Tudtommal a közös szülői felügyeletet csak közösen lehet megszüntetni. Az útlevélhez, pedig elég a jogerős végzés, hogy kinél vana gyerek és a másik aláírása nem kell. A beleeggyezése sem, ha nem esik pl. láthatásra az utazás, vagy nem végleg akarja kivinni a gondozó szülő. Ahhoz viszont a gondozó szülő beleegyezése kell ha a másik szülő akarja kivinni pl. nyaralni.
Gyerektartás visszamenőleg?
A közös szülői felügyeletet bármelyik szülő egyoldalúan is megszüntetheti.
A gyerek utlevelével kapcsolatos vitás dolgokról keress itt a Fórumon előzőekben mások által már oda-vissza kitárgyalt leírásokat., hasonló cípőben nem csak Te jársz...
köszi a válaszokat,
Ezek szerint lehet még az okmányosztályon se tudják mi a teendő, és ezek szerint elfogadták a válási papirt, vagy jól intézték a dolgokat, hogy ne kelljen az apának aláirnia.
Kalamalyka,
az hogy történyesen elváltak még nem zárja ki hogy továbbra is NE KÖZÖS felügyelet legyen a gyerekről - ha csak a bíróság erről másként nem döntött. Tehát az utlevél kérdésében IS szükséges az elvált szülő igen/nem irásbeli kinyílatkozása., nehogy már az ex önmaga döntsön ezen fontos kérdésben. (Egy útlevél jobb esetben 10 évre szól.)
Pedig debizony!! :)
Nem a!
Ha el vagytok válva, s az erről szóló bírósági papírt benyújtod az útlevélkérelem mellé, akkor csak a Te aláírásodat fogják kérni, az apáét nem.
Úgy tudom, de ebben nem vagyok biztos, hogy a gyámhatóság egy jogszabálymódosítást követően útlevél ügyben nem pótolhatja a hiányzó szülői hozzájárulást, csak a bíróság.
Pontosítson, ha tud valaki!
Segítenek a gyámhatóságon.
Üdv!
Engem az érdekelne hogy az elvált szülő hogy tud útlevelet csináltatni a gyereknek úgy hogy nem kéri az apa aláírását,nem is tud az apa róla, csak látja hogy gyerek külföldöt járja évente többször.
vagyis nem is járult hozzá hatóság előtt semmilyen formában.
köszi a válaszokat
Ha nem járul hozzá a gyermek külföldre távozásához, akkor a bíróság nem peres eljárásban dönt a vitáról.
Azt azért hadd javítsam ki: a tartásdíjat is fizetnie kell - csak te nem követeled tőle.
Igen.
Értem, tehát nem kötelezhetem a fizetésre. Ezek szerint kötelezettsége nincs a gyerek felé, kérdés, hogy jogai viszont vannak-e? Útlevelet szeretnék csináltatni a kisfiamnak,de mivel ehez az "apja" aláírása is kell, ezért nem csináltattunk eddig. Ilyenkor mi a helyzet? Nem kell fizetnie gyerektartást, de az engedélyére szükség van, hogy útlevelet kaphasson a gyerek?
Ha sohasem kerested, akkor 6 hónapra vissza tudod a tartásdíjat érvényesíteni.
Gyermekem apjával nem voltunk összeházasodva (a gyerek a nevén van)a kicsi hét hónapos korára közös megegyezéssel elváltak útjaink. Még másfél éves koráig látogatta a gyereket, ezen idő alatt havonta 10000Ft-al járult hozzá a gyerek neveléséhez, majd egyik napról a másikra eltűnt. Ennek több mint tíz éve, kisfiam már elmúlt 12 éves. Szerencsére jó anyagi körülmények között élünk, ezért nem hiányzik az a pénz amit tőle kapnánk, éppen ezért sohasem kerestem, úgy voltam vele, ha nem kiváncsi a gyerekre akkor én sem fogom ráerőltetni. Ami miatt most mégis másképpen érzek, az az, hogy a gyerek nagyon eredményes sportoló, (ugyanazt a sportot űzi és ért el benne országos ezüstérmet ami az apja hobbija is volt) és tudom, hogy nincs messze az az idő amikor valami "Fiam, én vagyok az apád" kezdetű szöveggel megtalálja a gyereket. A kisfiam pedig előbb-utóbb elfogadja őt, hiszen nincs benne harag iránta, nem neveltem ellene, egyáltalán nem beszélünk róla. Ez borzasztóan dühít engem, mert semmi köze a kisfiamhoz, sem anyagilag, sem más formában nem járult hozzá a neveléséhez, mégis fiaként fogja mutogatni mindenhol-mindenkinek. Ha már ezt le kell nyelnem, akkor legalább azt szeretném, ha valóban tenne valamit érte. Van valami lehetőségem az elmúlt időszakra visszamenőleg gyerektartást kérnem tőle?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02