi, hogy majd ezt be fogja tudni hajtani rajta. Ehhez először a végrehajtási eljárás sikertelenségét kell igazolni tudni, és ezzel a gyámhatósághoz kell menni, a gyámhatóság pedig dönt az előlegezésről.

Aqua # 2007.09.25. 15:16

Köszönöm!

danc # 2007.09.25. 09:57

Sziasztok!
Az EX-férjem nem fizeti a gyerektartást(éppen valamire hivatkozva)türelmes voltam,de most meguntam.Bíróságon végrehajtást kértem.A baj ,hogy nics bejelentett munkája,nincs ingatlan ,autó a nevén.Vidéki cím a bejelentett lakhelye ahol nem tartózkodik.
Ilyenkor mi a helyzet?Hallottam ,hogy az Állam átválalja a fizetést......majd rajta behajtja. Ez valóban igy van ? Mi a menete?

monalisa1 # 2007.09.24. 20:03

Ha úgy érzed hogy nem az összes (...) havi jövedelme alapján van megállapítva a t.díj összege akkor fordulhatsz bírósághoz a felülvizsgálat végett.

De vissza is üthet a dolog: még elmegy minimálbérre és akkor majd ő kéri a t.díj csökkentését a bíróságtól.

A járadék az ami egy havi t.díj 6 hónapra visszamenőleges összege, mármint a jelenleginek a különbözete ha a bíróság esetleg felemeli a t.díj összegét.

Aqua # 2007.09.24. 19:51

Nagyon szépen köszönöm a gyors segítségeket!

A végrehajtás valószínűleg jövőre lesz esedékes, idén még úgy néz ki megkapjuk. Hogy annyit, vagy kevesebbet, ezek szerint nem lehet kideríteni.
Akkor is érdemes végrehajtást kérni, ha a főállású bevételéből fizet gyt-t, de a többi bevételéből nem?

Nem igazán értem a járadékot. Mi számít járadéknak?

ObudaFan # 2007.09.24. 17:16

Nincs értelme felemelési pert indítani, ha egyszer csak a behajtással van probléma. Végrehajtási eljárásban oldható meg az egész.

monalisa1 # 2007.09.23. 18:26

És ha így döntesz, igyekezz mert a visszamenőlegesség csak 6 hónapra ad járadéknál lehetőséget.

Aqua # 2007.09.23. 18:08

Köszönöm!

monalisa1 # 2007.09.23. 17:13

Hát hogy feléd nem fog kelleni elszámolnia a tényleges bevételével, az biztos.

Természetesen ez nem zárja ki azt, hogy nem fordulhatnál bírósághoz a t.díj felemelése iránti kérelemmel.

Aqua # 2007.09.23. 16:32

Köszönöm a válaszokat! Igen, már van ítélet, minimum is meg van határozva, amit a munkáltató letilt, és postán küld nekem. Amiről itt szó van, az ezen felül, az őstermelői tevékenységéből származó jövedelme, ami után szintén fizeti a gyerektartást. Ezt sajnos senki nem ellenőrzi, annyit fizet, amennyit akar. Azt is meg tudja tenni, hogy más nevére adja el, valószínűleg így oldja meg, hogy kevesebbről van számlája. De ezt sem ellenőrzi senki. Ezért kérdeztem, hogy milyen módja van annak, hogy el kelljen számolnia? Esetleg a gyámhivatal, vagy a bíróság kötelezhetné rá, hogy feléjük, vagy nekem elszámoljon ebből a bevételéből?

ObudaFan # 2007.09.23. 09:20

Nem kell kérni, itt már ítélet vol, ha jól értem. Itt már csak végrehajtást kell kérni.

monalisa1 # 2007.09.22. 17:06

Banki folyószámlára kérd majdn a mindenkori havi t.díj teljesítését, azt nem tudja utóbb letagadni: fizett vagy sem.

monalisa1 # 2007.09.22. 17:05

Aqua,
bíróságtól kell kérni a t.díj megállapítását. A bíróságnak van heti panasznapja, ott kell jegyzőkönyvbe mondani a t.díj iránti kérelmet. Az eljárás kölségmenetes, valamint segítenek a szükséges ürlap kitöltésében.

A kötelezett jövedelmének 50%-ig vonható le (állapítható meg) a t.díj, két gyerek esetében egyenként 15-25%-ig bezárólag, de egy minimális fizetendő összeget is meghatároz a bíróság amit mindenképpen fizetni kell - akár saját kárára is.

Mível a visszamenőlegesség legfeljebb 6 hónap, igyekezni kell a kérelmet mielőbb elinditani.

Aqua # 2007.09.22. 11:27

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ. Ez azt jelenti, hogy ha az őstermelői tevékenységéből kevesebb gyerektartást fizetett, mint amennyi a valós bevételének bizonyos %-a, akkor sem kérhetem utólag, viszont ha ez miatt kevesebb adót fizetett, akkor az APEH 5 évre visszamenőleg igen.? És ha az adómentes 3millió alatti a jövedelme ebből? Így nem kell adóznia sem!
Viszont ami az idei évet illeti, az még 6 hónapon belül van, azt milyen módon ellenőriz(tet)hetem? A napokban adná el a gyerekeknek járó részt, és már előre közölte, hogy most nincs jó ára, és jóval kevesebbet fogunk kapni.

ObudaFan # 2007.09.22. 11:03

5 évre vissza nem tudod ellenőrizni, mert a gyermektartás 6 hónapra vissza követelhető. Az APEH tudja 5 évre vissza is ellenőrizni persze, vagyongyarapodási vizsgálat keretében.

Ha a nevén lesz, ha nem, amíg ez a bírósági határozat hatályos, addig végrehajtási eljárás keretében ezt be si tudod hajtani tőle. Ha tehát nem fizet, akkor végrehajtási eljárást kell indítani.

Aqua # 2007.09.22. 09:49

És még egy: bejelentette, hogy jövőre egyáltalán nem is kapunk belőle, mert nem lesz a nevén! Ez ellen tehetek valamit? Előre is köszönöm a válaszokat.

Aqua # 2007.09.22. 09:43

Még azt szeretném kérdezni, hogy mi a módja, hogy ezt a bevételét ill. az összes bevételét kb. 5 évre visszamenőleg ellenőrizni lehessen?

Aqua # 2007.09.22. 09:36

Gyors segítséget szeretnék kérni. Volt férjem őstermelő, ebből a jövedelméből is fizetnie kell a gyerektartást, ami eddig meg is történt. Arra szeretnék választ kapni, hogy milyen módja van annak, hogy elszámoljon vele, hogy az után fizet-e, amennyi a valós jövedelme, vagy megcsonkítja ezt az összeget?

monalisa1 # 2007.09.13. 16:14

Kedves Encera!

Ezért érdemes elbeszélgetni, kiírni magunkból az érzéseinket, fájdalmunkat, örömünket, mert ahogy Neked is, másnak is talán ez ad olyan erőt - olyan kapukat nyítva meg - melyek eddig elnyomva ott lapultak a lélek mélyén. Nagyon nagy jelentősége van az őszinte emberi szónak - mégha esetleg néha fájó is tud lenni.
A lényeg: rájövünk hibáinkra, és megtegyük azt - ama bizonyos "gőzszelep" kinyításával -, amit tudat alatt oly régen szerettünk volna, csak talán ez a picike segítség kellett hozzá.

Olyan elvadult, eltorzult amúgy is az életünk., annyi bánat, keserűség, sok-sok stressz mérgezi meg a napjainkat, hogy ezentúl mndenki saját érdeke a lélekemelő, boldog pillanatokat megőrizni.

Kívánok szép, szeretetteli, őszinte családi életet, sok boldogságot.

Encara # 2007.09.13. 06:24

Kedves Monalisa1!

Az emberi nagyság egyik nagyon fontos fokmérője a megbocsájtás képessége.

Köszönöm, hogy Te megtetted és elolvastad a soraimat, és remélem, hogy a nyomodban járhatok akkor, amikor végre ennyi idő elteltével én is megpróbálok megbocsájtani azoknak is, akik bántottak.

Tudod mi az érdekes ebben az egészben, hogy a környezetemben élők közül senki nem tudta úgy kinyitni a szememet, ahogyan Te tetted, pedig Te semmit nem tudsz rólam. A gyengéimről, a félelmeimről, és a lehetséges jó tulajdonságaimról. De valahogy azért átláttad azt, hogy olyan düh és keserűség van bennem ami miatt szemellenzőt viseltem és nem láttam tovább a saját orromnál.

Remélem, hogy képes vagyok túllépni a saját mumusaimon, ezért mégesgyszer köszönet Neked.

Én is a legjobbakat kívánom Neked és azoknak akiket szeretsz és fontosnak tartasz az életben.

Üdv.:

monalisa1 # 2007.09.12. 17:24

... fojhattad...

monalisa1 # 2007.09.12. 17:13

Kedves Encera!

Nincs miért bocsánatod kérned, senkitől.
A sok évi felgyülemlett probléma után valószínűleg itt és most nyíltál ki előszőr, eddig magadba folythattad a sok bosszúságot, keserűséget. Kinyílt "a" szelep - természetes emberi reakció - és az a lényeg hogy "a" gőzből remélve sikerült jó sokat kiengedned.

Innentől bizonyára másként látod majd a dolgaidat, valamint az ex-ed kisszerűségét is.

Kívánom, hogy a házasságod továbbra is legyen békés és boldog, a srácok pedig sok örömöm okozója legyenek.

Tudod, mi is csak emberek vagyunk itt a Fórumon - akár kérdéssel forduló akár ahhoz hozzászóló -, és előfordul, hogy adódóan egy-két élesebb szó/mondat is leírásra kerül.

Okos ember át tudja lépni saját árnyékát.

Encara # 2007.09.12. 13:36

Tisztelt Fórumozók!
Főleg azok, akikkel valamilyen szinten "beszélgetésbe" keveredtem.

Monalisa1!
Főleg Te!

Ünnepélyesen megkövetlek benneteket, mindazokat, akikkel összerúgtam a port. Bocsánatot kérek Tőletek.

Obuda
K-B-S
Dr. Attika és még sokan mások

Teszem pedig ezt azért, mert Monalisa1 ébresztett arra rá, hogy 18 éve hordozok magamban egy olyan sérelmet, amit már réges-régen el kellett volna temetnem magamban olyan mélyen, amilyen mélyen csak lehet.
Hogy miért hordoztam ilyen sokáig magamban??? Nem tudom rá a választ és mostmár nem is keresem.

Dühös voltam azért, mert míg én arra törekedtem, hogy bebizonyítsam a világnak és közte az ex-emnek, hogy igenis alkalmas vagyok anyának lenni és fel tudom nevelni a fiaimat tisztességgel, ezt soha nem ismerte el az ex-em.

Dühös voltam, mert minden igyekezetem ellenére nem kaptam önigazolást, pedig csak rá kellett volna néznem a fiaimra.

Dühös voltam és ezért még vagyok is, mert állandóan pereskednem (veszekednem) kell egy olyan emberrel aki már 18 évvel ezelőtt bebizonyította, hogy alkalmatlan apának lenni és én még versenyezni akartam vele.

És végül dühös voltam, mert ráadásul tőletek sem kaptam visszaigazolást az én igazamra, pedig Ti csak kívülről - a részleteken nem ismerve - próbáltatok meg olyan tükröt tartani elém, ami talán kijózanított volna.

Nem vettem észre, de most, hogy Monalisa1 leírta azt a mondatot a gőzzel, meg a fejemmel kapcsolatban mintha tényleg felszállt volna a fejemből.

Nem értem magamat, hogy miért kellett a keserűségemet nyilvánosság elé tárni. De talán pont ez kellett ahhoz, hogy magamhoz térjek és ezért hálás vagyok nektek.
Remélem, hogy mostmár soha többé nem tér vissza belém az az érzés, ami az írásaimat motiválta és képes leszek józanul belátni, hogy az végleg a múlt hamva és mostmár le tudom zárni, még akkor is, ha november 14-én futnom kell még egy II. fokú tárgyalást a tartásdíjjal kapcsolatban.

Mégegyszer nagyon köszönöm Nektek, de főleg Lisának és ismét kérem a bocsánatotokat.

Bocsánat mindenkitől.

Üdvözlettel: